Отговори
# 195
  • Мнения: 855
Любима рецепта от баба - кекс с праскови
Продукти:
4 ч.ч. брашно
3 яйца
1/2 к.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. бакпулвер
250 г праскови

Забъркват сместта за кекса. Изливате я в намаслена и набрашнена тавичка или фолма за кекс. От горе поставяте нарязаните праскови. Печете в загрята фурна на 200 градуса за около 40-45 мин. Можете да поръсите с пудра захар след като истиене.

# 196
  • Мнения: 745
Кекс с череши
брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
яйца - 2 броя
захар - 1 ч.ч.
олио - 4 - 5 с.л.
лимонов сок - от 1/2 лимон
прясно мляко - 150 мл.
бакпулвер - 10 гр.
ванилия - 2 броя
какао - 2 с.л.
череши - 200 - 300 гр
Черешите се измиват и почистват от костилките. Слагат се в купа и към тях се прибавят 2-3 с.л. брашно и 2-3с.л. захар. Разбъркват се внимателно.

В съд се разбиват яйцата, добавя се захарта, а след това последователно с разбъркване и олиото, млякото и лимоновия сок.

Брашното се смесва с бакпулвера и ванилиите и се прибавя на части към яйчната смес. Всичко се разбърква хубаво до хомогенизиране. Отделя се 1 чаша, която се оцветява с какаото.

Кексовата форма се намаслява и в нея се изсипва светлата смес, върху нея се подреждат черешите и най-отгоре какаовата смес. Поставя се на средната скара в загрята предварително фурна.

Кекса се пече около 30-40 минути на 160-170С като се проверява с клечка за готовност - да остане суха. След като се охлади се поръсва с пудра захар.

# 197
  • Мнения: 745
Сладкиш с извара

Необходими продукти: 10 филии хляб, 220 г извара без сол, 40 г захар, 1 ванилия, , 70 г масло, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 - 3 яйца, конфитюр

Хлебен сладкиш
Начин на приготвяне: намазвате тавичка с масло, отгоре слагате ред хляб, върху, който също има масло. Намазвате с някакво сладко по желание, предварително разбъркано с изварата.   След това върху сладкото добавяте останалата част от хляба. В купа разбивате яйцата, млякото, ванилията и захарта, след което заливате филиите. Печете в умерена фурна до зачервяване

# 198
  • Мнения: 5
Най-лесният кекс



Във вселената на сладкото, най-простичките неща често са най-вкусни. Ето защо днес ви приканваме да направите кекс, от онзи, бабиния. Със захар "Сладея" той ще ви стане дори по-любим! Толкова лесен, а толкова изкушаващ! Добавете му и малко канела, за да внесете в творческия процес и своя почерк.

А за още сладички рецепти, елате при нас на sladea.bg

# 199
  • Плевен
  • Мнения: 987
Най-лесния кекс с пресни плодове, рецептата е моя...носи на импровизации...Ще го нарека
кекс Елена
Продукти:
3яйца
1ч.ч. захар
2/3ч.ч. олио
2,5ч.ч. брашно
бакпулвер-1ч.л. с връх
сода за хляб-1/2ч.л.
пресни плодове, с,н,, стафиди, ядки, плодове
Разбиват се добре яйцата със захарта, добавя се олиото, след това първата чаша брашно+бакпулвера, след това останалото брашно+содата, накрая се добавят плодовете и ядките и се разбърква. Изсипва се във форма за кекс или мъфини, намазани с мазнина и се пече при темп.180градуса за около 50минути до суха клечка. Да ви е сладко!

# 200
  • Мнения: 745
Бабини меденки:яйца - 2 бр.
олио - 1 ч.ч.
пудра захар - 1 ч.ч.
мед - 1 к.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
канела - 2 ч.л.
индийско орехче - 1/2 к.л.
брашно - 500 г
Яйцата се разбиват с миксер до побеляване и удвояване на обема си.

Олиото се добавя по малко - лъжичка по лъжичка при непрекъснато разбъркване.
Добавят се захарта, мед, канела, индийското орехче (прясно настъргано), сода и се разбива отново с миксера.
Добавя се малко по малко пресятото брашно и вече се бърка с лъжица, а когато стане по-гъсто, се изважда от съда и се меси на ръка.

Тестото поема около 500 г брашно, може и малко повече. Меси се среднотвърдо тесто, ако ще се разточва и ще се изрязва с формички бабините меденки и една идея по-меко тесто, ако ще се ползва шприц форма.
Оформят се медените сладки или чрез разточване и изрязване с формички или чрез шприц.

Меденките се подреждат в тава върху хартия за печене. Изпичането става в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.
 По желание след охлаждане на домашните меденки се поръсват с пудра захар или се украсяват с разтопен шоколад.

# 201
  • Пловдив
  • Мнения: 467
Торта
3п. котешко езиче
1ч. карамелизирана захар на дъното на тавата
Крем -
4 жълтъка
4с.л. захар
4с.л. брашно
1л. прясно мляко
1п. масло

Върху карамелизираната захар се реди ред котешко езиче + крем, на три реда, като се завърши с кот.езиче. Най-отгоре се маже с разбитите белтъци със захар и леко се запича.

# 202
  • Мнения: 344
СЛАДЪК САЛАМ
бисквити - 1 пакет петит бьор
бисквити - 1 пакет с какао петит бьор
прясно мляко - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
маргарин - 100 г или масло
какао - 2 с.л.
орехи - 1/2 ч.ч. или лишници

Разтопете маслото, добавете какаото и сложете отново на котлона. Добавете захарта и прясното мляко разбъркайте.
Оставете да поизстине и добавете накълцаните ядки.
Начупете бисквитите и ги добавете в сместа.
В подходяща форма разстелете безцветно фолио и изсипете сместа във формата.
Оставете го в хладилник, за да стегне.
Това е любимата ни рецепта от много години.

# 203
  • София
  • Мнения: 10 876
Боровинкови мъфини

За боровинковата смес:
• 200 г боровинки
• 100 г захар
• 3 с.л. лимонов сок
• 1 ч.л. царевично нишесте
За тестото:
• 2 бр. яйца
• 100 г кафява захар
• 100 г бяла захар
• 1 пакетче ванилена захар
• кората от 1 бр. лимон
• 100 мл прясно мляко
• 120 мл олио
• 120 г заквасена сметана
• 280 г брашно
• 1 ч.л. бакпулвер
За поръсване:
• 100 г боровинки

Боровинките и захарта се слагат на котлона да заврят. Пасират се и се добавя разтвореното в малко вода нишесте. Връща се на котлона. Държи се няколко минути, като се бърка непрекъснато, до сгъстяване. Оставя се леко да изстине. През това време се приготвя кексовата смес.
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се последователно настърганата лимонова кора, млякото, олиото и сметаната. Накрая се сипва брашното, смесено с бакпулвера. Всичко се разбърква добре, до получаване на еднородна смес.
В хартиени форми за мъфини се разпределя 2/3 от тестото. В средата, с ч.л. се слага от боровинковата смес. С клечка за зъби се минава няколко пъти в различни посоки, за да се получат шарки. Отгоре се разпределя останалата част от тестото, а върху него - боровинковата смес. Поръсва се с няколко бр. цели боровинки. Пече се в предварително загрята на 180С фурна, около 45 минути.

* Получават се около 15 бр.

# 204
  • Мнения: 58
Любимият на цялото ни семейство кекс без набухватели
Продукти:
6 яйца
1,5 чаша захар
2,5 чаши брашно
0,5 чаша олио
ванилия,какао

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с миксер на сняг с 1 чаша захар.
Жълтъците се разбиват с останалата 0,5 чаша захар, след това на тънка струя се добавя олиото и малко по малко брашното. Накрая внимателно се прибавят разбитите белтъци като се бърка с бъркалка. Добавя се ванилията и по желание се отделя малко за да се сложи какао. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса в намазана с масло форма за печене.

# 205
  • Мнения: 34
Щрудел на баба
250 гр захар
Листи
4 ябълки
Галета
Орехи
Стафиди
250 гр захар

# 206
  • Мнения: 4 868
Домашни гъсенички

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
80 гр масло или олио
1 ч.л. сода за хляб
кората на един лимон
500 гр. брашно

Яйцата се разбиват , заедно със захарта, като се отделя жълтък за намазване отгоре. Маслото се разтопява и се добавя към захарта и яйцата, при постепенно бъркане, както и кората от един лимон, ванилията и содата за хляб. Накрая се прибавя брашното и се замесва тесто за шприцоване. Нареждат се гъсеничките в предварително намазана тава с олио и с четка се намазват отгоре с жълтък . Пекат се на загрята фурна 180 градуса до златисто. Готовите гъсенички могат да се украсят по желание, едната половина да се топнат в шоколад, кокосови стърготини и да са прекрасна добавка за сутрешното кафе

# 207
  • Мнения: 745
Рогчетата от едно време-:вода - 100 мл
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 1 с.л.
мая - 10 г прясна
захар - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
олио - 50 мл.
мас - 150 г
брашно - около 500 г
сирене - 250 г
Разтворете в хладката вода маята+ захарта.
Отделно разбийте едното яйце+олиото. Сипете брашното в купа+солта и направете кладенче. Сипете сместа с маята и сместа с яйцето. С помощта на лъжица започнете да поемате постепенно от брашното.
Когато получите каша добавете маста (със стайна температура) и започнете да месите до получаване на лепнещо тесто. Покрийте с кърпа и оставете тестото около 30 минути.
От второто яйце вземете белтъка и към него натрошете сиренето и разбъркайте. Втасалото тесто разрежете на 4 части. Всяка част разточете на правоъгълник и в единия дълъг край сложете от сиренето.
Навийте 4 стегнати рулца и всяко руло разрежете на 4 части. Поставете ги в тава застлана с хартия и покрийте с фолио. Оставете ги отново да втасат за около 30 минути.
Разбийте жълтъка с прясното мляко и с четка ги намажете. Печете рогчетата в загрята фурна на 220 градуса около 15 минути.

# 208
  • Мнения: 522
Обожавах /и сега също/ всичко сладко, приготвено от баба. Често я молех да ми направи нещо и тя никога не ми отказваше. Едни от най-любимите ми сладки бяха „Прасковки“, поръсени със захар, оцветени леко със сладкарска боя…

Прасковки
Необходими продукти за тестото:
6 чаени чаши брашно, 4 яйца, 3/4 чаена чаша кисело мляко, 1 1/2 чаена чаша захар, 1 чаена чаша олио, 2 чаени лъжици сода.
Необходими продукти за крема: 100 грама краве масло, 1/2 чаена чаша орехи, 1 чаена чаша мармалад /баба ми използваше от сини сливи/.
Необходими продукти за крема за украсата: 1 чаена чаша захар, 2 броя сладкарска боя /червена и жълта/, 1 клонка листа от чемшир /по желание, при нас често не се стигаше до тях/.
Разбивате яйцата със захарта с помощта на миксер. Добавяте и олиото и отново разбивате. Разбърквате содата в киселото мляко, след като шупне я добавяте към другата смес. Малко по малко при непрекъснато бъркане добавете 4 чаени чаши брашно и бъркайте до получавате на гладко тесто. Оставете тестото на престои около час.
След един час, добавете останалите 2 чаени чаши брашно и размесете добре до получаване на еластично, не твърдо тесто. С намазани с олио ръце оформете малки гладки топчета, които наредете в тава върху хартия за печене. Печете курабийките в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути, или докато от долната страна придобият лек златист цвят. Не ползвайте вентилатор по време на печенето, тъй като ще се напукат. За да избегнете напукването топчетата трябва да са максимално гладки.
След като курабийките са изпечени, трябва да ги издълбаете с помощта на остър нож. За крема за прасковките разбивате омекналото краве масло, заедно с мармалада, смлените орехи и трохите от издълбаните курабийки, добавяте и 1/3 чаена чаша вода.
Пълните дупките на курабийките с приготвения крем. В два отделни съда разтваряте червена и жълта сладкарска боя. Топвате всяка сладка от едната страна в жълта боя, а от другата в червена, след което ги оваляйте в бяла кристална захар. За финал сложете листенцата от чемшир.

Да ви е сладко!

# 209
  • Мнения: 7
Рецептата за курабийки от баба

1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 и 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1 амонячна сода
брашно, колкото поеме

Замесва се тестото, разточва се с точилка и се реже с формичка. Намазват се курабийките със жълтък и се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна. Аз ги пека на 150-180 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт