Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 11 304
  • 246
  •   1
Отговори
# 180
  • Хасково
  • Мнения: 614
Любимият ми сладкиш от детството е 'Тортичката на баба'
Кекс със сладко изпечен е тава
яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
сладко от сини сливи - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 к.л.
кисело мляко - 1 ч.ч.
вода - 4 с.л.
олио - 1/2 к.ч.
брашно - 2 ч.ч.
Пудра захар за поръсване отгоре

# 181
  • Мнения: 58
"Смок баница на баба"
Продукти:    5 яйца;
                       500 мл. прясно мляко
                       мая колкото кибритена кутия
                       брашно; орехи
Сироп:          1.500 мл. вода
                       750 гр. захар "Сладея"
                       2 ванилии
Приготвяне:    В пресятото брашно слагаме размитата в прясното мляко мая, яйцата и замесваме тесто. Оставяме го да втаса. След това го делим на 4 топчета. Вземаме едно, потапяме го в разтопена мас или масло и го раздърпваме малко. Върху него поставяме второто, третото. На последната кора изсипваме нарязани на едро орехи. Навиваме на руло, усукваме и изтегляме като мартеница. Режем на розички. Обръщаме на рязаната част и подреждаме в тава, печем до готовност. Заливаме изстиналата баница с горещият сироп. Да Ви е сладко! Blush

# 182
  • Мнения: 3
Вкусна торта от детството с банани и киви
Необходими продукти:
200 грама пясъчни бисквити
70 грама масло
4 броя киви
2 банана
500 грама кисело мляко
70 грама захар
1 супена лъжица лимонов сок
4 чаени лъжици желатин
0,5 чаена чаша преварена вода
 
За украса:
2 броя киви
40 грама бадемови листенца
 
Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите, за да се получат трохи. Към тях добавете размекнатото масло и разбъркайте до еднородност. Вземете разглобяема форма за торта, застелете дъното й с хартия за печене и изсипете "блата". Приберете в хладилника за минимум 30 минути. Залейте желатина с водата и оставете за 25 - 30 минути, за да набъбне. Обелете кивито и го нарежете на кубчета. След това го смесете с лимоновия сок и захарта. Сложете комбинацията за 2 - 3 минути на котлона, за да може плодът да си пусне сока и оставете да изстине. В тази смес добавете желатина и киселото мляко, разбъркайте всичко добре.
Когато извадите блата от хладилника, подредете по повърхността му нарязаните банани. Отгоре излейте млечната смес и приберете десерта във фризера (или в хладилника) за 6 часа или за 1 нощ.
Внимателно извадете готовата торта от формата и отстранете хартията. Украсете с резени киви и с леко изпечени бадемови листенца.
Добър апетит! 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

# 183
  • Мнения: 725
Сладка питка с грис.Рецепта:
1литър пресно мляко,120грама грис,3 броя яйца(който сме разбили много добре), 250 грама захар,2 ванилий или кората от настърган портокал,лимон.Слагаме всичко в една тенджера ,която поставяме на огън,варим до сгъстяване ,като бъркаме постоянно.скед като се посгъсти крема ,отнемаме от огъня и прибавяме една супена лъжица краве масло.
Взимаме една форма за торта намазваме обилно с краве масло ,след което поставяме една кора за баклава ,напръскваме кората с една супена лъжица разтопено краве масло.Аз имах пет кори в момента и наслагах една върху друга ,като между всяка слагах по една с.л разтопено краве масло.Изсипах крема и запекох във фурната на 170 градуса до готовност. Който иска може и да я сиропира . Аз не разполагах с това време. Сироп 1ч.чзахар+1 ч.ч. вода се вари докато се посгъсти сиропа.Залива се топло към студено.Благодаря!

# 184
  • Мнения: X
Любимият сладкиш на баба

Необходими продукти:
сладко - 1 ч.ч. любимото ви
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 0.5 л.л.
оцет - 1 с.л.за гасене на содата
захар - 2 - 3 с.л.
яйца - 1 бр.
брашно - 2 ч.ч.

Приготовление:

В купа прибавяме 1 ч.ч. от любимото ни сладко.
Угасяме содата с оцета и го добавяме към него, разбъркваме и оставяме за 3 минути да шупне.
Добавяме последователно киселото мляко, захарта, яйцето и накрая пресятото брашно, като след всеки добавен продукт разбъркваме добре.
Получаваме гъсто тесто, което разстиламе в тавичка, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена.
Поставяме тавичката с бабиния сладкиш в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печем до златисто кафяв загар.
Поръсваме любимият сладкиш на баба с пудра захар по желание.

# 185
  • Мнения: 1 555

Всичко е описано 😂🍀

# 186
  • Варна
  • Мнения: 11 355
Бърз, лесен и вкусен сладкиш със сливи

2 яйца
150 гр захар
150 мл прясно мляко
150 мл олио
200 гр брашно
Бакпулвер
Ванилия

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се олиото, млякото, брашното, бакпулвера и ванилията.
Сместа се изсипва в кексова форма, отгоре се нареждат разполовени на две 10-15 сливи, които леко се поръсват със захар. Пече се на 180 градуса.

# 187
  • Мнения: 612
Маслени бисквити с шоколад
Продуктите за тестото:
300 г. брашно
200 г. студено масло
100 г. захар
1 яйце
щипка сол
За украса:
80 г. черен шоколад
20 г. масло
Приготвянето:
Брашното, захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета се се претриват с ръце до получаване на маслени трохи. Добавя се яйцето и се омесва бързо . Завива се в найлоново фолио и се прибира в хладилник за поне 30 минути, но най-добре 2 часа. Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 4-5 мм и се изрязват бисквитките. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Тавата се слага в хладилник за 20 минути.Бисквитите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. След като са напълно изстинали се украсяват с шоколад. Шоколада се разтопява на водна баня заедно с маслото. Бисквитите се потапят в него и се подреждат върху хартия за печене докато шоколадът стегне.

# 188
  • Мнения: 394
Имам три любими и много лесни рецепти:
мляко с ориз, грис халва и бисквитена торта.

Споделям рецептата за мляко с ориз:
1.Слагам ориза да ври.
2.През това време приготвям млякото и захарта "Сладея" и ги оставям на бавен огън.
3.Когато ориза е почти готов го прибавам към млякото и оставям да поври до пълна готовност.
4.Прехвърлям в подходящи купички и оставям в хладилника.
5.Поръсвам с канела....

# 189
  • Мнения: 957
Кризисен сладкиш-

2 яйца,1 чаша захар,1 лъжичка/чаена/ сода бикарбонат,2 лъжички какао,1 лъжичка канела,2-3 лъжици мармалад/сладко/,1/2чаша олио, 2 чаши брашно,1 чаша вода.

Всички продукти се поставят в голям съд, разбъркват се с лъжица, докато стане хомогенна смес и се пече в тавичка.Това е!

# 190
  • Мнения: 4 868
Локуменките на мама


брашно Сладея 500 гр
1 ч. л сода бикарбонат
80 гр. краве масло или 200 мл олио
пакет локум
1 пакетче ванилия
захар 2 с л .
бакпулвер 1 ч. л.
щипка сол
пудра захар за отгоре

В купа се смесват сухите съставки - брашното, солта и бакпулвера. В друга содата, олиото или кравето масло и захарта. Прибавят се към брашното и другите съставки, като се бърка постоянно до замесване на меко тесто.  от него се оформят топчета, големи горе долу колкото орех или като малки кифлички и във всяко едно се прибавя парченце локум в средата, като отново се оформя. Когато към всички топчета се прибави локум, се подреждат в тава, с предварително сложена хартия за печене и се пече в 180 гр предварително загрята фурна. Когато са готови се поръсват с пудра захар и се оставят да поистинат преди консумация.

# 191
  • Мнения: 4 859
Карамелизирани Ябълки

За около 6 - 7 ябълки :1 и 1/2ч.ч. захар,1/2 ч.ч.чаша вода,щипка лимонтузу,щипка червена готварска боя .
Прави се карамел в малка тясна темджерка,като се следи да не прегори.Измитите и набучени на клечка ябълки (на мястото на дръжката ),се овалват хубаво в карамела ,после в ледена вода се топват за секунди и се подреждат върху намаслена тавичка .
Ябълките да са по- малки ,трърди ,с червена кора .

# 192
  • Мнения: 15
Здравейте, изпращам Ви рецепта за любимите ми масленки.
Масленки
Продукти: 250 гр пудра захар, 250 гр. свинска мас или масло и брашно, какао.
Приготвяне: Мекото масло или мас се разбиват с пудрата захар, добавя се брашното и се оформя меко тесто. Разделя се на две, към едната част се добавя какао. Приготвят се сладки по желание, аз разточих бялата част, върху нея кафявата, навих на руло и нарязах охлювчета с дебелина 1 см.  Нареждат се в тава с хартия за печене.  Може да се оформят и като цветенца, като се направят топченца от двата вида тесто. Пекат се на 180 градуса около 40 мин. до изпръхване. Да Ви е сладко!

# 193
  • Мнения: 15 746
Баклава!
Пакет кори,орехи,захар,вода,масло и олио.

# 194
  • Мнения: 508
Крушова наслада

Продукти:
150 гр краве масло
150 гр захар Сладея
3 яйца
1 ч.ч. смлени орехи
1 ванилия
1ч.л. канела
300 гр брашно
2 големи круши

Маслото се смесва с брашното и малко от канелата , да се получи тесто като трехи. Разстила се в тава като платка. Отгоре се изсипват смлените орехи, яйцата се разбиват със захарта , добавят се останалата канела и ванилията. Крушите се нарязват на резенчета и се нареждат върху орехите. Отгоре се излива яйчената смес и се пече при предварително загрята на180 градуса фурна. По желание изпечения сладкиш се поръсва с пудра захар или настърган шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт