Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 10 991
  • 246
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 14 950
сладко - 1 ч.ч. любимото ви
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 0.5 л.л.
оцет - 1 с.л.за гасене на содата
захар - 2 - 3 с.л.
яйца - 1 бр.
брашно - 2 ч.ч.

В купа прибавете 1 ч.ч. от любимото ви сладко.
Угасете содата с оцета и ги добавете към него, разбъркайте и оставете за 3 минути да шупне.
Добавете последователно киселото мляко, захарта, яйцето и накрая пресятото брашно, като след всеки добавен продукт разбърквате добре.
Получавате гъсто тесто, което разстилате в тавичка, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена.
Поставете тавичката с бабиния сладкиш в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяв загар.
Поръсете любимият сладкиш на баба с пудра захар по желание.

# 166
  • Мнения: 15 660
Домашна торта с орехи. До ден днешен ми е много любима.
Блат:3 яйца,1,5 ч.ч. захар,1 ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л. сода,1 ч.ч. брашно.
Крем: 1 литър прясно мляко,10 с.л. захар,2 жълтъка,6 с.л. брашно,ванилия,кубче масло.
Орехи,смлени,за поръсване.

# 167
  • Мнения: 10
Целувки с кафява захар



Да си го кажем направо - кафявата захар си е цяла сладка вселена от вкусове. А пробвали ли сте да направите целувки с кафява захар? Обзалагаме се, че ще се влюбите! Всичко, което трябва да направите, е да замените бялата с кафява захар във вече познатата рецепта за целувки.

За още много сладки радости, посетете ни на sladea.bg.

# 168
  • Мнения: 641
Любим десерт

Крем карамел

За крем карамела първо карамелизирах 200гр. захар и готовия карамел прехвърлих във огнеупорна касерола. Докато изстива карамела разбих за кратко с миксер 8 яйца с 250гр. захар, добавих 1л. горещо прясно мляко и 2 ванилии. Прецедих сместа и я налях над карамела в йенската касерола. Поставих в по-голяма тава с вода и във фурната на 150 градуса, за около час и половина. Оставих да изстине във тавата с водата и след това в хладилника.

# 169
  • Мнения: 641
Толумбички
За тестото: 5 яйца, 400мл.вода, 250гр.брашно, 100мл.олио, 2ч.л. захар и щипка сол.Кипва се водата , мазнината, солта и захарта и се изсипва наведнъж брашното, бърка се докато се отдели тестото от стените на съда.След леко охлаждане се добавят едно по едно яйцата, прехвърле се в пош и се шприцова направо в съда за пържене. Изпържени и още горещи толумбичките се пускат за 1-2 минути в захарния сироп, който е предварително сварен от 600гр.захар и 700мл.вода.....и 1-2с.л. прясно изцеден лимонов сок.

# 170
  • Мнения: 913
Моя любима рецепта още от детството е торта крем карамел с кроасани. Разбиват се седем яйца с килограм захар. Добавя се и една ванилия. Карамелизира се захар и се сипва в йенска тавичка. Върху карамел се изсипва сместа, а отгоре се нареждат кроасани нарязани на филийки.Слага се и сладко от череши, ягоди или сливи Пече се около 40 мин на 160 градуса на водна баня. След като изстине се обръща, така че кроасани те да станат блат.
Много любима и вкусна!:heart:

# 171
  • Мнения: 15 660
Подсетихте ме за целувките,но моите са с бяла захар:

Дори шприц не ползвах,а лъжичка.

# 172
  • София
  • Мнения: 3 358
Обичам крем карамел.
Мисля,че няма домакиня която не знае как се прави.

# 173
  • Varna, Bulgaria
  • Мнения: 46
Любимата ми  рецепта от детството е кекс с швепс Златен портокал
4 яйца  , 2 чаени чаши захар, 3 чаени чаши брашно, 2 бакпулвера 1/2  чаена чаша олио , 250мл.швепс портокал ,2ванилии,2супени лъжици какао на прах и пудра захар за поръсване на готовия кекс.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 01:02 от dobromira1990

# 174
  • Мнения: 24 355
Най-обикновен кекс, но е първото нещо, което направих сама.
Продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч. ч. брашно
1ч.ч. олио/зехтин
1 пак. бакпулвер
ванилия
Може да се комбинира по-много начини, на снимката е във форми за мъфини с банан, но най-често добавям портокалови/лимонови корички и настърган шоколад.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, прибавя се олиото, брашното, ванилията и бакпулвер се смесват отделно и се прибавят постепенно към разбърканата смес.
Формата за печене се намаслява, ако е необходимо, пече се в предварително загрята фурна, градусите според типа фурна, защото е относително, пече се до готовност, след като изстине може да се наръси с пудра захар или да се намаже с глазура, вариации много, според вкуса.

# 175
  • Мнения: 169
Захарни петлета (кръгли близалки)

Няколко капачки от буркани за компот се намазняват с олио. В съд се слага бяла захар и се разтопява на умерен котлон. Може да се добавят няколко капки есенция по избор. Бърка се бавно до получаване на светъл карамел, който се разпределя върху капачките и се бодва във всяка клечка за зъби (дървен шиш). След като изстинат, близалките се вадят от формите (капачките). В карамела могат да се сложат и ядки.

# 176
  • Мнения: 1 510
Любима рецепта от старите тефтери е:

Много я мразех в детската градина, но както баба я правеше .... обожавах я Blush

# 177
  • София
  • Мнения: 374
Торта   „ТАРАЛЕЖ”

2 пакетчета обикновени бисквити

2 пакетчета масло /по 125гр./

1 ½ чаша пудра захар

½  чаша обикновена захар

500мл. прясно мляко

2 супени лъжици какао

орехи

    Бисквитите се натрошават на малки парченца. Млякото се сварява и към него се прибавя захарта. Щом се стопи, млякото се отстранява от огъня и се оставя да изстине. Заливат се бисквитите.

    Отделно се приготвя крема по следния начин: двете пакетчета масло се разбиват с пудрата захар, прибавят се двете лъжици какао и счуканите орехи. Двете части се смесват и се оформя
тортата.

# 178
  • София
  • Мнения: 12 685
Лимонен кекс с фъстъковки

200 г масло
220 г захар
4 бр. яйца
60 г заквасена сметана
1 бр. лимон
350 г брашно
3 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
100 г фъстъковки

Мекото масло се разбива със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, солта и сметаната. Разбива се добре и след това се добавят изцеденият сок от лимона, настърганата му кора и брашното, смесено с ванилията и бакпулвера. Разбърква се добре. Накрая се добавят натрошените фъстъковки. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма с диаметър 26 см. Пече се в предварително загрята на 160С градуса фурна около 40 минути.

# 179
  • Мнения: 298
Моят любим сладкиш е сладкиш с компот от кайсии. 4-5 яйца се разбиват с 1,5ч.паша Захр,1,5ч.ч.брашно и 1бакпулвер. Тавата се намазва и се поръсва с брашно.редят се кайсиите и сместа се изсипва върху Тех. След изпичане се залива със сока от компота.

Общи условия

Активация на акаунт