Отговори
# 225
  • Мнения: 770

Звезден кекс на мама
Продукти - 1 и 1/2 ч. захар, 1/3 ч.ч. олио, 4 яйца, 3 ч.ч. брашно, 1 п.бакпулвер, 1 л. ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, какао, пудра захар за поръска. След като се смесят всички продукти, без какаото, 1/3 от сместта се изсипва в плоска тавичка и се изпича блат. Режат се звездички, с помощта на формичка за сладки. Звездичките се нареждат една зад друга в съда за печене на кекс и се заливат с останалата смес, към която е добавено какаото. Пече се на 160 гр. до готовност. Поръсва се с пудра захар за разкош.

# 226
  • Мнения: 306
Класически кекс със следните продукти:
4 яйца
Половин чаена чаша кисело мляко,
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
Половин чаена чаша олио
1 супена лъжица какао
1 чаена лъжица сода за хляб, 2 чаени лъжици бакпулвер

Разбиват се добре захарта с яйцата, след това се добавя киселото мляко с добавената в него сода и отново се разбърква. Добавя се олиото.
Пресява се брашното заедно с бакпулвера и малко по малко, при непрекъснато разбиване се добавя към течната смес и се разбива до получаване на гладка смес. Намазва се формата за кекс с олио и се изсипва сместа, като се оставя 1 кафена чаша от нея, в която се слага какаото и се разбърква. Изсипва се и какаовата смес и се разбърква, за да се оцвети.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

# 227
  • Мнения: 176
Толумбички
    Продукти:
    2ч.ч.брашно
    5 яйца
    50гр.олио
    2 1/4ч.ч.вода
    2с.л.захар
    щипка сол
    Олио за пържене


    За сиропа:
    1 1/2 ч.ч.захар
    1 1/2ч.ч.вода
    Щипка лим.киселина
    Ванилия


    В подходящ съд се слагат водата, мазнината,захарта и солта.Загрява се до кипване,след което постепенно се прибавя брашното.Бърка се непрекъснато с дървена лъжица,докато се превърне в  гладко тесто.Сваля се от огъня,изсипва се в тава и се оставя да изстине.От време на време се разбърква,за да не хване кора.Изстиналото тесто се прехвърля в друг съд и към него като непрекъснато се бие се добавят едно по едно яйцата,докато се получи меко тесто.Готовото тесто се поставя в шприц.Толумбите се щприцоват направо в обилно и добре сгорещено олио в продълговати форми наподобяващи тиквени дръжки.Пържат се до получаване на златист цвят.След като изстинат се заливат с охладения до 80% сироп-водата и захарта се варят до кипване.Прибавя се лим.киселина.Сваля се от огъня,охлажда се до посочената температура и се ароматизира с ванилията. Толумбичките престояват в сиропа няколко часа,докато се напоят обилно с него.

    # 228
    • Мнения: 176
    Меденки
    Продукти:
    3 яйца
     1 чаена чаша захар
     1 чаена чаша олио
    1 чаена чаша мед
    1 чаена лъжичка канела
     2 чаени лъжички сода бикарбонат
     брашно за меко тесто.


    Приготвяне:
    Омесва се меко тесто, разточва се на кръг с дебелина около 5мм. С формички се изрязват меденките, пекат се на около 180 градуса в тава, застлана с хартия, като се редят на разстояние една от друга. Изпечените меденки се слепват с домашен конфитюр от ягоди и се овалват в кокосови стърготини или смлени орехи.

    # 229
    • Мнения: 176
    Еклери
    Продукти: за 40 бр.
    400мл.вода
    200мл.олио
    1ч.л.сол
    400гр.брашно
    10 яйца


    Още:
    2 пакетчета нишесте(ванилия,шоколад)по избор
    1,200л.прясно мляко
    10 с.л.захар
    Краве масло (60 гр.)
    Есенция ром и ванилия


    Начин на приготвяне:
    В съд на котлона сипете вода,олио и сол.След завиването сипете цялото количество брашно и бъркайте енергично.Веднага махнете от котлона и оставете да изстива.Разбийте с миксер яйцата.Към тях добавете хладното тесто и разбийте с миксер до образуване на еднородна,гладка смес.С шприц щприцовате еклери.Печете на 180градуса с вентилатор,25 минути без да отваряте фурната.Изключете фурната и ги оставете вътре да изстиват.След около 10 минути открехнете вратата на фурната.Охладените еклери разрязвате на две.На котлона слагаме 500 мл.мляко да заври.Отделно в 100 мл. разбиваме нишестето и като заври млякото го прибавяме към него.Като се сгъсти слагаме 30 гр.кр.масло и половин есенция ванилия.Като започне да прави балончета се маха от котлона и се пълнят еклерите докато е горещо.С останалото мляко правим кафевия крем по същия начин.От един крем се напълват около 20 еклери.

    # 230
    • Мнения: 1 758
    Сметанова торта с ягоди.

    Необходими продукти:

    -за блатовете - 6 бр. яйца . , 3 ч.л . захар ,  3 ч. ч. брашно  ,  50 гр. разтопено масло ,  1 пакетче бакпулвер

    за украсата -   1 л. сметана за разбиване,  2 бурканчета сладко от праскови , сок от компот  ,  половин кг . ягоди и  1 настърган шоколад .
     
    Начин на приготвяне:
    Първо разделяме белтъците и ги разбиваме до образуването на пяна.След това слагаме захарта .Отделно разбиваме жълтъците и ги прибавяме към белтъците.Прибавяме и разтопеното масло.Идва ред на брашното , което сипваме на два-три пъти до получаването на еднородна смес.Добавяме и бакпулвера.
     
    Печене на блатовете - в съд за печене и предварително сложена хартия си оформяме блатовете. Печем три блата за около 15 минути всеки , стават много бързо.
    След като изстинат малко започваме да сглобяваме тортата.На всеки блат слагаме малко сок от компот , мажем със сладко от прасковите и  добавяме предварително разбитата сметана.Повтаряме това до последния блат.Отгоре добавяме настъргания  шоколад и  ягодите .Може да си поиграем да направим сметанови форми със шприца.Вместо торта , може да си направите и руло ,става по-бързо и пак е много вкусно.На тортата може да се добави и лимонови корички , които предварително са сварени с малко захар, за да омекнат и да се махне горчивината.Може да експериментирате и да добавите между блатовете други плодове вместо ягоди.

    # 231
    • Велико Търново
    • Мнения: 7 707
    От малка най-обичам да си хапвам кекса на баба. Дори, толкова го харесвах, че с пръст обирах сместа от купата, в която е бъркана, докато чакам да се изпече.
    Продукти:
    2 и половина ч. ч. брашно
    4 яйца
    Половин ч. ч. олио
    1 ч. ч. захар
    1 ч. ч. кисело мляко
    1 ванилия
    1 ч. л. сода бикарбонат ( аз вече слагам бакпулвер)
    1 с. л. какао (ако ще го правя шарен)

    Разбиват се яйцата и захарта с миксер до получаването на пухкава маса. Към нея добавяме олиото – на тънка струя. Отделно смесвам содата/бакпулвера с киселото мляко, след това ги прибавям към яйцата. Следващата стъпка е да се прибави брашното по малко, бъркайки с миксера. Накрая добавям и ванилията.

    Получената смес се изсипва в намазнена предварително с олио и поръсена с малко брашно кексова форма (по този начин сладкишът по-лесно ще се отлепи). Ако искам да е шарен добавям и какаото, 1 с. л. към половината смес.

    Пече се в умерена фурна за около 40 минути. Като изстине го поръсвам с пудра захар.

    # 232
    • Мнения: 1 904
    С удоволствие участвам в играта на "Сладея" с любимия у дома "Ретро кекс", по рецепта от старите тефтери. Винаги се получава отличен! Heart

    Нужни са:
    3 яйца
    2 ч.ч. захар /непълни/ /чашата е с вместимост от 250 мл./
    3/4 ч.ч. олио
    2 и 1/2 ч.ч. брашно
    3 ч.л. бакпулвер /пълни/
    1 ч.ч. газирана вода
    кората на един лимон /ситно настъргана/
    3 с.л. какао
    1 ч.л. ванилия
    шепа стафиди накиснати в ром
    масло за намазване на формата
    В дълбока купа разбърках яйцата, захарта, ванилията и лимоновата кора до пухкава смес. Постепенно добавих олиото.
    Брашното пресях с бакпулвера. Вече без миксер постепенно го прибавих, редувайки с газираната вода до получаване на гладка и не прекалено гъста смес.
    В дълбока форма с диаметър 24 см. и височина 11 см. намазана с масло и поръсена с брашно, изсипах по-голямата част от сместа. В останалата сложих какаото, 1 с.л. газирана вода и разбърках до гладка смес. Изсипах я във формата. Отгоре равномерно подредих отцедените от рома стафиди и с дървено шишче направих шарки. Кекса пекох в загрята на 170 гр. фурна около 50 мин. или до суха клечка. Изчаках да изстине добре и го обърнах в чинията за сервиране. Поръсих с пудра захар.
    Да ви е сладко! 😋
    Сигурна съм че знаете, но напомням, че вратата на фурната при печене на кекс, не се отваря в първите 25 минути.

    # 233
    • Мнения: 1 904
    С удоволствие участвам в играта на "Сладея" с домашен течен шоколад, който мама ни приготвяше преди много години. Сега аз го правя за моите деца. Heart

    Нужни са:
    250 гр. сухо мляко
    5 с.л. натурално какао /пълни/
    200 мл. вода
    220 гр. захар / 1ч.ч. + 1 с.л./
    100 гр. масло
    1 ч.л. ванилия; по желание 2 с.л. лешников тахан
    В касерола сложих водата, захарта, ванилията и маслото. Загрях до разтопяване на захарта и маслото, като не е нужно да завира. В дълбока купа пресях сухото мляко и какаото. Постепенно при непрекъснато разбъркване добавих течната смес. Получават се много бучици, но това да не ви притеснява. В друга дълбока купа с улей, за е по-лесно насипването в бурканчетата, сложих голяма цедка /ситен гевгир/. Постепенно наливах от шоколадовата смес и с лъжица помагах да се прецеди без остатък. На края почти няма остатъчна смес в цедката. Така прецедения шоколад налях в сухи бурканчета и оставих да се охладят. Шоколада съхранявам в хладилник. Ако добавяте лешников тахан, сложете го в купата с вече прецедената смес и разбъркайте добре.
    Да ви е сладко! 😋

    # 234
    • Мнения: 1 904
    С удоволствие участвам в играта на "Сладея" с любимите ни палачинки с кисело мляко по рецепта още от баба Simple Smile.

    За около 12 броя са нужни:
    400 гр. кисело мляко
    2 яйца
    2 с.л. олио за сместа
    1и1/2 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост от 250 мл./
    1/2 ч.л. сода за хляб /равна//на „Д-р Йоткер“/
    щипка сол
    1 пак. ванилова захар /на „Д-р Йоткер“/
    250 мл. вода
    олио и масло
    В купа сложих киселото мляко и содата. Разбърках докато шупна добре и добавих солта, ваниловата захар, двете яйца и олиото. Разбърках с домакинска бъркалка и добавих брашното, разбърквайки до гладка смес. Налях водата и последно разбърках. Сместа е с консистенцията на една идея по-рядка боза.
    Тиган с незалепващо покритие /моят е керамичен/ загрях добре. Степента, на която пържих е 4 от 6 на моята печка. Покапах с 2-3 капки олио и изсипах един черпак от сместа. Разпределих я в тигана с овални движения и пържих до златист цвят на краищата. Обърнах палачинката и пържих и от другата страна за още малко. Готовите палачинки прехвърлях в затоплена чиния и намазвах с масло.
    Сервирах с любими сладка.
    Не пържа с масло, тъй като то бързо прегаря.
    Да ви е сладко! 😋

    # 235
    • Мнения: 1 904
    С удоволствие участвам в играта на "Сладея" с бабините курабийки, които са едно от най-ароматните печива в моята лична класация Heart

    Нужни са:
    4 яйца, като 1 жълтък се отделя за намазване
    1 и 1/2 ч.ч. захар
    1/3 ч.ч. олио
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 ч.л. сода за хляб /на „д-р Йоткер“/
    1 пакетче ванилова захар /на „д-р Йоткер“/
    кората на 1 лимон /настъргана/
    брашно-около 800 гр.
    В дълбока купа сложих яйцата, ванилията, захарта и лимоновата кора. С миксер разбърках до утрояване на обема. На тънка струйка, при непрекъснато разбъркване добавих олиото, а след това и киселото мляко с добре шупналата в него сода. Вече без миксер добавих пресятото брашно. Тестото остава в купата и не се меси. Спирам да добавям брашно веднага щом мога да оформя топче. Ако сложете повече брашно, ще станат твърди. Тъй като все пак малко лепне, си приготвих парче домакинска хартия с малко брашно и от време на време си набрашнявах дланите. Самата процедура е цапаща, но пък си заслужава. С малка лъжичка взех от сместа и с длани оформих малки топчета, които сложих в тавата на фурната, покрита с хартия за печене. Трябва да има разстояние по между им, защото се уголемяват. Отделения жълтък разбърках добре с 1 с.л. вода. Със силиконова четка намазах курабиите и ги поръсих със ситна захар. Пекох в загрята на 170 градуса фурна за около 15 минути или до видима готовност. Готовите сладки веднага подредих в дълбока тенджера и покрих с капак, за да се задушат. Така процедирах до изчерпване на сместа. Изпекох четири тави с курабии. За последната не ми остана жълтък и се наложи да взема от още едно малко яйце. Него не смесих с вода, а направо нанесох върху сладките.
    Да ви е сладко! 😋

    # 236
    • Мнения: 1 904
    С удоволствие участвам в играта на "Сладея" с домашна торта отново от бабиния тефтер. Тази торта ми носи безброй мили спомени и винаги е толкова вкусна. Heart

    Чаената чаша, която използвам е с вместимост 250 мл.
    За блатовете:
    4 яйца
    1и1/2 ч.ч. захар
    ¾ ч.ч. олио
    1 кофичка кисело мляко от 400 гр.
    2 ч.ч. брашно
    3 ч.л. бакпулвер /пълни/
    1 ч.л. ванилия
    2 ч.л. какао /натурално/
    За крема:
    1300 мл. прясно мляко
    1 ч.ч. захар
    4 жълтъка
    9 с.л. фино царевично нишесте /пълни, но без връх//ползвам на „Д-р Йоткер“/
    1 ч.л. ванилия
    80 гр. масло
    2 ч.ч. смлени орехи
    около 150 мл. прясно мляко за сиропиране
    Сместа за блатовете приготвих, като в купа сложих яйцата, захарта и ванилията, и разбърках с миксер до пухкав крем. Постепенно при непрекъснато разбъркване добавих олиото и киселото мляко. Брашното пресях с бакпулвера и го добавих към сместа, като разбърквах с кухненска бъркалка. Сместа разделих в три купички по равно. В едната добавих какаото и разбърках до гладка смес. Фурната загрях на 180 градуса. Дъното на форма с падащ ринг и диаметър 26 см. покрих с хартия за печене. Стегнах ринга и изразях излишната хартия отвън. Намазах дъното и стените с масло, и изсипах сместа от първата купичка. Разпределих равномерно и пекох около 15-20 минути до суха клечка. Изпечения блат прехвърлих заедно с хартията върху метална решетка и оставих да изстива. Така изпекох и останалите два блата, като какаовия оставих последен. Докато и той изстиваше, приготвих крема. В тенджера с дебело дъно сложих жълтъците, захарта, ванилията и малко от предвиденото мляко. Разбърках до гладка смес, добавих нишестето и ако е нужно още съвсем малко мляко, за да се получи гладка каша. След това изсипах останалото мляко, сложих на затопления котлон и разбърквах постоянно, докато кремът се сгъсти и заври. Веднага го отстраних от котлона и оставих леко да изстине. След това добавих маслото, нарязано на парченца и отново разбърках докато се разтопи. В голяма чиния за торта сложих ринга и разположих един от двата бели блата. Сложих го с тази част нагоре, която се разкри когато отстраних хартията. Съвсем леко покапах с прясно мляко. Не бива да се сиропира много. Нанесох 1/3 от крема, загладих и поръсих с 1/3 от смлените орехи. Сложих какаовия блат. Отново сиропирах леко и намазах с крем. Поръсих с орехи и покрих с последния блат. Нанесох останалия крем и поръсих с орехите. В този момент изпитах задоволство от височината на тортата и как изпълни формата до горе.
    Оставих тортата да изстине първо на стайна температура, а след това за през нощта в хладилник. Колкото повече престои, толкова по-добре.
    Да ви е сладко! 😋

    # 237
    • Мнения: 1 389
    Любима рецепта от бабиния тефтер е руло Пирамидка. Спомняте ли си го? Правеше се от правоъгълни меки бисквити. Маже се с крем, посредата се слагаше сладко и орехи и страничните бисквити се вдигаха, докато се опрат и стане като пирамидка. Беше ми любимо.

    # 238
    • Мнения: 910
    Любимата ми рецепта от детството беше проста, но вкусна - Сълзички. Когато мама ги направеше, не оставаха за следващия ден.
    Нужни са:
    1 бутер тесто
    1 яйце
    кристална захар

    # 239
    • София
    • Мнения: 353
    Сладки
    За тестото:
    1 кубче мая
    2 жълтъка
    1 ч.ч. мас (разтопена)
    9 с.л. прясно мляко
    3 ч.ч. брашно
    Замесва се и престоява в хладилник 2 часа. Разделя се на 4 части и от всяка част се правят по 20 малки топчета, които се оформят с ръка. В тях се слага плънката и се свиват отгоре.
    За плънката:
    2 белтъка
    1 ч.ч. захар
    2 ч.ч. смлени орехи
    Ванилия и канела
    Пече се и се поръсват с пудра захар.

    Общи условия

    Активация на акаунт