Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 10 989
  • 246
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 19
Домашен сладолед

500мл течна сладкарска сметана
5 яйца
250 гр. Пудра захар
2 ванилии
Орехи

В отделни купи се разбиват сметаната с ванилиите, белтъците и жълтъците със захарта. Когато всичко е готова се събира заедно и леко се обърква с орехите. Слагаме да стегне във фризера за няколко часа и... консумираме с удоволствие и мяра!

# 136
  • София
  • Мнения: 3 451


Cookies:
200 гр. масло или маргарин на стайна температура
200 гр. захар Сладея
2 яйца
300 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
шоколадови капки - на око

С миксер разбиваме маслото/маргарина със захарта и яйцата. Внимание! Не разтопявайте маслото/маргарина, защото няма да се получи същата смес и ще се разтопи шоколада. След това добавяме бакпулвера и брашното и отново разбиваме с миксер до получаване на хомогенна смес. Изсипваме шоколадовите капки и бъркаме с дървена или силиконова шпатула. В тава слагаме хартия за печене и правим топчета или просто с ръка взимаме от сместа и слагаме на разстояние едно от друго. Печем на 180 градуса за около 20 минути или до покафеняване.

Сочни, меки и много ароматни!

# 137
  • При децата ми
  • Мнения: 7 288
Един от любимите ни десерти е крем карамел:

Продукти:

8 яйца
1 л. прясно мляко
1 ванилия
Захар, аз лично слагам на вкус.

Яйцата и прясното мляко изваждам предварително да постоят на стайна температура. Разбивам добре яйцата. Загрявам леко прясното мляко и сипвам захарта вътре. Бъркам до пълното и разтопяване.
Добавям яйцата към прясното мляко и разбърквам добре. В метални купички /специално за тази цел/ слагам по малко захар и разтопявам на котлона до златист загар. Пълня купичките със сместа от яйцата и млякото и пека на водна баня в предварително загрята фурна на около 150-160 градуса. Водата в съда в който са сложени купичките не бива да завира. След около час крем карамелът трябва да е придобил златиста коричка отгоре.

Добър апетит!

# 138
  • Мнения: 670
Лесен домашен кекс

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.ч.
брашно - 1 1/2 - 2 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч
олио - 1/2 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л..
бакпулвер - 1 ч.л.
ванилия - 2 - 3 пакетчета или есенция
сол - 1 щипка
какао - 1 пълна с.л.
Яйцата се разбиват до много пухкав крем заедно с щипката сол и захарта, която се добавя на части, за да се разтвори по-лесно и да бухне повече сместа. След това се добавя киселото мляко, в което предварително е добавена содата и се разбърква.След това се добавят олиото и брашното с бакпулвера, също на части и се разбърква с дървена лъжица, или с миксер на ниска скорост. Сместа се разделя на 2. В едната част се добавя какао и се разбърква до хомогенност. Изсипваме бялата част във формата и върху нея кафявата на тънка струя, за да стане шарен.
Пече се на 180 градуса до готовност, като се проверява с клечка. 🤗

# 139
  • Мнения: 92
Любимия ми сладкиш от детството е кекса на мама.Необходими продукти-5 яйца,1 ч.ч. захар,1/2 ч.ч. олио,1 и 1/2 ч.ч.брашно,ванилия,какао!Първо разбъркваме яйцата и захарта с миксер,след това прибавяме останалите продукти!Изсипваме в намаслена форма за кекс,като оставяме съвсем малко от сместа ,която объркваме с какао и изсипваме най-отгоре!Печем около 30-40 минути на 180 градусова фурна!
Не оставаше парченце!

# 140
  • Мнения: 4 868
Реване

8 яйца
захар 2 ч. л .
1 мая за хляб
сол 1 ч. л.
брашно 500 гр
олио
1 ванилия
сок на лимон

за сиропа:
1 чаша захар
вода 250 мл

Яйцата се разбиват с миксер. Към тях се прибавя захарта , солта, ванилията и сока на един лимон. В друга купа се разбиват сухите съставки маята и брашното. Прибавят се към яйцата и дръугите продукти и се оформя лепкаво тесто. Изсипва се в тава, която предварително е намазана с олио и се пече на загрята фурна за около 20 25 минути на 280 градуса. След като е готово, се оставя да изстине и се приготвя сиропа. На огън се слага водата и захарта и се приготвя сиропа. Още докато е горещ се изсипва върху сладкиша и се остава да изстине. Прибира се в хладилник за няколко часа и се консумира студен.

# 141
  • Мнения: 1 828


Изтеглени са първите 10 късметлии, които печелят готварска престилка и продукти „Сладея“. Това са:

MarieSt
анемония
Пролетно цвете
pepi_r
Криси` 
Aurellia
Герита85
dovedove
сикрет
labrex


Честито! Cake

Date Oчакваме печелившите да се свържат с нас до 23.08.2020 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com, като упоменат, че са победители в играта на "Захарни заводи" и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата:
- имена
- адрес за доставка
- телефон за връзка

# 142
  • Мнения: 648
Любим и много лесен шоколадов сладкиш (пак от старите тефтери) Simple Smile
1 ч.ч. захар, 1,5 ч.ч. брашно, 2 с.л. какао се разбъркват. Прибавят се 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 ч.л. сода бикарбонат, 0,5 ч.ч. олио, орехи.
Пече се в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Намазва се с разтопен шоколад, в който се слагат 2-3 с.л. олио и 2-3 с.л. прясно мляко.

# 143
  • София
  • Мнения: 2 358
Кейкът на мама с круши
 Продукти:
3 яйца
 захар
200 гр масло
500 гр брашно
Бакпулвер, Ванилия,канела
чаша кисело мляко
орехи
Обелени, нарязани узрели круши
Продуктите се смесват. Крушите се нареждат в намазнената тава. Изсипва се сместа върху тях. Пече се в загрята умерена фурна. Като е готов и изстинал се поръсва с пудра захар.

# 144
  • Мнения: 404
Здравейте, моята любима торта от детството беше и си остава "Бишкотена торта". Сега аз я приготвям за моите близки за всякакви поводи. Това са последните две, които направих на 15 август -  10 годишнината от сватбата на дъщеря ми   


и за рождения ден на внучето
Продукти:
400 гр бишкоти
сока на 1 компот
250 гр масло
3 с.л.  какао
6 яйца
2 ч.ч. захар
Отделям 3 белтъка. Останалите яйца+жълтъци разбивам с 1 ч.ч. захар, прибавям какаото и маслото. Потапям бишкотите в сока и  мажа с крема, нареждам и замазвам отгоре с останалия крем. Разбивам белтъците с 1 ч.ч. захар и украсявам отгоре=

# 145
  • София
  • Мнения: 1 276
Охльовчета с крем и стафиди - любим десерт вкъщи

За 20 броя са нужни:
800 гр. охладено бутер тесто
500 мл. прясно мляко
2 пак. пудинг ванилия
5 с.л. захар
2 с.л. масло
шепа светли и тъмни стафиди

Първо се приготвя крема, като в касерола се загрява 450 мл. от млякото и захарта до кипване. В останалото мляко се разтварят двата пудинга до гладка смес. Когато млякото в касеролата заври,  съда се маха от котлона и на тънка струя се добавя сместа с пудинга. Разбърква се много добре и се връща на котлона, само да заври отново, след което окончателно се слага на страна. Добавя се маслото, разбърква се добре и се оставя крема да се охлади напълно, като се разбърква от време на време.
Фурната се загрява на 190 градуса. Бутер тестото съвсем леко се разточва, за да се изравни, без да се натиска. Всеки лист тесто се намазва добре с плътен слой крем и се посипва със стафиди. Навива се на руло /по дългата страна/ и се нарязва на шайби с дебелина около 1,5-2 см. Важно е да се използва остър нож. Така получените охлювчета се подреждат в тава покрита с хартия за печене. Пече се около 25 мин. или до видима готовност. Още топли се поръсват с пудра захар.

# 146
  • София
  • Мнения: 12 681
Ябълкова пита с канела

3 бр. яйца
200 г захар
4-5 бр. ябълки
10 г канела
1 карамфилче
150 г брашно
10 г бакпулвер

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се смесените брашно, бакпулвер, канела и смлян карамфил. Разбърква се до получаване на еднородна смес, след което се добавят и ябълките. Изсипва се във форма с диаметър 27 см, покрита с хартия за печене или намазнена и набрашнена. Пече се в предварително загрята на 180С градуса фурна. По желание, след като изстине, питата може да се поръси с пудра захар.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 16:06 от Vanja77

# 147
  • Мнения: 1 578
Руло с мармалад

Продукти: 4 яйца, 4 с. л. захар,
4 с. л.  брашно, 1 пакетче ванилия
бурканче мармалад за плънка, пудра захар за поръсване

Фурната се загрява на 180°. Яйцата и захарта се разбиват докато побелеят и увеличат обема си. Добавя се пресятото брашно и ванилията. Внимателно се  разбърква, докато се смесят. Пече се в тавата на фурната, до леко порозовяване, околко 15 минути. Изважда се и се обръща върху кърпа. Хартията се маха. Намазва се хубаво с мармалад и с помощта на кърпата се завива на руло. Поръсва се с пудра захар.

# 148
  • Мнения: 1 188
Меденките на баба ми бяха много любими като дете :
6 с.л. мед , 1ч. Пудра захар , 1 чаша смени орехи , 1ч.л. амонячна сода , половин лъжичка сода бикарбонат, 1 л. Канела. , Брашно  за сгъстяване и масло или олио за омазняване на тавата.

# 149
  • Мнения: 2 788
Плодова торта
Необходими продукти :
1 голям пакет бишкоти „Савоярди“, 500 г сирене „Маскарпоне“, 7 с. л. пудра захар, 250 г заквасена сметана, 1 пакетче желатин
2 бр. киви, 500 г ягоди, 100 гр. боровинки, 1 банан, 100 гр.малини

Начин на приготвяне :                                                                                                                                                              Разбиваме в блендер маскарпонето, сметаната, захарта и 5-6 ягоди (за да оцветим крема) до хомогенизиране и получаване на по-течен крем, който по-късно ще се стегне.                                        
Редим бишкоти и ги заливаме с крем. После отново слагаме бишкоти и пак крем. Завършваме с плодове - боровинки и нарязани ягоди, банан и киви.                                                                                                                      Разтопявам желатина на водна баня и с него намазваме плодовете, за да изглеждат по-апетитни. Готовата торта оставяме в хладилник поне за 4-5 часа. По-вкусна е, ако престои 1 нощ в хладилник.

Общи условия

Активация на акаунт