Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 10 980
  • 246
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 12 677
Запеканка с извара и тиква

500 г извара
 2 бр. яйца
 4-5 с.л. захар
щипка сол
 5 с.л. брашно
100 г тиква

Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта. След това се добавя изварата и разбиването продължава. Брашното се смесва със солта и се прибавя към сместа. Разбърква се. Почистената тиква се настъргва и се добавя към останалите продукти. Разбърква се до получаване на еднородна смес, която се изсипва в намазнена форма с диаметър 20 см. Пече се в предварително загрята на 180С градуса фурна около 30 минути, докато се зачерви.
Най-добре запеканката се реже, след като е изстинала.
Подходящо е да се поднася със заквасена сметана и сладко или конфитюр.

# 106
  • Мнения: 814
Ябълков щрудел:
За тестото:
• 3 бр. яйца
• 1 и 1/2 ч.ч. захар
• 125 г масло
• 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
• 2 ч.ч. брашно (препълнени)
• 1 пакетче ванилия
• 10 г бакпулвер (1 пакетче)
За пълнежа:
• 3-4 бр. ябълки - настъргани
• около 1 ч.ч. счукани орехи
• захар
• шепа грис
• канела
От продуктите за тестото се забърква кексово тесто, като се разбиват хубаво яйцата със захарта, докато побелеят. Прибавя се разтопеното, но не горещо маслото и разбиването продължава, прибавя се и киселото мляко и продължава разбиването. Слага се ванилията и се прибавя на порции смесеното и пресято с бакпулвера брашно. Разбърква се хубаво и сместа се дели на две. Едната половина се изсипва в намазана и поръсена с брашно най-добре правоъгълна тавичка, но и в кръгла. Върху кексовото тесто се разстелят ябълките, объркани със захарта, малко грис и канела. Върху ябълките се поръсват орехите и се разстила върху плънката другата част от кексовото тесто. Поставя се в предварително загрята фурна и се пече, докато по забодена клечка за зъби (аз ползвам дървено шишче) не остава тесто.
Когато поизстине се наръсва обилно с пудра захар.

При мен плънката дойде малко повече и затова сложих и най-отгоре, като я разпределих равномерно, поръсих с още орехи и обърках с вилица, за да не ми изгорят орехите, загладих и така изпекох. Пекох на второ ниво на вентилатор на 160 С около 50 минути. Получи се много бърз и сочен щрудел - сладкиш.

# 107
  • Мнения: 1 510
Любим десерт от старите тефтери е и Руло с бисквити

Необходими продукти:
2 пакета кръгли бисквити с дупка - Еверест или Роден край макси
1 малко бурканче сладко /най-добре от боровинки/
орехи – на малки парченца
300 мл. прясно мляко
75 гр. захар
2 жълтъка
30 гр. пшенично нишесте
1 прахче ванилия
750 мл. масло

Приготвяне:
Смесват се прясното мляко, брашното, захарта и жълтъците. Разбиват се добре с тел, за да няма гранули от нишестето. Може да се прецеди с цедка. Сварява се крема при непрекъснато бъркане. Когато се свали от котлона, се добавят ванилията и маслото. Охлажда се напълно, като често се разбърква, за да не хване коричка.
Взимат се бисквитите, мажат се с крема и се слепват една след друга, на 4-5 бисквити образувалата се дупка се пълни със сладкото и нарязаните орехи. От 2-та пакета бисквити правя 2 рула.
Поставят се в плато и се мажат отвсякъде с останалия крем.
Поръсват се с настъргани орехи. Изстиват в хладилника за цяла нощ.
Режат се настрани, като салам, на дебелина 1см.

# 108
  • Русе
  • Мнения: 883
Макарони на фурна

Макарони- 1 пакет, 500гр
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 л прясно мляко
1 ванилия
1 ч.ч. натрошено сирене
Краве масло

Сваряваме макароните с щипка сол. Изцеждаме ги от водата. Разбиваме яйцата, захарта, ванилията и млякото. Добавяме натрошеното сирене и разбитата смес при макароните. Печем в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.

# 109
  • Мнения: 368
Сладък салам - любим домашен сладкиш от детството

яйца - 1бр.
захар - 150 г
бисквити - 200 г
масло  - 150 г
какао - 3 с.л.
домакинско фолио

Бисквитите се натрошават в купа на много ситно, след което се слагат яйцата, захарта, омекналото масло и какаото. Продуктите се разбъркват до получаване на хомогенна смес.

Върху фолиото се поставя сместа, оформена под формата на салам.
 Поставя се  във фризера  за няколко часа, докато се втвърди. Поднася се студено.

# 110
  • Мнения: 873
  Сладки пеперуди /рецепта на мама/
Продукти:
1 п. масло / 125 гр./
2 п. крема сирене
1 бакплувер
около 500 гр. брашно
Приготвяне:
Меси се тесто, точи се кора. С чаша се изрязват кръгове, потапят се в кристална захар и се пречупват два пъти. Пекат се на 180 градуса.

# 111
  • Мнения: 41
Любимият ми крем-карамел! HeartsHeartsHearts

Необходими продукти:
6 или 7 пресни големи яйца;
1ч.ч. захар;
1л. прясно мляко ;
1 ванилия;
захар за карамелизиране /по 1 ч.л. на чашка карамел/.

Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват продължително време ръчно с метална бъркалка до получаването на гладка смес или с миксер на най-ниска степен на скоростта. Постепенно се добавя захарта /лъжица по лъжица/ като сместа се бие до нейното пълно разтопяване. Добавя се на тънка струя студеното мляко, като се внимава да не се получи пяна на повърхността.

В подготвените купички се карамелизира на захарта. Изсипва се яйчената смес.

Купичките се поставят в тава с вода. Водата трябва да достига до средата на височината на съдчета.
Кремът се поставя във фурната, която не трябва да е предварително загрята. Пече се бавно около 2,30ч. на 120 градуса, като се внимава водата в тавата да не заври. Ако това се случи, температурата се понижава като се добавя чаша студена вода. След което температурата се увеличава финално на 180 градуса за запичане на крема.
Готовият крем се оставя да изстива във фурната, след което се поставя в хладилника.

# 112
  • Мнения: 463
Как да я споделя като не я знам? Десерта, с който свързвам моето детство е грис халва. Където и да я опитам, никъде не наподобява вкуса на Десерта, който приготвяше баба. Как не се научих да я правя като нея!?!?!? Вече е късно Cry

# 113
  • Мнения: 132
Домашни праскови

яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
мед - 5 с.л.
сода за хляб - 1 ч.л.
ванилия - 1 бр. или захар с аромат на ром - 1/2 пакетче
брашно - пресято (около 700 г)
ЗА УКРАСА
боя - червена и жълта
захар - около 100 - 150 грама
мармалад - 300 г за слепване
ром - есенция - 1 бр.

# 114
  • Мнения: 56
Любимите ни толумбички.
Уникални и много вкусни.
Продукти:
една чаена чаша вода

50 мл. слънчогледово олио

една щипка сол

една чаена лъжичка ванилия

3 яйца

една чаена чаша брашно

олио за пържене

Продуктите за сиропа са една и половина чаена чаша вода плюс една чаена чаша захар.

Когато сместа заври изсипваме брашното.

полученото тесто се оставя да се охлади.

Към охладеното тесто се прибавят яйцата едно по едно.

Гладкото тесто се изсипва с помощта на лъжица в сладкарски пош с голям накрайник.

 олиото се сгорещява  и се шприцоват  толумбичките.

Готовите толумбички се поставят върху готварска хартия.
Приготвяне на сиропа- една и половина чаена чаша вода и една чаена чаша захар. Когато сиропът заври и захарта се разтопи се сваля от горещия котлон. Прибавя се ванилия и се изсипва върху толумбичките.

С горещия сироп залейте охладените толумбички, като преди това отстраните хартията.

Когато достатъчно се напоят, сервирайте.

# 115
  • Мнения: 4 859
Реване

Продукти :5 яйца,1 ч.ч. захар,2 ч.ч. брашно,1 бакпулвер,1 ванилия

За сиропа:
2 ч.ч. захар,4 ч.ч. вода,1 ванилия

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и  постепенно с бъркане се добавя пресятото брашно с бакпулвера и ванилията . Пече се в намазнена и набрашнена тавичка на умерена температура.Пробва се с клечка за зъби дали е готово. След като изстине се нарязва  и се залива с горещия сироп.
Сироп-във врящата вода се добавя захарта и се бърка докато се разтопи,добавя се ванилията .

# 116
  • Мнения: 824
Любим сладкиш от детството, който приготвям и до днес са
Канелени пастички
Продукти: 1 ч.ч захар
0, 5 ч.ч. олио
2 ч.ч. /препълнени/ брашно
1 кофичка /0,500/ кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
1-2 с. л. какао
1 пакетче /10-15 гр./ канела
Млякото се смесва със захарта и сместа се бърка до разтопяване на захарта /на ръка/. Прибавят се олиото, канелата, какаото и брашното. Пече се в намаслена и поръсена с брашно тава на висока температура.
Сварява се сироп от: 1,5 ч.ч. вода
0,5 ч.ч. захар
и се охлажда.
Пастичките се иропират студени със студен сироп!
Отгоре се намазват със следния крем, приготвен от: 1 пак. /125 гр./ краве масло
1 ч.ч. пудра захар
1-2 жълтъка
/Аз правя крема на водна баня, за да може жълтъците да не са съвсем сурови, но водата не трябва да завира, за да не се пресекат яйцата/
Отгоре сладкиша се поръсва по желание със счукани орехи, настърган шоколад, шоколадови пръчици или кокосови стърготини. Реже се на ромбчета.
Да Ви е сладко!

# 117
  • Мнения: 805
Любимия ми ябълков кекс

4 – 5 големи ябълки
1 1/2 чаша захар
1 1/2 чаша брашно
2/3 чаша олио
1 шепа стафиди
1 чаша смлени орехи
4 яйца
1 бакпулвер
1 пакет ванилова захар
Пече се на 180 градуса. Става разкошен. Понякога настъргвам кора от лимон или портокал в сместа и пека.

# 118
  • Мнения: 1 013
Домашни целувки
4белтъка
1ч. захар
1ванилия- за приятен аромат
разбивам с мексер докато се получи много гъста консистенция
С помощта на шприц оформям розички върху хартия за печене
Пече се на много слаб огън

# 119
  • Мнения: 2 236
Арменски сладки
1 ч.ч. олио и 1 ч.ч. вода се слагат да заврът. След това се отместват от котлона и към тях се добавят 3 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар и 1 течна ванилия. Получава се парено ароматно тесто.  От него се оформят малко топчета,  в които се поставя плънка от парченце локум, натрошени орехи, ванилена захар и рошковено брашно. Още топли се овалват в пудра захар и 2 пакетче ванилия.

Общи условия

Активация на акаунт