Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 10 976
  • 246
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 349
От детството ми любими са на баба мекичките с рачел. Рачелът е сладко от сини сливи и тиква. Приготвя се като всяко сладко, но особеното е, че плодовете престояват една нощ в много, много слаб варов разтвор. При тази процедура тиквата става хрупкава в сладкото. Мммммм...

# 91
  • Мнения: 167
Бяло сладко от белтъци и глюкоза

глюкоза - 1 ч.ч с консистенция на мед
захар - 1 ч.ч
белтък - 3 бр.
ванилия - 1 пакетче (0.02 г)
Захарта и глюкозата се смесват в малка тенжера. Загрява се и се бърка, докато захарта се разтопи. Това трябва да стане на бавен огън и отнема около 10 мин.

Горещата смес се добавя на тънка струя към разбитите на сняг белтъци.

Ароматизира се с ванилията и разбъркването продължава, докато сместа се сгъсти и леко охлади.

Сипва се в съд за съхранение и се оставя да се охлади до стайна температура, след което се съхранява в хладилник.

# 92
  • Мнения: 148
Спомен от детството са ми локумите на баба и мама. В тях има не само захар Сладея, но и друг любим продукт от семейството на Захарни заводи- локум.
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. свинска мас
1 ч.ч. кисело мляко
300 г локум
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1 равна ч.л. сода бикарбонат
Пудра захар с 2 ванилии за овалваме
Разтваряме содата в млякото,прехвърля се при другите продукти. Замесва се меко тесто. Реже се на 8 части, всяка се разточва на тънко. Реже се на равни триъгълници. В широкия край на всеки се слага парче локум и се завива.пекат се на 180 градуса,в намаслена тава или хартия за печене, на разстояние една от друга до порозовява е. Още топли се овалват в пудра захар смесена с ванилиите.

# 93
  • Мнения: 79
Любимите ми сладки от детството са захарини. Продукти:яйца - 3 бр.
захар - 250 г
.олио - 150 мл
кисело мляко - 200 г.,
 сода 
-ванилия лимонов сок - 2 - 3 с. л.
брашно - 750 г,
Чукнете яйцата, добавете киселото мляко и разбъркайте. Прибавете  олиото, захарта, содата и лимоновата коричка. Разбъркайте и прибавете брашното на части до омесването на меко тесто. Ако брашното не е достатъчно, прибавете още малко.Накъсайте топчета от тестото и оформете курабийките.Потопете всяка в захар и подредете в тава, застлана с домакинска хартия, като ги обърнете със захарта нагоре.Изпечете в загрята фурна на 200 градуса до порозовяване.

# 94
  • Сливен
  • Мнения: 5 315
Друга любима рецепта,е с наименованието "Рошла":
Необходими продукти:1кг.брашно,2 яйца, 1ч.ч.олио.,1ч.ч.захар,1/2 каф.л.ам.сода,1/2каф.л.хл.сода,7/8 с.л.кисело мляко,1 ванилия,мармалад и орехи

Замесва се меко тесто,разделя се на 2 равни части.Едната част се поставя върху намазана с олио тава и поръсена с брашно(в сегашно време може да се използва хартия за печене).Върху нея се поставя един буркан мармалад/конфитюр.Отгоре се поръсва със смлени орехи.Върху орехите се настъргва другата част от тестото.Пече се в средно силна фурна(така е записано в рецептата,не знам колко градуса е Grinning ).Изпечена се поръсва с пудра захар или се слага белтъчен крем отгоре.
.

# 95
  • Мнения: 10
За прасковеното сладко с любов



Ще ви издадем, че има някои важни и полезни трикове при приготвянето на прасковено сладко. За сладко като слънце обелете плодовете. За да стане беленето песен, бланширайте прасковите за кратко в гореща вода. А за наистина феноменално сладко, използвайте желиращата захар "Сладея", с която целият процес е песен.

Посетете ни на sladea.bg и се вдъхновете за още много сладки десерти.

# 96
  • Мнения: 814
Мекици: За около 15 мекици :
250 гр. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода
80 гр. прясно мляко /или вода/
15 гр. прясна мая /или 6-7 грама суха/
550 гр. брашно
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
15-20 мл. ром или друг твърд алкохол
олио за изпържване
След като се омеси е хубаво да престой 12ч. в хладилник! 

# 97
  • Мнения: 2 311
Любими от детството: " Бързи и лесни бисквити"🍪🍪🍪
Продукти: 2 големи яйца, 2к.ч. пудра захар, 2к.ч.брашно, 1 ванилия
Предварително включваме фурната да се загрява до 180°.От всички горе изброени продукти се разбърва еднородна гладка смес.В тавичка постлана с пекарска хартия, взимаме с лъжица от сместа и полагаме внимателно, като оставяме малко разтояние между бисквитите, за да не се слепят.
Пекат се 5-6мин.Щом покрая покафенеят, значи са готови! Топли още са меки, но щом истинат се втвърдяват- стават точно като любимите от едно време "Котешки езичета",само че кръгли.😋

# 98
  • Мнения: 1 188
Като чуя любима сладка рецепта от детството и веднага се сещам как умирахме вкъщи за сладки домашни целувки 💋💋💋💖
Баба ги приготвяше с такава лекота и любов :
Необходими са само два , три продукта за тях:
За 5 белтъка , захарта е около 400 гр. , Може и ванилия и задължително поръсени с шоколадови пръчици 😊

# 99
  • "Винаги прави това, което сърцето ти казва."
  • Мнения: 725
Любим сладкиш от детството ми е "Дамски каприз".  Като малка, майка ми често го правеше и сега вече като пораснала дама, също си го похапвам.
 
Необходими продукти
За тестото:
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 и 1/2 ч.ч. брашно

За глазурата:
200 гр. конфитюр по избор - аз използвам от ягоди.
4 белтъка
10 с.л. захар

Начин на приготвяне:
Разбивам с миксер жълтъците и захарта, докато побелеят и се образува гъст крем. Добавям постепенно олиото, бъркайки непрекъснато, след което киселото мляко с разтворената в него сода и най-накрая - брашното. Сместа се обърква добре и се прехвърля в намазнена и набрашнена форма или тавичка. Слага се в загрята на 200 градуса фурна и се пече около 15-тина минути. Докато блатът се пече, белтъците за глазурата се разбиват с 10-те лъжици захар на твърд сняг. Готовият сладкиш се изважда от фурната и още топъл се намазва с конфитюра. Отгоре нанасям внимателно белтъците, като с ножа правя вълнички. Сладкишът се връща във фурната и се допича до зачервяване на глазурата.
Поднася се охладен. Cake Heart Eyes

# 100
  • Мнения: 278
Любимото негърче
  1 и 1/2 ч.ч. захар
1 кофичка  кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
6 с.л. какао

Глазура
8 с.л. вода
10 с.л. захар
6 с.л. какао
125 гр. краве масло - малко пакетче

# 101
  • Мнения: 258
Вкусните понички на баба
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
яйца - 2 бр.
захар - 1 с.л. кристална
сол - 1 с.л.
олио - 50 мл
прясно мляко - 500 мл
мая - 1 кубче /или 1 пакетче суха мая/
брашно - 700 г
олио - за пържене
лимон - кора на 1 бр.
пудра захар - за поръсване
КРЕМ
прясно мляко - 1 литър и 300 мл
масло - 50 г
брашно - 8 с.л.
кристална захар - 8 с.л.
ванилия - 2 пакетчета
яйца - 4 бр.

Разтваряме маята в малко топло мляко и 2-3 с.л брашно. Добавям още 300 г брашно и последователно прибавям олиото, захарта, настъргана кората на един лимон солта и 2 бр яйца.
Омесвам меко тесто и оставям да втаса около половин час /горе-долу да удвои два пъти обема/.
Разточвам дебела кора и с чаша изрязвам кръгчета. Нареждам в тавичка, поръсена с брашно, и ги оставям още 20 мин да престоят.
Пържа ги в нагорещено олио от двете страни. Поставям ги върху хартия да се отцедят от олиото.
Правя крема от продуктите. Млякото завира. Смесвам отделно яйцата, брашното, захарта, 300 мл мляко и добавям в горещото мляко на струя, като бъркам непрекъснато до сгъстяване. Накрая прибавям маслото с ванилиите и оставям да изстине
После с шприц пълня поничките и ги поръсвам с пудра захар!


# 102
  • Мнения: 2 401
Любими от детството ми са масленките на мама.
 Продукти: 400 гр. свинска мас, 400 гр. захар, 800 гр. бяло брашно, 50 гр. какао,2пакетче ванилия.
Приготовлиение: От гореизброените продукти се замесва тесто, което се разделя на две равни части. Към едната половина се добавя какаото и се доомесва до еднороден цвят. Разточваме кора от бялото тесто, върху него поставяме от какаовото тесто, разточваме отново и завиваме на руло. Нарязваме напречно на парчета с дебелина 1 см., поставяме в намаслена тава и сушим до готовност във фурна, загрята до 150 градуса. Да ви е сладко, ако решите да приготвите!

# 103
  • Мнения: 127
Бисквитена торта с крем

Продукти:

Обикновени бисквити – 2 големи пакета,

Прясно мляко – 1 литър,

Брашно – 5 супени лъжици  с връх,

Яйца – 2-3 яйца,

Захар – 16 супени лъжици,

Масло – ½ малко пакетче,

Банани – 3 бр.

Начин на приготвяне:

В млековарка се поставя прясното мляко да кипне. Междувременно разбиваме яйцата, брашното и захарта. Получава се гъста каша, която се добавя във врящото мляко при непрекъснато разбъркване и се вари до сгъстяване на крема за около 3 минути. Отстранява се от котлона и се добавя маслото, с което кремът е готов. В подходящ съд се редят ред бисквити, ред крем, върху който се редят нарязаните на кръгчета банани. Действието се повтаря 2-3 пъти до изчерпване на продуктите и в зависимост от дълбочината на използвания съд. Тортата завършва с крем и се оставя да престои една нощ в хладилник.

# 104
  • Пловдив
  • Мнения: 191
Това е любимият ми кекс,който се правеше от бабите ми,но с модернизирана от мен рецепта.

250 гр. Масло (50/50 краве и кокосово)
200 гр. захар
Есенция ванилия
настъргана кора и сока на 1 портокал
щипка сол
4 яйца
200 гр. брашно
50 гр.  Пшенично или царевичнонишесте
2 ч.л. бакпулвер

Разбиваме маслото,захарта,настъргана кора и ванилията. След това добавяме яйцата едно по едно с бавно бъркане.
В отделна купа се смесват брашно,нишесте и бакпулвер. Към сухите съставки се добавя яйчената смес. Накрая с бавно бъркане се прибавя сока от портокал. Пече се на предварително загрята фурна ,на 180 градуса около 20 мин.

Общи условия

Активация на акаунт