Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

• 10 971
  • 246
  •   1
Отговори
# 75
Бързото сладко на майка ми:
Равни количества малини и захар "Сладея" се разбъркват много добре, може с пасатор или в чопър. Сместа се поставя в сух буркан и може да се консумира веднага. Воала!

# 76
Войнишки курабии

свинска мас-1 чаена чаша
брашно- около килограм
кисело мляко-1 чаена чаша
захар-1 1/2 чаена чаша
ванилия - 2 броя
лимонова кора настъргана
амонячна сода-2 чаени лъжици
яйца-5 броя

Свинската мас /разтопена, но не течна/ се разбива хубаво със захарта. Добавят се 4 от яйцата едно по едно, киселото мляко с изгасената в него амонячна сода, лимоновата кора и ванилиите. Разбърква се хубаво и започва да се добавя брашното до получаване на хубаво гладко тесто, което може да се прави на топчета.
В днешни времена се слага хартия за печене, нареждат се топчетата  / с големина по ваша преценка, но не много малки/, намазват се с последното яйце, поръсват се със захар и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато придобият златист цвят.
Разкошни курабии стават, а заради мастта колкото повече стоят, толкова по-хубави стават.

# 77
Обожавах мама да ни прави шоколадови топчета. Приготвят се от натришени обикновени бисквити, масло, пудра захар, какао, прясно мляко и захарни пръчици.

# 78

Ето рецепта от моето детство, когато нямаше маскарпоне, рикота и авокадо. Любимите ни понички! Продукти:

яйца - 2 бр.
брашно - 700 г
кисело мляко - 1 ч.ч.
захар  - 2/3 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
ванилия или ром
олио - за пържене
пудра захар - за поръска

Разбърквам с тел киселото мляко с яйцата. Добавям содата и бакпулвера и разбърквам.
Добавям киселото мляко, захарта и ванилията. Бъркам до еднородна смес. Постепенно слагаме от брашното, докато се получи еластично тесто. Доомесвам на ръка.
После разточвам лист с дебелина 0. 5 см. Режа кръгчета с голям ринг, вътре - с по-малък ринг. Пържа в малка тенджерка с 1 см олио вътре.
Буквално за секунди са готови, обръщат се до готовност. От това тесто се приготвят 30 понички. Може да ги поръсите с пудра захар или шоколад.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 11:26 от 1905vv

# 79

Домашните бонбони, които баба ми правеше.
Продуктите са стар хляб, орехи и бадеми, какао, пудра захар, мляко и масло. Както знаем, бабите готвят "на око" и "по вкус". Та и аз спазвам традицията, в зависимост колко стар хляб имам.

Сухият хляб се натрошава, добавям чаша смлени орехи и бадеми, какао, пудра захар и размекнато масло. Споявам сместта с малко прясно мляко и оформям топчета. Овалям ги в смлени бадеми и ги заливам с кувертюр от масло, какао и пудра захар

# 80
  • Пловдив
Кекс с какао
4 яйца, 3/4 чаша олио, две чаши захар, чаша кисело мляко, 2 чаши брашно, един бакпулвер, ванилия, какао.
разбивам яйцата със захарта, олиото и киселото мляко, добавям бакпулвера в брашното и прибавям към течната смес. Отделям една чаша от сместа, към която добавям какаото. Първо изсипвам в тава с хартия за печене светлата смес, нашарвам с какаовата. Пека един час на 180 гардуса. Като изстине наръсвам с пудра захар.
Вместо какао може да се сложат парченца локум, може да се добавят орехи.
с подобна смес правя и кекс с някакво сладко, със смокиново става много ароматно, като намалям количеството захар, разбира се.
Да ви е сладко.

# 81
Най, най, най- любимата ми рецепта не само като дете , а и до ден днешен е за приготвянето на мекици!
Не мога да ги направя както ми ги правят мама и тате, до ден днешен те ми ги правят и ме връщат в детството.

Продукти:
1/3 кубче жива мая
1 щипка захар
½ кофичка кисело мляко
300 мл вода
500 г брашно
1 чаена лъжица сол
Олио за пържене
Според вкуса на човек- сладко/захар/конфитюр (Аз ги обожавам с много захар)

Приготвяне:
Смесете маята със захарта. Добавете съвсем малко топла вода към сместа, за да шупне. В купа смесете киселото мляко, солта и водата. Разбъркайте. Към тях прибавете маята. Омесете меко тесто. Оставете го да втаса 30-40 минути. След като втаса, от късовете тесто оформете мекици и пържете в сгорещеното на средна към силна температура олио.И най - сладкото , топвайте ги в захарта! Simple Smile

# 82
От един стар тефтер с рецепти Simple Smile

Торта с родопчета
8 яйца, 1 к.ч. смлени орехи, 0,5 к.ч. какао, 1,5 ч.ч. захар, брашно; сироп: 3,5 ч.ч. вода, 1,5 ч.ч. захар; крем: 5 родопчета, 5 с.л. прясно мляко, 1-2 с.л. маргарин(масло)
Белтъците се разбиват с 1 ч.ч. захар. Жълтъците се разбиват с 0,5 ч.ч. захар. Смесват се и се разбиват. Сместа се разделя на 2, към едната се слага 1 ч.ч. брашно, а към другата 1 к.ч. брашно, орехите и какаото.
С лъжица се взема от едната смес и се сипва в средата на дълбока тава (като за торта), след това се сипва от другата смес и се редуват, докато свършат. Пече се в умерена фурна. След изпичането се сиропира и намазва със сварения от продуктите крем. Декорация по желание.

# 83
  • Пеликания
Любимият ми крем карамел, който никога няма да ми омръзне.

Продукти:
500мл прясно мляко
4 броя яйца
1/2 чаена чаша захар
2 броя ванилии

За карамела:
6 супени лъжици зяхар
1 супена лъжица вода

Приготвяне:

Разбиваме добре яйцата със захарта, след което добавяме и прясното мляко и отново разбиваме до пълно разтопяване на захарта.
Отделно в малка тенджера приготвяте карамела за крем карамела. Слагаме тенджерата, в която сме смесили захарта и водата да заври на котлона, като междувременно бъркаме непрекъснато. Бъркаме карамелената смес докато придобие златист цвят, след което го сваляме от огъня и го разпределяме в купичките с помощта на лъжица. Пълним купичките с яйчената смес.
Печем крем карамелът на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна. След около час крем карамелът трябва да е придобил апетитна коричка и да е готов.

# 84
Любимата ми рецепта от детството е за сладкиш Агнеса
Продукти:

200 гр. меко масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
кората от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
4 белтъка

продукти за глазурата:

4 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
Разбийте мекото масло с пудрата захар, лимоновата кора и орехите. Добавете брашното и разбъркайте.Накрая отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към сместа и бъркайте с шпатула или дървена лъжица. Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена тава и печете на 170 градуса, докато порозовее и клечката излезе суха. Извадете сладкиша и докато леко почине разбийте жълтъците с 1 ч.ч. пудра захар и 2 ванилии.  Докато е още топъл нанесете глазурата равномерно по повърхността.Оставете да пренощува и консумирайте на другата сутрин.

# 85
Любимият ми десерт от детството е Крем карамел
Необходими продукти:
Яйца - 6 бр.
Захар - 12 с.л
Прясно мляко - 1/2 литър
Ванилия - 1 пакетче
Приготвяме карамела. Разтопяват се 6 лъжици захар в тавичка и оставяме да изстине.
Разбиват се яйцата. След това се слага останалата захар. После се сипва млякото. Накрая се слага ванилията. Изсипва се в тавата върху карамела. Пече се на водна баня.

# 86
В момента приготвям сладко от смокини.Рецептата е на моята свекърва : на 2 килограма плод слагам килограм захар.Завира за по 30 Мин. ,изстива и пак завира така 3 пъти за целия ден.Като се сгъсти добавям половин кафена лъжичка сироп и затварям в бурканчета докато е топло.

# 87
Аз ще споделя с вас любима на мен, на семейството и на наши близки и приятели, рецепта за торта "Маркиза".
И така, необх.продукти:2-3 п.бишкоти(потопени за секунда в подсладено пр.мляко) се нареждат като обиколка и дъно на тортена форма.
За крема: 200гр.масло, 1ч.ч.захар, 6с.л.какао, 4с.л. хубав коняк, 4 жълтъка + 3 белтъка, 1ч.ч.нарязани орехови ядки, 1ч.ч.предварително накиснати в коняк стафиди;
Приготвяне: Разбиват се маслото и захарта на пухкав крем, прибавят се какаото, жълтъците(внимателно 1 по 1) и коняка.
Отделно се разбиват белтъците на пухкава пяна и се прибавят към какаовата смес, добавят се орихите и стафидите.Изсипва се върху бишкотите и се прибира в хладилника за 1час да стегне.
След това приготвяме крем от 1кофичка заквасена сметана+ 2с.л.пудра захар.
Намазваме отгоре върху кафевия крем на тортата.За декорация отгоре настъргваме 1 шоколад и отстрани полепваме филирани бадеми! Вкусноо и неустоимоо!😋

# 88
  • София
Лешникови линцер сладки

250 г масло
140 г пудра захар + 100 г за поръсване
100 г кристална захар
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
 1/2 ч.л. сол
 140 г фино смлени лешници
320 г брашно + още за разточване на тестото
 1 бр. яйце (50 г)
280 г малинов конфитюр

Маслото се оставя на стайна температура. Разбива се с миксер, заедно с двата вида захар, на средна скорост, до получаване на крем (около 2 минути). Добавят се ванилията, канелата, бакпулверът и солта. Намалява се скоростта и се добавят лешниците, брашното и яйцето. Бърка се, докато сместа се обедини. Готовото тесто се слага в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилника за 2 часа.
Фурната се загрява на 180С градуса. Две тави се покриват с хартия за печене. Върху набрашнена работна повърхност, тестото се разделя на 2 части. Едната се разточва на лист с дебелина 3 мм. Другата част се връща в хладилника. С формички се изрязват сладки и се подреждат в тавите за печене. Пекат се до златисто, около 10 минути. След като се извадят и леко изстинат, се прехвърлят върху телени решетки до пълното им изстиване. От хладилника се изважда втората половина от тестото и всичко се повтаря, само че на тези сладки, с по-малка формичка, в средата се изрязват прозорчета. След като изстине, тази партида се поръсва с пудра захар. Първата (с целите сладки), се намазва с конфитюра. Върху тях се залепват тези с пудрата захар.

# 89
Любима торта от детството ми е тази, която правеше вуйна навремето!
Бисквитена торта с крем от хляб
Необходими продукти:
бисквити - 2 пакета "Закуска"
хляб - 1/2 стар бял (около 400 г, с корите)
какао - 5 с.л.
захар - 1 чаша и 1/2 ч.ч.
маргарин - 250 г
орехи - 1 ч.ч. смлени
сладкарска сметана - за украса
Приготвяне:
Крем: Хлябът се накисва в хладка вода или прясно мляко. След 3-4 минути се изважда, отцежда се добре и се поставя в купа. Към него се добавят какаото, захарта и размекнатият маргарин. Всичко се разбива с миксер до получаването на хомогенна смес. Едва тогава се добавят и смлените орехи. Обърква се добре.

Блат: Бисквитите се потапят за кратко в сок от компот, вода или прясно мляко. Редят се по 10 бисквити на ред. Върху тях се маже от крема и пак се поставят бисквити. Получават се четири реда бисквити. Тортата се маже и отстрани с крем. По желание се украсява с разбита сладкарска сметана.

Тортата трябва да престои поне 12 часа преди консумация. Интересното е, че с престоя в хладилника става все по-вкусна.

Общи условия

Активация на акаунт