Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 10 969
  • 246
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 112
Любим мой десерт са мъфините с шоколад.
Необходими съставки:
1 яйце
1ч.ч. Брашно
 125гр краве масло
1/2ч.ч. кисело мляко
5ч. лъжици какао
1/2ч.ч. Захар
2ч. лъжици бакпулвер
100грама млечен шоколад

Захарта и яйцето (задължително постояло на стайна температура) разбивате добре. По възможност с миксер, ако нямате миксер може и с тел за разбиване, но тогава ще ви се наложи да бъркате доста по-дълго и доста по-упорито.
Пресявате със сито брашното, бакпулвера и какаото. Разбивате млякото и маслото, което сте разтопили предварително. Смесвате първо течните продукти, а после малко по малко добавяте и сместта от брашното и какаото, като накрая прибавяте и начупения на дребно шоколад.
След като сте готови със сместа трябва да подготвите формата за мъфини. Шоколадовите мъфини се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.

# 61
  • Пловдив
  • Мнения: 2 879
Любимият сладкиш от детството и до сега е крем-карамел, както на мен така и на брат ми. Вече знам, че това е любимият десерт още много хора. Рецептата в нашата кухня е традиционна и все пак:
- прясно мляко - 1 литър (хладко към топло)
- захар 250 гр.
- яйца - 8 бр. - разбиват се предварително и се добавят към млякото, в което е разтворена захарта и ванилията)
- ванилия - 0,2 гр.
- захар за карамела - 100 гр. - разтопява се в сух съд, като се внимава да не прегори. Приготвя се във фурна на водна баня, без водата да завира. При завиране на водата кремът става на шупли
Да ви е сладко Simple Smile

# 62
  • Мнения: 4 859
Руло с мармалад

Продукти:4  яйца,4 с.л.свръх захар
5 с.л. с връх брашно,щипка бакпулвер ,1 пакетче ванилия 
бурканче шипков мармалад или сладко по избор за плънка
пудра захар за поръсване

Фурната се загрява на на 200°.Яйцата и захарта, се разбиват докато побелеят и увеличат многократно обема си. Добавя се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията и внимателно се  разбърква с дървена лъжица, докато се смесят.Тавата на фурната се постила с хартия ,сместа се изсипва и позагкажда.Пече се в загрятата фурна до леко порозовяване.(за няколко минутки е готово).Изважда се и обръща върху кърпа.Хартията се маха.Намазва се хубаво с мармалад и с помощта на кърпата се завива на руло.Поръсва се с пудра захар.
Хубаво е да престои ден,за да поеме от мармалада .

# 63
  • Sofia
  • Мнения: 913
Десерт с череши, какао и орехи

4 яйца
150 гр.кисело мляко
150 гр. захар кристал
200 гр. брашно
25-30 гр. олио
50 гр.орехи
Череши 15 бр.
Сода бикарбонат на върха на чаена лъжичка
Какао
Настъргана кора на лимон или портокал
Бакпулвер
Ванилия
Щипка сол
Пудра захар

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със захарта, след това към тях се прибавят киселото мляко с угасената сода, след него и олиото, последователно се прибавят и брашното, бакпулвера и орехите, щипката сол, в тях също така се добавя кората на лимона,отделя се част от сместа и се разбърква с какаото. В тава по избор с хартия за печене се изсипва първо част от бялата смес впоследствие се  нареждат черешките, изсипва се сместа с какаото и накрая се добавя останалата смес. Пече се на 180-200 градуса в предварително загрята фурна. Поръсва се със пудра захар смесена с ванилия.

Ще се радвам да харесате моята рецепта 🙂
Пожелавам Ви прекрасен ден!

# 64
  • Мнения: 6 789
Наскоро се сетих за един любим сладкиш от детските ми години. Тези дни мисля да го пробвам и дано се получи същия вкус като от детството.

АГНЕСИ

Необходими съставки:

* пудра захар - 2 чаени чаши
*яйца - 5 броя
*брашно - 1 чаена чаша
*орехи - 1 чаена чаша /смлени/
*краве масло - 120 грама
*ванилии - 2 броя
Разделяте яйцата на белтъци и жълтъци, след което разбивате с миксер, или тел за разбиване отделно белтъците с щипка сол, отделно маслото с 1 чаена чаша пудра захар. След като сте ги разбили по отделно ги смесвате, разбърквате най-добре с дървена лъжица и малко по малко добавяте брашното, смлените орехи и ванилия. Изсипвате сместа в намазнена тавичка, или в тавичка, в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, като следите да придобие съвсем леко златист цвят. Разбивате жълтъците с останалата пудра захар до получаване на гъста кремообразна смес. Нанасяте глазурата след като блатът е изстинал. Най-тънката част от рецептата на сладкиш Агнеси е печенето на глазурата. Печенето на глазурата за Агнеси е по-скоро сушене, защото трябва да стане на слаба фурна - на 80 градуса за 10 минути.
След като глазурата хване лека коричка изваждате сладкиша от фурната и го оставяте да изстине напълно, след което го нарязвате на ромбоиди.

# 65
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 880
Като дете обичах много "Негърче"

Продукти:
1 кофичка кисело мляко
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. л. сода бикарбонат
20 г какао
2 ванилии

За сиропа:
150 г краве масло
1 ч. ч. захар
20 г какао
3-4 с. л. вода

Брашното, захарта, какаото, ванилията се смесват. Добавя се киселото мляко с угасената в него сода. Накрая се добавя и олиото. Намазвате тавичката с олио и поръсвате с брашно, изсипвате сместа и се пече до суха клечка.
След като се изпече, се оставя да се охлади и се залива със сиропа.

# 66
  • Мнения: 10
Да поръсим с пудра захар



Свързваме пудрата захар с едни от най-вкусните изкушения - палачинки, пържени филийки и мекички.
Всички те се разбират отлично с нея! Днес ви предлагаме да я използвате като вкусния финален щрих върху палачинки с любимото ви сладко.

Изкушете семейството си със страхотен десерт и го поръсете с пудра захар! А за повече вдъхновение, отбийте се на sladea.bg

# 67
  • Мнения: X
Реване

Продукти:
3-4 яйца (в зависимост от големината)
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно с връх
1 бакпулвер
1 ванилия
За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. прясно мляко (вода)
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавя млякото, пресятото с бакпулвера брашно и ванилия. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава (хартия за печене) и се пече на 190 градуса около 20 - 25 минути до златисто и суха клечка за зъби. Готовият сладкиш се оставя да се охлади. Прави се леко гъст сироп на котлона със захарта, млякото и ванилията и се изсипва топъл (не горещ) върху сладкиша. Трябва да престои малко, за да поеме сиропа, след което е готов за консумация.

# 68
  • Плевен
  • Мнения: 1 096
Пиша една от любимите ни рецепти
Шоколадово суфле
Продукти:

шоколад - 200 г натурален
масло - 200 г
яйца - 7 броя
захар - 270 г
брашно - 125 г
какао - 50 г натурално
мазнина - за формите
Аз обикновено правя половин доза, цялата ни е много,,,

Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-3187-Шоколадово_суфле

Натрошете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато (аз го правя в микровълновата). Яйцата се разбиват със захарта на пяна, след което се прибавят шоколадовата смес, брашното и какаото. Всичко се разбърква много добре.

Намазнете осем формички с диаметър около 8 см. По желание може да поръсите с малко какао по дъното и стените на формите, след което напълнете с шоколадовата смес. Какаото позволява да обърнете суфлето  в плоски чинии и да сервирате отделно.

Фурната се загрява на 225 градуса и се пече 10-11 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект. Поднасям с топка ванилов сладолед.

Да Ви е сладко!

# 69
  • Мнения: 15 044
Обожавах този сладкиш. Майка ми го приготвяше по "повод", може би затова така ни се услаждаше.
Сладкиш с маслен крем

захар - 1 1/2 ч.ч.
олио - 3/4 ч.ч.
кисело мляко - 450 г
сода бикарбонат - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
брашно - около 2 1/2 ч.ч.
какао - 3 с.л.
ЗА КРЕМА
масло - 125 г
пудра захар - 1/2 ч.ч.
орехи - за поръсване смлени

Смесете захарта и олиото, разбъркайте за кратко. Сложете содата в млякото да шупне, след което прибавете към захарта. Объркайте добре.
Изсипете и брашното, бакпулвера и какаото, смесете добре.
Намазнете по-голяма тавичка и изсипете тестото.
Печете в предварително загрята фурна на 180°С, до готовност (около 20 мин).
Проверете с клечка и ако излиза суха, сладкишът е готов.
Оставете го да изстине добре.
През това време разбийте с вилица омекналото масло и пудрата захар.
Намажете с този крем сладкиша и поръсете с орехи.

# 70
  • Пловдив
  • Мнения: 516
Любимите фунийки
2 бр. яйца, 250гр. захар, 300гр. кисело мляко,1 ч.л. сода, 100-150мл олио, 700 г брашно.
За крема:
1 л прясно мляко,250гр захар, 3 бр. яйца, 3 с.л. брашно,1 ванилия, 75 г масло.
От изброените продукти се омесва меко, но не лепкаво тесто. От станиола от кофичките за кисело мляко или от алуминиево фолио се правят фунийки. Тестото се разточва и около всяка фунийка се навива лентичката тесто. Пекат се в загрята фурна на 180 С до порозовяване. След изпичане  се маха фунийката. В тенджера се изсипва почти цялото мляко и захарта. Ври докато се разтопи захарта. Яйцата, брашното и останалото мляко се разбиват добре и на тънка струя се прибавя към врящото мляко. Бърка се непрекъснато и когато се сгъсти, къкри около минута и се маха от котлона. Към горещия крем се прибавят ванилията и маслото, като се бърка пак до неговото разтопяване. Фунийките се пълнят с готовия крем. Ако престоят една нощ фунийките омекват.

# 71
  • Мнения: 1 889
Един от любимите ми десерти от детството е Домашен кекс.
Продукти
•   1 ч.ч. захар
•   1 ч.ч. брашно
•   1/2 ч.ч. прясно мляко
•   70 мл. разтопено масло
•   3 яйца
•   Есенция Ванилия
•   1/2 пакетче бакпулвер
•   1 ч.л. какао
Първо намазваме формата за кекса с 1 ч.л. олио и поръсваме с брашно , докато се покрият стените.В купа разбиваме яйцата и захарта с миксер, докато се получи бяла и пухкава текстура.Смесваме брашното и бакпулвера.Постепенно се добавя 3 с.л. олио , захар , 3 с.л. олио , прибавяме прясното мляко и накрая изсипваме останалото брашно.От получената смес се напълва 2/3 от чаена чаша. Добавяме какаото и разбъркваме.1/3 от сместа се изсипва във формата за кекса .След това добавяме едновременно какаовата и яйчената смес.Завършваме с останалата яйчена смес.Фурната се загрява на 200 градуса , като постепенно се намаля на 180.Пече се за около 40 минути.След това оставяме да се охлади за 20 минути и  внимателно с нож отделяме от стените на формата за печене.Пожелание поръсваме с пудра захар.

# 72
  • Мнения: 1 503
Рецептата за курабийки от баба

1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 и 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1 амонячна сода
брашно, колкото поеме

Замесва се тестото, разточва се с точилка и се реже с формичка. Намазват се курабийките със жълтък и се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна. Аз ги пека на 150-180 градуса.

# 73
  • Мнения: 200
Любима ми е бърза бисквитена торта, която е любима и на децата ми Simple Smile

Необходими продукти:

 - 2 пакета бисквити /използвам Закуска/
- 2 кофички заквасена сметана /по 400 гр/
- 1 кофичка кисело мляко - използвам с по-висока масленост
- захар

В купа разбивам с тел заквасената сметана, киселото мляко и добавям захар на вкус. В подходяща тавичка се реди ред бисквити, ред крем. Украсявам с малини и мента.

# 74
  • Мнения: 764
Любим мой десерт. Орехов Агнес.
Продукти:
250 г краве масло
2 ч. ч. пудра захар
1 ч. ч. орехови ядки
1 ч. ч. брашно
4 яйца
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг с 2 с. л. пудра захар.

Маслото се разбърква до побеляване с 1 ч. ч. пудра захар.
Слагат се брашното, смлените орехови ядки, разбитите белтъци и ванилията

Сместа се изсипва в дълбока намазана с масло и поръсена с брашно тава. Пече се 40 минути в умерено силна фурна (190 градуса).
Жълтъците се разбиват с останалата пудра захар. Получената глазура се нанася върху изстиналата платка и сладкишът се връща в загрятата на 120 градуса фурна, за да се изсуши.

Общи условия

Активация на акаунт