Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 10 967
  • 246
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 15 318
Майка ми правеше разкошна торта. Използваше готов блат, който сиропираше леко с подсладено прясно мляко. В онова време имаше един единствен вид блат, на който пишеше, че е за реване. Simple Smile Кремът беше смес от млечен какаов крем (1 л. прясно мляко + 2-3 яйца + 3-4 с.л брашно + 3-4 с.л. какао + захар + ванилия) и маслен крем (125 гр. размекнато масло + пудра захар + 2-3 с.л. прясно мляко + ванилия). Двата крема се смесват внимателно след като са изстудени и в резултат се получава много приятен пухкав крем. Тортата се поръсва обилно с натрошени орехи. И между пластовете е добре да има орехчета.

# 46
  • Мнения: 4 240
Баба ми правеше много вкусен кекс с пресни плодове.
Кекс с вишни:
3 яйца
2 чаши захар
2 чаши брашно
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио
1 ч л сода
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото, брашното и киселото мляко със содата. Изсипва се в намаслена тавичка и отгоре се редят овъргаляни в брашно вишни ( може череши, кайсии, праскови, сини сливи, боровинки).
Пече се на 160-180 градуса около 30 минути.

# 47
  • Варна
  • Мнения: 689
Сладкото, което много обичах и не съм яла от мнооого години...
Сладко от цели кайсии с ядки
Кайсиите /около 40-50 бр/ се обелват и почистват от костилките /оставят се цели/. Накисват се за 1 час във варна вода, като се използва само горната бистра течност. Изваждат се и се измиват много добре. Във всяка кайсия се слага по 1 обе­лена кайсиева ядка. Вари се гъст сироп от 1 л вода и 1 кг захар. В него се пускат кай­сиите. Вари се до готовност. Преди да се свали от огъня, се добавя 1 к.л. лимонтозу.

# 48
  • Мнения: 4 683
Любимите ми Прасковки Heart Exl

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 п. амонячна сода (10 гр.)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
около 1 кг брашно

За крема:

1 ч.ч. захар
125 гр. меко масло
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. прясно мляко

За декорация:

червена и жълта сладкарска боя
захар за овалване
листенца чемшир

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото и киселото мляко, в което са разтворени содата бикарбонат и амонячната сода. Добавя се брашното до постигане на меко, лепкаво тесто. Оставя се да почине за 2 часа, след което от него се оформят топчета колкото орех и се редят в намазнена тавичка на разстояние едно от друго. Пече се на 180 градуса до порозовяване. Изпечените сладки се издълбават с остър нож, като трохите се запазват за приготвянето на крема.

За приготвянето на крема се разбиват маслото със захарта. Добавят се орехите и трохите, които предварително се били накиснати в прясното мляко, и се разбърква добре. С така получения пълнеж се напълват издълбаните сладки, слепват се две по две и се потапят в жълта и червена сладкарска боя, а след това се овалват в захарта. Накрая се украсяват с листенце чемшир.

Да ви е сладко!

# 49
  • Мнения: 2 783
Детството ми го свързвам с един много обикновен, но много вкусен(и ухаещ на спомени) кекс, който баба и мама ме научиха да правя още докато бях в детската градина:

КЕКС

6 яйца
1ч.ч. олио
1ч.ч. Захар
1ч.ч. брашно
Ванилия

Всичко се обърква и се пече на около 170-180 градуса до суха клечка.
По желание може да се добави бурканче домашно сладко.

# 50
  • Елхово
  • Мнения: 1 726
Кекс
Рецепта:
5 яйца се разбиват с 1 1/2 ч.ч. кристална захар до побеляване и да се вдигне обема. Постепенно и при разбъркване се прибавят - 5 с.л. вода, 5 с.л. олио, ванилия /есенция/, сода бикарбонат и ломонтозу на върха на ножа и накрая на малки дози 1 1/2 ч.ч. брашно.
Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма. Пече се първо на по-високи градуси и като започне да се надува се намалят градусите. Проверява се с клечка. Като се обърне в подноса се посипва с пудра захар.

# 51
  • Мнения: 477
Най-вкусният десерт , който помня от моето детство е бисквитената торта.Необходимите продукти са :
- 2 пакета бисквити
- 1 л. прясно мляко
- Пудинг
- 4 есенции ванилия
- 200 гр. захар
- за украса : кокосови стърготини
Една опаковка от пудинга се добавя към прясното мляко и захарта. Вари се на бавен огън и се бърка умерено , докато се разтопи захарта и пудингът се сгъсти.Добавям и есенцията от ванилия.След това се редят бисквитите и се заливат с пудинга.Завършваме с украсата от кокосови стърготини и оставяме в хладилника за един ден, за да се стегне.
Тортата се получава много вкусна и винаги и напомня за моето детство!

# 52
  • Мнения: 1 510
Любима рецепта от старите тефтери е Сладък салам.
Когато се почувствам самотна и сега го приготвям.

# 53
  • Мнения: 15 649
Любими рецепти много. Едната е за кекс с газирано:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. газирано безалкохолно
1/2 ч.ч. олио
2,5 ч.ч. брашно
1 бакплувер
Ванилия,лимонова кора,какао по желание.

# 54
  • Мнения: 7 978
Най-любимата ми рецепта от детството е       
                   Руло с бисквити , шипков мармалад и маслен крем
1 пак. кръгли бисквити ( напр.Роден край)
1 бурканче шипков мармалад
1 пак. масло
1 ч.ч. пудра захар ( или на вкус)
1 пак. ванилия
Бисквитите се намазват с мармалад и се подреждат една зад друга.
Захарта , маслото и ванилията се разбиват на пухкав крем и с него се намазва рулото. Обвива се в целофан ( сега в стреч фолио) и се слага за поне една нощ в камерата на хладилника.
Реже се по диагонал.

# 55
  • Мнения: 1 734
Това е един сладкиш,който моята майка ни приготвяше всяка неделя:
2 пак.чаени бисквити
1 пак.масло( малко)
1пак.канела
3 средно голями ябълки
4 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.брашно
бакпулвер
Разтопяваме маслото в тавичка и нареждаме бисквитите.
Настъргваме ябълките и ги объркваме с канелата.
От останалите продукти забъркваме тесто към което добавяме настърганите ябълки.След това изсипваме всичко върху наредените бисквити.
Печем в загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин.
Оставяме да изстине след което го изваждаме върху поднос с бисквитите нагоре и поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!

# 56
  • София
  • Мнения: 12 670
*Слънчеви* сладки

6 бр. жълтъци
2 с.л. прясно мляко
2 ч.ч. брашно (с връх)
1 ч.ч. захар
200-250 г масло

Мекото масло се разбива с миксер на средна скорост със захарта. Постепенно се добавят 5 от жълтъците и разбиването продължава. Към получената смес се добавя пресятото брашно и се омесва тесто. Слага се в купа, покрива се с домакинско фолио и се прибира в хладилника за 1 час. След това от него се откъсва парче и се разточва кора, от която се режат сладки с форма по избор. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с шестия жълтък, разбит с млякото. След това, отгоре, с клечка за зъби може да се направят рисунки или орнаменти (чудесно занимание за малчуганите). Така приготвените сладки се слагат в предварително загрята на 180С градуса фурна и се пекат около 10 минути.

# 57
  • Мнения: 43 390
Сестрата на моята баба правеше сладкиш- Бисквитено ябълкова кексова торта.
2 опак. чаени бисквити
125 гр. масло
1 кг. ябълки
50 гр. орехи
канела
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
На дъното на тавичка се разстопява маслото и се подреждат бисквитите. Върху тях се подреждат ябълките- обелени и нарязани на четвъртинки. Поръсват се с орехите и канелата. От останалите продукти се прави кексово тесто и ябълките се заливат. Пече се до готовностна 180 градуса в предарително загрята фурна.

# 58
  • Elhovo
  • Мнения: 398
Баба правеше  най-хубавото желе от дюли. Ядяхме го с катми, на филийки и само така с лъжицата..
Желе от дюли
Сваряват се дюлите,нарязани  на парчета,заедно със семките. Водата,в която са вряли се прецежда и се мери колко литра е. И на 1 литър течност се слага 700 грама захар. Това се вари,докато остане на половина. Накрая се добавя едно листо индрише и 1 малка лъжичка лимонтузу. Както е топло се пълни в бурканчета. Не се варят. Това е най-вкусното нещо на света .Може да се ползва и за подслаждане на чай. Помага и за гърлото много.

# 59
  • Мнения: 3 527
Моята любима рецепта е макарони на фурна.
Като пораснах,започнах да си нагаждам рецептата така,както ми харесва на мен.
1 макарони
6 яйца
300-350гр захар
200-250 гр сирене
1,5л пр.мляко
3 ванилии
Олио/кр масло за намазване на тавата
Слагам водата да заври хубаво и добавям щипка сол.Макароните ги оставям само да омекнат малко.Намазвам тавата,има макарони,прецеждам ги и ги слагам в тавата.Смесвам ги с натрошеното сирене и ванилии.Заливам със сместа от мляко,яйца и захар и пека около час на 180гр.

Общи условия

Активация на акаунт