Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

• 10 965
  • 246
  •   1
Отговори
# 15
БИСКВИТЕНА ТОРТА С КРЕМ НИШЕСТЕ

• 1 л прясно мляко
• 400 г oбиновени бисквити
• 60 г ягодово или малиново нишесте
• 150 г захар или на вкус
• цветни пръчици
• 200 г смлени орехи по желание

Прясното мляко се слага на загрят котлон да заври със захарта. Нишестето се разтваря в топла вода и се добавя към прясното мляко. В тава се нареждат един блат от обикновените бисквити, и отгоре се излива нишесте, след това отново бисквити и отново нишесте. Поръсва се с цветните пръчици за украса. Може и със смлени орехи.

Готовата торта се оставя да престои за час в хладилник за да се стегне.

# 16
крем карамел ми е любим.

прясно мляко -500 мл
яйца -4 броя
захар -1/2 чаена чаша
ванилия- 2 броя
За карамела
захар- 6 супени лъжици
лимонов сок-1 супена лъжица
вода-1 супена лъжица

# 17
  • Сливен
Една от любимите ми рецепти от детството: Сладкиш без яйца

Сладкишът се прави много лесно-първите 3 реда от рецептата(където пише 1,най-вдясно) се разбъркват докато захарта се разтопи.После добавяме всичко останало,разбъркваме с Дървена лъжица(по желание),изсипваме в набрашнена тава(или в моят случай-използвах хартия за печене) и печем.Печем (на 170 градуса)първо от долу,после отгоре и е  готово. А сладкото-по избор,каквото най-много ви харесва. МАРНА ВОДА=ХЛАДКА=ЛЕКО ТОПЛА

# 18
  • Велико Търново
Моят любим десерт от детството ми, вече е споделен от Захарчето - до домашен течен шоколад. Рецептата е същата и най- ярко си спомням едни малки чашки в който майка ми го сипваше и нетърпението да изстине за да го изядем с брат ми и сестра ми!

# 19
Всяка неделя мама правеше любимите ни меденки:
2 яйца
1ч.ч.разтопена св. мас
1ч.ч.захар
1/2 ч.ч.мед
1 пакетче канела
1ч.лъжичка сода бикарбонат
брашно
Замесва се тесто, правят се топчета колкото орех и се пекат. Хубаво е, че от това тесто стават различни варианти-може да се слепят с мармалад, да се на-топят в шоколад. Може да се разточи и да се изрежат фигурки. И къщата ухае невероятно... на детство.

# 20
  • Вдън горите тилилейски
Торта "Салам" - първият десерт, който направих сама и който обожавам и до днес:

Смесваме
1 пакет обикновени бисквити - натрошени на едро
1 ч.ч. орехи - натрошени на едро
4-5 с.л. какао
125 гр. масло - меко
1 яйце
Оформяме във формата на салам и поръсваме обилно с пудра захар. Завиваме в опаковъчно фолио и прибираме за няколко часа в хладилника.
Рецептата търпи модификации - пр. мляко, течен шоколад, сушени плодове, различни ядки и др.

# 21
Спомен и до днес ми е любимият ни крем карамел, обаче не в купички, а в правоъгълна тава. По класическа рецепта:
Прясно мляко -500 мл
Яйца -4 броя
Захар -1 чаена чаша
Ванилия- 2 броя
За карамела:
захар- 6 супени лъжици

# 22
Макарони на фурна

Макарони
2 яйца
4 с. л захар
1/2 л прясно мляко
Сирене
Краве масло

Варим макароните. Разбиваме яйцата, захарта и млякото. Добавяме сирене и сладката смес при макароните. Печем в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути или докато се получи апетитна коричка.

Добър апетит! 🙂

# 23
  • Сливен
Още една любима рецепта,свързана с детството ми: Баница с локум

Необходими продукти:2-3 пакетчета локум,1 пакет кори.За плънката:4 яйца,1ч.ч.захар,1ч.ч.брашно,1ч.ч.олио,1 чаена лъжичка хлябна сода,3-4 с.л. кисело мляко. ЗА сиропа: 2 чаши захар+3 чаши вода(ако обичате по-сладко,може да си направите сиропа 3 чаши захар +4 чаши вода).

# 24
Спомням си Бухтичките с кисело мляко:

Разбиваме в купата 3 яйца, прибавяме 1/2 кофичка кисело мляко, в което предварително е шупнала 1 чаена лъжичка сода. Разбъркваме. Добавяме 1 кафена чаша захар, след това 1 1/2 чаени чаши брашно.
В нагрят тиган с достатъчно мазнина изсипваме с голяма лъжица от сместа бухтичките.
След като са готови ги поръсваме обилно с пудра захар.

# 25
Кекса на баба
3 яйца
2 ч.ч. захар
1ч.ч. олио
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л.хлебна сода
3 ч.ч брашно
3 ванилийки
Разбиваме сухите, после и мокрите съставки. Разбъркаме всичко до получаване на еднородна смес. Слагаме във кексова форма и печем. Кексът е готов, когато боднем клечка в кекса и тя излезе суха.

# 26
  • София
Меденки със сметана

500 г брашно
 150 г масло
 5 с.л. мед
 5 с.л. захар
 80 г заквасена сметана
 1 ч.л. сода бикарбонат
 2 ч.л. оцет
 2 бр. яйца
 1/2 ч.л. сол
 бадеми за декорация

Маслото се разтопява и в купа се смесва с меда, захарта, разтворената в оцета сода, яйцата и сметаната. Всичко се разбърква добре. Добавя се брашното, смесено със солта и се омесва тесто. Оставя се в купата, покрито с домакинско фолио и се прибира в хладилника за 2 часа. Тави се застилат с хартия за печене. Фурната се загрява на 190С градуса. Тестото се изважда от хладилника. Взима се част от него, която ще се ползва, а другата се връща в хладилника. С набрашнени ръце се късат парчета и се оформят топчета, които се подреждат в тавата на разстояние едно от друго. Върху всяко се бодва по един бадем. Пекат се около 10-12 минути. Изваждат се от фурната, оставят се за 1 минута и след това се прехвърлят върху решетка да изстинат.

# 27
Любимият ми сладкиш от детството е "Негърче"
Продукти:
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
2с.л. какао

За глазурата:
3с.л. вода
6 с.л. захар
2 с.л. какао
1/2 пакет масло / от малките пакети - 125гр./
Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта до получаване на бял пухкав крем. Добавяте олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили в него содата. Разбърквате добре и накрая прибавяте брашното и какаото, разбъркайте с шпатула, докато се поемат и стане гладка смес. Готовото тесто изсипете в тава, която предварително сте намазнили и набрашнили. Печете в предварително загрята фурна до готовност.
За глазурата сложете всички продукти в малка касерола и сложете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят всички продукти и да се стопи захарта. След като е готова глазурата докато е още топла,  залейте изстиналия сладкиш.

# 28
  • Бургас
Любими ми бяха бонбони от карамелизирана захар.
Вземах метална купичка,слагах  десетина доста пълни супени лъжици захар.Заливах с вода,трябва да е 3-4 мм над захарта.Добавях оцет около 1 супена лъжица,не повече.Може сега и сок от лимон,навремето нямаше лимони.
Може и без киселина,но с нея е по-вкусно.
Слагах на котлона и изчаквах да заври и да покафенее леко.Не разбърквах с нищо.Веднъж опитах да разбъркам и не се получи хомогенна смес.
Готовата,вряща карамелизирана захар изливах в намазана с олио тавичка на маки капки.Отлепях докато бяха все още  топли.
Тогава нямаше пастили за гърло,а ментовите  лукчета не ми понасяха много.Това ползвахме,редувахме с Ефизол.Много омекотяваше и помагаше на гърлото,но е толкова вкусно,че понякога си правех за да си хапна.И сега все още ми е много вкусно да ям карамелизирана захар.

Имам проблеми с млечни и яйца и крем карамел и подобни не мога да ям.
Мога да си правя крем от нишестените,ползвам само вода,захар и съдържанието на пакетче нишесте.

# 29
Умен сладкиш: сипвате всичко в тавата, а той сам се разделя на пластове при печенето му.
Продукти:
130 гр. брашно
4 яйца
500 мл прясно мляко
150 гр. захар
15 гр. ванилена захар
150 гр. масло
Начин на приготвяне:
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте жълтъците със захар и ванилена захар, добавете 125 гр.масло и отново разбъркайте. След това добавете брашното на малки порции.
Изсипете млякото в тестото и разбъркайте добре.
Разбийте белтъците до твърди връхчета.
Добавете белтъците към тестото и бавно го бъркайте, вдигайки шпатулата отдолу нагоре.
Намажете тавичката с останалото масло и изсипете вътре тестото. Печете 45 минути на 180 градуса.
Когато го извадите от фурната, „умният“ сладкиш сам ще се е разделил на най-вкусните кремообразни пластове! Можете да поръсите готовия сладкиш с пудра захар, да украсите с шоколад или кокосови стърготини, плодове.

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 15:34 от Пролетно цвете

Общи условия

Активация на акаунт