През всичко ще минем - накрая- НОЕМВРИ ще стигнем финала!!!

• 17 103
  • 285
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Мами помагйте, че ме шашна нашта счетоводителка. Пуснах си въпроса и в Бъдещи и настоящи майки, но знам, че и тук има кой да помага, копирам го дословно:

Здравейте! Моят случай е следният: осигурена съм върху 80 лв. От Юли месец съм в болнични  - взимам по около 60 на месец - 80% от заплатата - ОК. От 5.Х, живот и здраве излизам в болнични за бременност и раждане. Счетоводителката ми каза, че ще взимам 90% от заплатата си, т.е. около 70 лв., даже и по-малко, предвид болничните, но не това ми е въпросът.
 Откога влиза в сила минимумът - 160 лв или МРЗ?  Тя твърди, че докато съм в болнични ще взимам малката сума. Това значи ли, че като ме хваща новата наредба за 315 дни,  ще получавам 70 лв вместо 160 - 170, до навършване на 9 месеца на детето?

И последен въпрос - до кога тези пари се получават чрез работодателя?

Надявам се да съм обяснила що-годе ясно въпроса си и предварително благодаря за отговора

# 136
  Ето тук една мама продава слинг: http://www.prodavalnik.com/ppc/showproduct.php?product=38
  В купувам-продавам пък една друга продаваше порт бебе, но беше безумно скъпо за втора ръка, щото беше Чико или Пер Прего  newsm78!
  За къпането със сол, мас / виждала съм някои да слагат във водата / и яйце  Sick, няма да коментирам, но все пак ако водата е по-горещичка може и супа да се направи  Joy!
   Аз моят син съм го мазала с мас - преварена, след къпането върху една бархетна пелена! Малкия се обрина от козметиката на Джонсън / тогава това беше най-добрата козметика за бебета  Sick /! Оставях маста леко да я поеме кожата и каквото остане го попивах с пелената! Не съм имала проблеми с мириса на мас!
   Първата бременност се мазах с мас и стрии ми излязоха само на гърдите в родилното като ми тръгна кърмата! Сега пак се мажа с преварена мас, защото от всичко друго ми излизат червени петна и сърби ужасно  Sick!
   София, въпросът трябва да си го зададеш в закованите теми в Майки-бъдещи и настоящи, където пише НБМ-...! На мен там ми казаха, че ще има минимум, който ще е обвързан с минималната работна заплата, но нали знаеш, че докато не влезе в сила и не започнат да дават парите от НОИ от 01.01.2007, всяко нещо е предпоследно!

# 137
благодаря за подробното описание-даже вече си скроих един от хартия и ще изненадам бъдещия дядо какво трябва да ушиеееее,а не само да се фука,че ще има внук:)

# 138
  • София
Да, там си зададох въпроса,  щото нашата счетоводителка не беше много търпелива да ме изслуша #2gunfire. Все пак между 70 и 170 лв си има бая разлика, искам да мога да си правя сметката, все пак. Еййй, лоша работа сивата икономика Wink

# 139
  На мойте две слабости Вени и Рам благодаря за отговорите!!! Вени, видях ти сватбарските снимки. Имам чувството, че не усещаш бременността, в смисъл не ти тежи. Дано до края да е  така!
 Маста не мирише. Миризма има старата мас, олио, масло. И дрешките на децата никога не подсмръдвали на мас. Всъщност сега се замислям, че наистина не са се унищожавали....Ще видите довечера като кача снимките на дрешките, има едни гащеризони от близначките ги пазя - не са се унищожили.
  Не успях да извадя и снимам всичко за бебо, защото е наистина много, пък и всичко е изпрано и изгладено и не ми се ще да го мърлям..особено бельото, хавлийката и гащеризоните от каките..Гордея се и с одеалцето, памучно, свръх мекичко и любвеобвилно!!! kyllmg kyllmg kyllmg
 Мами, мен едно време .....преди многоооооооо години са ме къпали с яйце, вода от орехова "шума", а през зимата в леко подсолена водичка..Е!!! Резултата е налице,виден! reverance

# 140
Ronja, относно анти-Д имуноглобулин има и български вариант, който е около 20 лв. Бяха го спрели от производство, но тези дни попаднах на тема във форума, че отново го има, но в ограничени количества. Имаше и координати на фирма - дистрибутор (само те го имат), но за съжаление не помня къде точно беше тази тема  newsm78 Мисля, че с търсачката може да я откриеш. Иначе, при първото ми раждане инжекцията струваше 150 лв. и пак не се откриваше навсякъде - в Русе например изобщо я нямаше в аптечната мрежа, поради високата й цена, та ми я доставиха от София в последния момент.

# 141
Pam, благодаря ти за отговора. Аз сега на ЖК която е на 11 септември ще питам лекаря си, за да знам какво да правя. Едно време съм купувала анти Д от Ракова болница в София..мисля че беше 10-11 лв.

София, мисля, че досега-преди промените в СО, когато си в болничен за бременност и раждане (прословутите 135 дни) не можеше да вземаш по-малко от МРЗ - 160 лв. Незнам дали след промените и увеличението на срока за болничен,са махнали този минимум. Трябва да се прочете закона - разбрах, че вече е обнародван.
А относно размера на обезщетението - в случай, че влезеш в болничен за бременност и разждане веднага след болничните в които си в момента (т.е. не се върнеш на работа преди да започнат 45 дена преди термина ти), то за база ще се вземат последните 6 месеца преди да си излязла в болничен по  нетрудоспособност.  С две думи - ако искаш да вземаш 90 % от среднодневното си брутно тр, възнаграждение, и то да не е паднало в резултат на това, че си ползвала болнични,,най-добре е да не се връщащ на работа.

# 142
Мамчета аз да питам като сте купили вече дреки на рака ли ги перете?Моята зълва само на рака перяла в началото а моя приятелка каза ,че само в пералня от самото начало но отделно от нашите дрехи дайе не и с бебешки прах,а на ариел,а на нея мога да имам доверие,защто е много добра майка и домакиня.а кажете и вие newsm78

# 143
   Клюки, твоята приятелка е имала късмета че бебето и не е с толкова чувствителна кожа и не се е обринало от Ариела! Аз също перях от самото начало всичко в пералнята, но само с бебешки прах и не съм имала проблем! Доколкото знам дерматолозите не препоръчват и ползването на омекотител поне до 6 месец на бебето! Бебешки прахове, които съм чела тук че са хубави са: тео бебе, Сано Максима и Персил Сенситив!

# 144
   Клюки дрешките от каките ги киснах дълго време в Ариел, защото са стояли в чувал 13! години..После ги метнах в пералнята \немски са и на 60-90 градуса цветовете не се смесват\ с прах Тео бебе. Новите дрешки прах на ръка със Сано. Спалното бельо със Сано в пералня. За връхните пухкави дрехи сложих и омекотител на Сано. На някои връхни дрехи съм ползвала при гладене ароматна вода за ютия на Апта. НО!!! - всичко съм плакнала адски добре, а това в пералнята по два пъти.

# 145
С Йоана дрешките ги перях в пералня - отделно от нашите, с "Тео Бебе". Друго - за маста - Йоана я преносих 8 дена, много и беше суха кожата, ползвах каква зехтин в началото, от който ефекта беше все едно си натопил вестник в зехтин - остава суха, само дето мазнее. Майка ми предложи мас - аз се съпротивлявах, но веднъж пробвах - и и стана тооолкова мекичка кожата, че продължих с нея още известно време. НО! маста трябва да е гарантирано чиста, нашата беше изварявана в мляко, с ябълка и не знам още какви умирисители - но си миришеше на мас де, което си е неприятно, но го преглътнах.
Iviche, стискам палци с Марена всичко да е наред и да се разминете само с това повръщане. Нали знаеш - децата Бог ги пази, на нас ни е непосилно да се справим с тази задача.

# 146
Здравейте,мами  bouquetАз от вчера съм с хрема и болно гърло Sick-надявам се да не стане по-сериозно Praynig-досега се държах,няма накрая да се разболявам,я!!! Wink
  Във връзка с покупките за бебето/виждам,че сме на такава вълна Grinning/-вие какви ваничики или легенчета купувате?!?Гледах тези,анатомичните,но ми се струват използваеми само до едно време-след няколко месеца,бебчо няма да се побира в извивките Thinking
  Деничка,благодаря за информацията относно количката HugНа 15.09. тук ще откриват МОЛ и ще има магазин на Хиполенд-може и тогава да си намеря като твоята Peace

# 147
    Току-що говорих с мойта колежка, чиято дъщеричка е на 40 дни. Каза ми че я кърми. Ползва помпа Чико\26лв\ и Авент. Доволна е и от двете. Но Авента наистина бил по-добър. Пере със Сано, и омекотителя е Сано \бял\. Подарили и количка, която продава за 120 лв. Но аз и казах, че е закъсняла защото съм си взела...И ме предупреди да не купувам много дрехи, защото адски бързо растяло бебето и се оказваш затрупан с цели купчини от приятели, роднини. Доволна била от коритото със стойка. Маже бебето със зехтин , а до 2-рата седмица я е къпела САМО с вода. Ползва козметика Бюбхен- мляко за тяло и душ гел. Каза че наистина в Шейново на 1-ия етаж има стаи по 8 легла, тя била в стая с 5 майки, макар че беше секцио. Но имало много майки-секцио и я настанили при нормално родилите на 1 ет!!! Тоалетната е била една, та ползвали и тоалетната на 2-ия етаж!! 40 лв е ВИП-а, но с общ сан. възел.....
  Габи, не бива да ползваш капки за нос без да са предписани от Док!!! И не пий нищо друго освен Парацетамол..\ама ти си знаеш сигурно\ Да оздравееш скоро!

# 148
 А Shocked-ти ме сащиса с тези капки за нос-аз ползвам Ксилометазолин-казаха ми в аптеката,че стават за бременни Rolling EyesА иначе смуча таблетките на д-р Тайс за гърло Rolling EyesНе мога да си открия и доктора..... Confused
  Karil,а това коритце на колежката ти анатомично ли е или обикновено?И на мен ми се иска да си взема корито или ваничка със стойка,по-удобно е сякаш.....
   Иначе,относно козметиката-всичките ми приятелки използваха за бебета си Бюбхен и всички бяха доволни PeaceТо е още рано за нас Wink,но да споделя за по-нататък относно кашите какво чувам-тези на Milupa били много добри Peace

# 149
Здравейте момичета, колко много сте изписали за два дни...

Днес влизам за малко, защото нямам много време да чета но пък имам повод да Ви почерпя всички защото днес нашето семейство става на две годинки!!!

Общи условия

Активация на акаунт