Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 450
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
ДО също ще доведе до съществени разлики и отпадане от системата на децата в риск, на деца от социално слаби семейства, малки населени места, на безработни родители или родители с ниска степен на образование, на деца със СОП. Само тези, които имат възможност за курсове и частни учители ще са добре, т.е богатите. Останалите - кучета ги яли.
Сега ако ми кажеш, че при присъственото всички изброени не отпадат по-често от системата и нямат  "съществени разлики" с тези, които имат възможност за курсове и частни учители, ще си помисля, че живеем в различни светове.

# 226
Мама Ру, точно затова ВСИЧКИ имахме и все още имаме тази възможност с разум, дисциплина и отговорност съвсем безплатно и с всички сили да натиснем кривата, вместо да се правим, че вирус няма и ни лъжат...

# 227
Кроу, при ДО тези разлики ще са още по-големи.
Вие изхождате от позицията си на родители с финансови възможности и деца в елитни училища, които се справят добре и с ДО. Ама сте едно 10-15 % в България.
Аз имам 20 години стаж в селски училища и слети класове и масови училища в града. Ситуацията е съвсем различна.
Мама Ру, точно затова ВСИЧКИ имахме и все още имаме тази възможност с разум, дисциплина и отговорност съвсем безплатно и с всички сили да натиснем кривата, вместо да се правим, че вирус няма и ни лъжат...
За съжаление хората, които продължават да са безотговорни най-често или нямат деца и внуци в училищна възраст, или не са от най-ученилюбивите и дисциплинирани, въпреки че подозирам, че и между тези, които ще се оплакват от ДО и ще го обвиняват ще има и такива неспазващи мерките.
Аз си ги спазвам, и децата ми ги спазваха, но ще сме сред най-тежко засегнатите във всякакъв план от една година на ДО. А за реални компенсации и решения за такива като нас не се говори нищо.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 13:20 от Mama Ru

# 228
  • Варна
Изхождам от позицията си на родител, загрижен за здравето и живота на детето си. Да ти кажа ли честно - не искам да рискувам здравето моето дете заради хипотетичните деца, отпаднали от системата.

# 229
  • Sofia
Тези, които не могат или не искат ДО, да си ходят присъствено.

Така като гледам, годината започва присъствено, какъв е точно проблемът ?
Никой не ви принуждава да минавате на ДО.

Обаче, тези които сме за ДО, защо трябва да плащаме заради тези, които цяло лято (че и след това, защото вирус няма) са ходили по чужбина, барове, дискотеки, купони и т.н. ? Аз не съм съгласна да поема този риск.

# 230
# 231
Имай предвид, че сега е лято - имунитетите са силни. Групите са наполовина, в някой има по 5деца.

Практиката в градините показа, че не е толкова страшно полжението. Реално аз не съм чула да затворят градина към момента. Имам очаквания и с училище да е така.
За мен има голяма разлика между ДО на деца от 5ти клас нагоре и на такива в началното образование.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 13:28 от lexche

# 232
Кроу, при ДО тези разлики ще са още по-големи.
Всеки изхождате от позицията си на родители с финансови възможности и деца в елитни училища, които се справят добре и с ДО. Ама сте едно 10-15 % в България.
Аз имам 20 години стаж в селски училища и слети класове и масови училища в града. Ситуацията е съвсем различна.
Не, изхождам от хората около мен, включително познати учители. В класа също имаме такива деца, по време на ДО даже някои от тях работеха повече, отколкото в час, защото си имаха възрастен на главата, а не една учителка, която трябва да се занимава и с останалите. Други нищо не правиха, но те и когато са на училище не са се засилили. По време на ДО и сред тези с финансови възможности имаше нежелаещи да се занимават, които предпочетоха да го пишат ваканция, та разликите може и изобщо да не се задълбочат чак толкова. Да не говорим, че от рисковите от отпадане има много, които постоянно отсъстват, щом си работила в такива училища много добре знаеш. Наясно си и защо се получават тези разлики, както и че нямат нищо общо нито с формата на обучение, нито с качествата и желанието на учителя.

# 233
Когато едно дете няма желание да учи, за него няма значение дали е ДО или присъствено.
Но за тези, които имат желание също има разлика. Социалните фактори, които формират различия ги има и при ДО и при присъсвено провеждане на часове, но с ДО се ощетяват и децата, при които те не оказват такова влияние.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 14:08 от Punk_GirL

# 234
Едното ми дете често боледува. Ако не беше ДО пак както миналата година в периода на цъфтежа щеше да пропусне 2 седмици от училище. Това страшно сериозно рефлектира, защото пропуска материал и му е трудно да навакса после. Заради този вид обучение не му се наложи.
Другото ми е умно, скучае в клас и започва да се закача с другарчето по чин. Поради тази причина често се оплакват за дисциплината, с ДО този проблем ми отпадна. Той беше по-състедоточен, написваше бързо и още в часа докато другите работеха нещата за клас отмяташе и домашното. Така имаше време после за допълнителни занимания или игра.
Третото пък от срам си мънка под носа, не иска да стане да си чете съчиненията и понякога това поведение е наказван със забележки, присмех от други съученици и това не помага, а точно обратното. При ДО се отпусна, някак не се тревожеше и започна да отговаря по желание с много по-малко срам и стрес.
Не ставахме в 6,20 при първа смяна, не чакахме до 19 часа при втора... 80км.    всекидневно не бяха изминавани за да се придвижат до училището.
Та има и някакви ползи, да не кажа доста.

# 235
valeriq.k на каква възраст са децата?

# 236
  • София
Аз щях да попитам защо изминават 80 км. всекидневно? Confused

# 237
Докато едното ми дете беше на ДО, другото скучаеше, защото ДГ беше затворена. Голямото трябваше да учи - малкото искаше да гледа телевизия или да си играе с кака си. В два от дните аз имах часове. Наложи се да й купя таблет за ДО - излишна инвестиция, която не бих направила като самотна майка, ако не беше ДО.
По време на ДО детето ми нямаше никакви допълнителни дейности, защото бе прекратена работата с деца. Това направи задачата ни по-трудна.
ДО постави в ситуация на "излишен" малкото ми дете. Сутрините, ако нямах часове ми бяха ангажирани с ученичката. И така 5 дни в седмицата от 9 до 13 часа, понякога домашни се даваха със срок събота и неделя!
ДО изчерпа платеният ми годишен отпуск, което ме остави са намалени доходи през лятото.
Ново ДО ще ме остави този път неплатен годишен отпуск или неплатен отпуск за гледане на дете под 8 години, което означава 0 лв доход в семейството ми.
По време на ДО част от учениците (мои и не само, в училището, в което работя) останаха необхванати поради липса на финанси, техника, интернет дори и интерес. При присъствена форма поне влизат в час и все нещо научават, с тях може и се работи и допълнително. При ДО те просто останаха извън борда.

# 238
  • Варна
Добре де, докога ще преливаме от пусто в празно? Нека има алтернатива! Нека родителите да решават самѝ кое е по-добре за тях и децата им! Ясно е, че на всички не може да се угоди, няма и нужда. Поне засега. И пак не чух някой от радетелите на присъственото освен да изброява предимствата му (които всички знаем) да каже как вижда ситуацията при бум на заразени деца и учители. Явно предпочитате да не мислите за този аспект, иначе нямам обяснение за игнорирането му.

# 239
  • София
При бум на заразените (ако има такъв) ще има ДО, спокойно. Няма какво да го коментираме толкова, тъй като е очевидно.

Общи условия

Активация на акаунт