Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 463
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Да, така е. Мисълта ми беше, че и преди като затворено общество пак си страдахме от вирусни инфекции.
Дразнещото за мен е, че дори хигиената в училищата не сме преборили да е на необходимото ниво след толкова десетилетия, какво остава за други мерки.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 10:58 от bazel

# 211
  • Бургас
Спазването на изрядна хигиена е много трудно в малки помещения, където са наблъскани много хора. Все някой пипа нещо, киха, кашля. В една учебна стая са по 25-30 деца. Не знам дали сте забелязали, но в повечето случаи с огнища на Ковид става въпрос точно за много хора на едно място - работни помещения, цехове и т.н. Китайците по фабрикитрте работят много хора един до друг в огромни помещения, в метрото са наблъскани като сардели. В САЩ пък сградите са с обща климатизация, отворени офиси със десетки хора вътре.

# 212
  • Варна
Разбира се, че сме забелязали, проблемът е, че от МОН, МЗ, синдикатите и т.н. също със сигурност са забелязали.  И въпреки това нагло твърдят, че в училищата без маски и дистанция е безопасно.

# 213
Мисля си ако училищата нямат ресурс да наемат повече персонал за дезинфекция, може да се организира от всеки клас на ротационен принцип родители да се включват. Вярвам много майки ще се отзоват да помагат ако имат възможност, аз веднага бих се включила. В нашето училище 5, 6 и 7 клас са една смяна. От всеки клас има по 8 класа. Това са 24 класа, във всеки по 28 деца. Това са над 600 деца, всеки пети ако приемем, че родителят му може да отдели по един ден от месеца за да помага за чистотата това са 4 човека допълнително плюс тези заети планово. Просто трябва по всеки един начин всеки от нас да помисли как и с какво може да помага. Вярвам и работна ръка свободна има, няма да е проблем хора да се наемат.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 11:30 от valeriq.k

# 214
Аз пак да попитам, дискусията какво общо има с ДО?
Все пак темата е за него, а не как да предпазим децата си от зарази!

# 215
Обясниха ни, че ДО няма да има. Ще има присъствено обучение. Дискусията се насочва към него. Предпазването в условия на присъствено обучение е актуално.

# 216
Значи, да се направи тема как да си предпазим децата при присъствено положение и да се коментира там.
Освен това ДО ще има при положителен тест на ученик или учител. Вчера прочетох, че срока още не е уточнен.

# 217
  • София
Според мен ще въртим и ще сучем месец-два с присъствено, и още като започнат първите грипни, парагрипни и каквито ще там да ги наричат вируси, започне се едно "ама, ще тестваме ли, няма ли да тестваме, много скъпо с тези тестове, не можем все да тестваме, ще затваряме ли класа или не, пък ще пищят родители, ще пищят учители",  ще има една дистанционна грипна ваканция и покрай Коледната ваканция може окончателно да се мине на ДО до пролетта, после тъкмо за Баба Марта ще се върне присъственото, за да се завърши годината и подготовката за изпитите присъствено и да се навакса. Да видим дали ще позная.

# 218
Практиката в градините показа, че не е толкова страшно полжението. Реално аз не съм чула да затворят градина към момента. Имам очаквания и с училище да е така.
За мен има голяма разлика между ДО на деца от 5ти клас нагоре и на такива в началното образование.

# 219
Може и да познаеш, но ще минем и през стоте тояги, през килото сол и накрая ще си платим, кокто беше в приказката. Докато стигнем до края обаче ще има заразени и съмнителни и много треперене. Vae victis.
И не разбрах някой да застава с името си отговорен за това решение и всичките му последици.

# 220
  • Sofia
Има голяма разлика между ДГ и училищата, не мисля, че могат да бъдат сравнявани.
В ДГ децата са в пъти по-малко и почти всичко се случва само в едно помещение, включително и храненето. Всяка група си има собствена тоалетна. Няма лафка, няма стол, няма шляене по коридорите, в повечето случаи няма и ползване на градски транспорт.

Интересно интервю :https://bnr.bg/post/101324505

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 12:33 от Brin de muguet

# 221
Никой няма да застане с името си зад нищо. Те всички напипват почвата.
Факт е, че трябва да се вземат доста решения, но и обществото като цяло е доста двуполюсно в менията си. Опцията за избор на родителите може да доведе непредвидени разлики в нивото на обучение. Пристъствената форма от своя страна пък води до редица разходи, дори и при минални мерки. Кой ще ги поема тези разходи не е ясно.
Как някой да застане с името си?

# 222
Никой няма да застане с името си. Ще прехвърлят цялата вина на родителите.

# 223
  • Варна
Е как кой застава с името си? Всички тези, които обясняват, че риск няма и годината трябва да почне присъствено за всички. Министри, специалисти и т.н., не знам от кого конкретно зависи как ще почне годината. Това са реални хора. Вече кой ще поеме отговорността за последиците едва ли има особено значение, особено за заразените вследствие на адекватните решенията и мерки.

# 224
ДО също ще доведе до съществени разлики и отпадане от системата на децата в риск, на деца от социално слаби семейства, малки населени места, на безработни родители или родители с ниска степен на образование, на деца със СОП. Само тези, които имат възможност за курсове и частни учители ще са добре, т.е богатите. Останалите - кучета ги яли.

Общи условия

Активация на акаунт