Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 418
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
Според НСИ за последната учебна година - 65 417, като данните обхващат  учители, директори и заместник-директори с преподавателска заетост и не включват възпитателите.
Има различни разпределения. Ето например как са по възраст.

# 361
  • Sofia
Като им гледам възрастта, положението е обезпокоително.

# 362
Много благодаря, Дидева.
За възрастта ами почти 1/3 са над 55, а почти половината над 50.

# 363
Доста са и с хронични заболявания, учителката на детето ми беше с онкологична операция.
Надявам се,че няма да ги поставят в условия - или на работа, или вън. Съфорумки в чужбина писаха, че всички при тях са запазили пълните си възнаграждения, независимо дали са обучавали присъствено. Те така, или иначе са предвидени в бюджета, а учителите не са за един ден, те ще ни трябват и след края на епидемията.

# 364
  • Бургас
Като цяло ми е безмислено, при безсимптомно "преболедуване" да се затвориш вкъщи като затворник за 14 дни.

Не е безмислено. Ти може и да нямаш симптоми, но да заразиш някой който да го изкара тежко или недай си боже по-лошо. Не трябва да се гледа толкова егоистично на нещата.

# 365
Интересно е и мнението на самите учители.
Тук няма да се очудя ако ги “натирят” щом ги е страх.Така де, ще назначат млади учители, криза е.
Въобще го раздават много смело МО и МЗ, как стоят нещата вътре е пълна мистерия.
Позната над 65, кретаща до пенсия, че няма стаж , е готова да пие антибиотика за пневмонията.Какво толкоз?Joy

# 366
Като цяло ми е безмислено, при безсимптомно "преболедуване" да се затвориш вкъщи като затворник за 14 дни.
На колко години си? Звучиш супер инфантилно.
Безсимптомните заразяват също толкова, колкото и тези със симптоми.

# 367
  • Бургас
Интересно е и мнението на самите учители.
Тук няма да се очудя ако ги “натирят” щом ги е страх.Така де, ще назначат млади учители, криза е.
Въобще го раздават много смело МО и МЗ, как стоят нещата вътре е пълна мистерия.
Позната над 65, кретаща до пенсия, че няма стаж , е готова да пие антибиотика за пневмонията.Какво толкоз?Joy

То проблема е, че и млади учители няма. Има райони, в които е много трудно намирането на млади кадри и държат учители, които вече са пенсионирани.

# 368
На колко години си? Звучиш супер инфантилно.
Безсимптомните заразяват също толкова, колкото и тези със симптоми.

Ми не на 18 при всеки случай. Но човек може да се дистанцира и без да го следят като престъпник дали си е вкъщи, да го проверява полиция и да му следят телефона. Освен това както казах, аз съм за стаден имунитет, щом си добре, не е необходимо да се затваряш вкъщи и да си съсипваш имунитета. Да се затворят рисковите групи, не тези с добър имунитет и всеки сам да си прецени.
Не съм се сблъсквала с учители в начално образовение все още, но в градините нямаше проблем. Всички си ходеха на работа имаше персонал, ако ще една госпожа да гледа 2 деца. Не знам дали се ги заплашвали или е доброволно, но и част от тях са над 50.

# 369
  • Sofia
Вече учените споделиха, че стаден имунитет трудно би се постигнал, защото имунитета  (ако изобщо го има) трае само няколко месеца. След това няма и помен от антитела.

Никой не може да е сигурен дали имунитетът му е силен или слаб. Спомням си в Париж как почина едно момиче на 16г без придружаващи заболявания, как в Италия се бяха притеснили, че все повече млади хора карат тежко/ критично. А 19-годишното момче от Велико Търново, и то е било здраво преди да се зарази.

Да не говорим за подозрителния бум в няколко страни на мултисистемен възпалителен синдром при деца с Ковид.
 А за цитокинна буря чувала ли си ? Тогава твоят собствен силен имумитет те убива, докато организмът ти се опитва да се пребори с Ковид.

Това, което знаем за този вирус е, че нищо не знаем. Никой няма гаранция, че ще го прекара леко.

И именно, всеки сам да си прецени. Аз съм преценила, че не искам да поемам риск като си пратя детето присъствено на училище. Проблемът е, че не ми се дава този избор.

# 370
  • В реалния живот
Сутринта по телевизията попаднах на този репортаж от DW . Показва училище със задължителни маски в час.

https://www.dw.com/en/german-schools-reopen-despite-rising-coron … mbers/av-54551357

Поразглезах в DW и виждам, че са отворили училищата без маски, но е имало покачване и сега са задължителни в определени провинции.

Какво мислите, как се чувстват децата с маски? Предполагам, че една група деца ще толерират маските, а друга не. Моето дете не я търпи много - водих го на една изложба и до магазина с маска и след 30 мин. е доста  изнервена и иска да излиза на свеж въздух.

Има ли група или подписка за избор от родителите и децата как да учат. Моята дъщеря ще стане скоро на 16 и сама иска да учи дистанционно. Преди 10 дни й казах, че ще учат редовно и тя започна да вика /умерено шеговито, но с известна тревога/:  "Не искам да умра от корона вирус" . Мисля, че е и наплашена от цялата истерия.

# 371
  • Майничка
До колкото ми е известно, ОПЛ може да предпише тест и той да се поеме от НЗОК, ...
Не може.

# 372
# 373
  • Sofia
Има ли група или подписка за избор от родителите и децата как да учат. Моята дъщеря ще стане скоро на 16 и сама иска да учи дистанционно. Преди 10 дни й казах, че ще учат редовно и тя започна да вика /умерено шеговито, но с известна тревога/:  "Не искам да умра от корона вирус" . Мисля, че е и наплашена от цялата истерия.
Има и група, има и петиция.
Групата във фейсбук се казва "Родители за безопасно образование от септември".
Петицията : "За провеждане на онлайн учебна година във време на пандемия". Но тя е по-скоро за правото ни на избор.

# 374
До колкото ми е известно, ОПЛ може да предпише тест и той да се поеме от НЗОК, ...
Не може.

Проверете си източниците!

Общи условия

Активация на акаунт