Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 404
  • 762
  •   1
Отговори
# 405
В две от училищата, в които съм работила и още работя в едното, аз лично съм посещавала и съм преподавала на деца ИФО и няма такова нещо. Тъй като децата бяха с диагнози за физически увреждания (заболявания) и не можеха да присъстват в клас си им водехме по пълна програма в установени дни и часове, изпитвахме, давах същите контролни и класни като на класа...
СФО - редовно съм или изпитващ или квестор. Явяват се основно ученици, отпаднали от училище заради незаинтересованост и лошо поведение, т.е наказани по тази точка. Има и възрастни хора, прекъснали образованието си и сега наваксващи. Втората група по принцип са по-сериозни, но не всички.
Дали ще си вземат конспект и ще се явява на консултации си е техен проблем. Ние сме ги осигурили. Изпитите са пред квестори и камери. Черно на бяло тестовете се пазят в училище и могат да бъдат проверени при проверка от РУО. Пазят се и протоколите с оценките и рецензиите и всеки учител прилага скала за оценяване и критерии.
Е, ако училището е съвсем лабаво, това е друг въпрос. Със сигурност има и такива училища, ама едва ли има дете от на списващите тук да учи в такова училище и така да му се провеждат обучението и изпитите.

# 406
В две от училищата, в които съм работила и още работя в едното, аз лично съм посещавала и съм преподавала на деца ИФО и няма такова нещо. Тъй като децата бяха с диагнози за физически увреждания (заболявания) и не можеха да присъстват в клас си им водехме по пълна програма в установени дни и часове, изпитвахме, давах същите контролни и класни като на класа...
СФО - редовно съм или изпитващ или квестор. Явяват се основно ученици, отпаднали от училище заради незаинтересованост и лошо поведение, т.е наказани по тази точка. Има и възрастни хора, прекъснали образованието си и сега наваксващи. Втората група по принцип са по-сериозни, но не всички.
Дали ще си вземат конспект и ще се явява на консултации си е техен проблем. Ние сме ги осигурили. Изпитите са пред квестори и камери. Черно на бяло тестовете се пазят в училище и могат да бъдат проверени при проверка от РУО. Пазят се и протоколите с оценките и рецензиите и всеки учител прилага скала за оценяване и критерии.
Е, ако училището е съвсем лабаво, това е друг въпрос. Със сигурност има и такива училища, ама едва ли има дете от на списващите тук да учи в такова училище и така да му се провеждат обучението и изпитите.
Благодаря за полезната информация. При нормални обстоятелства аз не бих избрала тази опция, но сега  ми харесва свободата и спокойствито която тя би дала. Нашето училище май няма традиции да предлага тази форма, намерих сайтове на други с публикувани графици и информация, сигурно за да е всичко точно чвоек трябва да е в точното училище...

Учебници полагат ли се за СФО? И консултациите в какъв формат са, това би ми било полезно, за начален курс става дума. Хубаво е че изпитите са организирани максимално безпристрастно.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 16:57 от Sparkles

# 407
  • Sofia
По спомен при СФО учебници не се полагат.

# 408
Не мога да кажа как стои въпросът с учебниците, защото аз съм в гимназия и не осигуряваме учебници. Учителите посочват автори издателство. Нямам опит със СФО за под 9 клас.
Сесиите са януари, юли и септември. Ако в рамките на трите сесии си вземе изпитите, то преминава в следващия клас.
Всеки учител има дни и часове за консултации по график, утвърден от директора. Не знам колега да е отказал консултация на някой желаещ но СФО по всяко време, стига да е в училище и да не е в час, ама май рядко някой се интересува.

# 409
  • Майничка
За горен курс безплатни учебници изобщо няма, но СФО в начален курс е със специален режим, така че това трябва да се провери в РУО.

# 410
То си има ПМС по въпроса.

Правото по ал. 1( забележката е моя, става дума за правото на безвъзмездно ползване основно на познавателни книжки и учебници) се ползва от децата и учениците в държавните, общинските и частните детски градини и училища с изключение на децата, които се обучават в самостоятелна организация по чл. 67 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), и учениците в самостоятелна форма на обучение по чл. 112, ал. 1, т. 2 ЗПУО.
чл. 67 е за предучилищното образование.
чл. 112, ал. 1, т. 2 е за самостоятелната форма за ученици в задължителна училищна възраст - по желание на ученика или родителя.

# 411
Добре, де. Да предположим, че от клас 25 деца - 5 решат ИФО. При нас са 6 паралелки 6 клас, т.е. 30 деца. Кога тези учители ще преподават в училище и кога ще обикалят по къщите да учат децата. А и най-вече къде е логиката да избереш ИФО за детето си поради страх от вируса, а междувременно да идват учители, които са контактували с останалите ученици и са обиколили още 29 къщи. Въобще няма да работи това нещо в тези условия. То е измислено за други ситуации, не за тези времена.
Именно.
Затова домашното образование е трудоемко също.
Купуваш учебници, помагала, наемаш частни учители да преподават когато си вкъщи вечерта и през деня детето се обучава от ДВД-та, помагала или ти самият четеш книгата на учителя за всеки предмет и преподаваш, правиш упражнения/тестове и оценяваш.

В Америка учебниците са сума, частните учители и групи са по 70-100$ на час или 60$ за половин час като Кумон в група, но сега всички е онлайн все още.
 Децата гледат видеа към учебника, родителите повечето са единият у дома, преподава ако детето не разбира, дава работата за деня, води по образователни екскурзии спрямо изучаваното и прочие.

Не е ДО с учител пред екрана, но тук такова ние нямахме от март до края на юни, така или иначе.

Явява се детето на тестове в у-щето на края на всеки срок или на годината, в зависимост къде живееш и с тестовете се определя нивото и дали преминава в следващ клас.

Самофинасираш се и провеждаш и организираш всичко сам.
Над 48% от родителите загубили си работата остават на home schooling тази година, а тук традиционно си има брой деца с майка у дома, които са на такъв тип обучение.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 18:17 от Анонимен

# 412
Имам такова познато семейство в Англия. Майката е артист и обикаля света, бащата в програмист и работи отвсякъде. Тяхното дете е на домашно обучение. Видяло е свят повече, отколкото аз съм видяла в живота си. Знае местоположението на държавите и какво е характерно за тях, културата им и някои традиции. Знае и 2,5 чужди езици 😉
Само на изпити се явява, като майката казва, че не са нещо сериозно. Мисля, че такъв тип самостоятелна форма на обучение в много добре. Ама в други случаи, не знам.

# 413
  • София
Аз се басирам, че ако на децата се направи по един тест преди да са почнали училище ще се установи, че има много "болни". Но тъй като няма да се направят, а носители на вируса ще има, съответно при контакт ще се разпространи. Като някое дете прояви симптоми, тогава ще се тестват и, о чудо, ще има много заразени!

Ако се окажат толкова заразените, значи те са потенциално опасни за всички, с които ще споделят една и съща класна стая по 6 учебни часа на ден. Според мен в момента повечето хора просто не могат да осъзнаят нещата, а просто си искат стария живот и свято вярват, че всичко ще е по старому.

# 414
Или са осъзнали, че риск или нериск, животът не може да продължи в такава затвореност и неизвестност.

Живо хора сме, и трябва да се живее. Разреждат чиновете, в коридорите слагат маски, и това е. Които класове са с много деца, да ги разредят малко. Нали повечето минаха първа смяна. Нека направят пак втора, и това е.

Аз не изгарям от желание за рисуване или музика, но моето дете ги обича. Зареждат го с настроение и е искрено щастлив с тези предмети. Защо да остават само наблъскани те с дати учебници по история, а да се махат музиката и спорта?
Аз съм по-съгласна да разкарам човека и обществото, ако някой ме пита.

А за парите на учителите - не е нужно да ги увеличават, а да намалят часовете по даден предмет. Примерно по човека и обществото 😃😃😃

# 415
  • София
тоест, бухваме се в неизвестното, пък каквото ще да става.

Кой и за чия сметка да тества децата преди първия учебен ден? Лабораториите дъх няма да могат да си поемат. Да не говорим, че никой няма да посмее да продума за масовото тестване, че ще стане мазало, ако излезе, че много деца са носители.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 19:18 от Andariel

# 416
тоест, бухваме се в неизвестното, пък каквото ще да става.

Кой и за чия сметка да тества децата преди първия учебен ден? Лабораториите дъх няма да могат да си поемат. Да не говорим, че никой няма да посмее да продума за масовото тестване, че ще стане мазало, ако излезе, че много деца са носители.
А ще има и такива като мен дето се съмняват в тестовете и няма да искат без оплаквания да ги  вкарват в официални схеми на тестване, независимо кой плаща. Ако сложат задължително тестване като изискване за посещение трябва да направят присъственото образование незадължително
Сега децата като си играят навън тествате ли приятелчетата им, питате ли родителите им дали спазват мерки?
За мен по-големият проблем ще бъде неправилно отношение към разболяванията които в училище се увеличават неминуемо заради повечето контакти и предстоящото захлаждане което благоприятства всякакви вируси, т.е. подценяване на обикновените за сезона вируси за сметка на ковид, формализиране в тестване, вместо в лечение; щом това обърка здравната система колко му е да обърка и образованието

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 19:33 от Sparkles

# 417
Дали обърна внимание на нещо, което по-рано днес споменах? Как се тестват задължително 680 000 ученици?

# 418
Имам такова познато семейство в Англия. Майката е артист и обикаля света, бащата в програмист и работи отвсякъде. Тяхното дете е на домашно обучение. Видяло е свят повече, отколкото аз съм видяла в живота си. Знае местоположението на държавите и какво е характерно за тях, културата им и някои традиции. Знае и 2,5 чужди езици 😉
Само на изпити се явява, като майката казва, че не са нещо сериозно. Мисля, че такъв тип самостоятелна форма на обучение в много добре. Ама в други случаи, не знам.
Да, това е нашият стил на живот също, защото често се местим и държим ние да си възпитаваме детето, а не да е по цял ден в у-ще и на занимални.
Засега сме избрали компромисен усреднене вариант, но точно такъв модел ми беше в ума откакто се е родила.

# 419
Дали обърна внимание на нещо, което по-рано днес споменах? Как се тестват задължително 680 000 ученици?
Ами понеже все някой иска да ги тестват за да е сигурен че неговото доскоро излизало с 10-ина приятелчета стерилно дете влиза в стерилна среда и после периодично да тестват чуждите деца за да осигурят стерилността на средата за неговото дете реших да изкажа мнение, да не би да се подлъже някй че всички това очакват. Склонна съм да си пусна детето ако кажат да се носи маска, да се спаза дистанция, часовете са намалени и дотам. Не очаквам да се държат като в ковид отделение и да нализат в тестване и диагностициране в училище. Но за някои това е добронамерена грижа. Също като ДО при което без да се съобразява с индивидуалните обстоятелства се въведе електронна среда без оглед на възрастта на учениците. Учителите показаха че ги  грижа за заплататите повече отколкото за малките им ученици. И така

Общи условия

Активация на акаунт