Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 443
  • 762
  •   1
Отговори
# 255
Детските градини не са задължителни. Дори само това е достатъчно. Отделно там в момента са малко деца, няма смесване, основно са на открито ... и въпреки всичко немалко затвориха и се карантинираха.

# 256
Съжалявам, но не е работа на обикновения родител да измисли как да се случи комбинираното обучение. Нито съм наясно във всяко едно училище как се процедира, как се смятат хорариуми и т.н., нито ми е работа да съм наясно. Моята работа е безопасността на детето ми и съм просто длъжна да тропам с крак и да изисквам реални мерки за безопасност, а не половинчати недомислици.
Да де, ама искате и учител да ви предподава докато седите от страх в къщи, няма кой да изпълни това.
СФО е алтернативата и за противниците на ДО и за противниците в момента на присъствено заради страх.
Разликата Ви с мен е че ако детето стои в къщи и не ползва предимствата на присъственото обучение -пряк контакт с педагог и връстници във формална среда, не ми трябва в дома ми да навлиза училището с елктронен график  и изискване да плащам за разни неща като устройства и интернет без да са ме питали искам ли детето ми да учи в електронна среда. Аз искам семейна без електронна среда. Искам само да ми дадат учебници, да осигурят периодични  консултации (може и дистанционни) и тестове за оценка (срочна или по-често). За това как здравословно времето детето да прекара деня си ще се грижа аз. За неговата социализация също.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 15:44 от Sparkles

# 257
  • Sofia
Мама Ру, както писах ДГ и училищата не могат да бъдат сравнявани.

А какво гласеше чл.171(1) от ЗПУО ?
"Децата, съответно учениците имат следните права: да бъдат обучавани и възпитавани в здравословна, безопасна и сигурна среда."
В условия на пандемия, училището не е нито едно от трите и е безумно да ни задължават да си пращаме децата присъствено.

Вас никой не ви задължава да минете на ДО.

# 258

"Децата, съответно учениците имат следните права: да бъдат обучавани и възпитавани в здравословна, безопасна и сигурна среда."
В условия на пандемия, училището не е нито едно от трите и е безумно да ни задължават да си пращаме децата присъствено.

А така и за Вас такава е електронната среда? Електронната среда не е равностойно на семейна среда. За малки деца, на които не искаме да дадем устройства електронната среда е вредна среда.

# 259
Нали имате чувство за хумор? Ами ако някой учител стане суперспрайдър Joy

# 260
  • Sofia

А така и за Вас такава е електронната среда? Електронната среда не е равностойно на семейна среда. За малки деца, на които не искаме да дадем устройства електронната среда е вредна среда.
За моето дете преценявам аз, а не вие.
И да, при тези обстоятелства смятам, че електронната среда е по-безопасна в случая. Компютърът няма да се изкашля и да сее зараза вкъщи.

# 261
Сравнявам и ще сравнявам. В класа на дъщеря ми са 24 деца, в групата на сина ми - 31. Тя си е в нейния клас с едни деца, него го събират на сборни групи с други деца. Тъй като е на 6 години подлежи на задължително предучилищно обучение. И какво става - ние с каката у дома, а той на градина и в контакт с деца, чиито родители работят, някои и в рискова среда. Смисълът, моля? А да, той ще е нахранен и на топло (26°) в ДГ, ама ако имам пари да платя таксата.

# 262
  • Варна
Да де, ама искате и учител да ви предподава докато седите от страх в къщи
Не стоя от страх, а от предпазливост. Жалко, че това най-нормално чувство може да бъде обект на присмех. Много, много жалко.

# 263
Да де, ама искате и учител да ви предподава докато седите от страх в къщи
Не стоя от страх, а от предпазливост. Жалко, че това най-нормално чувство може да бъде обект на присмех. Много, много жалко.
Не се присмивам съжелявам ако така е прозвучало. И мен ме страх от вируса. Но ме е страх и от целенасочената електронизация. И затова ми иде да се скрия някъде с детето и да оставя институциите да се оправят без да ме забъркват в каши докато пандемията приключи, дали ваканция, дали СФО не знам, но сегашният момент е един хубав спокоен период за всички родители, и привържениците на ДО и на присъственото

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 16:02 от Sparkles

# 264
  • Ямбол
Месечинка, след като мислиш, че не е твоя работа и не знаеш как ще се случат претенциите ти, то как така го предлагаш като вариант? Обяснявам ти, че това, което искаш е неизпълнимо. Вариант е друга форма на обучение, неприсъствена.
Аз съм с двеста часа над хорариум, другите колеги са с подобни часове, естествено заради икономии и защото няма учители. Още часове е непосилно.
Не видях отговор на другия въпрос, кога да се прекрати ДО?

# 265
Лиляна, хората си имат претенции, всеки от собствената си камбанария (ситуация). Страх ги е от присъствена, хубаво. Искат неприсъствено - хубаво, ама същите учители да им.водят електронно, докато и преподават в клас. Как ще се случи - не ги вълнува.
Кроу предложи вариант - събират се няколко деца и си наемат учител. Но пък е свързано с разходи.
Тези дето нямат деца в различни възрасти, не ги вълнува дали ще работят ясли и градини, тях ги интересува тяхното си дете да е у дома, ама да го обучава учител.

# 266
  • София
Електронизацията е неизбежна, тя е естествена част от технологичното и техническото развитие. И добре, че я има тази електронизация, че иначе щяхме да се чудим как да работим и какво да правим през ИП. Икономическите, здравните, образователните и психологическите щети щяха да са много по-големи. Ако не друго, поне хората можеха да се виждат през екрана на смартфона, а не като не се виждат разстоянието и изолацията да им изглеждат ужасни. Готова съм да се хвана на бас, че ако утре експериментално те оставим без тази електронизация, ще изпаднеш в много по-тежко положение, отколкото сега си мислиш, че си ти и децата и всички.

# 267
  • Варна
Лили,
как да ти отговоря на този въпрос? Когато престане да бъде опасно. Когато народът най-после се убеди, че проблем има и започне поне да спазва предписанията, вместо да реагира с подигравки. Когато умните глави ми отговорят защо считат, че учениците са имунизирани и защо смятат, че в училищата без маски, дистанция и поне разреждане на класовете е безопасно.
Доста държави вече възстановиха учебните занятия, но поне това, което аз съм срещала като информацие е, че или годината стартира неприсъствено или се спазват драстични мерки за безопасност. Тук само казват "няма страшно, децата не боледуват сериозно", което просто не е вярно. Да не говорим, че сменят позицията постоянно - децата разпространяват, после не разпространяват, после пак разпространяват. Безсимптомните веднъж са заразни, после не са заразни. Ами как да имам доверие в твърденията им? Те самите са несигурни, което е нормално, ама защо убеждават другите да бъдат сигурни, че всичко ще е ок като в същото време епидемиолози и математици твърдят, че е по-вероятно да не е ок?
И накрая - а вие докога предлагате да се учи присъствено? До колко смъртни случая в дадено училище? Или поне до какъв ръст на смъртните случаи в страната?

# 268
Аз лично имам електроника и интернет от юни 2016 година. Колкото и да улеснява живота няма да ми е трудно да се върна към стария си живот без интернет. На децата отначало ще им е по-трудно като нямат игрички на телефона, ама ще свикнат, деца са.

# 269
Лиляна, въпросът докога ДО има много прост отговор, но решението му е политическо.

Общи условия

Активация на акаунт