Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 415
  • 762
  •   1
Отговори
# 375

И именно, всеки сам да си прецени. Аз съм преценила, че не искам да поемам риск като си пратя детето присъствено на училище. Проблемът е, че не ми се дава този избор.
Има избор СФО, проблемът е че училищата няма да улеснят СФО за да може после минем после всички масово на ДО както и когато им изнася

# 376
Какво значи училищата да улеснят процедурата за СФО? Така наречената процедура е просто заявление от ученика, навършил 16 години и родител, че желае да премине от дневна в самостоятелна форма на обучение. След това си следи сесиите и овреме си планира коя сесия по кои предмети ще се яви, съответно навреме подава заявление за допускане до изпити и посочва, по кои предмети иска да му се организират изпитите. Явява се в училище по график за изпит, дава му се тест, има квестори, пише, предава и се прибира вкъщи да чака резултат. А да, по език след писмения изпит се явява на устен. Комисия от двама изпитващи проверява и оценява пише рецензии и т.н. Има право на конспект, по който да се готви и на консултации с учител по предмета. Нищо сложно за ученика, ако може да учи самостоятелно.

# 377
До колкото ми е известно, ОПЛ може да предпише тест и той да се поеме от НЗОК, ...
Не може.

Проверете си източниците!
Точно даваха д-р Стойчо Кацаров по он еър, не може и смята че не е правилно че не може, смята че ОПЛ не ги признават официално за първа линия, за тях няма предвидени никакви средства а те реално са хората с които по закон всеки с оплаквания трябва да се свърже, той смята че тряба да се третират като първа линяи и да имат повече правомощия, каза че формално има безпалтни тестове но рално никой не може да ги позлва, препоръчва да не се тества на сляпо защото това е една безумна сума например за турсти или други, а да има достъп до тестове за всички симптомни най-вече за да се лекуват адекватно, много разумна гледна точка

# 378
Ако ученикът не е навършил 16 години се изисква решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.

# 379
  • Sofia
СФО не е алтернатива. Когато и двамата родители работят по 8 часа на ден, кой точно ще провежда уроците на детето ? Може би нощно време ще е най-подходящия момент.
При СФО, децата нямат преподавател, оставени са сами.
За мен не е опция, по-скоро започвам да мисля за home schooling,   но там не знам как стоят нещата чисто законно.

# 380
СФО не е алтернатива. Когато и двамата родители работят по 8 часа на ден, кой точно ще провежда уроците на детето ? Може би нощно време ще е най-подходящия момент.
При СФО, децата нямат преподавател, оставени са сами.
За мен не е опция, по-скоро започвам да мисля за home schooling,   но там не знам как стоят нещата чисто законно.
СФО е home schooling по програмата на МОН

# 381
До колкото ми е известно, ОПЛ може да предпише тест и той да се поеме от НЗОК, ...
Не може.

Точно даваха д-р Стойчо Кацаров по он еър, не може и смята че не е правилно че не може, смята че ОПЛ не ги признават официално за първа линия, за тях няма предвидени никакви средства а те реално са хората с които по закон всеки с оплаквания трябва да се свърже, той смята че тряба да се третират като първа линяи и да имат повече правомощия, каза че формално има безпалтни тестове но рално никой не може да ги позлва, препоръчва да не се тества на сляпо защото това е една безумна сума например за турсти или други, а да има достъп до тестове за всички симптомни най-вече за да се лекуват адекватно, много разумна гледна точка

Естествено, че това ще обясняват. Реално ОПЛ са на първа линия, колко всеки друг лекар. Никой без тест не може да определи ти носител ли си или не. Ако обаче трябва да се тества масово и за сметка на НЗОК от къде ще дойдат толкова пари?? Там е проблема, а не че не може.

Много хора призоваха за масово тестване още в началото на ИП, глас в пустиня, без аргументиран отказ.

# 382
  • Sofia
Не, home schooling е домашно обучение и няма нищо общо със СФО.
При home schooling може да избереш друга образователна система, която предлага дистанционно обучение.

# 383
Ако ученикът не е навършил 16 години се изисква решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.
Да включват се и социалните, накрая ако искат могат да изкарат че детето не е покрило нормативите и да държи поправителни или повтаря или да препоръчат връщане към нормална форма. Когато училището, което взима пари децата да са присъствено или на ДО и  оценява тези които не са присъствено (СФО) за които взима по-малко пари е едно и също има конфликт на интереси ако има недостиг на редовните ученици,  и това няма да  в полза на ученика отклонил се от утъпкания път. Ако детето е малко си представям разни социални как ще се активират и накрая в името на доброто на детето ще решат че на компютъра ще му е по-добре с един пъдар учител.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 15:50 от Sparkles

# 384
СФО принципно е за навършили 16 години, дето могат да учат сами. Чете си урока, търси си източниците в интернет, гледа си уча.се и се самообучава. То е за деца с друг темп на учене, за които класната дневна форма не е най-удачната.
За малките е ИФО - по болест или за надарено дете. При тази форма учителите преподават на детето целия материал в 1/3 от часовете - в училище или в дома на детето. Изпитват, правят тестове и оформят срочна и годишна оценки.
Мисля, че  за тези деца, които имат астма или алергии или други заболявания, заради които родителите се притесняват да ги пуснат в клас с или без мерки (според случая) ще е подходящо ИФО като форма на обучение и ще им бъде разрешено.

# 385
Не знам как е принципно, но по закон право на СФО имат всички ученици в задължителна училищна възраст дори да не са навършили 16 години. Просто има определени условия.

# 386
СФО принципно е за навършили 16 години, дето могат да учат сами. Чете си урока, търси си източниците в интернет, гледа си уча.се и се самообучава. То е за деца с друг темп на учене, за които класната дневна форма не е най-удачната.
За малките е ИФО - по болест или за надарено дете. При тази форма учителите преподават на детето целия материал в 1/3 от часовете - в училище или в дома на детето. Изпитват, правят тестове и оформят срочна и годишна оценки.
Мисля, че  за тези деца, които имат астма или алергии или други заболявания, заради които родителите се притесняват да ги пуснат в клас с или без мерки (според случая) ще е подходящо ИФО като форма на обучение и ще им бъде разрешено.
СФО е вече и за под 16 г. но с разрешение на РУО като може да се изисква и посещение от социалните. Само че в нашето училище има правилник посочващ опцията СФО за миналата година а в същото време има заповед утвърждаваща само дневна и индивидуална форма. СФО няма, как ще стане работата да оргаинизрат изпити като не го предлагат, а по закон трябва

# 387
  • Sofia
Аз доколкото знам при ИФО пак има присъствие, това не е ДО.

# 388
  • Бургас
Не може.

Не може. Личният лекар може да даде направление за инфекционист, който ако прецени може да пусне PCR тест.

# 389
В закона е предвидена и дистанционна форма, но не за всички класове и ученици.

Скрит текст:
Дистанционна форма може да се организира за обучение в класовете от V до ХІІ включително за:
1. ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, определена в Закона за здравето, не могат да се обучават в дневна форма;
2. ученици със специални образователни потребности;
3. ученици с изявени дарби;
4. ученици, които поради семейни причини пребивават трайно на територията на друга държава и не могат да посещават училище на нейната територия.
(2) По изключение, когато ученикът е на лечение в чужбина за период над 30 дни, дистанционна форма може да се организира за обучение и в класовете от І до ІV включително.

Има предложение от СРСНПБ да може да се прилага от III клас, но ще почакаме да видим дали е прието.

Общи условия

Активация на акаунт