Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 416
  • 762
  •   1
Отговори
# 390
До колкото ми е известно, ОПЛ може да предпише тест и той да се поеме от НЗОК, ...
Не може.

Проверете си източниците!

Не може. Личният лекар може да даде направление за инфекционист, който ако прецени може да пусне PCR тест.

Това ОПЛ ли го е казал или след проверка в нормативни документи?

# 391
Аз доколкото знам при ИФО пак има присъствие, това не е ДО.
Не, не е ДО. ИФО е индивидуална форма на обучение, но извършвана от учители, само, че в по-малък брой часове. Детето се обучава индивидуално, въпреки, че е вписано в дневника на класа и оценките ме се вписват в дневника.
За СФО се води отделен дневник.
Има и комбинирана форма на обучение между дневна (присъствена) и индивидуална - по някои предмети детето е в класната стая с класа си, а по други се обучава индивидуално. От училището на дъщеря ми казаха, че е възможно само ако детето е на качествени оценки. Те не винаги подават коректна информация, обаче, а аз не съм се задълбочавала толкова, тъй като работя в гимназиален курс и нямаме такива случаи, само ИФО и СФО.

# 392
  • Sofia
Е да де, и аз това казвам - НЕ е ДО. Следователно не върши работа.

# 393
  • Бургас
До колкото ми е известно, ОПЛ може да предпише тест и той да се поеме от НЗОК, ...
Не може.

Проверете си източниците!

Не може. Личният лекар може да даде направление за инфекционист, който ако прецени може да пусне PCR тест.

https://bnr.bg/post/101306754

# 394
Понеже очевидно много ги разбираш нормативните документи, предполагам няма да е проблем да цитираш пълното и точно наименование и да дадеш линк към този, на който се основава мнението ти.

# 395
Добре, де. Да предположим, че от клас 25 деца - 5 решат ИФО. При нас са 6 паралелки 6 клас, т.е. 30 деца. Кога тези учители ще преподават в училище и кога ще обикалят по къщите да учат децата. А и най-вече къде е логиката да избереш ИФО за детето си поради страх от вируса, а междувременно да идват учители, които са контактували с останалите ученици и са обиколили още 29 къщи. Въобще няма да работи това нещо в тези условия. То е измислено за други ситуации, не за тези времена.

# 396
Не, home schooling е домашно обучение и няма нищо общо със СФО.
При home schooling може да избереш друга образователна система, която предлага дистанционно обучение.
Тези избрали опцията са извън нашата образователна система. Намерили са как да останат извън системата, много смело от тяхна страна, но трябва да са действтелно запознати с другите образоателни системи и много отдадени защото обучението е на чужд език.

# 397
Добре, де. Да предположим, че от клас 25 деца - 5 решат ИФО. При нас са 6 паралелки 6 клас, т.е. 30 деца. Кога тези учители ще преподават в училище и кога ще обикалят по къщите да учат децата. А и най-вече къде е логиката да избереш ИФО за детето си поради страх от вируса, а междувременно да идват учители, които са контактували с останалите ученици и са обиколили още 29 къщи. Въобще няма да работи това нещо в тези условия. То е измислено за други ситуации, не за тези времена.
ИФО е за деца със СОП например, масово не е приложимо. За тях сигурно с предпазни мерки в училище ще има такива часове. Имахме такова дете в предишното училище идваше да му се провеждат индивидуални часове с учител в една стаичка до охраната, говрила съм с нея. Ако редовните минат ДО сигурно ще има някаква дистанционна подкрепа за ИФО.
СФО е изцяло отпадане от ходене в училище, получваш конспект, намираш си учебници, учиш и ходиш на изпити в края на срока. Училището трябва да организира изпититите. Представям си как ще бъзнат директорите като изведнъж започнат да валят молби за СФО, това значи да им се намали бюджета. Ако държавата покаже малко яснота за присъственото обучение и мерките и доколко ще замесва децата в коронаклъстери бих подкрепила присъственото защото го предпочитам, но при тоя цирк в общественото здравопазване и неприязънта ми към ДО тряба да тръгна по неутъпкания път на СФО и да видим ...

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 15:39 от Sparkles

# 398
Пипилота, едва ли точно 30 деца (един клас ще изберат ДО), нали.тляцва да има.осномателна причина за това?
Понякога тези часове се разпределят в норматива на учител, на когото не му достигат часове. Друг път се дават като лекторски. Може и да е отделен учител, който да води само тези часове. За децата със заболяване ще им признаят СОП (специални образователни потребности) и ще вземат дори по-голям бюджет.
Най-малкото от училищата ако се обмислят различни сценарии трябва класните да се свържат с родителите и да проучат нагласите докато е време. А всеки, който има основание за ИФО може да отиде и сега в училище и да подаде молба.
Вероятно при наличието на повече такива деца могат и да се групират в малки групи (3-4 деца от един випуск) и учителят да им преподава общо. Всяко училище, изправено пред даден казус ще го реши на база възможности и нормативни документи.

# 399
  • Sofia
Не, home schooling е домашно обучение и няма нищо общо със СФО.
При home schooling може да избереш друга образователна система, която предлага дистанционно обучение.
Тези избрали опцията са извън нашата образователна система. Намерили са как да останат извън системата, много смело от тяхна страна, но трябва да са действтелно запознати с другите образоателни системи и много отдадени защото обучението е на чужд език.
Да, знам за какво говоря, запозната съм. Но когато чуждата образователна система ми предлага ДО, а нашата собствена ми отказва... Какво се очаква да направя? Да се примиря и съвсем съзнателно да си изпратя детето да се зарази и да си играем със здравето на цялото семейство?

# 400
Mama Ru, дадох този пример, защото масово се препоръчва ИФО за родителите, които ги е страх от вируса и не искат да си пускат присъствено обучение. На мен ми е ясно, че ИФО е разработено наистина за нуждаещите се деца и е приложимо точно и само за тях.

# 401
  • В реалния живот
В закона е предвидена и дистанционна форма, но не за всички класове и ученици.

Скрит текст:
Дистанционна форма може да се организира за обучение в класовете от V до ХІІ включително за:
1. ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, определена в Закона за здравето, не могат да се обучават в дневна форма;
2. ученици със специални образователни потребности;
3. ученици с изявени дарби;
4. ученици, които поради семейни причини пребивават трайно на територията на друга държава и не могат да посещават училище на нейната територия.
(2) По изключение, когато ученикът е на лечение в чужбина за период над 30 дни, дистанционна форма може да се организира за обучение и в класовете от І до ІV включително.

Има предложение от СРСНПБ да може да се прилага от III клас, но ще почакаме да видим дали е прието.

И аз бях чела за тази дистанционна форма и ми се вижда най-добре да се узакони тази форма. При самостоятелната ме притеснява, че детето е оставено съвсем без план и насоки.  А и тези изпити кога ще са, по време на карантина, сигурно ще има малко дати. Но благодаря, че ми обърнахте внимание, че поне е опция за над 16 години. ДО в нашето училище беше прилично - в смисъл задаваше темпото, малко лекции, определени задачи, беше съвсем достатъчно за големи деца. Да не говорим, че развива добри умения на големите да работят в онлайн среда.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 15:54 от TanyaMG

# 402
Интересно е и мнението на самите учители.
Тук няма да се очудя ако ги “натирят” щом ги е страх.Така де, ще назначат млади учители, криза е.
Въобще го раздават много смело МО и МЗ, как стоят нещата вътре е пълна мистерия.
Позната над 65, кретаща до пенсия, че няма стаж , е готова да пие антибиотика за пневмонията.Какво толкоз?Joy

Дали има млади учители? В техникум в окръжен град английски преподава жена, завършила само езикова гимназия. Непроверена информация/че преподава/ от 10 годишния и син.

# 403
  • Бургас
ИФО е пълна пародия според мен. Имам познато дете, което учи ИФО, защото е спортистка. Нещата се случват в движение, защото децата с тази форма на обучение са пренебрежимо малко.  Я има 1-2 деца на всяко училище, я не. Изпитват се ей така между другото, няма определени дни, разбират се за някоя дата да се явят в училище да направят контролно и се настаняват в някой клас да пишат, докато учителката преподава.  Ако броят на тези деца се вдигне много, да кажем 20-30% от всяко училище ще настъпи пълен хаос.

# 404
Приятелка на дъщеря ми беше ИФО миналата година (спортистка). Детето нямаше достъп до виртуалните класни стаи. Дъщеря ми й обясняваше уроци и задачи по вайбър понякога.

Общи условия

Активация на акаунт