Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 261
  • 762
  •   1
Отговори
# 480
Може би зависи от населеното място и ОПЛ.
Моето никога не ми е отказвало бележка или болничен. Каката ми е по-болнава и ми се е налагало по - често. За мен проблемът е, че трябва да отида до кабинета за да си я взема.
Но виж, при мама Ру нещата не са така.
Това правили ли сте го след м. март? На мен все още не ми се е налагало. За друг град познат ме обори че негов колега е взимал подобен болничен с температура без тест, но за нашия чух обратното. Дали е тълкуване на ОПЛ
Да, и болничен и няколко пъти бележки.
Офтопик: даже и ваксина ни биха.

# 481
  • София
Защо не отидеш като доброволец в някоя Ковид болница? Ще го минете по-бързо и няма да се занимаваш.
За доброволец едва ли ще имам време, но съм посещавала отделения в карантина заради вируса. Не ме мисли, аз не живея в буркан, пък ей на - жива съм още.

Sparkles едва ли някой ще си пусне детето с температура на училище. Но пък сополи и кашлица са друга бира.
И аз не бих, но как да взема бележка?  Ако лекарят не може да пише просто ОВИ на какво основание ще остане детето в къщи? Ще ме накарат още първия ден да ходя да давам пари за тестове.А и безплатни да са, не е ли по-добре да изчакам три дни да видя накъде върви вируса, може тестът да е по-полезен на някой друг. Не е късно после да се тества детето, недай си боже ако се наложи. А ако не се теств,а достатъчният престой без симптоми в къщи ще минимизира риска за другите когато се върне
Разсъждаваш на база опита на Мама Ру - а нея може да са я метнали, може и детето да е било здраво и наистина да не е имало основание за болничен. На мен през март ми издадоха болничен с диагноза ОВИ.

# 482
Не ме еметнала личната. Ама нали затвориха градините и ни казаха да си пускаме отпуските? За едното плаща работодателя, а за другото здравната система. Тя болничен ми даде, но не за детето, а за изгорения ми пръст. И зависи  къде какви инструкции са дали шефовете на касите. Нашата не с протекции в касата и си спазва стриктно правилата, за да отнася по-малко глоби.

# 483
  • София
Ох протекции пък сега Grinning

Може ли някой да посочи къде в КСО или в друг норматив пише, че осигурен родител няма право на болничен лист за дете по време на грипна ваканция или друг момент, в който детската градина е затворена.  Освен това коментираме за от септември нататък - как ЛЛ нямало да ми издаде болничен за болно не от Ковид дете - що за безумие!

В доп. болничните на лицата, работещи с трудов договор, се заплащат споделено между работодател и НОИ (това не е “здравната система”) и не се покриват от здравните осигуровки, а от ДОО (подробности, но все пак). Мама Ру, по принцип е несъвместимо да ползваш отпуск и отсъствие с болничен лист, но работодател не може на сила да те накара да ползваш отпуск. Ако случаят е бил такъв, проблемът е на работодателя, а не на ЛЛ.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 14:26 от Аш

# 484
Не, работодателят каза който иска да си вземе болничен, няма проблем, вместо да си пуска отпуска, защото ще увиснем пък лятото без отпуски, а тя няма да има работа за всички ни (става въпрос за училище). То и не беше ясно в началото кое за колко време. И пак казвам - болничен ми бе издаден за мен, а не за дете, което в момента беше на преглед и му беше назначена лечение. Това бяха думите на докторката - " Не мога да ти дам болничен за детето, но за теб мога."

# 485
  • София
Разбирам, Мама Ру - така са ти казали, но личното ми мнение е, че малко са пресолили манджата, а пък да се правят предположения за от септември насетне на база този случай е съвсем неоснователно. Съветвам те и теб като осигурено лице да видиш от независим източник какви са правата ти. Дано не ти се налага, де - но не мисля, че ЛЛ може да откаже болничен за дете с основанието, което е посочил.

# 486
Лично мое мнение е, че си е "вързал гащите" с това. За изгорен пръст никой няма да го търси, но ако не дай си боже детето е с ковид, пък е дошло на преглед и не са го тествали, ще стане такъв скандал.

# 487
Недомислията са страшно много и ще видим всичките им възможни варианти в действие. Не ми се вярва две тромави и инертни системи да се сработят и да реагират своевременно на ситуацията и нуждите.
Ще гризем дървото доста време, объркани в бюрократичния хаос, да се надяваме, без да сме положителни.
Днес ми взеха ПСР, на трети ден от контакта, безсмислено рано. Чакам резултата утре- вдругиден. Вчерашните днес не са готови. Още ме боли носа.

# 488
  • София
Точно - вързал си е гащите, защото е видял, че може да издаде болничен и за изгореното.

ra2, така е, но все пак протоколът за ДГ, който сподели Дидева по-напред, изглежда смислен. Ако го приложат за училищата, не е лош вариант и дано се спазва без излишни драми (и дано не се налага, най-вече). Проблемът е, че може да няма пари за тестове и че правилата може да не се сведат до знанието на уч. администрация по адекватен начин - т.е. да се лутат, да го мислят, да влизат в спорове с родителите и т.н.

# 489
Съжалявам, не прочетох протокола, но моите и двамата ходиха на градина с кашлица, която притесняваше мен, но от там никой не ни върна. Аз сама реших да ги спра.

# 490
Щом ЛЛ си спазва правилата, може по негова преценка състоянието на детето да не е за болничен, или да е за 2-3 дни, което едва ли щеше да свърши работа на МамаРу.

Спаркълс, много деца карат ковида с два дни температура, та и да го чакаш, без тест не можеш разбра това ли е. Ще разбереш ако те зарази и ти се влошиш след десетине дни. А ако и ти го изкараш на крак за два дни без тест, евентуално ще разбереш от някой контактен, който си направи тест. Предполагам ще намират ковид само ако стигне някой близък до болница в класовете, в които родителите не вярват във вируса или нямат пари за тестове. И  ДО за тях ще има ако окапят учителите, макар че не е ясно кой ще им води и ДО тогава.

# 491
Така, както е написано за детските градини всичко се свежда до: 1. разкарваме детето от детската градина веднагически. 2. дезинфекцираме. Проблемът почва за нас вкъщи. Прибрали сме го. После какво?
ЛЛ? Ходим на място? Говорим по телефон? ЛЛ нямал право да назначава ПСР. Тогава?  Евентуално - дава ни направление за инфекционист? Колко ще са направленията, с които разполага и колко тези, които ги искат? Отиваме на място при инфекциониста. Чакаме, надявам се на разделени потоци?? Дава ни направление за ПСР, ако има, влачим се до лаборатория. Чакаме на опашка с всякакви други чакащи. Излиза резултат на другия или по-другия ден. Може да са ни дали някаква извинителна бележка, може и не. Ако не са, ново ходене при ЛЛ за бележка. Отново висене в чакалнята с всички останали кашлящи и сополиви. Ако тестът е отрицателен- чудесно, като междувременно се чудим докато сме контактували по прегледи, кабинети и лаборатории дали не сме го прилепили оттам с чакане на нови дни до поява или не на клинична картина.
Платен тест съкращава частично веригата, в частта инфекционист. Другото няма как да бъде напълно пропуснато.
Ако е положителен, РЗИ получава информация по служебен път. РЗИ изнемогва, не са в състояние да обгледат епидемиологично всеки един случай поотделно.
3. Според напътствието за детските градини- уведомяваме училището. То се свързва с РЗИ и почва да чака РЗИ да му разпореди какво да прави. РЗИ и така и така не успява сега, когато няма училище, а за тогава- не ми се мисли. С какъв латентен период РЗИ ще предприеме нещо? Междувременно училището ще уведоми ли контактните учители и деца от класа, че са такива? 50:50. Училищата явно не искат ДО, значи няма да си сложат таралежа в гащите с много откровеност по въпроса. /дано греша/ и ще чакат РЗИ.
Да речем, уведоми. Цял клас деца автоматично би трябвало да се карантинират за 2 седмици. Следва мисъл дали и техните родители са контактни от втори род. Всичката тази навалица хуква при личния лекар да си вади бележки  и болнични. Там среща други пред кабинетите и т.н.
Това е едно вълшебство!, както се казваше в една реклама.
Вероятно радетелите на присъственото обучение виждат тези сладки моменти и нямат нищо против. Някой трябва да обходи с детето всичките упоменати места. Дали ще стане за 1 работен ден? Дали ще може да иде на работа? Как ще се извинява пък неговото отсъствие от работа?
И това по веднъж в месеца?? или повече??

И само да допълня, че самото взимане на пробата е безкрайно гадно. Ние днес, дърти хора, имахме нужда по пауза между отделните етапи на бъркане по дупките, сълзи ни излязоха от очите, от гърлото щяхме да се изповръщаме. И то бяхме щадящи един към друг, а УНГ бърка доста по-грубо и безжалостно. Малки деца, колко пъти ще издържат на тая гадост?

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:51 от ra2

# 492
ra2, как очаквате масата хора в обществото, за които това е световна конспирация или просто грип, да прокарат толкова сложна причинно-следствена верига в мислите си? Май само тук си задаваме тези въпроси.

# 493
Според мен един клас ще е под карантина веднъж най-много 2 пъти. Децата са завряни гъз до гъз и учителите нищо няма да направят по въпроса. Ако има болно, 80% от класа ще са го хванали.
Така че няма да е всеки месец процедурата. Отделно те ти връщат детето, че кашля примерно, но никъде не пише, че трябва да си направиш тест. Въпреки че, аз по скоро виждам нещата при по сериозни симптоми, като температура. Седиш се вкъщи една седмица и после ако сте добре пак на училище.

# 494
А в училищата има ли изискване да се уведомяват останалите родители за заразни заболявания изобщо? В нашия клас имаше болни от варицела, никой не ме беше уведомил. В ДГ уведомяваха само в групата, другите не, а контактуваха.

Общи условия

Активация на акаунт