Живеене няколко поколения

• 9 793
  • 202
  •   1
Отговори
# 180
Историята ще я преразкажа, за да не копирам 10 коментара - гаджета са 2 години, планират да живеят заедно, ама мъжът не си дава зор. Лафят си за закупуване на жилище, където да живеят заедно, ама на него пак му е тралала. Накрая тя започва да говори, че той я канил да живее С него, дали да ходила, кво да правила, да променя, да купува, да обзавежда, да кани майка си и баща си на оглед, приятели на оглед, да видят, да чуят, да вечерят. По едно време започва да говори как живеят другите със свекървите, свекървата да гледа дете, да подарява. Уж шефът я чакал на работа, тя много работлива, много добра, ама кви пари ѝ се полагат при съкращаване, ама от данъците някой лев дали можела да спести с бебето, ама мъжът ѝ пари нещо от доброволен труд. Евтини подаръци и завеси е търсила, после се оплаква от живота със свекито, че навсякъде я взимали в 90% от случаите, па те били МЛАДИ и имали нужда от лично пространство.

Сега пак бременна и пак ѝ е темата на дневен ред живота със свекървата под един покрив. После пак да ѝ гледат детето, подаръци за бебета и сестри, ама от любов, не с пари...

Животът в Плевен...

# 181
И туй чудо ражда, гледа и възпитава деца. Поне циганка да беше, да си обясниш някак, че търси все меко, леко, евтино, направо аванта, ако може.

# 182
  • София
Положението е неспасяемо тука, няма смисъл. За осем години няма промяна, а Клеопатра и не иска да има- колкото и да се оплаква, така й е по- добре. Нито тя, нито мъжлето са за самостоятелен живот на зрели хора.

# 183
  • Paris, France
Самата ѝ тема подсказва, че те са "на гости". Дали са им определени стаи и в другите нямат право да влизат.

Е, то остава и по другите стаи да влизат. На баба ми и дядо ми съседите така си отглеждаха сина, който им доведе снаха, завъди две деца и беше недоволен, че са му дали да ползува само.две стаи - хола и една спалня. Не благоволи да си купи жилище. Децата му пораснаха, изнесоха се да учат в София. Баща му и майка му му прехвърлиха апартамента, не знам срещу гледане или просто така и де факто обезнаследиха сестра му, която си беше купила апартамент. Бабата гледаше децата на снахата, която беше.......... детска учителка 🤩. Бабата готвеше, бабата и дядото пълнеха торбите и правеха компотите и туршиите. Всеки месец снахата показваше модел рокля или костюм от модно списание, купуваше си плата и бабата, професионална шивачка, хукваше да го крои и шие. Също да търси ципове, седефени копчега, квадратни копчета. Същото за децата. Уши и 5 рокли за втората бременност. Аз за две бременности дреха за бременни не съм си купила. Бабата миеше чинии всеки ден, на ръка, нямаха миялна. Бабата миеше балконите, бабата простираше дрехите за цялото семейство на снахата, на сина и. Бабата прибираше изсъхналите дрехи и ги гладеше. Децата ги захвърляха на улицата, поверени на някое по-голямо съседско дете. Майката не я помня да е излязла с тях пред блока. Нито бащата.  Бяха отстъпили мястото си за паркиране на синковеца, сакън нещо да не се скине ако паркира малко по-далече. Колата му я бяха купили те.

Дядото умря и натикаха бабата в преходната дневна, а те взеха и нейната спалня. Бабата получи инсулт и се парализира. Не пускаха дъщеря и да я види, нито рехабилитатор, на когото дъщеря и беше платила. Тя не ги била искала. Един ден намериха бабата умряла пред блока. Хвърлила се от балкона. На главата носела мека шапка, която сама си била ушила. Злите езици казват, че не е могла да се хвърли сама.

Покрай тях се нагледат на съжителства и нахални деца. В целия вход само.майка ми и сина на еди други техни съседи се бяха изнесли. Всичко друго водеше снахи, че и зетьове. На жена от съседния вход внучката и забременя на 16 и две или три години живяха 4 поколения под един покрив.

Имаше и млади със собствени жилища, които се вряха у родители за да не плащат храна и да има кой да им гледа децата денонощно безплатно.

Много от старците не искаха единственото им, златно дете да иде другаде, не дай Боже да готви, да носи торби, на пере пелени. Даже са ми го казвали.

# 184
Аз пък имах комшии, младо семейство, чието дете след навършване на 1 или две години отиде да живее при едната си баба докато навърши 7. В петък си я вземаха у дома родителите й и в неделя я връщаха на бабата.
И други разни истории имаше и все български семейства с минимум средно образование, някои с полувисше или висше.

# 185
  • Paris, France
Аз пък имах комшии, младо семейство, чието дете след навършване на 1 или две години отиде да живее при едната си баба докато навърши 7. В петък си я вземаха у дома родителите й и в неделя я връщаха на бабата.
И други разни истории имаше и все български семейства с минимум средно образование, някои с полувисше или висше.

Е, то това си беше класика. И мене баба ме е гледала така, а после дойде да помага като отидохме при майка. В поведението на съседите ти има логика. Детето си прекарва спокойна седмица, родителите си работят без да стават по-рано, да обличат и влачат дете до градина и да тичат на работа, да се чудят какво да го правят като се разболее, да са изнервени, да го.мятат на детска в 7.15 и да го прибират в 18.15ч, да се чудят в парка ли да го водят или да пазаруват, да готвят.

Баба ми замина на една дълга екскурзия във Виена и детегледачката отиде с нея. Записаха ме на детска градина. Е, оттам нататък не спрях да боледувам. Мислеха да ме оставят там, защото детегледачката трябваше да гледа внука си и не искаше повече да ме гледа. Беше ужасно. Сутрин ревяха, следобед вече ми поръчаха сополи. Ако имам избор избирам баба и дядо през седмицата и мама и тате за уикенда. Обратното не 🤩.

# 186
Доколкото знам детето ходеше на детска градина в квартала на бабата, не съм сигурна и дали бабата не работеше още.

# 187
Невена, не давай идеи на авторката - предният ти пост е пълен с такива. Тя акъл няма да си купи жилище, ама за такъв индийски сериал ще намери някоя гънка

# 188
В предните поколения,бабите наистина гледаха основно децата.И мен ме е изгледала баба ми от бебе.Но сега бабите работят до 63-64 год.Като се пенсионират внуците са поотраснали и те нямат енергията като на 50 год.
Освен това постоянното гледане на децата от друг,не от родителите,скъсва връзката родител-дете.

# 189
В предните поколения,бабите наистина гледаха основно децата.И мен ме е изгледала баба ми от бебе.Но сега бабите работят до 63-64 год.Като се пенсионират внуците са поотраснали и те нямат енергията като на 50 год.
Освен това постоянното гледане на децата от друг,не от родителите,скъсва връзката родител-дете.
Попаднах на една дискусия по темата във фейсбук и повечето майки се грижеха за връзката баба-внуче, че се късала като не ги гледат .Понеже съм от бабите дето не могат да гледат внуци, мога само с родител на гости, се впечатлих какво изпускам.Със сигурност има изпускато, не са ми "гледали" децата отделно от мен, в един двор няма да допуснат да запали нещо , все са под поглед на някого,  а сега не е така.Всеки си има дом и то далеч, сигурна съм, че напрежение има да търчиш и деца да мислиш , кой закъснял ,кой ги взема.Помощ си е заедно, но и друго напрежение, по-непоносимо от да си гледаш децата.
Като се понасят хората ,като им съвпадат възгледите, имат такт - що пък не.
И да могат бабите задължително условие.

# 190
  • Paris, France
Невена, не давай идеи на авторката - предният ти пост е пълен с такива. Тя акъл няма да си купи жилище, ама за такъв индийски сериал ще намери някоя гънка

На второ четене идеите не са лоши. Свекървата е гледала детето от 1г за да може авторката да се върне на работа. Ако те се изнесат, а оставят едно, вече голямо дете, свекървата ще гледа само детето и няма да има конфликти. Сега сигурно ги обслужва и тях. Ако си взимат детето събота и неделя тя ще има два дни абсолютно спокойствие, които сега няма, а ще се появи и още едно бебе.

# 191
Аз идеите за съсипване на здравето, недопускане на рехабилитатор и самоубиването имах предвид.

# 192
  • Paris, France
Аз идеите за съсипване на здравето, недопускане на рехабилитатор и самоубиването имах предвид.

А, ясно. Ако родителите на мъжа малко ги стегнат и ги подгонят да се изнасят въпросните идеи няма как да се състоят 🤩.

А хората, на които се случи описаното са си го направили сами. И те.можеха да го подканят да си купи жилище, още повече той пари имаше, но по соца беше трудно да се сдобие с апартамент в идеалния център, откъдето не щеше да си мръдне г-за. С две деца бяха приоритетни и можеха да купят евтино поне 3 стаен. Също и жена му не приритваше да ходи в краен квартал. Веднъж свекървата замина някъде за 15 дена, та дойде майка и 😎.

# 193
  • София
Мой познат така е отгледан от баба си и дядо си (чак за 1ви клас са го взели родителите му). И като жена му (вече бивша) роди той се чудеше как и защо тя иска да си гледа детето.

# 194
Невена, авторката до колко работи, не ми стана ясно. Уж много работна, уж 8-10 години нон стоп, много добра, па... преди години все е говорила от къде да спести някой лев и кой да даде, колко ѝ се полага като майка, блябл, за детето кво ѝ се полагало, за ДОБРОВОЛСКИ ТРУД дали се полага... Grinning Тва малко като коментарите ѝ, че живее в жилището на съпруга си.

Отделно, къде да се изнасят и да оставят голямото дете, като тя е в 8 месец с 2ро?

Общи условия

Активация на акаунт