Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 67

• 41 444
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
За избора на лекар, който ще ме следи по време на бременността трябва ли да минавам през личния, или мога директно да се запиша?

# 61
Ако се следиш по здравна каса, трябва да минеш през ЛЛ за направление за проследяване на бременност. Ако не е по каса - не е нужно.

# 62
От една страна съм здравно осигурена, от друга имам и допълнителна осигуровка и досега ми беше по-лесно да правя изследванията през нея, спестявах си ходене до личния. Трябва ли личния да ме заведе, като бременна от чисто административна гледна точка?

# 63
Изследванията се повтарят вече когато си бременна...преди не си била.

# 64
Благодаря, в понеделник съм на преглед и всичко ще се изясни.

# 65
Днес в крайна сметка отидох на 3то мнение ФМ при Д-р Исиклиева, много добри впечатления, всичко си ми огледа, показа, обясни. Потвърди, че има удебелена нухална гънка(мааалко над горната граница) но каза че според нея няма нещо притеснително, всичко друго изглежда перфектно. Поне разбрах кой док е мерил правилно и кой не. Разбрахме се дори другия месец да де обадя за 2 минути да ме види само гънката как върви в развитието. Каза, че не вижда смисъл от НИПТ.
Между другото доц. Карагьозова мери нухална гънка както се измерва нухална транслуенция, което двама други лекари измериха по друг начин, както ми каза Искилиева се мери по другия начин и главата трябва да е в една определена много точна позиция. Т.к. доцентката, колкото и да е добра, в случая беше в грешка и заблуди и мен.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 21:47 от Малечка90

# 66
Здравейте, имам малко тъп въпрос. Правим опити за дете от 2 месеца, този месец ми дойде на 7 август и по принцип ми е по 7 дни цикъла, но вчера и днес имах кафяво течение(случвало се е и преди да почнем с опитите). От кога да си сметна овулацията,от вчера или от утре? Благодаря предварително Simple Smile

# 67
Това със смятането според мен е много относително. По-добре си вземете тестове за овулация, особено ако не различавате някакви признаци кога настъпва такава. Може да е по-късна, някои месеци може и да я няма, може да мерите базална температура и пр. Тестовете според мен са най-лесния вариант, но вие си преценете. А и 7 дни цикъл нищо не значи, важно е колко е редовен и пак казвам пак не е 100% сигурно, че ову ще настъпва всеки месец в един и същи ден от цикъла.
Здравейте, имам малко тъп въпрос. Правим опити за дете от 2 месеца, този месец ми дойде на 7 август и по принцип ми е по 7 дни цикъла, но вчера и днес имах кафяво течение(случвало се е и преди да почнем с опитите). От кога да си сметна овулацията,от вчера или от утре? Благодаря предварително Simple Smile

# 68
Овулацията не е ли 14 дни след цикъл?
Моята е болезнена и винаги знам, когато съм в овулация

# 69
Моята няма признаци, дори не разбирах кога съм в овулация. До колкото знам 14 дни преди менструация е обичайно ако цикъла е 28 дни, но всеки организъм си е различен, както при едни менструацията е 2 дни при други 10. При мен мц е 30дни +/- 1-2(не е твърдо 30, понякога са 28, понякога 31,32) и съм имала ову и на 14, и на 16, и на 17 и на 20ти ден, това поне съм видяла от тестовете.
Овулацията не е ли 14 дни след цикъл?
Моята е болезнена и винаги знам, когато съм в овулация

# 70
Здравейте, момичета!
Бременна съм след процедура икси и съм в болничен от началото на бременността. Моля за информация, ако някоя се е сблъсквала, за начин на продължаване на болничен след 180те полагаеми дни. Мислех да пусна отпуск и след това отново лекарят ми и съответно ЛКК да ми пуснат нужните 2 месеца до 45те дни, но от МЦ, където се следя казват, че отпуск не прекъсва временната нетрудоспособност и трябва да е вариант ТЕЛК или реален работен ден, за да се продължи болничния. На моя позната обаче следящият лекар ѝ е казал, че с няколко дни отпуск може да прекъсне болничния и той или съответно ЛКК да ѝ издадат отново до 45те дни!?
Моля, споделете мнение, кое е вярното в случая! Simple Smile
И още нещо четох, че е възможно прекъсване на болничния с отпуска след 180те дни да повлияе и намали месечното обезщетение в последствие за следващите месеци и за майчинството. Дали е вярно? Благодаря!!! 🌞

# 71
Най-добре с тестове за овулация да се следи.
И да знаеш, че най-вероятно цикълът ти е доста по-дълъг от 7 дена. Той е периодът от началото на едното менструално кървене до началото на следващото. В най-общия случай е 28-30 дена. Simple Smile
Офф, да не се впускам в подробности, че няма да спра да пиша до утре. Аз се бях побъркала със следенето на тази овулация и много неща изчетох за нея като правихме опити.
Влез в секцията на  "Искам бебе".
Там има много практични съвети за самото забременяване. Simple Smile

ElitsaD, не мога да помогна с отговор, но има една тема "Майчинството счетоводно" и там  се занимават с такива въпроси. Даже момичетата, които правят темата ако не се лъжа и в реалния живот се занимават с ТРЗ и счетоводство и са изключително компетентни. Simple Smile

# 72
  • Седмото небе
Определено в Майчинството счетоводно момичетата са най-компетентни по темата с болничните и продължаването им.

# 73
Елица, потърси с лупата, видях че не ти отговориха, понеже е било обсъждано и друг път предполагам. Та разрови се хубаво с търсачката и ако не откриеш пиши им пак.

# 74
Благодаря за информацията, имам допълнително здравно осигуряване, което поема всички изследвания.
Част от тези изследвания ги правих преди 3 месеца, дали ще важат, или трябва наново?
За начало най-важен е скрининга, който се прави между 11-13 седмица. Ако изберете варианта пренатален тест за Даун и др. хромозомни аномалии, обикновено се прави 10 седмица. Моята АГ ме прати още в 6 седмица на тест за тромбофилия, после ПКК + ТСХ.  Първата фетална морфология се прави около 12 седмица. Това е, което беше при мен на този ранен етап. После като се записах на ЖК и лекарят постоянно ми пускаше ПКК, урина и на 2 пъти алоеритроантитела, понеже съм с отр. резус фактор, а таткото с положителен.

Общи условия

Активация на акаунт