Ръчка срещу автоматик

• 19 655
  • 342
  •   1
Отговори
# 195
Grinning Да, пропуснах този факт. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 196
  • София

...Вярно. Но в мноого голяма степен зависи и колко ти тежи крака. Simple Smile

При това положение няма значение каква е кутията Joy Joy Joy

# 197
  • гр. София
А с автоматик не държиш ли спирачка докато чакаш, на наклон или на равно все тая?
Не не я държа, тя сама си стой.
Аз държа. Не мисля, че би стояла сама.

# 198
  • София
Има си екстра за стоенето на място без спирачка - brake/auto hold. Задейства спирачката без да е нужно постоянно педалът да е натиснат.
С автоматик на Д не стоя на едно място по принцип - отпусна ли спирачката, започва да потегля и се държи като на полусъединител. Ако искам да съм спряла и да не държа спирачката - или онова горе, или паркинг. До там ми стига "майсторлъка".

# 199
Мойта тръгва само когато подам газ.

# 200
  • до най-прекрасния мъж
И ръчката стои на наклон без ръчна и крачна спирачка. На полусъединител. Честото стоене, обаче, не е препоръчително, първо защото може да запалиш съединителя, второ, износва се по-бързо.

# 201
Има си екстра за стоенето на място без спирачка - brake/auto hold. Задейства спирачката без да е нужно постоянно педалът да е натиснат.
С автоматик на Д не стоя на едно място по принцип - отпусна ли спирачката, започва да потегля и се държи като на полусъединител. Ако искам да съм спряла и да не държа спирачката - или онова горе, или паркинг. До там ми стига "майсторлъка".

Моята /автоматик/ тръгва напред точно като на полусъединител. За мен е удобство. При паркиране или нужда да се придвижа леко. Неудобство е при светофар, че трябва да е натиснат педалът на спирачката. Не знам дали се износва така.....?!??!

# 202
  • София
Моята /автоматик/ тръгва напред точно като на полусъединител. За мен е удобство. При паркиране или нужда да се придвижа леко. Неудобство е при светофар, че трябва да е натиснат педалът на спирачката. Не знам дали се износва така.....?!??!
Ако си на Д и държиш спирачката на светофар, съединителят не се износва. Той се износва от триене, а като си на спирачка триене няма (то е същото като да си с ръчна кутия и да държиш натиснат съединител и спирачка). Не съм търсила инфо, но предполагам, че при всички автоматици е така - иначе щяхме да сменяме съдинители толкова често, че нямаше да е никак изгодно или приятно да караш автоматик.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 13:10 от ToniShu

# 203
В днешно време има доста видове ,, автоматични ск кутии,, /СК/
лично аз, съм забелязала , че хората не умеещи да управляват ръчни ск,  са доста неадекватни като цяло ,
аз мога и двете, според каква кола има свободна в момента, но удоволствието от шофирането ми е с ръчни ск

на госпожата с абсурдните примери , аналогично на тях се чудя, как прави секс ,след като процеса още не е автоматизиран ...или не прави , щото е трудоемко

ToniShu, първо потърси инфо, защото нещата не са съвсем така
ако СК  е хидравлична при позиция D и натисната спирачка, СК стои с готовност и фрикционните дискове на първа ск се въртят и трият, а колата не помръдва , прочетете си упътванията за употреба, всеки производител дава адекватно инфо за всека марка и модел
А за ръчна СК ,когато си на място и на скорост с натисната спирачка и съеденител, се натоварва лагерът на с-ля ,защото е натоварен по дълго време , а той не е пригоден за това

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 13:10 от Тинти Минти 630251

# 204
  • София
ако СК  е хидравлична при позиция D и натисната спирачка, СК стои с готовност и фрикционните дискове на първа ск се въртят и трият, а колата не помръдва , прочетете си упътванията за употреба, всеки производител дава адекватно инфо за всека марка и модел
А за ръчна СК ,когато си на място и на скорост с натисната спирачка и съеденител, се натоварва лагерът на с-ля ,защото е натоварен по дълго време , а той не е пригоден за това
Ами... потърсих Simple Smile Досега исках от собствен опит просто да споделя, че не е някаква драма хабенето на съединител при автоматика, когато си спряла на Д; понеже така са ме учили да я карам колата и в последните 5 години наистина не се е налагало да сменяме нищо по съединител - доказала съм си, че не  вредя на СК. Книжка за колата нямам (писала съм назад, че е старичко Субару).
Но след като така ме посъветва, все пак потърсих информация от ММ. Който ме заля със следното писание в Messanger (аз хващам към 40-50% от целия роман, може би друг схваща повечко):

4eat и 5eat кутиите на Subaru имат така наречените "direct control" соленоиди, които прехвърлят на "виртуална неутрална скорост", когато спреш. Все пак torque converter-а е точно за това. Лоуда на мотора е почти незначителен (време на дюзите около 1 милисекунда отгоре).
Всъщност съединителите се ползват когато се превключва на скорост. Или, ако превключваш от D на N непрекъснато ще ги изхабиш по-бързо, отколкото като си на D на светофар.
Дори една трансмисия да не изключва от скорост, а да остава на нея (без значение какво правят соленоидите - различни скоростни кутии и различни механизми), единственото, което се случва е, че трансмисията приплъзва (само половината от торка се движи), което кара флуида да загрява, но определено не толкова, колкото докато караш. На наето Субару трансмисията има допълнителен маслен радиатор и държи около 85-88 градуса по време на стоп. Сега ще ти кажат "ами slip-а прецаква трансмисията". Но не. Всъщност приплъзването е точно това, за което torque converter-а е измислен 🙂 Той просто си върши работата и нищо повече. Излиза, че всъщност когато сменяш от D (drive) на N (neutral) хабиш съединителите, износваш механизма за превключване на скоростите, тампоните и така нататък. Също и соленоидите, които трябва да вършат някаква работа за да смениш от едната позиция на другата.
Така наречения "stall" на "torque converter", по време на стоп, който все пак генерира енергия, я трансферира в топлина. Или... единственото, което се случва е да си загрееш кутията една идея повече, отколкото ще бъде на неутрална. Не казвам в никакъв случай, че ще я прегрееш. Това ще стане изключително трудно, може да стане ако дърпаш каравана, лодка или колата е изключително натоварена, но не и да прегрееш кутията на място. Правилния maintenance също е изключително важен при автоматичните скоростни кутии. Хубаво синтетично масло, което е по спецификация за тази кутия, допълнителен маслен радиатор (с променливи ламели или допълнителен термостат) и навременна смяна на масло, филтри, промивка.
Едно от най-глупавите неща, които можеш да направиш с НЯКОИ автоматични скоростни кутии, е да се спускаш на неутрална. Доста от тях не ползват помпата за флуида на неутрална. Но твоята кола я ползва заради дизайна на самата скоростна кутия и клапанното тяло (direct drive).
И да обобщим: не се хабят фрикционни дискове, когато седиш спряла на D. Генерира се топлина, която отива в охлаждането на кутията.

П.П. Една от причините, която би осмислила да сложиш колата на неутрална в спряло положение е, когато пресичат пешеходци пред теб. Неумишлено изпускане на спирачката може да доведе до инцидент.

# 205
ако СК  е хидравлична при позиция D и натисната спирачка, СК стои с готовност и фрикционните дискове на първа ск се въртят и трият, а колата не помръдва , прочетете си упътванията за употреба, всеки производител дава адекватно инфо за всека марка и модел

Нищо не разбирам от автомобилни скоростни кутии, но съм имала вземане даване с кинеамтични вериги и съединители по друга линия. И не мога да си представя съединител, чиито дискове да се трият и това да не се усеща - да не мирише на феродо, да не се изхабят за месеци и т.н. А то - нищо. Автоматикът ни е на 8 години и баш на съединителя нищо му няма, а само така се кара - спирачка на светофар и ръчката на Д. Та няма как производителят да не е взел някакви мерки за по-голяма дуракоустойчивост на колата и да допусне триене на дисковете.

Пък това, да стоиш на светофар на спирачка и съединител за да не изключваш от скорост го правят само обучаващите се и младите шофьори. Може би и някои пишман неделни шофьори, но всички останали изключват от скорост и стоят само на спирачка.

# 206
  • до най-прекрасния мъж
Предполагам много малко хора стоят с натиснат съединител и спирачка на светофар.
По-скоро ставаше въпрос за тръгване или стоене на наклон, без да се ползва никаква спирачка. Това е постижимо само на полусъединител и го товари повече от необходимото. Ако се практикува постоянно, би износило съединителя по-бързо.
При автоматиците стоенето с натиснат педал на спирачката, докато чакаш на светофар, едва ли натоварва толкова. Никога не съм виждала ММ да превключва, стои си на D, а той е маниак на тема пазене на автомобила.

# 207
Предполагам много малко хора стоят с натиснат съединител и спирачка на светофар.
По-скоро ставаше въпрос за тръгване или стоене на наклон, без да се ползва никаква спирачка. Това е постижимо само на полусъединител и го товари повече от необходимото. Ако се практикува постоянно, би износило съединителя по-бързо.

Да чака на полусъединител може само пълен идиот.  На полусъединител се кара само за много кратко при потегляне, минаване по трудно място, когато се налага да пълзиш... Но да висиш на светофар на полусъединител вместо да изключиш от скорост главата ми не го побира.

# 208
Аз го правя на кръстовища с наклон. И в пещ два случая, но няма как да го ... обясня разбираемо.

# 209
След като прочетох, двете дами след поста ми ,се чудих, въобще дали да отговарям , но все пак ...

първо   повтарям : В днешно време, има доста видове ,, автоматични ск кутии,, /СК/
второ  : браво на  ToniShu и съпруга ѝ / няма да притеснявам моя засега /
трето : поста на съпруга, е една от страните на спор, който ще заеме десетки страници :едната страна твърди , че при превключване, има тласък който вреди , а другата ,че при престои на светофар е по щадящо ,да превключиш
четвърто  : аз няма да споря със съпружието на ToniShu, ще оставя истинските професионалисти , примерно Форд и Тойота , те са на различни позиции в този спор
пето :Черна станция, още толкова да си карате колата без проблем , но прочети ,,първо,, и не забравяй , че говорим за щадящо управление, а не за триене при палене на огън
шесто: малко са автоматиците, които ще издържа, както моята любимка в кално време, на пресечен терен

Общи условия

Активация на акаунт