Майчинството счетоводно - 86

• 39 203
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
Да сервключа в дискусията. Докато сме в неплатен отпуск какво плаща работодателя като осигуровки?
Плаща само здравни осигуровки,като за минималната работна заплата в момента са около 25лв.

# 466
  • Седмото небе
Момичета утре ми предстои издаване и съоветно предаване към работодател на болничен. Но ще ми е такъв обикновен, два месеца и малко преди преди 45 дневния. И имам следните питанки:
1) до кога счетоводство трябва да го подадат към НОИ (нещо като до 10 число на следващия месец ми се върти, което значи 10.10. може би?) и съответно кога мога да очаквам плащане по него?
2) той на база 80% от дохода за 18 месеца назад ли се изчислява?
До сега не съм взимала Б за толкова дълъг период, само някакви къси такива до 10ина дни и после съм се връщала на работа, не ми е било важно и не ми е правило впечатление.
И има ли нещо друго, което трябва да направя, до минаването след месец на ЛКК и предаването към работодател на подновения Б?

# 467
  • София-Младост
Ако след навършване на 2 г. се пусне този шест месечен неплатен отпуск, значи ли, че до осмата година нямаш право на нито един ден понеже вече си ги използвал тези шест месеца? Или е шест месеца на година?
Да, нямаш. Имаш право общо на 6 месеца.  

* SUPERGIRL *
Срокът е до 10-то число на месеца, следващ този, в който вие сте предали болничния на работодателя. Даваш го през октомври, краен срок 10.11. Плащане  10-15 работни дни след това.
80 % от среднодневно брутно, но не повече от среднодневно нетно за периода.

# 468
Ако след навършване на 2 г. се пусне този шест месечен неплатен отпуск, значи ли, че до осмата година нямаш право на нито един ден понеже вече си ги използвал тези шест месеца? Или е шест месеца на година?

Супер глупост! Аз може да не искам да си оставя детето на две години в градина. А ако използвам неплатения, после пет години не мога да излизам от работа ако е болно детето. Не мога ли като ми се наложи да си взимам по нататък някой неплатен ден както когато не бях бременна? Те от къде ще знаят за какво взимам деня?

# 469
  • София-Младост
О, никой не ви спира да не работите и да си гледате детето. Доста майки са оцелели и без този неплатен. А когато детето боледува, ползвайте болничен.
Отделно има друг вид неплатен отпуск, без връзка с детето.
Имате вашите 6 и 5 от бащата все пак.

# 470

Супер глупост! Аз може да не искам да си оставя детето на две години в градина. А ако използвам неплатения, после пет години не мога да излизам от работа ако е болно детето. Не мога ли като ми се наложи да си взимам по нататък някой неплатен ден както когато не бях бременна? Те от къде ще знаят за какво взимам деня?
Супер глупост ли?То вашето е супер наглост!Като искате да си гледате детето,напускате работа.В крайна сметка света не се върти около Вас и детето Ви.Вие може да искате и 5 год да си гледате детето у дома ,но работодателя не Ви е длъжен.

# 471

Супер глупост ли?То вашето е супер наглост!Като искате да си гледате детето,напускате работа.В крайна сметка света не се върти около Вас и детето Ви.Вие може да искате и 5 год да си гледате детето у дома ,но работодателя не Ви е длъжен.

И аз къде казах, че искам да ми се плаща след втората година, че да е наглост??? Никой не плаща след втората година, кой ощетявам? Като, че ли аз съм единствения човек, който мисли да гледа дете повече от две години.

# 472
  • Countryside
Нагъл е начина, по който се изказахте. Никой не ви е длъжен да ви дава неплатен по 6м на година, че и работодателя да ви пази мястото. Майчинството в България е 2г, това никъде по света го няма с опция до 6м неплатен на родител до навършване на 8г на детето, като на всичкото отгоре ви се зачита за трудов и осигурителен стаж. Като искате да си гледате детето по-дълго, гледайте си го до абсолвент даже, никой не ви спира, но не ви е длъжна държавата нито да ви плаща, нито да ви осигурява отпуска, когато ви се иска. За болни деца има болничен при това до 180дни на година за детето и отделно за вас лично, в доста държави болнични изобщо няма и не се плащат.

# 473
Нагъл е начина, по който се изказахте. Никой не ви е длъжен да ви дава неплатен по 6м на година, че и работодателя да ви пази мястото. Майчинството в България е 2г, това никъде по света го няма с опция до 6м неплатен на родител до навършване на 8г на детето, като на всичкото отгоре ви се зачита за трудов и осигурителен стаж. Като искате да си гледате детето по-дълго, гледайте си го до абсолвент даже, никой не ви спира, но не ви е длъжна държавата нито да ви плаща, нито да ви осигурява отпуска, когато ви се иска. За болни деца има болничен при това до 180дни на година за детето и отделно за вас лично, в доста държави болнични изобщо няма и не се плащат.

Само попитах, защото не знам как седят нещата в България. Шест месеца след втората мога да си взема и никой не ощетявам понеже няма никой да ми плаща заплата през това време. И понеже има жени, които си ползват тези шест месеца не знаех как се процедира после ако детето се разболее а са използвани вече тези месеци. Ето вие ми обяснихте за това като казахте за болничния. Не съм казала, че всяка година искам да имам шест месеца да си седя в къщи, не съм и имала това пред вид въобще. И разбира се това не е възможно.

# 474
  • Пловдив
Здравейте! Как стои въпросът с болничен за гледане на болно дете? Аз съм на работа, детето на ясла и се разболява. Неговият личен лекар ли издава болничен на мен? Заплащането как е - първите три дни пак ли са от работодател, а останалите от НОИ и отново ли са на 80% от среднодневното?

# 475
  • Пловдив
Здравейте,
Получавам обезщетение за отглеждане на дете на 2г., но от септември започнах отново работа като СОЛ и съответно подадох в НОИ документите за получаване на 50% от обезщетението, т.е. 190 лв., вместо 380 лв.
Обаче, все още не съм ги получила за септември. Знаете ли дали има някакво забавяне или трябва да проверя с НОИ дали няма объркване с документите?

# 476
Здравейте,
Получавам обезщетение за отглеждане на дете на 2г., но от септември започнах отново работа като СОЛ и съответно подадох в НОИ документите за получаване на 50% от обезщетението, т.е. 190 лв., вместо 380 лв.
Обаче, все още не съм ги получила за септември. Знаете ли дали има някакво забавяне или трябва да проверя с НОИ дали няма объркване с документите?
Извинете , поправете ме ако греша . Обещетение не получаваме ли докато детето стане на 2 г точно ?

# 477
  • Countryside
Ако се върнете на работа след първата година на детето получавате 50% от майчинството за втората година.

# 478
Здравейте,
Третия болничен лист ми е изваден на 24.09 и е предаден веднага на работодателя.Пише ,че е за 52 дни ( нали е изравнителен ). въпроса ми е , първо ще получа обещетението за тези 52 дни и след това първото майчинство,или първото плащане ще е директно майчинство? Кога ще започне изплащане на цяло майчинство?. Извинявам се за дългия пост Simple Smile

# 479
  • София-Младост
Здравейте! Как стои въпросът с болничен за гледане на болно дете? Аз съм на работа, детето на ясла и се разболява. Неговият личен лекар ли издава болничен на мен? Заплащането как е - първите три дни пак ли са от работодател, а останалите от НОИ и отново ли са на 80% от среднодневното?
Точно така за издаването, първи три дни на 70 % отработодател и след това изчисления от НОИ.
Здравейте,
Третия болничен лист ми е изваден на 24.09 и е предаден веднага на работодателя.Пише ,че е за 52 дни ( нали е изравнителен ). въпроса ми е , първо ще получа обещетението за тези 52 дни и след това първото майчинство,или първото плащане ще е директно майчинство? Кога ще започне изплащане на цяло майчинство?. Извинявам се за дългия пост Simple Smile
Д апредположим, че сте го предали м.09 на работодател, той спази срока до 10.10. да го подаде в НОИ, след това едни 10- 15работни дни и ще има плащане.
Ако това е третия болничен от ЛЛ, т.нар. изравнителен, след него подавате декларация за обезщетение от 135-410 ден. След това идва т.нар. втора година, който разговорно се нарича майчинство.

Happy life, кога са подаден документите в НОИ?

Общи условия

Активация на акаунт