ОСМИ клас 2020/2021 - На море, на планина или пък вкъщи на дивана, до 8-ми клас време не остана!

• 29 097
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
Гугла е с румънски произход.

# 91
  • София
[quote
Сетих се и друго което ми правеше впечатление в Русенския край, ама понеже е разбираемо, само странно произношение....казват "ракЪта". "главЪта", "косЪта"
[/quote]
 Това твърди говорене си е характерно най-вече за Плевен.И русенци го имат,но там го комбинират с мекане и става .... чудно
За дрехите,ние никога не правим някакъв нарочен колосален пазар Винаги си купуваме текущо и се допълва в началото на сезон.Нали все пак се носят дрехи и през останала част от годината.Проблемът при нас е многото  покупки които постоянно се правят и размислянето в последствие.Пълни гардероби,а носи няколко любими дрехи Анцуг нямаме.От години не са карали физическо по адекватен начин, така че никой не се е вълнувал и окомплектовка по никакъв начин за часа.

# 92
  • Пловдив
Хаха, много яки думи. Ние още спорим с мъжа ми какво е "слива"- за него джанката е "слива", за мен под "слива" се разбира само синя слива. И използва думата мерудия за шарена сол.
Играта на топчета е "гелнички", в Хасково са билюри, в Димитровград - скамбалови, в Търново- лимки. В София - топчета! Joy
В Пловдив топчетата са "джаминки". Идва от стъкло (джам) на турски. Иначе за "нея чаша", братовчедите ми са от Варна и говорят така, мислех, че само в онзи край се ползва. "Листи" на мен ми е също странно, за листове ли става въпрос? Анцу(Н)га никога не научих как точно се пише и всеки път се чудя. Набора му бях купила долнище само, което си изглеждаше като дънки, но иначе от плат и материя като на анцуг и госпожата по физическо го върнала, че играел спорт по официален панталон 🤣 Ако сега намеря такова пак, ще купя. Беше от НМ. Но няма как да го карам да носи дънки, той се чувства като менгеме в тях, а е и дебел и не са му никак удобни. Те са направени за слаби хора със слаби крака. И на мен дънки не ми отиват никак, а спортувам и макар да не съм слаба, другите дрехи си ми седят добре, ама съм и ниска и в дънки съм като квадратче😱 Та и аз ги избягвам, макар и по други причини. Оф, драми само...

# 93
Подсетихте ме за моята драма с "червения лук" на ММ. Ама аз съм истински шоп и надделях за толкова години, та сега той купува само "лук"😂 Иначе наричаше кромидия лук, червен, а на въпроса ми, как се нарича червения салатен лук следваше мълчание 😂 Така и не разбрах, от коя негова баба идва този лук, че си е от София човекът!

По отношение на раниците, един глас за Дайкин. Към края на септември се появяват страхотни сделки в Амазоните, изчакайте, то и без това не се знае, дали с миналогодишната раница няма да завършат гимназия 🙄

# 94
Билюр е турска дума за кристално стъкло. Чувала съм го да се ползва в смисъла на очила. Лимките са билички в Бургас. На една родова среща едната братовчедка едва смогна да обясни, че детето и не иска биРички Simple Smile, а някакви си  топчета
Чушката е наименованието на типа плод. Чушки връзват боб, грах, пипер, акация и тн. А пипер си е вид растение

# 95
  • софия
Какъв интересен разговор. Ще чета пак, че ако чуя повечето примери, сигурно няма да ги разбера за какво се говори. Повечето думи срещам за първи път (обикновена софийска дрисла без роднини извън града Relaxed). Знам някои думи, които са от македонския край покрай майка, която ги е чувала от баба си от Пирот, но дори тях не мога да дам нарочно като пример. Понякога ги използвам без да разбера. Половинът е роден и до 18 г. живял в Северозапада, но почти не използва думи от този край.
Много е богат българският и е ми е много сладко да слушам като се говори по типичен начин за определена област.

По повод на Vans - поръчах 2 чифта от немския магазин. Пристигнали са докато бяхме отпуск и тази седмица ще ходя да ги взема от превозвача. Имат отлични намаления, та цените са малко по-поносими.

За пазаруването - все още успявам да нацеля повечето неща онлайн. Знам ѝ номера и не е проблем. Основно харесвам Зара и дори и нещо да не хареса или да не ѝ седи добре, връщането е лесно и удобно. Мразя да ходя по магазините и грубото или натрапчиво отношение на някои продавачки. Понякога ходим и до мола, където искрено ме учудва с някои от нещата, които харесва, но рядко отказвам, защото по принцип никога нищо не иска. На всичкото отгоре винаги гледа цената и като каже "Това е много скъпо, не го искам." полудявам.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 08:58 от zvаnchе

# 96
  • Стара Загора
Печени чушки и ние казваме, долнища и горнища, патка, мисирка също. Стара Загора Simple Smile)))
Когато е кръщене на дете, аз казвам кръщене, а мъжа ми казва кръщенка - той е от Чирпан. И още други думи имаме. Във Варна много сладко ми беше "авери", разбирай "приятели".
Раница май избра....ще отървем тръгването на училище с торбичка Билла:))))
За пазаренето - момче е....трудно го вкарвам в МОЛ, то не че имаме много тук в града,но за дънки трябва да мери...висок и едър е и онлайн ми е трудно. Общо взето и аз съм в отбора на тези дето търчат из магазина и подават само за мерене. Баща му въобще отказва да идва с нас. Предпочита изчистени дънки. Още на записването при нас казаха,че може черни или тъмносини дънки, но в никакъв случай долнище:)))) Имат униформа и ще ползва тениските и сутчера. Има и риза,която купихме за официалните изяви на училището - ако въобще има такива близките години с това китайче дето се вихри тук.
Не знам дали казах,но за сега ще останем на къщата извън града и се моля да са в една смяна, че иначе ще ми стане супер интересно. 8 и 3 клас.....Баща му не работи в града и отивайки на работа не минава въобще през града, та ще съм си аз пак. С градски транспорт не мисля да го пускам - за сега. Не че не ползва...от 5-ти клас сам се движи, но ме е страх сега. Ще го мисля в движение. Сега има вълнение кой ще се пане в неговия клас.....доста деца от неговото училище са приети НЕ-АЕ, но са три паралелки та сега това са вълненията

# 97
  • София
Колежка от В. Търново - използва миналия ден, вместо онзи ден. Доста време ми отне да разбера,  че не говори за вчера, а за някой си предишен ден Simple Smile
А анцуг идва от немската дума за костюм Аnzug. Затова и така е правилно да се изпише.

# 98
Скаридка, бобът, грахът, акацията - за мен е "шушулка" Simple Smile

"Листи" аз/ние...казваме "Разпечатах 5 листа" и "Дай ми тези листи от масата" - "листове" не знам как да използвам Simple Smile))

# 99
Ракъта, главъта и мазъта, моля да не ни ги отнемате на нас плевенчани Joy
Друго, за което ми е правено забележка е гюм. Използваме го за уличните контейнери за боклук.
Откакто по цяло лято пребиваваме на южното Черноморие разбрах, че патладжана си е само и единствено патладжан, а син домат е нещо неизвестно за голяма част от хората.
Иначе пипера, за мен, си е само червен, черен и т.н. Чушката си е чушка.
Най-готината варненска дума, която знам е джиджи папа - пържени филийки Grinning

Анцуг само за свободното време Sunglasses

# 100
Дикси, то за децата кое време не е свободно? Simple Smile
Джиджи папа съм го чувала, но никой от хората които познавам не го използва тук. Странно ми стана, че казваш, че е варненска...

# 101
Вметка за анцуг. На немски значи костюм, т. е.   официална дреха. Grinning

# 102
Джидджи папа е не точно пържена филия. Прави се една смес с яйца, мляко, брашно и сода и в това се топят филии те. На вкус е като хляб с палачинка отгоре.., идеално е за надебеляване
Шушулка викаше баба ми вече на празните чушки на боба, граха, след като го е чушкала

# 103
А, варненци, я кажете какво значи двама души да се "кльопат"? Преди време една приятелка каза, че Ния и нейната дъщеря много се кльопат и се спекох дали се разбират, или се портят (сега децата му казват "изказват", което също много ме впечатли като израз), или се карат за нещо. Питах Ния, каза, че много добре си се разбират с детето и реших да приема, че е нещо положително. Дано не е сигнализирала за проблем, който съм игнорирала.

Аз казвам листа. (Забравих си листата на масата; Разпечатах 5 листа със задачи.) Листи и листове не ми идва. И аз като Звънче съм софийска мома без роднини от други краища, освен една прабаба от Сърбия и майка ми ползва някакви странни думи, които е чула от баба си. Ния все я поправя. Аз пък се дразня на Ния на разни думи побългарени от АЕ (мачва, шерва и т.н.)

# 104
Варненска е, бре! Сигурна съм Joy
Готина дума.

Иначе под свободно време имам предвид времето извън училище - ако ще ходят да ритат, да карат колело и т.н. Това успях много трудно да възпитам у малкия, защото от градинската възраст му беше останало това удобство Simple Smile

Кльопат значи, че се харесват, допадат си. И съответно обратното - тези хич не се кльопат, т.е. не намират общ език и не се харесват.

Общи условия

Активация на акаунт