Ниска оценка на имот

• 5 583
  • 94
  •   1
Отговори
# 45

https://ocenime.bg/
Доближи се до дадената, конкретно от моя оценител за моя имот, пазарна оценка. Всичко е ориентировъчво и хипотетично, естествено...
Много занимателна програма! Simple Smile

# 46
  • Бургас
Малко завишени цените не са ли?
Не знам, сигурно за определени локации, зависи от много неща... Моята оценка реално беше малко по-висока от даваната по показателите тук. Всъщност оценителите имат и много други критерии...

# 47

https://ocenime.bg/
Доближи се до дадената, конкретно от моя оценител за моя имот, пазарна оценка. Всичко е ориентировъчво и хипотетично, естествено...
Много занимателна програма! Simple Smile

Супер сайт е,
Ако ми дадат такава оценка ще съм много доволна..

# 48
  • Бургас
То, хубаво оценката, но банката решава последна колко да даде, тъй че...Последно на моя колежка банката каза сума приблизително отговаряща на 70-75% от оценката/нищо, че е ново строителство и тн/. Затягат нещата...

# 49
То, хубаво оценката, но банката решава последна колко да даде, тъй че...Последно на моя колежка банката каза сума приблизително отговаряща на 70-75% от оценката/нищо, че е ново строителство и тн/. Затягат нещата...

Мисля, че при постоянен доход и работа в незасегнат сектор  от пандемията банките биха отпуснали пари.

Въпроса е строителят да е по-бърз при мен.

# 50
Сайтът показва завишени оценки. Основната причина е, че цената, която дава, е на база офертна цена. Ако пусна 3 фалшиви обяви в даден квартал ще го излъжа, че цените там са много високи. Истинската оценка се прави на база реално сключени сделки. Другия фактор е че данните, които изисква, са много, а аналозите не са с толкова подробни. Не може да се сравни толкова добре.

# 51

Мисля, че при постоянен доход и работа в незасегнат сектор  от пандемията банките биха отпуснали пари.

А защо така мислиш?

# 52

А защо така мислиш?

Говорила съм с хора от банковия сектор.
Другото ,което е в момента банките са пълни с пари и се отпускат кредити.

# 53
Довода че банките са пълни с пари и ще раздават не е логичен. Те не са благотворителни дружества, гледат как да умножат парите си, а при криза обикновено затягат юздите или в последствие ще вдигнат лихвените проценти.

Попитах защото ми е любопитно понеже не съм говорил с банкери скоро и не знам как е положението. Какво са условията на кредитиране, които дават?

# 54
  • София
Така както са пълни, така си имат списък с изисквания, които трябва да се покрият без изключение.
Така и не стана ясно, този твой имот на какъв етап ще се оценява.
Но едно е сигурно. Оценката ще е за стойността му в момента, а не в бъдещето.
До колкото съм бегло запознат, има основно 2 варианта на оценка. Или след акт 14, или след акт 16.
Като тия цитирани 70% са вероятно %, който банката отпуска на база на цената в оценката.

Примерно:
Вариант 1: Завършен апартамент с акт 16. В района апартаментите вървят по 1100Е на кв. Оценителят го оценя на 1000Е на кв.
Банката ти отпуска заем за 700Е на кв.

Вариант 2:
Завършен апартамент с акт 14. В района апартаментите вървят по 1100Е на кв. Оценителят го оценя на 500Е на кв.
Банката ти отпуска заем за 350Е на кв. (70% от 500)

# 55
Така както са пълни, така си имат списък с изисквания, които трябва да се покрият без изключение.
Така и не стана ясно, този твой имот на какъв етап ще се оценява.
Но едно е сигурно. Оценката ще е за стойността му в момента, а не в бъдещето.
До колкото съм бегло запознат, има основно 2 варианта на оценка. Или след акт 14, или след акт 16.
Като тия цитирани 70% са вероятно %, който банката отпуска на база на цената в оценката.

Примерно:
Вариант 1: Завършен апартамент с акт 16. В района апартаментите вървят по 1100Е на кв. Оценителят го оценя на 1000Е на кв.
Банката ти отпуска заем за 700Е на кв.

Вариант 2:
Завършен апартамент с акт 14. В района апартаментите вървят по 1100Е на кв. Оценителят го оценя на 500Е на кв.
Банката ти отпуска заем за 350Е на кв. (70% от 500)

Здравейте,

Ще поискам ипотека на акт 16, такава е уговорката със строителя,защото доплащането е 60 % след акт 16.
В момента съм взела потребителски кредит с лихва 4,55 % , за да платя 40 % капаро на акт 14.
Ще се надявам на по- висока оценка и по-голяма сума кредит.

# 56
Ако правилно разбирам си взела 40% от сумата като потребителски и очакваш останалите 60% да ги вземеш като ипотечен кредит без никакво самоучастие или искаш да вземеш повече като ипотечен за да стигне и за ремонт и обзавеждане?

Т.е. си с нула % самоучастие?
Ако е така ти си много смела.

# 57
  • София
За подробностите ще трябва да питаш банков служител, когато дойде момента. Ипотечният заем се отпуска много тясно целево, само за плащане и парите се превеждат директно на продавача.
Дори да ти бъде високо оценен апартамента, разликата няма да ти я преведат по сметка "да си я харчиш", (или да връщаш потребителския заем).
Единственото изключение (до колкото знам), това е да поискаш сума за "ремонт". И тя да ти бъде отпусната за довършване на апартамента. Тя ще е част от ипотеката.

Някои са така Simple Smile Няма лошо.

# 58
Ако правилно разбирам си взела 40% от сумата като потребителски и очакваш останалите 60% да ги вземеш като ипотечен кредит без никакво самоучастие или искаш да вземеш повече като ипотечен за да стигне и за ремонт и обзавеждане?

Т.е. си с нула % самоучастие?
Правилно, така ще се опитам да го направя.
Ако апартамента се оцени за  80 000 евро ,защо да не ми отпуснат 64 000? Една част плащам на строителя 60 % и с останалите връщам потребитеския кредит.
Защо мислите,че не биха ме одобрили?
Питам така за да помисля върху вашето мнение..

# 59
За подробностите ще трябва да питаш банков служител, когато дойде момента. Ипотечният заем се отпуска много тясно целево, само за плащане и парите се превеждат директно на продавача.
Дори да ти бъде високо оценен апартамента, разликата няма да ти я преведат по сметка "да си я харчиш", (или да връщаш потребителския заем).
Единственото изключение (до колкото знам), това е да поискаш сума за "ремонт". И тя да ти бъде отпусната за довършване на апартамента. Тя ще е част от ипотеката.

Някои са така Simple Smile Няма лошо.

Това искам да направя.
Едната част погасявам потребителския кредит, другата плащам на строителя.

Общи условия

Активация на акаунт