С какво ви дразнят свекървите? – 124

• 36 747
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Аз свекървами няма да коментирам от може би повече от година нямам контакти никакви с нея. Но бебето е вече на 6 месеца и трябва да се върна на работа. Живеем в чужбина и аз  и сестра ми. Тя има две деца едно на 8 и едно на 4 години. Майка ми е от повече от 8 години тук при сестра ми да и помага. Буквално и изгледа децата. Та и аз като Ванеса си направих устата когато родих дали ще помага и на мен. Уж каз да ма сега е не. Добре, че бях предвидила и това. От понеделник ще имам жена в къщи която ще гледа бебо. Но да боли когато се делят децата и внуци. Още повече че когато имат нужда търсят само мен. Но човек трябва да е подготвен за всичко. Затова родих на 42 когато знам че мога да се справя сама.

# 136
Разбира се ,че и дядовците бяха - но те ни показваха повече външния свят.
Колко удобно. Сигурно са можели дори да пийнат по чашка ракия, без това да е углавно престъпление като джина с тоник на бабата.

# 137
  • София
Никой не оспорва правата им. Ние с ММ никога не сме питали за помощ. Малката вижда баба си веднъж месечно и това е. Просто споделям, плюсовете от помощ ЗА ДЕТЕТО, а не толкова за нас младите. Ние ще се стиковаме, това е сигурно, няма да го хвърлим я. Просто колкото повече връзка имат баби и внучета е по-добре чисто здравословно и за двете страни.

Но, виждам често деца, които биват вземани от бабите си след ясла. Това е хубаво, не всичко е загубено. И мойта все повтаря - Искам баба да ме вземе. Иска ,ама няма.

И с дядовците е добре да имат връзка, не само с бабите. Бабата е женска, ама това не я прави по- длъжна. Или въобще.
Много е хубаво да има топли отношения между поколенията, но това не изисква постоянно отглеждане. Може да им обръщат внимание и да ги обичат, без да са поели изцяло функцията на родителите. А ако си искат да се посветят на внучетата  и майката и бащата са ОК, чудесно! Драми няма. Има само, когато двете страни не са на едно мнение по тези въпроси и накрая някой е обиден.

# 138
  • София
Скрит текст:
Много са ни модерни бабите и ние сме още по-модерни по американски модел, ама а дано не започнат да се гърмят учениците и при нас някой ден.

Едно време живеехме в една къща с баба ми и дядо ми, и ще ви кажа една истина. Няма ден ,в който да съм се прибрала от училище и да не е имало топла манджа и топла стая. Винаги съм знаела ,че някой ще ме посрещне и баба ми беше първата, която усети ,че съм пробвала да пуша. Така се засрамих ,че и до днес цигари не поглеждам. Да,баба ми не ходи по екскурзии и кафенета, но си имаше нейните радости като да се види с близки по празници или да отиде на сватба.

И следващо положително нещо - гледаше животни и градина и винаги имаше домашно мляко и други продукти. Аз искам и ще бъда точно такава баба ,живот и здраве. Хората имаха ценности и обичаха и се раздаваха за това ,което остава след тях. Помня много добре, когато веднъж правихме 1000 гимнастики да има кой да гледа малката и накрая мъжа ми вижда майка му да пие джин с тоник след работа в заведение. Нищо не коментирах пред него, беше му достатъчно тъпо.
1. Минус 1 от мен за целия пост, мерси съм за такива ценности;
2. Какво като жената е седнала в заведение? След работа, да си почине... Напълно в правото си е.
3. Връзка между баби/дядовци и внучета – голямо "да", отглеждане от баби и дядовци – определено не, не е тяхна работа.

# 139
  • Варна
Аз разбрах какво има предвид Мей Линг. Че е имало инцидентно ден, в който те са се сбъркали как да нагласят нещата с детето (случва се на всеки) и явно бабата е знаела, но не е помогнала. На мен при това положение ще ми е гадно и гузно да си поркам джина с тоник, независимо колко съм се скапала на работа, щом става дума за един ден, не за практика, а детето ми се е разкъсало на сто места. Така ги виждам нещата, колкото и да съм заслужила почивката си и да не се смятам за длъжна щото съм си изгледала децата.

# 140
Да де,  видя се джинът на бабата. А дядовците, понеже те показвали външния свят, май не са били в схемата? За тяхната невъзможност да вземат детето нищо не се казва. Бива мизогиния, бива, ама от жени чак толкова не бива.

# 141
  • София
Аз разбрах какво има предвид Мей Линг. Че е имало инцидентно ден, в който те са се сбъркали как да нагласят нещата с детето (случва се на всеки) и явно бабата е знаела, но не е помогнала. На мен при това положение ще ми е гадно и гузно да си поркам джина с тоник, независимо колко съм се скапала на работа, щом става дума за един ден, не за практика, а детето ми се е разкъсало на сто места. Така ги виждам нещата, колкото и да съм заслужила почивката си и да не се смятам за длъжна щото съм си изгледала децата.
Пише, че никога не са питали за помощ.

Да де,  видя се джинът на бабата. А дядовците, понеже те показвали външния свят, май не са били в схемата? За тяхната невъзможност да вземат детето нищо не се казва. Бива мизогиния, бива, ама от жени чак толкова не бива.
Нали?

# 142
Има и нещо друго. Понякога бабите изобщо не разбират за какво иде реч. Не влизат в обувките, често дори на децата си. Не казвам, че са длъжни. Но има хора, крайно неспособни на емпатия. Има такива, на които подобни трудности не са им опирали в кокала и не могат да си ги представят дори.

# 143
  • София

Насъскваш се напразно. Няма омраза към жените.
Така са били разпределени ролите в семействата на бабите и дядовците.
Бабите готвят и създават уюта, а дядовците се грижат за поправките по къщата, работата по двора, животните и т.н.
И нищо лошо няма, че са ги водили тук и там и са им показвали външния свят.
От друга страна- разискваме свекървата на авторката и в този контекст четем за другата свекърва, която е знаела че помощ е много нужна, но се е изнизала на джин.

# 144
Нищо лошо няма в това, че дядовците са показвали външния свят. Лошото е, че очакванията за помощ са насочени все към жените. Прочела съм сигурно 19623613 оплаквания как БАБАТА не е гледала детето или го е гледала, но неправилно. Как пък едно оплакване от дядо, който не е помогнал за внучето не прочетох? Или, ако остане с детето за 2-3 часа, ще му падне дедовия?

# 145
  • София
Даже съм попадала на оплаквания, в които има повече претенции към бабата (но само едната), отколкото към бащата.

# 146
И на мен ми бърка в очите неглижирането на бащата. Каква е тази нагласа, не мога да я разбера. Колко още време трябва, за да се понаучим че родител не е задължително равно само на майка. И млади жени са все тук, които "пазят" татковците, сакън да не се сецнат.

# 147
Проява на недостатъчно планиране и може би липса на опит. Аз родих млада, но детето беше планирано и баща му беше равноучастващ.

И аз не разбирам тази липса на критичност към отсъствието на бащата. Той е родител, пълноправен и еднакво важен, а е и партньор.

# 148
Много е сложно с появата на първото внуче, предполагам нататък със следващите е по-лесно🤞.От година съм баба на най-сладката, умна и красива внучка.Бях подготвена предварително кога и за колко време да стоя при дъщерята, раждането се отмени с две седмици😂, когато се случи , аз пък отмених всякакви ангажименти, удължих престоя в друга държава.Ами няма угода, някак си младите родители искаха да си живеят както преди, да ма не.Колкото и да се напъва бабата , детето си е на родителите, точка.Докато не схванат , че няма мърдане се цупондрят, бабите им виновни.

# 149
За дядото иде реч, не за бащата. И защо всички очаквания за помощ са насочени към бабата и няма ни едно към дядото.
Но то е малко риторичен този въпрос, защото дядото вероятно и като баща толкова е участвал.

А иначе съм съгласна, че детето е грижа на родителите и всяка помощ е чудесна, но не се полага никому.

Общи условия

Активация на акаунт