С какво ви дразнят свекървите? – 124

• 36 781
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Скрит текст:

И аз помагам на родителите си, но не защото те го искат, или пък още по-малко го очакват. Правя го по своя воля и желание. Ако беше обратното, сигурно щеше да има горчив привкус.

Тук е заровено кучето- да изкарваш добри пари и да ти е горчив привкуса, като дадеш на родител.
Как някои правят дарения, ей така- без да им намаляват от данъците и без да им горчи, се чудя!?
Горчив е привкусът, когато родителите са млади и здрави, но вместо да се хванат да поработят, пък и да натрупат стаж за пенсия, им е по-удобно просто да взимат наготово. Съвсем друго е положението, когато са болни и по-възрастни, и им е невъзможно да го правят.

Да, на пръв поглед е така, но.
Млади- хора, колко млади да са?
Щом "децата " им са на добри заплати, значи не работят от вчера.
Което навежда на мисълта, че родителите са някъде към 60.
На тази възраст, трудно намират работа, особено откакто ни споходи Ковид.
В малките градове е още по- сложно.
В оплакването, което бистрим- хората изкарват някакви пари, но не са достатъчно.
Дали са от работа и намекът е да си потърсят втора, че да си допълнят, не знам.

Знам само, че когато са отглеждали сина си, са имали "финансова култура" да го направят и да му дадат старта, който го е довел до сегашното добро възнаграждение.

# 211
Народа е казъл:...Когато баща дава на сина си  и двамата се радват,когато син дава да баща си и двамана плачат"
Което не значи ,че не може да се потърси някаква работа за да се облекчи положението.

# 212
  • при късмета
Аз съм "за" помагане на родители, но съм против аргумента "нали те са давали пари за децата и са ги изгледали". Това не е аргумент за помощ. Когато решаваш да имаш дете, си абсолютно задължен да го изгледаш и изучиш. Т.е. предварително си наясно какъв ангажимент поемаш и какви са ти задълженията по него. И това дете се появява само и единствено по твоя воля и няма право на никакъв глас, затова и задълженията са само за родителя/ите.
А това как то ще се отнася към теб, когато порасне, а ти си възрастен, пък зависи изцяло и единствено от теб самия и отношението ти към детето и е както си го направиш.

# 213
Има родители в нужда, които правят възможното, но има и "паразитиращи". Факт. До човек е. Ако са от втория тип, горчи, да.

# 214
  • София
Аз съм "за" помагане на родители, но съм против аргумента "нали те са давали пари за децата и са ги изгледали". Това не е аргумент за помощ. Когато решаваш да имаш дете, си абсолютно задължен да го изгледаш и изучиш. Т.е. предварително си наясно какъв ангажимент поемаш и какви са ти задълженията по него. И това дете се появява само и единствено по твоя воля и няма право на никакъв глас, затова и задълженията са само за родителя/ите.
А това как то ще се отнася към теб, когато порасне, а ти си възрастен, пък зависи изцяло и единствено от теб самия и отношението ти към детето и е както си го направиш.

Не четеш, а пак го караш на "копи-пейст".
Аргументът е друг.
Че нямат финансова култура.
Имали са я през всичките години, в които са го отглеждали и направили това, което е.
А сега, са набедени, че я нямат.

ПП. Да, изцяло от родителя зависи как ще се отнася детето към него, когато порасте, но не зависи от родителя как ще се отнася половинката на детето.
В случая, на нея й горчи.

# 215
+10000000000000001 !!!

Моя баща казва, че този дълг /на детето за гледането от родителя/ не се изплаща назад, а напред - детето връща дължимото на собственото си дете.
А пък моята реплика на сентенцията "нали го е хранил и изучил" е - "ами да беше го оставил на комшиите" ?! Simple Smile
Съгласна съм с ма ко -  детето помага на родителите си само ако може и е възпитано да го желае.

# 216
Ама то на снахата й горчи даването на пари на свекърите, на сина им не е казано, че му горчи Simple Smile
Най-нормалното нещо на света - да осигуриш финансово спокойствие на родителите си, когато си във възход, а техните доходи и перспективи вече са в другата посока.

# 217

Млади- хора, колко млади да са?
Щом "децата " им са на добри заплати, значи не работят от вчера.
Което навежда на мисълта, че родителите са някъде към 60.
На тази възраст, трудно намират работа, особено откакто ни споходи Ковид.
В малките градове е още по- сложно.
В оплакването, което бистрим- хората изкарват някакви пари, но не са достатъчно.
Дали са от работа и намекът е да си потърсят втора, че да си допълнят, не знам.

Знам само, че когато са отглеждали сина си, са имали "финансова култура" да го направят и да му дадат старта, който го е довел до сегашното добро възнаграждение.
Съгласна съм с всяка дума, но все пак, има и хора мързели и използвачи. Това, принципно. Иначе, най-вероятно родителите от този казус са такива, каквито предполагаш.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 13:54 от Анонимен

# 218
Аз съм на мнение, че ако става на въпрос за оцеляване, храна, лекарства, трябва да се помага. Без значение отношението снаха-свекърва, зет-тъща и т.н. Ако е за глезотии, не е належащо.
Свекърва ми е с малка пенсия. Ами ако почне да не може да се справя, ще помагаме. Няма да я оставим да гладува или студува. Обаче, ако даденото не се харчи по предназначение или се пренасочва към несъществени неща, ще спра да давам.

# 219
  • при късмета
Абсурт, не знам защо се чувстваш длъжна да коментираш всеки мой пост, все едно към теб е насочен. А на всичко отгоре после твърдиш, че аз вървя след теб. И този път да ти поясня, че не коментирам казуса, а аргументите на Уиш към казуса, както и този, който практически е същия.

Ако мъжът ти плаща на родителите си, явно са го изучили и помогнали, за да има достатъчно средства.
Така, че не е лошо първо ти да се научиш да четеш и тогава да даваш акъли и наклони

# 220
Аз съм "за" помагане на родители, но съм против аргумента "нали те са давали пари за децата и са ги изгледали". Това не е аргумент за помощ.
Е, как да не е? Родителите ми са направили толкова много за мен. Дали са ми немалко неща, които са направили старта ми с поне едни гърди пред този на средностатистическия българин. Естествено, че сега е мой ред да давам. И това няма нищо общо с чувствата ми и отношенията ми към тях. Ни-щич-ко. Просто е редно човек да си плаща дълговете, образно казано. Аз гледам да направя точно това.

# 221
Различни обстоятелства има, но е някак неприемливо за мен да се броят стотинките на родителите. Изхождам от моята ситуация Има със сигурност токсични и използващи децата си родители, но далеч не са масов случай.

# 222
  • при късмета
Уиш, точно тази нагласа е грешна, според мен. Няма дълг на детето към родителя. Единствения такъв е от родителя към детето. Това, че повечето ще помогнат е ясно, друга ми е мисълта. Ти преди да се родиш ли направи сделка с родители какво ще получиш докато си дете и какво имаш да връщаш, като станеш самостоятелна? Не, нали, това няма как да стане.
И децата си си родила и отгледала с идеите да помогнеш на тях колкото можеш, даже практически си ги осигурила. Очакваш ли да ти се чувстват длъжни или си го направила защото ти самата смяташ, че трябва да го направиш? Отговаряла си на този въпрос, така, че знам, че е по твоя инициатива. И с тях не си могла да сключваш сделки преди да се родят, а знаеш какви задължения поемаш като родител.

Според мен, такива, които са родили децата си с единствената нагласа да има тях кой да гледа на стари години и цял живот вменяват чувство на задължение към детето си, заслужават да са зарязани на стари години. По съвсем друг начин трябва да си създадеш връзката с детето, а не така

# 223
Уиш, точно тази нагласа е грешна, според мен. Няма дълг на детето към родителя. Единствения такъв е от родителя към детето.
В качеството си на родител, мисля точно така. В качеството си на дете на моите родители, не съм съгласна.

# 224
  • при късмета
Ето, точно това казвам. Сама смяташ, че трябва да помогнеш на майка ти, заради самите ви отношения, а не защото някъде е написано, че си длъжна. Съответно за децата си поемаш задълженията си, защото знаеш, че са такива според самата теб. Затова казах, че самия аргумент "те са ме гледали, сега съм длъжен да гледам" е погрешен. Това се случва не защото детето е длъжно на родителите за това какво са направили за него, а го прави, защото са им такива отношенията. Това едруго

Общи условия

Активация на акаунт