Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 851
  • 767
  •   1
Отговори
# 615
Как реши, че не се работи в тази посока?

Ами не виждам да се работи в тази посока, поне не от страна на МОН. Частните школи и отделни учители са нещо друго, прочетох за интересни подходи, но това е поединично. Преди няколко страници някой предположи, че може би тайно се готвят след няколко седмици хаос да се мине изцяло на дистанционно, но не мога да си обясня защо е необходимо да се създаде рискова ситуация, да създава стрес за родители, само в някакви специални случаи да се позволява на детето да не учи присъствено, вместо просто от самото начало да се даде избор на родителите сами да преценят, да се проучи колко родители искат присъствено и колко ДО и вече на тази база да се разработят платформите за ДО.

# 616
Цитат
вместо да бяха положени през последните няколко месеца усилия да се организира дистанционно образование, да се обучават учителите на работа с платформи, графични таблети и т.н, да се разработят материали, които да се използват през тази година
Това имах предвид. То няма много общо с:

...защо е необходимо да се създаде рискова ситуация, да създава стрес за родители, само в някакви специални случаи да се позволява на детето да не учи присъствено, вместо просто от самото начало да се даде избор на родителите сами да преценят, да се проучи колко родители искат присъствено и колко ДО и вече на тази база да се разработят платформите за ДО.

Имаше множество анкети за мнението на родителите за дистанционното обучение, още докато се осъществяваше такова през миналата учебна година и по отделни училища, и на национално ниво. Даже и анализ имаше. Дали и как са използвани резултатите, не мога да кажа.
Ето ти един пример за организирано обучение.
При добро желание могат да бъдат открити много видео, тестови и файлови материали, които бяха създадени и споделени от учители тази година. И не говоря за платени сайтове за обучение.
Това с разработването на платформите не го разбрах много. Обикновено се ползват готови такива. По определени причини от МОН препоръчват една конкретна.
Към момента по отношение на техническото осигуряване на ДФО в ЗПУО е записано следното: Дистанционна форма на обучение може да се организира от училище, което разполага с необходимите технически и технологични условия в съответствие с държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. За обучението в дистанционна форма ученикът самостоятелно си осигурява необходимите технически и технологични средства. Надявам се скоро да разберем как е решен въпросът за ОЕСР, най-малкото защото за да работиш в електронна среда, трябва да разполагаш със съответната техника.
Скрит текст:
Между другото, цитираният текст има един сериозен недостатък. Сигурна съм, че знаеш какъв е той.

# 617
Четах някаква статия, за това не твърдя, че е достоверна, но според проучавена около 85% от родителите са за присъствено обучение. На тази база сигурно са решили, че за 25% не си струват инвестициите в ДО.

# 618
Четах някаква статия, за това не твърдя, че е достоверна, но според проучавена около 85% от родителите са за присъствено обучение. На тази база сигурно са решили, че за 25% не си струват инвестициите в ДО.
85% + 25% = ?

# 619
Не са 25, и не може да са решили така, тъй като много класове в течение на учебната година ще минават за известен период на ДО, а ако има и грипни ваканции - всички. Аз не мисля, че съвсем нищо не се е правило, смятам, че щом в екстрени условия учебната година успя да завърши успешно, да се проведат и всички изпити и класирания, това вече е опит, който ще помогне.
Разбрах, че от днес започват у нас спортните училища, значи има две седмици в които ще видим как ще тръгнат нещата.

# 620
85% + 25% = ?
Днес не съм на себе си, извинявам се!
Но схванахте ми идеята.

# 621
85% + 25% = ?

За представително проучване ли става дума? Колко човека и къде са ги питали, за да получат тези резултати? Звучи недостоверно.

# 622
Спортните училища може да започнат с учебно-тренировъчни лагери ( има такава възможност), а и две седмици не са кой знае колко дълъг период от време.

# 623
В Дир.бг има пусната анкета за формата на обучение, там резултатите са приблизително 45% за присъствено, 42% за дистанционно, 10% за това децата с хронични заболявания само да са дистанционно. Вижда ми се много голяма разликата с официалното проучване на МОН, а и не разбрах каква е извадката т.е кого и на какъв принцип са питали от МОН.

# 624
В нашия град от училищата питаха всички родители.

# 625
Аз не съм попадала на такава анкета, нито някой около мен. А и по-добре, че честно казано не съм сигурна и аз какво искам.

# 626
  • Варна
И нас нищо не са ни питали.

# 627
Притеснявате ли се от тестването в училище, дори и да не е разписано като процедура специално за училищата вероятно важи приложимото за контактните лица:

Чак сега разбирам че е имало масово тестване на 185 ДГ в София. Майка се почувствала зле, тестала се, излязла положителна, тествали детето й, изляло положително. Тествали контактните деца - 2 излезели положителни, тествали са цялата градина. Бащата на двете деца не вярва че са болни, те нямат симптоми. Повтаря тестовете за своя сметка, плюс кръвни, оказват се отрицатлени. Никой не признава неговите резултати. Междувременно това му струва пари и нерви:
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/197682-probite-za-kovid-19-n … osle-otritsatelni
Мисля че много скоро може да се случи и в училищата... Маските нямат никакво отношение, мерките нямат никакво отношение, мен ме притеснват фалшивоположителните тестове и това че децата ще бъдат задължително тествани... Притесняват ме и престараващите се учителки, заради които едно кихнало дете може да завърти въртележката. Това ме притеснява повече от ковид, Ковид е друг проблем, недай си боже да се мине през него.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 16:48 от Sparkles

# 628
Мен по скоро ме притеснява, че ще ни карат да си ги плащаме. Ако е безплатно - да си тестват.

# 629
Мен по скоро ме притеснява, че ще ни карат да си ги плащаме. Ако е безплатно - да си тестват.
За малки деца мисля че ще е доста травмиращо, моят син има слаби капиляри и при бъркане в носа, теква кръв. Никъде не се казва че децата ще имат избор за карантина вместо тест, поне в тази ДГ са тествали наред. Не вярвам в тестовете, вярвам в симтпомите и необходимостта те да бъдат лекувани ако се налага.

Общи условия

Активация на акаунт