Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 234
  • 767
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Не знам защо разчитате толкова на маските. За мен са въздух под налягане. Нали се каза, че и през очите може да се заразиш. Очила носите ли на работа? Почти сигурно не. Така че това работене сам в стая, с маска и налагане на маски за всеки влизаш във въпросната стая, е сламката на удавника.

# 106
  • Варна
През очите процентът на заразяване е много малък. Да излъчиш вирус през очите пък е невъзможно! Затова ако всички в помещението са с маски рискът от зараза е на практика нула

# 107
Ами точно студентите, които за първа година живеят в друг град, се наслаждават на свободата си безгранично, невинаги мислят какво правят и разсъждават зряло. Истинското съзряване пристига малко по-късно, поне според мен. Да, на години вече сме пълнолетни, но това не означава, че човекът вече е пригоден напълно да взима решения сам за себе си. Лично аз съм отговорна, сама се справям със ситуациите, но това не важи за голям процент от моите връстници, без да искам да обидя никого. При нормални условия щях да кажа - ами имат си глави на раменете, щом сбъркат един-два пъти и ги поочука живота, ще си дойдат на мястото, но условията не са нормални, а извънредни. Кой преди една година можеше да си каже, че ще настъпи този вирус, че ще обърка плановете и естествения ход на събитията? Отговорът е очевиден - никой.

# 108
HighSpeed, точно така е. Затова се хващаме за нея. Друг избор за защита на този етап, който да ни позволи МОН, няма.

# 109
  • Варна
Ами точно студентите, които за първа година живеят в друг град, се наслаждават на свободата си безгранично, невинаги мислят какво правят и разсъждават зряло. Истинското съзряване пристига малко по-късно, поне според мен. Да, на години вече сме пълнолетни, но това не означава, че човекът вече е пригоден напълно да взима решения сам за себе си. Лично аз съм отговорна, сама се справям със ситуациите, но това не важи за голям процент от моите връстници, без да искам да обидя никого. При нормални условия щях да кажа - ами имат си глави на раменете, щом сбъркат един-два пъти и ги поочука живота, ще си дойдат на мястото, но условията не са нормални, а извънредни. Кой преди една година можеше да си каже, че ще настъпи този вирус, че ще обърка плановете и естествения ход на събитията? Отговорът е очевиден - никой.
Това не е оправдание и не е причина някой да се нагърби да взема решения вместо теб. Правиш грешки - носиш последствия. Това е положението.

# 110
Не искам да навлизам в полемики, казах, че това е лично мое мнение, не желая да го налагам върху никого, нито пък да променям нечии убеждения. В моите очи присъствено обучение в университетите означава рязък скок на заразените. В училищата децата имат класове, в университетите на някои лекции присъства целият поток, който за някои специалности възлиза на над 100 души.

Не ме разбирайте погрешно - не казвам, че студентите ще са най-потърпевшата група от потенциалните заразени, а просто, че могат да бъдат носители на вирус и да заразят всички останали рискови групи, тъй като са постоянно в движение. Да не говорим, че някои от утвърдените преподаватели в университетите вече са на възраст, считана за рискова.

# 111
Андреа, първо да те поздравя за аргументираното ти мнение на интелигентен млад човек. Браво!
За лекциите не мисля, че е проблем да се провеждат онлайн, ама никакъв. Дори се чудя защо досега не са го въвели. Студентът е пасивен участник, а въпроси могат да бъдат задавани и онлайн. Упражненията пък са в по-малки от класовете групи, а и самите студенти са по-големи, разумни и отговорни да спазват дистанция. В училищата е пъти по-трудно да се осигури безопасна среда.

# 112
  • Варна
Присъственото обучение като цяло крие риск. Класовете в училище не означават дистанция. Но нямам никакво желание да противопоставям ученици на студенти, просто ми стана изключително смешен и странен аргументът, че студентите горките си нямат родители да ги наглеждат Laughing и затова трябва да са ДО.

# 113
Университетите не са предмет на настоящата дискусия. Те са академично автономни и могат да избират в каква форма да организират и провеждат обучението на своите студенти. С училищата не е така.

# 114
Може във Вашите очи аргументът да изглежда смешен, Месечинка виторога, но в очите на родителите, които изпращат децата си за пръв път в друг град или в друга страна, аргументът изобщо не е смешен. Всеки родител, независимо на дете или на вече зрял човек - студент, се притеснява да го изпрати в присъствена среда в учебно заведение, независимо средно или висше такова.

Да, може би така поднесено изглежда нелепо или дори смешно, но това е така, защото Вие вече сте минали по този път. Тук не говорим за наглеждане от типа на "Облечи си дреха, маме, за да не настинеш.", а говорим за сериозно отношение към здравословното състояние, касаещо конкретно този определен вирус. Много млади хора се отнасят несериозно към здравето си, което от една страна, е добре, защото не натоварват психиката си, но от друга, не, защото по този начин могат да заразят сериозни и отговорни хора, изпълнили дълга (метафорично казано) си да предпазят обществото.

Радвам се, че съм успяла да Ви развеселя, но Ви уверявам, че на мен изобщо не ми е нито весело, нито смешно, защото съм пряк участник в ситуацията с висшите учебни заведения и със студентството.

А за педагогическите специалности в университетите, които изискват практики и стажове по училищата, където учат Вашите деца, какво ще кажете? При такива специалности студентите са в пряка връзка с учениците, което крие опасност от заразяване на малките деца.

Затова казвам, че ситуацията е нож с две остриета, не е лесно да се реши нито едното, нито другото, защото всяко едно решение крие риск, макар и различен по своето естество.

# 115
В крайна сметка къде в чужбина започнаха дистанционно?
Тук из форума чета постовете на хора в Германия, Холандия, Австрия, Швеция, Исландия, някои може и да пропускам, чиито деца тръгнаха вече присъствено.

# 116
  • Ямбол
Тези държави явно не са в графа "цивилизован свят".

# 117
# 118
  • Варна
Андреа,
никъде не съм казала, че родителите на студентите не трябва да се притесняват за тях или че за студентите е ОК да са присъствено. Казах вече кое ми прозвуча абсурдно и смешно и защо е нелепо горките студенти да са ДО, а учениците, понеже живеят с родителите си да са присъствено (ваше изказване). Да прекратим спора.

Да, тръгнаха присъствено в много държави. И къде тръгнаха присъствено в пълен състав, без абсолютно никаква дистанция, без маски и без ограничения? Ако може конкретен пример, защото аз такова нещо не съм чела. И ако може проследяване какво се случи след тръгването без мерки и дистанция. Защото това, което аз съм срещнала като информация и публикации е, че навсякъде тръгват в разредени класове, с маски, с прегради и т.н. и навсякъде след 1-2 седмици има буквално взрив от нови случаи. Вижте какво се случва в щатите и Германия примерно. А там със сигурност мерки за дистанция ИМА.

# 119
Условията в тези страни са несравними с тези в нашата родина, колкото и горчива да е тази констатация. Мерките там са затегнати и наистина се спазват от всички, без значение млади или стари. Имам позната, която е приета да учи в Германия. Сподели ми за общежитията там - ами те са като петзвездни хотели в сравнение с нашите - там няма толкова голямо струпване на хора, те са нещо като затворени комплекси. Освен това учебните системи там са гъвкави - някои предмети могат да бъдат изучавани и онлайн, въобще уредеността в чужбина е несравнима с тази в България.

Въпреки всичко аз избрах да остана и да уча в нашата страна, защото обичам родината си, въпреки неуредиците. Но да се правят паралели с наистина развити страни, на светлинни години от нас, не мисля, че е уместно - пак казвам, че това е мое мнение, не целя да обидя никого или да влизам в конфликти. По-редно според мен е да се сравним с балканските страни, защото те са близки на нашата по ситуация и проблеми...

Общи условия

Активация на акаунт