Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 27 603
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
  • Сред мелниците
skk007,
Вярвам, че всичко ще е наред. Не знам ще ми повярваш ли , но ужасно се  разстроих за вашия проблем, няколко дни само за това мислех, не смеех да питам какво става. Ние сме на същия етап, точно след изсъхване на замазка над подово и го усетих много лично .
Видях онзи ден, че сте шлайфали и че майсторите са казали да се оправяте Rage,
но пък може наистина да разбират и  това да са били повърхностни проблеми, които са отстранили с шлайфането. Успех нататък!

Доколкото помня, пускахме печки декември месец, за да съхнат лепилата на плочките; после замазка и боя като съхнаха, пак трябваше да се държи някаква температура. Може би зависи и от материалите, де.

Това къща ли беше и имаше ли изолация? При нас е затворено с дограма и някаква имитация на входна врата от дъски , никаква работа не върши, вее под нея,  вътрешно сме измазани,но имаме недобре изпълнена зидария , около покривите а няма втора плоча, която може да се оправи само при външното изолиране. Не е много, но си влиза студен въздух, а сме нависоко.
Много ми се иска да почнем подовете, но ни казаха, че ако паднат температурите  може да се развали лепилото и плочките оттам. А без подове няма вътрешни врати и т.н. Мечтаех си за тази зима ,но...

# 541
Ако е затворено с дограма и врати, Дори и и без изолация, не бърка да се лепят плочки, шпаклова, боядисва и реди ламинат при температура около 10 /12 градуса вътре.
Утре започват с фаянса по стените на баните, нямам търпение вече да има поне нещо готово.
Ще полагаме слой грунд, мрежа и лепило върху шлайфана замазка, това решихме Sad. Ако се надигне гранитогреса в хола, ще го сменим с ламинат, но не ни се кърти. Решихме че няма да къртим. Не се знае какво ще стане ако изкъртим, а и бързаме догодина да сме там напролет, т.е. няма да можем да го чакаме да съхне наново.
Дано не ви дава ядове повече този под. Обаче, ако нещо стане с гранитогреса и решите да го сменяте, то трябва да търсите специален вид ламинати, които се ползват при подово отопление, т.к.  обикновените не предават топлината нагоре. Каза ни го майсторът, който ни прави отоплителната система. И ние се двоумяхме дали в спалните да сложим ламинат, но той ни предупреди, че ламината ще спира топлината и системата няма да е топло и енергийно ефективна.

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 07:24 от fatalina

# 542
  • Велико Търново
Fatalina, ние на втория етаж ще сме с ламинат. Една от характеристиките му е за подово отопление, като се ползва със специална подложка с дупки, коя която да пропуска топлина, а не да изолира. Разликата в цената с нормален АС5 клас е около 30%, но предвид състоянието на пода няма да рискуваме и горе. Водят го че съдържа различно лепило, което при нагряване не мирише, т.е. доколкото разбрах оттам идва и разликата в цената и предназначението.
Аз съм против ламинат, защото хлопа и се чува като се ходи по него, но ако стане гаф, поне единия етаж да остане обитаем.

# 543
  • Пловдив
Голяма част от ламинатите стават за подово.Бях чела някаква статистика,че разликата в градусите в дадено помещение с въпросните настилки и отопление е 2° ,естествено в ущърб на ламината.За спални,даже още по-добре.
 И аз не харесвам ламинат,точно заради хлопането и визуалната разлика с истинския паркет,който обожавам.
Но,признавам,че останах приятно изненадана от комбинацията 12мм ламинат +0,3 см фибранова подложка.С тази дебелина ,ламининатът е като твърда дъска и няма онази еластичност на 8 милеметровия вид.С една дума доста се доближава до усещането за паркет,естествено има си разлика,но минимална.
За подово,обаче, е удачен по-тънък ламинат.

skk,стискам палци всичко да е наред със замазката,щом така са казали.Допълнителният слой с армирана мрежа звучи като много добра превенция.

Дано,  поръчалите врати се явят със  снимков отчет като fatalina.И аз ще покажа идната седмица.

В като вятър,на лепилото за плочки му трябва един ден нормална темп,която може да поддържате с някоя духалка в  помещението,което се прави.Залепяте един найлон на вратата и готово.Сигурна съм,че има лепила и с пластификатори,позволяващи работа при по-ниски темп.
В Англия се правят и външни изолации,цяла зима,стига температурата да не пада под 5°,а все пак изолацията се лепи с лепило  Wink

# 544
  • София
Това къща ли беше и имаше ли изолация? При нас е затворено с дограма и някаква имитация на входна врата от дъски , никаква работа не върши, вее под нея,  вътрешно сме измазани,но имаме недобре изпълнена зидария , около покривите а няма втора плоча, която може да се оправи само при външното изолиране. Не е много, но си влиза студен въздух, а сме нависоко.
Много ми се иска да почнем подовете, но ни казаха, че ако паднат температурите  може да се развали лепилото и плочките оттам. А без подове няма вътрешни врати и т.н. Мечтаех си за тази зима ,но...
Аз така изкарах 2 рождени дни и 2 Коледи с едната гола мечта за празник удома (по-късно от мечтаното извадихме РС и по-късно завършихме самия строеж). Но ето, следващите два месеца най-накрая ще се случи всичко мечтано - е, не го мечтах с корона вирус, ама явно наистина няма пълно щастие. И при теб ще е така - първо разочарование и после радост Simple Smile Ще видиш догодина как ще ги забравиш тези тъжни моменти!
Дървена къща сме, в Косанин дол (разлика в температурата с града, около 3 градуса). Затворена с дограма, самите стени са само изолация, отвън стиропор 10 см. Входна врата имаше, но нямаше интериорни. Сега си ровя снимките и гледам, че за плочките не са пускали никакво отопление (при гореописаните условия и - по мой спомен - хубаво време като за декември). Значи skk007 правилно кaзва, че 10-12 градуса са достатъчни за съхнене на лепилото за плочки - нашите не са мръднали, а над 13-14 градуса няма как да е било вътре.
Ето така ни съхнеше боята януари месец - голямото е печка (май халогенна, имаше и опция духалка), а другото е най-обикновен влагоабсорбатор (токът беше 30 лв, това го помня ясно, щото се зарадвах на първата сметка с потребление, все едно оживява обекта).
На този етап слагаха и едни найлони на отворите на интериорните врати, за да съхне повече най-прясно боядисаната стая. Ако правилно помня (нямам снимка) така май съхна и мазилката, но може и да бъркам.
Вчера подписахме договор за изпълнението на част от вертикалната ни планировка (не цялостна, но каквото искаме да е готово за зимата). И понеже разпитвах, по едно време човекът ето така ми обобщи: "строителството никога не спира да работи, зимата просто малко намаляват темповете". Според мен е вярно - ако има желание, обикновено има и начин Simple Smile Успех!!

# 545
  • Отвъд алеята зад шкафа
ToniShu, в какъв смисъл сте с дървена къща - от сглобяемите, на които слагат едни пана за стени ли?

# 546
  • София/Варна
Всички строителни разтвори ги дават за работа до 5 градуса. Т.е. минималната денонощна температура трябва да е  такава. Лепилото на плочките според мен след 24 часа си е набрало якостта и няма да има проблем, ако след това стане по-студено.

# 547
  • София
ToniShu, в какъв смисъл сте с дървена къща - от сглобяемите, на които слагат едни пана за стени ли?
Не, не е сглобяема с панели, а просто къща с дървена носеща конструкция - проектът и документацията са същите, просто над основите няма бетон и тухли, ами е дърво.

# 548
Аз да се похваля, че нашата къща е окончателно построена! Приключи се най-накрая.
Изпокарах се със строителя, не вярвах колко нагло и бездушно взел се на сериозен бизнесмен човек се оказа.
В началото на годината, давах папките да ми се изчисли и даде оферта/цена на няколко строителя. Настоящия даде най-добрата. Изобщо не съм чела в детайли какво пише вътре, цената ми хареса, имах парите и пристъпихме към подписване на договор.
Започнаха да строят, и след един месеца като излезнаха на кота 0 гледам, че не са направили верандите. Питам защо не направихте и верандите като копахте, не се ли правят заедно с основите - не накрая ще ги правим. Ок, и аз спокойна. Иззидаха къщата, почнаха покрива- питам пак верандите, комините кога? Комините ми викат накрая се правили, с Хилти къртили плочата - да не ви казвам какви дупки откъртиха, как нарушиха армировката и какви кръпки след това станаха. Верандите - аааа те не са ти оферирани в цената.
Леле как така бе хора, аз ви давам проекти, там има проектирани веранди вие ще ми кажете, че не били оферирани. Къща без вход къде сте видяли, как ще влизам вътре столове ли ще подлагам, за да влезна?  Вика ми ако искаш веранди още 10 000 лева. Щях инфаркт да получа. Разправии, чудесии, егати шмекера. Нямал да ги носи в гробищата тези пари,  мъжа ми бил банкомат, какво съм ревяла. Та накрая ругатни и неуважение.

# 549
  • ГО
Честито!
Бързо довършителните дейности да направите и със здраве да си живеете в нея!

Съжалявам за разправиите, ама то без такива май не може Sad

Ние няма да спазим изцяло проекта и сега се налага да го разделим на 2 етапа. Чакаме архитектката и конструктора да направят измененията и да ги внесем в общината.

# 550
H/I, честито! А всъщност какво стана с верандата? Платихте ли им допълнително да я направят?
При нас текат довършителни работи. Направих график по месеци на дейностите, които остават и се отчаях. Няма да успеем да се нанесем в началото на лятото ...

# 551
H/I, честит груб строеж! Да не те стряскам, но всъщност проблемите ти тепърва предстоят, а времето за довършителни работи е три пъти повече от грубият стореж. Най-добре си намери фирма, която идвършва всички услуги от до по довършването на къщата, че ако тръгнеш да търсиш едни след други бригади ще ти дойде множко. И вече гледай подробно договорът и офертите по операции и цени какво точно включват. Задължитилно си искай КСС за всяка една операция и тотал да стане ясно с или без ДДС е!
При нас интериорните врати са със сбъркан цвят. Вместо тъмен орех е светъл орех и съответно друга шарка, но вече така ми иписна, че нямам нерви и сили да се разправям, да ги карама да ги свалят и да ги чакам още 1 месец да ги изработят и да ги монтират наново. Чака ги и плочкаджията, за да си довърши первазите и да обръща отвътре при вратите на баните и вече не ги издържам. С нетърпение чакам да приключат и да се уриват, че ми идва да ги подпукам с ловна пушка.
И този с плочките в две от баните не преценил къде точно да изгради цветните пана зад мивките.  Без да премери, хем имаше проект, не преценил че ако се цинтира мивката спрямо паното и горе като се сложи шкаф с огледало и ще покрие с 2 пръста прозорица. В другата баня пък не премерил и не оставил достъчно масто  между тоалетната и шкафа с мивката. Сега тези шкафове са сложени не на центъра. Казвам ви идва ми да ги запаля. Ако обаче дам рекламация ще завършат къщата чак пролетта. Подписахме анекс с нов срок за допълнителните операции до края на месец ноември, ама да видим дали и него ще спазят.

Последна редакция: сб, 24 окт 2020, 14:31 от fatalina

# 552
Честит груб строеж. За съжаление има всякакви строители. При нас пък верандата я имаше в архитектурата, но я нямаше в конструкциите и съответно първоначалната оферта не я включваше, но строителя я направи, а като бонус ни изгради и шахтата въпреки, че за нея не сме плащали и говорили. Направи ни и отвор за вратичка на подпокривното пространство, която я нямаше по проект, а се оказа доста голямо и високо помещение. Въобще много човечен и разбран се оказа. Само от тухлите не останахме доволни, но поне разбрахме защо всички слагат phoroterm.... Сега той ще ни прави хастара и изолацията...

# 553
  • Пловдив
Много мразя да пиша,да дам назад с телефона и край...уф..
H/I,честито завършване на грубото.
Много съм съгласна с fatalina,нервите са двойно повече с довършителните.Ако още не сте изградили верандите може да ги отделите с фибран в основата-така ще елиминиране термомоста към тях.
Обещах снимки на вратите.Дръжките са просто нанизани,имахме по-спешни задачи.Процепът към пода е голям -1,5 см,защото това е изискване,за осигуряване на циркулация на рекуперацията .

# 554
  • Велико Търново
Много са ЯКИ вратите! Точно ми приличат на врати на американска спалня с процеп отдолу за писмо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт