Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 27 578
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
yetty, дали може да споделиш каква система с графитен стиропор ползвахте?

Със стиропора също имахме драма Simple Smile Искахме неопор на BASF, но в нашия регион (Ямбол) никой не го предлага.
По принцип той е по-добрия, тъй като е с по-голяма плътност - 18-20 кг./куб.м., докато този, който купихме - на Аустротерм, е 15-18 кг./куб.м. Имаше обаче и неприятна изненада със стиропора - излезнаха доста криви листи, не ъм смятала в процентно съотношение, но реално се събраха цели два пакета за изхвърляне, ужасно криви, няма шанс да се изправят на стената след дюбелиране. Като цяло не препоръчвам Аустротерм, ама то аз съм си негативно настроена към EPS по принцип.
Лепилото. което купихме, е на Теразид, бяло, лепило-шпакловка, това беше по изискване на майсторите. Казаха, че добре се работи с него, получават се добре нещата, а и съотношение цена-качество също е добре. Дюбелите бяха едни немски, розово-червени на цвят, 18 см и също доста качествени. От няколко места получихме добри отзиви. Мазилката ще е на Церезит, тази седмица ще я поръчваме, вече уточнихме цветовете.
Та така, не сме използвали една цяла система по отношение на топлоизолацията, доверихме се на опита на майсторите, но това, което се получава, смятам, че е повече от добре Simple Smile

# 616
  • Бургас
Като сте на тема контакти, да допълня. След като направиха ел. инсталацията снимахме всяка стена, за да е видимо къде са кабелите и гнездата за контакти. После като правиха измазването имаше някои изчезнали и ММ ги сравнява и Извади. Освен това пускахме кабели за Интернет и телевизия до всяка стая. Между плочите върви малка шахта със всички кабели. Във подпокривното пространство също сложихме контакт и лампа. Мазе, 2 етажа и фасада са общо 134. Много са, но не искаме разклонители. Обмислете си и хубаво таблото, в смисъл като отсъстваме изключваме тоците. Хладилника е самостоятелен кръг.

# 617
Като сте на тема контакти, да допълня. ....
...Обмислете си и хубаво таблото, в смисъл като отсъстваме изключваме тоците. Хладилника е самостоятелен кръг.
При нас ММ поиска всичко да е на отделни кръгове, което доведе до две огромни табла в къщата - по едно в гаража и в сервизното помешение, както и едно по-малко на едната тераса, то е за външните тоци. Отделно, сложиха едни лампички във всяко табло, които показват фазите - ние сме на трифазен ток и всяка лампичка отговаря на конкретна фаза. С тези много кръгове, които се направиха, на финала се оказа, че имаме 1 700 м. кабели, пуснати из къщата (едноетажна Simple Smile ), но съм съгласна с ММ, че наистина е по-добре да са отделени нещата. Сега, като ви чета се замислих, че още не съм изброила контактите и  ключовете, ама хич няма да са малко и като дойде ред да ги купуваме, сигурно ще ме хванат карастанчовите Simple Smile

# 618
  • Sofiа
Здравейте дами,
чета ви чинно от месеци, настройвайки се и мечтаейки  за бъдещо строителство и трябва да ви кажа, че страхотни неща показвате!
Впечатлена съм от всичките знания, които имате. В близките дни планирам да препрочета по-задълбочено и структурирано последните няколко теми.

Най-накрая мога да се похваля, че след почти 2 години търсене, много тъпотии и разочарования, от една седмица сме вече собственици на парцел - УПИ Heart Exl
През толкова много глупости и некоректни хора минахме, че още не мога да повярвам, че вече е факт!
Сега само си чакаме скицата на наше име и започваме с процедурите.
Мечтаем си за едноетажна къща около 200 кв.м без мазе, с таванско помещение, където да обособим накакъв тип "open space" за нашият тийн - представам си го просто голямо разчупено пространсвто  около 40 кв.м със зони: спалня, дневна, кабинет..
Единственният минус, за който се сещам към момента, че така ще пропуснем да имаме спалня на 2ря етаж, от където да се любувам на гледката Simple Smile
Ще съм благодарна на всякаки мнения и съпоставки едноетажна с/у двуетажна къща.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 20:17 от Valery

# 619
  • Отвъд алеята зад шкафа
Valery честито! Доста дълго сте търсили вашия парцел, но съм сигурна, че си е заслужавало.

Според мен преди да правите план за етажите, проверете във визата за проектиране какво може за строите. Къща на 1 етаж предполага по-голям парцел.

Допълвам снимки на контактите - подовият се оказа Legrand.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 08:40 от gadamer

# 620
  • Sofiа
Блогодаря, gadamer!
Разбира се, че ще изчакаме визата, преди да правим планове в детайли, но предполагаме че би трябвало да може да се осъществи едноетажната. Търсихме го голям Grinning

# 621
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз клоня към двуетажна, но задължително със спалня на 1 етаж, защото не ми се катерят стълби. На втория етаж да бъдат спални и бани за гости. Но ще го мисля като излезе визата за проектиране.

# 622
  • Пловдив
gadamer,това паркет ли е или трислоен паркет?
И нашият диван е в центъра,но до него има стена и там сме позиционирари контактите.На много места сме пуснали двойни,защото също мразя разклонители,но се замислям дали не трябваше да са тройни.Clasia на Legrand имат много събрани конзоли и рамки,ако се избере италиански стандарт.Но,това се решава предварително защото конзолите на италиански и немски стандарт са различни.

valery,честито и от мен!Винаги съм намирала едноетажните къщи за по-добрият вариант.
Плюсове са следните:
-не се изкачват стълби ежедневно,повярвайте в един момент натежава .Разбирам,че вие планирате стълбище,така,че тук не може да отчетем като плюс изяждането настълбищната  площ от двуетажна къща.
-не се съобразява разположението на първи с втори етаж
Минуси:
-по-скъпа,в сравнение с двуетажна същата площ(по-големи основи,по-голям покрив)
-изложението на стаите е лимитирано.Тоест ако имате парцел с южно изложение или гледка и предположим ,че един етаж е 10×10м,при двуетажна ще имате 20 м с такава посока.Рядко едноетажна е 20×10 м,за да има същото съотношение.

Отново взимам отношение за изолацията.Мили дами,родните майстори имат проблем с резултатът след измазването на ватата защото  правят много тънка шпакловка и мазилка.Бях писала по-напред,каква трябва да я минималната дебелина на всеки от слоевете.Когато спестят от тях,се виждат дюбелите,сутрин,при влажно време или си личат буквално фугите на ватата или стиропора.
Наш съсед дойде да ни се жалва,как е вложил голяма сума за каменна вата и фибран,за едни бетонени колони и изпълнителя,който е избрал, буквално е прецакал всичко,Измазал е ватата,но,тя се подпорила.И моят мъж отиде на оглед и констатира,че е лепено на топки с много сухо лепило,вследствие спойката стена-изолация е компрометирана.

Сигурно вече ви досаждам с ефекта от изолация,изложение,стъклопакет,но цяла седмица отчитам температурите в къщата.
Сутрин в 8 часа е 22-23 градуса.Ако е облачно,температурата е същата през цялото денонощие.Ако е слънчево скача на 26°.По-важното е ,че дори на 22°,по цял ден съм по-къс ръкав вътре, защото температурата е еднаква във всяка част на къщата.В Апартаментът ,на 5км от къщата, в момента съм с дълъг ръкав и суитчър ,а се предполага че при етажна собственост е по-топло  .  Blush

# 623

Здравей, Valery, честито и от мен! Пожелавам ви да си построите къщата на мечтите и да сте много щастливи там!
По отношение на брой етажи - ние още като търсихме парцела бяхме категорични, че искаме на един етаж, защото остаряваме неимоверно бързо, за съжаление. Родителите и на двама ни са възрастни и с огромни проблеми с вървенето, за тях и две стъпала са проблем. Това определено ни накара да се замислим сериозно и да отхвърлим вариант с етажи. Даже архитекта ни, като започнахме да обсъждаме проекта, положи огромни усилия да ни убеди за два етажа, че и мазе искаше да включим, но бяхме непреклонни Simple Smile Само че, да, при нас двора е огромен - 4 дка и можем да си позволим да се разположим на един етаж. Иначе подпокривното е готино местенце за тийн, тотално отделен от погледите на родителското тяло Simple Smile Нашият младеж също като видя какво огромно пространство има, веднага се размисли как би могло да стане Simple Smile

# 624
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нелина, едното дърво на снимката е плотът на острова в кухнята. На пода сме с дъбово дюшеме, ние сме си го омаслявали.

# 625
Valery, честито! Пожелавам ви лесно да ви се случват нещата Simple Smile!

Nelina, страхотни температури - браво! Много добре сте се справили с изолацията Simple Smile!

Може ли само да попитам за лепенето на изолацията. Задължително трябва да е на гребен - така ли, а не на "кюфтета"?

gadamer беше споменала, че имате подово. Има ли разлика в монтажа на тези скрити контакти, когато има подово? Може би трябва да се вземат скрити контакти с някакви специални кутии?
Те специално за подово ли са? Кабелите как стигат до вградената кутия? Знам, че има гофрета, които могат да се ползват в настилки с подово. В такива гофрета ли са вашите кабели до вградения подов контакт?

Ние също предвиждаме да имаме подово, но всички ми казват в никакъв случай да не слагам паркет или дърво на пода. 
Гледам, че вие сте ползвали дървени настилки. Ти отчиташ ли някакъв недостатък, че ползвате дървени подове въпреки, че имате подово?

Аз обожавам дървените настилки. В хола сме с паркет и много обичаме да сядаме всички на пода и да играем игри с децата. Много ми се иска и в къщата да си сложим паркет поне в хола, но всички ми казват да не го правим заради подовото.

# 626
  • София
Здравейте. Да ви питам как се охранява къщата,докато е в строеж??
При нас охраната беше отговорност на строителите, но не забелязах нещо да се стараят - няколко седмици нищо не им изчезна и май се успокоиха.
Съветът ми за охрана е възможно най-рано да се прекара някакъв ток и интернет, да се сложат камери и лампи, които да осветяват. При нас видимата охрана и сега е само това, не сме видели никой да припари в двора освен кучета, котки и лисици, но те крадат най-много някоя обувка Simple Smile Интернетът ви трябва, за да не записват камерите на диск, който да е в обекта - задължително в cloud; и за да можете да гледате в реално време (и да получавате нотификации). Със сигурност трябва да сте подсигурили охраната в момента, в който започнете да вкарвате уреди вътре.

Valery, искрено се зарадвах да се появи някой току-що сдобил се с парцел Simple Smile Първа част от мечтата вече е постигната и това не е малко постижение! Честито!
Ние сме с едноетажна къща, и нас опитваха да ни навият за двуетажна, но не искахме заради стълбището - смятаме да остаряваме тук, а пък аз не съм и забележителна чистница (всичко мислих така, че да ми е лесно за поддръжка и чистенето на стълби щеше да ме дразни). Нямаме мазе, подпокривното засега ни е склада, но може да се трансформира доста лесно в обитаемо пространство. Ако го мислите за тийна, сметнете му и една баня на детето там.  

На нас сега ни правят разни неща по двора и вчера трябваше да ни докарат материали, обаче камионът дойде, не успя да влезе в двора (ММ и твърди, че шофьорът е бил пиян) и за малко да се обърне в дерето до нас Grinning Улицата е под наклон, но имаме врата 4 метра, през която и 12-метров камион влиза, този с по-малък камион и заходил към дерето... колата спряла на 1 см от склона, абсолютно на късмет. Натоварен с 6 палета бетонови павета. И слязъл в най-ниската част на улицата, разтреперан, не искал да пробва пак, щял да стовари палетата там и нашите майстори предложили да ги прекарат на ръка по баирчето (от тази страна си е стръмничко). ММ като се ядоса, чак аз го чух как нахока шофьора и му каза да идва днес, с по-малък камион, ако ще на 6 курса, ама да си изпълни доставката. На всичкото отгоре, работникът, който беше дошъл да връзва арматура цял ден я чака тая доставка, а камиона дойде вече като притъмняваше навън, та се загуби един цял ден ей така. Днес идва бетона и тази арматура трябва да е навързана... Чакаме го момчето всеки момент да дойде и да бърза да връзва железата, та после да прави и бетона Sad Който е в София, нищо да не поръчва за доставка от Крипс в Горубляне!  Вече втори път проблеми с шофьорите им - предният път друг техен шофьор (пак пиян, пак се изгуби - а до нас се стига лесно, заклевам се!) беше говорил "на въпреки" на ММ по телефона и  докато ММ го упътвал, му казал "ма аз да не би да имам карта, БЕ". ММ така се беше ядосал, че бригадирът на момчетата отиде да вземе шофьора, за да не се среща с афектиран ММ.  Иначе бригадата ни, да ви кажа, са цигани - е, няма толкова готини хора, честно! Бригадирът е с висше техническо образование, прави проекти за милиони по обществени поръчки, идва тука и се хваща наред с работниците си да прави кофражи и да носи тежко по нашия нищо и никакъв обект; проектира ни това, което ние искахме, излезе ни скъпо (както очаквахме), говориха с ММ какво да махнем от задачите, направи наново оферта и чак тогава подписахме договор; комуникира си съвсемс вободно с ММ по Вайбър и имейл, а организацията му е страхотна - не мисля, че по-организирано е работил някой подизпълнител досега тук. Инструктирал ни е никакви пари на ръка на работниците, ако искаме да изразим похвала за работата им. Иска да става пред него, защото си имал на какво да ги учи. Два пъти ги хранихме хората му, вчера този дето чакаше арматурата отиде за хапване и отказал на ММ пари, защото "е, не може само ти да ни храниш". Не пушат, не пият, чистя си трудовото пространство като манияци...чак ме хвана срам, че имаме разни боклуци из двора и вчера ги събирах. Стискайте палци до края да сме все така очаровани от тези хора, че ще има още работа по двора и по-добре да не се налага да търсим друг изпълнител...

# 627
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нели, ние подово имаме само в банята. Не сме слагали на други места, защото е апартамент, южен и честно казано е доста топло. Обаче в антрето сме с гранитогрес и честно казано там не ми е приятно да стъпвам боса. Осезаемо има голяма разлика на дървото и на плочките. В къщата също ще планирам паркет/дюшеме за подовете, дори и да трябва да се откажа от подово отопление. В никакъв случай няма да заложа на плочки. Все още не съм стигнала до този момент, но ще искам максимално пасивна къща, рекуператор...Ще видя и архитектът какво ще ме посъветва.

# 628
И ние се опитваме да спазваме стандартите на пасивна къща до колкото можем. Не знам дали успяваме.
За рекуператора Нелина много помага. Цените обаче в България са ужасни та ще се опитаме ако можем въздуховодите сами да си ги направим като ползваме български, а самия рекуператор да го купим от Германия -там е доста по-евтин.

Аз съм се загледала в едни стенни/таванни отопления (видяхме ги на едно изложение за къщи в Германия), но там цифрата е мнооого голяма и още го мисля, но в крайна сметка май ще се откажем от него...

# 629
Здравейте дами,
чета ви чинно от месеци, настройвайки се и мечтаейки  за бъдещо строителство и трябва да ви кажа, че страхотни неща показвате!
Впечатлена съм от всичките знания, които имате. В близките дни планирам да препрочета по-задълбочено и структурирано последните няколко теми.

Най-накрая мога да се похваля, че след почти 2 години търсене, много тъпотии и разочарования, от една седмица сме вече собственици на парцел - УПИ Heart Exl
През толкова много глупости и некоректни хора минахме, че още не мога да повярвам, че вече е факт!
Сега само си чакаме скицата на наше име и започваме с процедурите.
Мечтаем си за едноетажна къща около 200 кв.м без мазе, с таванско помещение, където да обособим накакъв тип "open space" за нашият тийн - представам си го просто голямо разчупено пространсвто  около 40 кв.м със зони: спалня, дневна, кабинет..
Единственният минус, за който се сещам към момента, че така ще пропуснем да имаме спалня на 2ря етаж, от където да се любувам на гледката Simple Smile

Честито, Valery!

Ние също сега стартираме процеса със строеж на къща - селска къща. Искаме да е на 1 етаж, но и на нас архитектите ни препоръчват да е на 2 етажа, по причини, които момичетата вече са изложили по-нагоре. Ние сме съвсем в началото, така че следя развитието при вас с етажността за идеи Simple Smile.

Пожелавам късмет и един прекрасен дом на финала!

Общи условия

Активация на акаунт