Нашите орхидеи – тема 31

• 37 278
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
И аз не издържах. Сдобих се с фаленопсис Horizon днес 😍

# 451
И аз не издържах. Сдобих се с фаленопсис Horizon днес 😍
Скрит текст:
Е, вие нямате сърце! Heart Eyes
Имам място точно за още една и отлагах, ама то не се издържа на тая красота! И без това в момента имам само марулки и ми се иска нещо цъфтящо. То се е видяло, утре отивам на лов. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 452
Чудесни придобивки от последните мнения! Да са здрави и цъфтеливи!

Мая, благодаря за снимките от пресаждането. За мен са най-полезни такива постове, сверявам си часовника. Все забравям да снимам, когато пресаждам моите... Такива гъсти корени не бях виждала досега, браво!

Сисли, не си права. Винаги има място за още една Grinning Аз разбрах, че съм прекалила, когато започнаха да ми натежават грижите за тях.

От мен похвал с два домашни цъфтежа, и двата са много по-наситени от купешките, но не миришат... купих ги с аромат....

# 453
Момичета, благодаря Ви за прекрасните съвети. Вече е отделена и си имам ново бебче.
Излизат и две нови пръчици, така че се надявам, че скоро ще мога да се порадвам и на нейните цветове.

# 454
:
Мая, благодаря! И аз се затруднявам да намеря правилното място вкъщи, заради светлината. При мен саксиите бяха на южен прозорец, но навътре в стаята без директно огряване, и май им беше добре. После преместих на източен прозорец, оттогава спряха да растат. За поливането, явно прекалено съм ги засушила. Все ме е страх да не мухляса нещо.
Да ви споделя ли къде вирее най-добре при мен. Стои на източен прозорец до аквариаума с рибките Laughing
Там и е супер, даже има две коренчета, които усещат влагата и вървят натам. Щях да я местя, но се отказах като видях колко и е добре там.

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 22:12 от Seveva

# 455
Севева, това на снимката може и да е коренче, не се вижда добре на снимката. Ако е с гладко заоблено връхче, е корен.
Те обичат повишена въздушна влажност, явно аквариума влияе добре. Аз нямам допълнителни източници на влага, но някои растения са ми във вода и оттам все се изпарява по нещо.
Допълвам се, чак сега ми се показа последната снимка. Много хубаво и здраво растение, браво!

# 456
Seveva,на бебето му е голяма саксийката,бих сложила в по-малка.🙂

# 457
  • София
саксията е направо огромна, като се има пред вид размера на коренчетата

# 458
  • Варна
Здравейте и честити нови придобивки ! Simple Smile

Според вас това на снимката дали е листо или цветонос ? Корен категорично не е, на тази орхидея корените са тънки. В интерес на истината се надявам на листо. Тази сутрин прехвърлих орхидеята в сух сфагнум и забелязах това нещо. Има още едно такова нещо, но то остана под субстрата. Simple Smile Предните 2 листа дето изкараха в предходните 3 месеца ги забелязах в по- голям размер и затова се зачудих какви са тези нови израстъци.

По- късно ще мина листата с тампон за да ги почистя от остатъците от корите.

# 459
саксията е направо огромна, като се има пред вид размера на коренчетата
Тук ме учудвате много, май имам казус за размишление и решение. Саксията е купена от цветар със съвет относно големината. Коренчетата са по 7 см. приблизително. Да тичам ли към магазина за нова?

# 460
Здравейте, имам три орхидеи ( не признавам други цветя, а нямам място за повече). Всяка година цъфтят, но само по един цветонос и много къс със едва няколко цветчета. Може ли да кажете защо се получава така? Торя ги много рядко с една тор на лактофол. Сега ми е тръгнал един цветонос и искам да стане дълъг и отрупан. Къде е тайната?

# 461
  • Мадрид / София
Маслинке пробвай да им слагаш тор за цъфтеж. Тоест нитратите (N) да са по- малко. (P) да е най-голямо число. По принцип един цветонос е обичайното положение.

# 462
  • София
Seveva, още преди 4 страници ви посъветвах изобщо да не го пипате или ако много държите да е в миниатюрна чашка.
Щом така сте преценила ок, но е много вероятно това растение да не цъфне скоро.
Голямото ви растение е много красиво и със сигурност се чувства чудесно в тази кашпа, щом пуска два цветоноса, но най-вероятно кашпата му е пълна с корени вече.
Скрит текст:
Много хора отглеждаме фаленопсисите в транспортните им саксии. За мен това е перфектният размер съд за възрастно растение.   

Тези, които по някаква причина са загубили корени, живеят в съобразени с размера на корените им чашки

# 463

Toва е по-ясна снимка на предполагаемия цветонос и причината поради, която го отделих от голямата.

# 464
За цветоноса спор няма и не е предполагаем.
Въпроса е че като поливате/киснете бебето в тази саксия влагата ще се задържа твърде дълго в субстрата, защото субстрата е МНОГО за два-три корена.

Общи условия

Активация на акаунт