Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

 • 24 958
 • 655
 •   2
Отговори
# 570
 • София
 • Мнения: 1 050
Аз мисля като Драго - след току-що преподписан договор, веднага да искат да се прекрати... Ясно, че животът и предложенията за работа не питат, но не подписваш договор за 1 година, ако си търсиш работа в друг град. За мен е некоректно, аз бих си платила един наем неустойка, ако съм наемател и на мен ми се случи. Все пак си е неудобство за наемодателя по моя вина.

# 571
 • Мнения: 3 870
В случая става дума за ежегодно преподписване на договора, за четвърти път. Не за току-що нанесли се наематели, които днес мислят едно, утре - друго, или по-скоро първо правят нещо, после се опитват да мислят.
Формално хазяинът има право да си поиска неустойката, негова преценка е дали да го направи.
Аз, в конкретната ситуация, не бих настоявала за неустойка и обясних защо - дългогодишни безпроблемни взаимоотношения.
От практическа гледна точка не смятам, че е лесно да им вземеш парите за неустойката. Да, ще кажат - има договор, съд и т.н. Ако хазяйката е юрист, няма си друга работа - може да ги съди, поне няма да дава пари за адвокат.
Да си платят наема и всички консумативи, които са излезли към момента на напускането на жилището, пък за следващите консумативи - задържа се депозита. Каквото остане от него - пак по желание на хазяйката може да им го върне или да си го остави като частична компенсация за неустойката.

В такава ситуация колкото по-бързо и безпроблемно се разделят, толкова по-добре. То пак добре, че са я уведомили - можеха, както не рядко правят наематели, просто да си съберат багажа и да го изнесат, и да се обадят - ела да си вземеш ключа. Или да го оставят в пощенската кутия, на някой съсед и т.н. И то чак като дойде време за следващ наем.

# 572
 • Мнения: 389
То пък бива-бива, ама някои хора за едните 500 лева са готови на всичко. Пандемия е, ако не сте забелязали.

# 573
 • Мнения: 3 870
Хайде сега, че се вижда, че поне 3 от пишещите (бивши като мен) и настоящи хазяйки не биха искали неустойка в конкретната ситуация. Та недей да обобщаваш.
Искат - не искат, нека всеки да прецени според вижданията си.
Точно преди празниците хич не е приятно да те сюрпризират с напускане, защото обикновено има застой в търсенето. Така че принципно имат право да си поискат.
Вместо да оцените, че има хазяи, които са склонни на компромис, вие плюете тези, които си държат на правата и на договора.
Да почне да се чуди човек дали пък точно Драго и ТониШу не са правите - като направиш компромис и наемателите почват да те мислят за балък.

# 574
 • Мнения: 389
Не обобщавам, коментирам контретните отговори, които си държат на неустоката, при все че явно имат насреща коректни хора.

# 575
 • Мнения: 3 870
Докато не си приключат сметките и да върнат ключа по живо, по здраво, няма как да бъде 100% сигурно, че са коректни. Защото имам случай, в който наемателят е дошъл с метален бокс и 2-3 здрави приятели за приключването на сметката и така си е взел целия депозит. Поне да не беше удрял.

# 576
 • Мнения: 389
Връзка със случая - нула. Който вади бокс за депозит, ще ти плати обезщетение на кукуво лято.

Явно са добрички наемателите, щом си прави устата хазяина за обезщетение. И да, вероятно напускат заради вдигнатата цена на наема.

# 577
 • Мнения: 3 341
Интересно ако договорът беше сключен с фирма или банкова институция, дали тя би махнала с ръка? Дали те, четейки договора, биха си искали гаранцията?
Дискусията е безсмислена, защото 1. Хората може да си я платят, 2. питащият вече писа, че нямало да настоява за компенсация...
Аз пък не разбирам защо затова, че са си спазвали договора, което намирате за черезвичайна коректност?!, трябва да им се правят отстъпки. И стига с този корона вирус. Кой дойде да ми плати сметките, кредитите, школите на децата и т.н.? Защо някои хора могат да работят 7 дни в седмицата и да сменят работата, вместо да се оправдават с вируса?

П.П. При това иде реч за София и хора, които отиват на по-добре платена работа, а не са останали безработни. Аз лично съм толерантна и при проблем бих изчакала наематели, които са в затруднение, но визирам конкретния случай.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 14:55 от drago_2008

# 578
 • Мнения: 389
Вече написах защо.

# 579
 • Varna
 • Мнения: 22 287
То пък бива-бива, ама някои хора за едните 500 лева са готови на всичко. Пандемия е, ако не сте забелязали.
Тук не сванах?
Вие лесно ли прежалвате 500лв? И ако да,  какво ви кара да мислите че всички са като вас.
Кокнкретните наематели си гонят интереса,  защо хазаина да не прави същото?

# 580
 • Мнения: 9 495
За мен коректно е наемателите да си платят неустойката по договор.
Вече наемодателят, ако прецени и след като види състоянието на имота, след като излязат всички сметки и т.н., може да реши да им го върне.

# 581
 • София
 • Мнения: 1 050
Точно така! Не е някаква върховна проява да си спазваш задълженията по договор, без значение за коя от страните става дума. Но е некоректно да подпишеш договор и на другия месец да решиш да го прекратиш. Аз лично бих се чувствала кофти, ако ми се наложи и бих оставила на хазина да реши, като със сигурност ще предложа да си платя задължението. особено в случая, където очевидно не става дума за някаква несъстоятелност на наемателите. И да, няма д аоткажа ако ми направят жеста да ми опростят неустойката, но задължително бих предложила да си я платя.

Уви обаче, вярно е това, което казва mandarinka. Практическата събираемост на тази неустойка е съвсем отделен филм.

# 582
 • Мнения: 17 210
Наемодателят е решил, че няма да се заяжда за неустойката, така че това си е негово решение. Дано наемателите са коректни до последно и не оставят нещо неплатено или пък в самото жилище да е мръсно например.
Нека говори с тях, поне през този месец да прави огледи.

# 583
 • София
 • Мнения: 1 440
Клаузата за невръщане на депозита при напускане е полезна при наематели под 1г, за които си влизал в разходи, ремонти, празно жилище, брокерски комисионни, разправии по огледи и договори.

Аз лично бих я махнал тази клауза, ако преподписвам. Наскоро преподписвах, наемателите ми споменаха за тази точка, веднага я махнах.
Вариантите да пускаш хора за оглед, да подберете дата на изнасяне, удобна и за 2те страни, да служи депозита за покриване на неизлезлите сметки, всички са добри.

# 584
 • Мнения: 389
То пък бива-бива, ама някои хора за едните 500 лева са готови на всичко. Пандемия е, ако не сте забелязали.
Тук не сванах?
Вие лесно ли прежалвате 500лв? И ако да,  какво ви кара да мислите че всички са като вас.
Кокнкретните наематели си гонят интереса,  защо хазаина да не прави същото?
Щом съм го написала, според Вас дали лесно бих ги прежалила? Да вдигаш наем по време на пандемия за мен не е най-премерения ход и е очаквано наемателите да си тръгнат. Определено е странно, че хората са подписали, но явно са били притиснати.

Общи условия

Активация на акаунт