Седмокласници 2020/2021 - Тема 2

• 35 822
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Бай Ганьо я прочете цялата, обаче дали е било четене с разбиране предстои да разберем Simple Smile

На мен лично Кинг не ми е от най-любимите писатели. Последно покрай пандемията започнах Сблъсък, но не ме грабна, стигнах до средата и я оставих. Докато сме на темата моля някой, който я е чел да ми каже дали си струва да и дам втори шанс?

Моли, сега видях питането ти.
Прави преговор на задачите, не учи нещо ново. Но след месеци лентяйство се оказва, че има нужда. Не е целта да надскача възможностите си, но и обратния вариант не е о.к.

Последна редакция: чт, 27 авг 2020, 22:58 от vox

# 136
  • София
Vox, аз съм я чела и не ми хареса. Но пък бях огромно изключение сред феновете на Кинг в темата за автора тук. Книгата страшно много се харесва, посочва се като една от много добрите. Моето мнение, обаче, за книгите въобще - /без да броя задължителните за сина InnocentSweat Smile / - е, че животът е твърде кратък, за да си губим времето с неща, които не ни харесват.

Моят син цяло лято преговаря с учителя си по математика, като се върнаха на материал от 5-ти клас. Оказа се добър ход, тъй като бяха останали доста неизяснени неща още оттогава. В един момент ще минат и 6-ти клас, но там е доста по-наясно и не очаквам кой знае какви пропуски.

# 137
Благодаря, сега с чиста съвест ще я изтрия от Киндъла. Права си, че няма смисъл да си губим времето, но все ме глождеше мисълта, че може точно накрая да стане интересно.

# 138
  • Варна
Как сте, момичета? Почивате ли (като за последно) Simple Smile?
При нас школата започна този уикенд. Засега е доволна девойката - и от преподавателките и от децата в групата, дори се засече със съученички. Има още от домашното за училище по литература, а вече започнаха и "школските" домашни, та рязко усети края на лятото Simple Smile Сякаш не й се започва училище, харесва й летния режим на "когато - тогава и колкото - толкова"...
И да си повдигна пак болната тема за избора на език в гимназията. Не знам как да я убедя, че ако избере АЕ, с него ще си остане. Знам, че иска да й е лесно, но сега е времето да вложи усилия, които вярвам, ще й се изплатят, защото всеки език е богатство. Събирам мнения - да продължавам ли да я разубеждавам или да я оставя да си избере "лекия път"?

# 139
Dive, какъв е изборът, освен АЕ? Мисля, че си права за друг език - сега е времето да се понапъне и да го овладее. В гимназията преди н-брой години учих АЕ+ИспЕ, вторият все още ми е функционален на елементарно ниво, въпреки че никога не е практикуван...Сега отчасти ми влиза служебно от полза. Имахме зверски добра учителка, закова ни граматиката и лексиката в главите до живот. Satisfied

# 140
Dive, ако нивото на АЕ е задоволително, мисля че няма смисъл да се записва същия като първи в гимназията.
Ние с големия ми син взехме точно такова решение, нивото му на АЕ е B1, но ще продължи другата година с него. А за първи език избра немски. Надявам се да го научи добре, все пак е ИИ Simple Smile

# 141
Дайв, дъщеря ти не искаше ли Испанската или съм се объркала?

# 142
  • Варна
Дъждец, точно Испанската искаше, но сега (от няколко седмици) не иска. Може би защото там се влиза с по-нисък бал (за Варна говоря) и така не е толкова "престижно", или защото нивото й на АЕ е около В1, а е разбрала, че като втори език няма да го научи на много по-високо... Знам ли... Просто изведнъж направи завой и ми обърка плановете за спокоен седми клас, та я записах и на школа и сега почнах да мисля какво да я съветвам, какви цели да си поставя. За момента все още продължава да е категорична, че не иска немски, френския й звучал странно (дори екскурзията до Париж не я "зариби").

# 143
  • София
Дъждец, точно Испанската искаше, но сега (от няколко седмици) не иска. Може би защото там се влиза с по-нисък бал (за Варна говоря) и така не е толкова "престижно", или защото нивото й на АЕ е около В1, а е разбрала, че като втори език няма да го научи на много по-високо... Знам ли... Просто изведнъж направи завой и ми обърка плановете за спокоен седми клас, та я записах и на школа и сега почнах да мисля какво да я съветвам, какви цели да си поставя. За момента все още продължава да е категорична, че не иска немски, френския й звучал странно (дори екскурзията до Париж не я "зариби").
Dive и моето дете като твоето - те дори са една зодия мисля, или поне с теб бяхме заедно в отчетната декември 2007 г.
Искаше испански език, от пети клас я прехвърлих в училище с английски и испански. Какво стана там не разбрах, май учителят им не е много взискателен и изискващ и меракът към езика загасна.
У дома имахме същия разговор - английският й език към момента е на ниво В.1., като от септември продължава в В.2., което изключва, поне за мен, английска гимназия. Тя отхвърля немски и испански, остават френски и руски. За сега е навита за руската гимназия, но какво ще стане до догодина .....

# 144
  • В светлината на слънцето
Моят сам реши, че иска друг език и ще напъва в такава посока. Казвам напъва, защото си е харесал немски, а в София с немски се влиза трудно. А иска немски, понеже си прави планове за следване в технически унита с този език. То планове лесно се правят, ама да си седне на д-то да учи е трудна работа.

# 145
  • София
Моят пък да не чуе за немски и руски. В момента учи АЕ първи и ИтЕ втори, като е склонен да смени един от двата в гимназията само с ИЕ; ФрЕ с голям компромис. Нивото му на АЕ също е на ниво В1, като догодина се надявам да е на В2. Но ние не се целим в езикови паралелки, той не иска и да чуе. Но като съвет - бих побутвала за първи, различен от АЕ, език за гимназията.

Иначе, прочете всичко от задължителната литература. Последно снощи приключи с "Бай Ганьо" и сега съм го поотпуснала малко.

# 146
Вече е окончателно.
VІІ клас
Български език и литература – 16 юни 2021 г., начало 09,00 часа
Математика – 18 юни 2021 г., начало 09,00 часа
Чужд език (по желание на ученика) – 17 юни 2021 г., начало 09,00 часа

Целият график на дейностите по приема - в заповедта на министъра.

# 147
  • Варна
Дидева, златна си! Много благодаря, че споделяш информацията с нас.
Четейки форума (и най-вече постовете на Дидева) се оказа, че съм по-информирана от някои от действащите учители. Онзи ден имаше РС с учители от школата (не конкретните на дъщеря ми, но все пак действащи). Та там, една майка попита ще се включват ли оценките по БЕЛ и Математика от 5 и 6 клас в балообразуването и учителките се спогледаха и едната доста уверено заяви: "да, за вашия випуск се включват, няма как, те са си записани в удостоверението". Не исках да споря и си замълчах преди да прочета, но се надявам да не са прави. Макар, че в нашия случай са си шестици и няма от какво да се безпокоя, но все пак ми се струва странно да не са разбрали и да подвеждат така...
Та значи, за нас заветните дати са 16, 18 и 28 Юни. Все четни - харесва ми Simple Smile)))

# 148
Наскоро давах съвет, май в осмокласната тема. Ако не сте сигурни в информацията, която ви дават, или в нещо, което изискват от вас, помолете да ви посочат нормативното основание ( документ), ако може и да ви цитират точния текст.

# 149
Извинявам се за любопитството, но матурата по чужд език, която не е задължителна какъв точно бонус дава на децата за да решат по желание да се явят на нея?

Общи условия

Активация на акаунт