Седмокласници 2020/2021 - Тема 2

• 35 579
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Поизпуснах ви в предишанта тема... а смяната на заглавивто само напомня, че няма отлагане.

На училище: Притеснена съм от връщането на училище. Не знам как ще се случат "мерките", виждам как се случват в магазините, в градския транспорт, в заведенията - пародия ... Всъщност, ако нещо се случи както трябва ще е въпреки държавната грижа Sad , разчитам на училището, не на МОН
Каквото зависи от нас го правим - избягваме градския транспорт и магазини, в молове не ходим, в наргиле барове съвсем, децата ми са излизали 2-3 пъти с приятели - само на навън, на заведение пак толкова пъти сме ходили (навън) ... маски (правилно поставени), дезинфектанти...

ДО: Учителите на наборката дадоха всичко от себе си, със сигурност бяха и те като децата по-натоварени по време на ДО. Сигурна съм, че ако не се притесняваха за здравето си и те не биха избрали ДО.  

Online уроци: Баткото ни има частен учител и цената остана същата след като минаха в online режим. Никога не сме се пазарили, случвало се много пъти да надвишават уговореното време.

Раница: няма да купуваме, общо взето през 1-2 г. взимам, но всички са като нови. Следя Ориндж и от там (редовно има намаления , изборът за девойки е по-голям) или jack wolfskin (amazon/Спорт депо/Фешън дейс). Последно в края на учебната година им взимах "мешки" на Pepe Jeans за 18-20 лв. за носене на разни дреболии.
В момента в Буктейдинг на Графа има -30 % на всичко, като раниците са -40 / -50 %, до края на месеца мисля е.

Униформите: Няма, за щастие. В статото училище купих веднъж боклуците, след това взимах блузи в подобен цвят и им пришивах емблемите свалени от първоначалните. 10 паунда струваха 3 блузи тип Лакост в амазон, цената на 1 бр. от фирмата "производител".

От книгите остава само Немили-Недраги да дочете - "уф, не ми е интересана българската литература"

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 09:22 от Desem

# 31
Здравейте,
записвам се в темата с една девойка седмокласничка.
Винаги е по- приятно, когато вълненията са споделени.

Ще ходи на допълнителни курсове по мат и бел. Математиката хич не ѝ е силна страна, да видим как ще се справи.

ДО по някои предмети беше много добре организирано, по други се караше малко отгоре. На нея мисля, че доста ѝ допадна. Но тя си пада и малко интровертна.

За лятното четене съм в тотален потрес. Досега винаги първо си е изчитала задължителните книги. Тази година яко се излага и ме ядосва, още повече, че произведенията са малко и не са обемни.
Като е захванала някакви фентъзи тийн поредици и ги гълта като топъл хляб. Та, чете много, ама не това което трябва.

За 15 септември още няма никаква информация от училището и класната, вероятно е и рано Simple Smile

# 32
  • София
И моето дете е на фентъзи тийн романи. Прочете текстовете само от Христоматията, единствено Бай Ганьо предложих да я прочете цялата, мислейки, че ще й е забавен - сега е зациклила на него и твърди, че има твърде много непознати думи, което накъсва четенето и съответно не е толкова забавно... Sad
Чудя се - на тази възраст нямам спомен толкова да се ме затруднявали непознати/архаични и други/ думи, вероятно повече сме чели по-стара литература.

# 33
  • Варна
От една страна наистина четяхме повече българска (и по-стара) литература, от друга имахме и връзка с носители на този език. Имам предвид, че мен например са ме отгледали баба ми и дядо ми и те си използваха много от думите, които сега нашите деца намират за странни и неразбираеми. Думи като: колчем, нявга, някогаш, сегиз-тогиз, хайванин, сякой, мерак, сакън и т.н. си бяха част от ежедневието ми, а сега детето ги вижда в книгите и чак ми е чудно, че не схваща смисъла им. Но пък колкото повече чете такива (стари) книги, толкова по-лесно ще може да чете и на чужд език, защото винаги има непознати думи, които трябва човек сам да осъзнае значението им според контекста.

# 34
  • София
Сега, в сравнение с осмокласната литература, седмокласната ми се вижда песен. Joy Не знам и моята какво толкова я мъчеше българската класика. Я да чете сега средновековна литература, да види зор. Joy

# 35
  • София
Bazel, баткото като почна Декаметон се опули и каза: Сигурна ли си, че това трябва да го четем Joy

Dive, в добавка ще кажа, че преди 3 г. 7класиците имаха фразеологизми и му бяха много непонятни на баткото.
Девойката като чете и срещне непозната дума пита, но сега справочника й е в София Joy, а тя при баба и дядо.  (затова ми хареса Христоматията на БГ учебник с обясненията)

# 36
  • София
А в 9 клас Дон Жуан, Мадам Бовари, Пътешествията на Гъливер...
Няма да казвам, как се четат от тинейджър, на който му се занимавам с всичко останало, но не и да чете. Мъка е меко казано 😁

# 37
  • София
Да се метна и аз в новата тема и да си пожелаем сполука Simple Smile

Раница няма да купувам, преди 2 години взех една от Амазон, която е все още здрава, юни я изпрах и сега го очаква Simple Smile
Униформи няма, но ми е мъка купуването на дрехи. Вече нищо от детската номерация не му става на "талията" и минаваме на мъжка, но не мога д акупувам без проба, а и цените вече са други. Като се приберат от село ще направим тест на гардероба (и за двамата) и ще преценявам какво да се купува (опитвам се да оптимизирам дрехите, донякъде успявам с баткото, но с малката си признавам, че се оливам и гардеробът й прелива).

Курсовете по БЕЛ и МАТ на Регалия започват на 19.09. и с това ще си кажем сбогом на уикендите, та за това планирам последен уикенд преди старта на учебната година. Все още няма никакво инфо и от двете училища за това как ще се почне, освен смените за седмокласника, които са определени.

Книгите се четат бавно и неентусиазирано, дразни ме с тези игри, ограничила съм уж до 5 часа дневно, като започна да решава и задачи по МАТ. Не знам как ще го озаптя през учебната година Sad

# 38
  • София
Повечето като че ли сте записали съботно-неделни курсове, аз реших да оставим свободни уикендите и записах следобедни в сряда и петък, но сега се чудя дали не сгреших и дали няма да е уморена след часовете.
Това ли са вашите аргументи да са съботно-неделни, или просто не предлагаха делнични? Ние сме в Междучасие.

# 39
  • София
Olive, зависи много къде учи детето. В повечето случаи са на двусменен режим, съответно и по-голямото предлагане за школи е събота-неделя.
При девойката ми само единия БЕЛ ще е събота, другото неща ще са през седмица (школата по МАТ ще е в учулище след часовете), но тя има късмета (тя не го оценява като такъв, защото обича да си поспива) да е само сутрин.

# 40
  • София
Аз да ви върна на темата за "Компота", не си ли спомняте "Е аз сега какво да правя, да си разплета чорапите ли?", даже като се замисля още го употребявам...., явно за днешните младежи компота е доста старомоден, както за нас бяха плетените чорапи Simple Smile.
Ще го пробвам на моя младеж като се завърне по Софийско.
 Той е луд фен на всички ю тубъри, интересно ми е да му видя реакцията, като му го сервирам този израз Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 41
  • София
Ние избрахме съботно неделните курсове, защото през седмицата няма да успява с домашните, особено ако е втора смяна и преди това трябва да учи за училище, да ходи след това на уроци и после и на училище.
От много години уикенда ни е запълнен с всякакви извънкласни дейности и ние лично сме свикнали.
И нашата девойка ще ходи в Междучасие на уроци, но в неделя

# 42
  • София
Това с компота ме побъркваше миналата година - редовно ми се отговаряше така...🙄 сега го е зарязал вече.
Иначе идва от Мъци (ютюбър) и тази негова простотийка:
https://youtu.be/0gN13ie8SNE

# 43
  • София
Olive, моето дете е с целодневна програма в училище и от 8:00 до 16:45, затова уикендът е зает с извънкласните занимания.

Edna, изразът “да си разплета чорапите” лично аз го използвам в смисъл “няма да се ядосвам”.
Докато “компота” по-скоро е за “не мога нищо да направя”. И да, от Мъци идва, когото не мога да гледам, но е страшен хит сред тийновете.

# 44
  • Варна
Сериозно ли децата гледат това?! Честно, потресена съм... с по-глупаво нещо не бях губила 5 минути от живота си. Само като си помисля, че тез двамката са отделили повече, за да запишат видеото. Много тъжно... това ли е "бъдещето на нацията", това ли очакваме от някой, който е "студент в чужбина"? Явно никак не съм в тренда и си живех нищо неподозираща. Благодаря, Рали, че ми отвори очите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт