Седмокласници 2020/2021 - Тема 2

• 35 667
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile благодаря.

# 406
  • София-Младост
Чак днес се сетих, че отдавна не съм чела отговори в седмокласна тема, а то защото аз съм пропуснала новата.
Прочетох ви по диагонал.
ПРи нас...най-после успяха да сътворят програма тип модули. Т.е. по два последователни часа от един предмет...ура. Така на ден имат да учат за не повече от три предмета, само в един ден имат 4. Вижда ми се ок, само дето в два часа ако вземат два урока...
Но не са им слети часовете, следвсеки час имат междучасие.
От утре тръгва и в школа.

# 407
  • Стара Загора
Момичета, имам следния въпрос
Децата ми учат в различни училища. Ако едното излезне в карантина, защото в класа им има болно дете от коронавирус, то какво правим с другото? 
Първото е ясно, целият клас минава дистанционно. Но за второто какво е решението?

# 408
  • София-Младост
Нищо, ходи си на училище. То по тази логика и вие трябва да си останете вкъщи...вашето дете не е болно, а само контактно.
Но предполагам, ако се стигне до такъв случай, ще ви дадат инструкции.

# 409
Само че за всеки случай уведомете класната му за ситуацията, за да не ви обвиняват после, че сте крили и че сте отговорни, ако случайно и в училището на второто дете бъде установен случай на положителен тест при дете или учител.

# 410
  • София
https://www.facebook.com/MinistryofLabourandSocialPolicy/photos/ … 220146393/?type=3
Ако сте родител на дете под карантина:

🔹 Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен.
☑️ В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи.
▪️ Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.
☑️ В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа.
▪️ Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.
☑️ Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина.

# 411
  • Стара Загора
Това за дете в карантина го четох, но там не засягат какво правим с другото дете и то ли излиза в карантина, при положение, че то е контактно на контактно лице?

# 412
  • София
И на мен ми е любопитно какво се прави в този случай. И моите деца са в различни училища.
Ако има някой запознат, моля да сподели.

# 413
Според мен ако дете е контактно на болен, то се карантинира. Ако обаче е контактно на карантиниран, не. Иначе ако погледнем в един момент на епидемията, то мрежата от контактни и карантинирани ще е така оплетена, че ще трябва всички да сме под ключ.
Още събирам помагала, обиколих половината град, всеки учител ги казва в различен ден. Лудница. По български има 5, 6 броя. 😆
Сигурно няма други майки в темата, които ще оставят децата си на мускули и няма да ги запишат на частни уроци и школи по нищо. Освен някой в частни училища.
Младежът стартира с 6-ца по математика. На входното обаче, бам 4-ка. Много е ядосан и се чуди какво е сгрешил. Задачите били лесни, свършил на половината време. 😂  Само последното като чух и ми беше ясно, че се е омотал.

# 414
  • София
Здравейте, моят 7-мокласник още не е тръгнал на училище, нагласил се е за понеделник.

Големият ми син си тръгна на училище, в СМГ. Вече имат позитивен случай в съседен клас. Няма да са присъствено само от съответния клас. Нашите си продължават присъствено.

Ние с малкия прибрахме успешно и здрави, поне безсимптомни. Посвири доста (5 концерта), нови приятелства, чудни 12 дни си изкарахме.
Едно предимство на онлайн РС е, че успях да се вържа от Чехия без проблем.
В НМУ доста стриктни мерки има за сега, с цел да се зпази максимално дълго присъственото заради музикалното обучение... то не става онлайн, какво ли не опитвахме (т.е. формално става де, но ползата е много минимална).

valeriq.k, в училищата по изкуства също карат на мускули, в спортните Wink
Аз вярвам, че моят син съвсем успешно ще се справи с НВО, живот и здраве. Няма да ходи на курсове, защото няма време.

И последно, на някой от вашите младежи и девойки, ако им се ходи на концерт класическа музика, пиано, на набора, заповядайте на 25.09.2020 от 19:00 в Сити Арт Марк Център в София:
https://www.cmart.info/teatr

или по-удобно тук за ползващите ФБ.
Скрит текст:
(малко са го подмладили, ще е станал на 13 до тогава Wink)
(продават се билети през място и се изискват маски)

# 415
  • Стара Загора
Така... Въпроса за карантината зададох предварително, но от снощи вече е потвърдено, че в класа на дъщеря ми( която е 12 клас )  има болeн ученик. Снощи даже са минали полицаи през половината клас да им връчат уведомления, че са под карантина. В петък и двамата бяха на училище следобед, когато стана ясно че в класа на щерката имат болен с изследване от частна лаборатория. Класа на дъщеря ми го изпратиха да си ходи и ги предупредиха да не излизат. Тя ми се обади и аз като отговорен родител се обадих на класната на сина ми - учи в друго училище. Тя ме помоли да го вземем и че ще пита ръководството какво се прави в този случай. След около два часа жената каза, че не знаели и да се обадя на личната и да занеса бележка от нея, че той е здрав и може да ходи на училище. Та затова и зададох този въпрос тук. Според мен това ще е доста често срещана ситуация и би следвало да имат разписано какво се прави в този случай, а не да ме пращат при личната.
Засега ги държа всеки в стаята си и не му дадох да излезе да кара колело и той е супер нещастен. Утре ще се обаждам на личната  - да видим какво ще каже за Александър. Ако може да ходи на училище обмислям да отидат с баща му в апартамента на баба си, а нея да пратим малко на село.... Все пак да няма никакъв контакт със сестра си.
Та така стартираме учебната година.....

# 416
rally, синът ти е известен! Вчера минавах оттам и гледах афиша.Дано не ги застигат повече карантини и технически усложнения ...

Моя син също засега няма да го пращам на школа. Ще чакам евентуална препоръка от учителите. И после препоръки от препатили познати 😂 На него му е достатъчно натоварено за първа година в бг училище - не е правил преразкази и не всичката терминология му е ясна, но пък иначе е изпълнителен и стриктен. Ако усети подкрепа в училище, би трябвало да се справи сам. То и не е ясно какво би искал да учи по-нататък....

# 417
  • Plovdiv, Bulgaria

Аз се боря за обикновена паралелка в пловдивското МГ, нямам големи изисквания. Той не се бори за нищо. Преди 7 години с големия искахме системното програмиране, което почти винаги е с най-висок минимален бал в Пловдив и бях многооо по-спокойно, отколкото сега. След първото добро, ученолюбиво и примерно дете да ми се падне второ - мързеливо, шикалкавещо и обсолютно незаинтересовано дете е грандиозен шок и стрес.
Помрънках си.
Все едно описваш моите терзания!  Големият ми син беше трудолюбив, уважаващ познанията и ориентиран къде иска да учи. Разбира се с много "побутвания" от наша страна, но тук с малкия нещата са извън контрол. Всичко, ама всичко става с много говорене, повтаряния и пак не "доизпипва" нищо до края!

# 418
  • На морето!
Понеже скоро бях контактна на карантиниран- отговарям.
Органичаваме максимално контактите извън работа-училище, а при тези които не можем спазваме стриктни 3те Д-та. Следим се за симптоми и следим състоянието на карантинирания, ако той не развие нищо до 14дни или му направят ПСР и е отрицателен и ние сме вън от опасност. Не правят ПСР на контакти без симптоми, освен ако не са медици, учители и засега ученици.
Няма как да се карантинират контактните на контактните, тогава пак стигаме до затваряне на държавата.
Моят син още не е започнал с входните нива, за щастие, оказа се, че ДО и летния мързел имат по-сериозно отражение отколкото предполагахме. Сега ще има да наваксва, а вече обяви, че школата е ужасно скучна и тези 3 часа минавали изключително бавно (смятайте колко е вглъбен в упражненията).

# 419
  • София
Моята девойка започна днес курсовете. Беше много доволна от госпожата по математика. Часовете били минали много бързо. Правили и мини тест и успяла всичко да си реши правилно 🙂.
По БЕЛ също й било интересно, но към края на часовете вече и идвало много, но ще свикне, няма друг избор.

Общи условия

Активация на акаунт