За зелените лампи в нашия живот

• 9 060
  • 325
  •   1
Отговори
# 30
Като стана дума за клишета, да споделя и хубава мисъл - перфектният човек за теб може би е вече намерил перфектният за себе си.

Та, зелена светлина не значи докато смъртта ни раздели.

# 31
Oryon, може би като се спъне човек, един или два пъти, повече цени после истинското, до което е стигнал. Не винаги всичко е по желание или от добри намерения. Както казват, понякога доста жаби трябва да целунеш, че да намериш принца. Наши приятели понякога ни подхвърлят:" абе, вие па сте пълна скръб, как не си омръзнахте", с ММ сме ученическа любов. Изобщо не мога да твърдя, че винаги ще е така, но и не ме терзаят мисли докога ще е и ще е ли или не. Изобщо, за мен правила няма. Както писа съфорумка, като усетиш, че той е твоят човек, но не да си го въобразяваш, а наистина да го усетиш, нататък е лесно. Не че няма трудности, но да кажем по-лесно се преодоляват. А докога ще си с един човек, едва ли някой може да определи. Всичко може да се случи, и очаквано, и неочаквано и не зависещо от теб. Но, като си с него, да ви е добре, независимо от други обстоятелства, а не да си стъжвате живота взаимно.

# 32
  • Агент под прикритие
Дано да ги намериш тези хора, akoiskash-vqrvai. Горе в темата са се изказали и форумци с 2-3 развода, но пак дават акъл какво е нормална връзка. Ако знаеха, нямаше да се спъват в поредна лопата. Иначе ръсят мъдрост като прах от криле на феи... Не взимай много присърце клишетата във форума, пази се имидж и се правят демонстрации.
+1

Както писах в една друга тема, хора с два - три развода не могат да те научат на нищо друго, освен това как се взима поредица от лоши решения. И тези решения се взимат напълно съзнателно, пък нека хората да си обясняват колко пъти трябвало да се спъне човек и какви му били намеренията.

# 33
Е, не взимайте пример от хората с 2-3 развода, а от тези без. То пък там как беше...кофти ли каза някой. Може и изобщо да не се напъвате да влизате в отношения, които и без друго са обречени. След 5 години на 6-тата или когато там възникне проблем. Обаче пък самотата - не се трае, да му се незнае.
Simple Smile

П.п. Тая мода с дисфункционалните семейства - психолозите ли им пълнят главите на хората? Представям си на 1-2-3 среща. Виж сега, много искам връзка и чакам зелен светофар. Обаче все ми свети червено и проблемът е  в дисфункционалното ми семейството,  в теб или и двете. Ти какво смяташ да направиш по въпроса 😀

# 34
Здравейте, драги съфорумци, реших и аз да пусна темичка Simple Smile

Ще линк-на две теми, които са много коментирани, много обсъждани, те са ми отправна точка за текущата тема.
1. За „червените лампи“ в моя живот
2. Невъзможните хора в живота ни

И ще дам малко предисловие, ще се постарая да не е и прекален лично, все пак е форум.
Като цяло аз съм от дисфункционално семейство, с две думи. Да, знам какво ще последва - не се оправдавай с родителите, това е детско. Да, така е, но ми е повлияло и сякаш лекуване няма. Като почнем от самочувствие, та до себеобич и т.н. Защо в раздел "Семейни отношения"? Защото когато си неуверен, жертва, прекалено "добър" и някак лоялен, с по-слаби граници (бързо се разкриваш и т.н.), често те налазват неподходящи хора - било то приятели, които само смучат, било то любовни връзки. Да се фокусираме на любовните. Конкретно аз, често привличам насилници, емоционални най-вече, бита не съм била, ама пак...

Знам че имам работа и по себе си, но хайде да карам по същество.

Как да разпознаем зрялата любов, зрялата връзка, свестния партньор - бил той мъж или жена...
Много лесно. Със зрялата любов трябва да ти добре. Да ти е спокойно на душата. Да бъдеш себе си, а не в роля, без грам притеснение. Да ти дава усещането, че можеш да му споделиш и най мрачните си тайни. Зрялата любов не е "борба за връзката", а уверено, спокойно и усмихнато "плаване" през живота рамо до рамо.

# 35
Доста неща сте казали, от мен още едно - човекът не иска да те променя.
Няма „Ще бъдем заедно, но трябва да си обновиш гардероба/ ремонтираш апартамента/ намериш по-доходна работа, че ще имаме много харчове/ да направиш нещо за това коремче... Примерите са произволни, само с илюстративна цел. Smiley

# 36
Нямаме такъв израз "зелена лампа" в българския език. Може би друг израз би бил по-подходящ. Ще помисля за такъв, че да не ползваме на сляпо чуждици, които не стоят добре в езика ни. (Например, направо се облещвам като чуя профаните да говорят натискане на бутони, а button се превежда копче, не бутон, докато ние си имаме израз на български: да ти стъпят на мазола.)

Относно, хубавите знаци, четенето на книги много го уважавам. Не съм видяла мъж който да чете книги (сериозни, не фантастика) и да е тесногръд.

Друг хубав знак за мен е да си поживял като емигрант малко. Да знаеш какво е да няма кой да ти носи, меси, помага. Много характер изгражда това.

Трети хубав знак е да е попътувал малко. По възможност и в страните, в които ориз за закуска обяд и вечеря е богаташко ядете, защото е три пъти на ден. Въобще по това как някой си прекарва почивката може много да се заключи за това какви са му ценностите и приоритетите.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 08:36 от Елфичка

# 37
За „зрялата любов“ трябва самият ти да си „узрял“. Иначе няма как...

# 38
Според мен, за да има нормална, зряла и любяща връзка, трябва поне единият от партньорите да е нормален, зрял и любящ. Тогава той ще може да "дръпне" другия партньор, който може да има кофти идея как трябва да изглежда една връзка и примерно да е убеден, че мъжете винаги изневеряват, такива са си, не може да им имаш вяра. Така се случи с мен. Зелените лампички са: уважение, приемане и мисъл винаги за другия партньор и за неговото добруване.

# 39
Uncommon,

напълно си права.
Нека не забравяме, че повечето с дълъг брак, са се взели на ранна възраст. Колко от тях са били наистина такива? Зрели и осъзнати?
Ще се радвам да чуя тяхното мнение.
На младини гледаме съвсем други качества, бъркаме кекса с любов и тн..единици са тези, които са направили тогава зрял и осъзнат избор.
Дългият брак в повечето случаи се държи именно на това, че единия партньор израства и надрасва битовизмите и нещата, които го дразнят в партньора..започва да дърпа и другия и тн, къде с "борба', къде с "лекота"..докато накрая не намерят хармонията и баланса отново в отношенията и остареят щастливи заедно.

# 40
Как да разпознаем зрялата любов, зрялата връзка, свестния партньор - бил той мъж или жена. Кои са ЗЕЛЕНИТЕ лампи за добра и трайна, хармонична връзка, а защо не и щастлив брак?
Доверието, честността, вниманието и любовта. За мен това са зелените лампи.

# 41
Цитат
Изобщо "истинска", зряла и нормална любов м/у двама души, може ли да съществува?

идея нямам нито какво е истинска, нито какво е зряла, а за нормална изобщо да не говорим
кое определя нормалността на една любов?

искам да ми е добре, а това се случва, когато с човека сме "на един акъл"
по-тегобният въпрос е колко време ще останем на един и същ

# 42
Uncommon,

напълно си права.
Нека не забравяме, че повечето с дълъг брак, са се взели на ранна възраст. Колко от тях са били наистина такива? Зрели и осъзнати?
Ще се радвам да чуя тяхното мнение.
На младини гледаме съвсем други качества, бъркаме кекса с любов и тн..единици са тези, които са направили тогава зрял и осъзнат избор.
Дългият брак в повечето случаи се държи именно на това, че единия партньор израства и надрасва битовизмите и нещата, които го дразнят в партньора..започва да дърпа и другия и тн, къде с "борба', къде с "лекота"..докато накрая не намерят хармонията и баланса отново в отношенията и остареят щастливи заедно.
Да, Angel_Wing, нашият брак е такъв. Запознахме се, когато нямах 19, той тъкмо навършваше 21. Оженихме се 3 години по-късно и сега вече сме живели повече заедно, отколкото поотделно.
На ММ за късмет не се наложи да израства, директно си беше мъдър и балансиран, може да се е родил такъв, или да е станал такъв в семейството на родителите си. За разлика от мен, която бях (и съм) емоционална и импулсивна. Той ме приземява, подкрепя и винаги ми дава умни съвети. Но това не значи, че не спорим, та искри хвърчат на километри.

Според мен, за добрата връзка всеки трябва да е отворен към мнението на другия, и всеки трябва да е готов да каже мнението си. Ако не се доизказват, се натрупват напрежения, един ден вулканът избухва и помита всичко.

# 43
Uncommon,

Прекрасно! Това е истински късмет и много се радвам, че има такива примери.

"за добрата връзка всеки трябва да е отворен към мнението на другия, и всеки трябва да е готов да каже мнението си. Ако не се доизказват, се натрупват напрежения, един ден вулканът избухва и помита всичко."
Това също е много ключово, обаче в началото как да го индикираш веднага като "зелена" светлина?
Бих добавила също - и не само да си кажеш мнението напълно свободно, но и то да бъде прието без осъждане, критика и его-надмощие.

# 44
Според мен няма зрели и осъзнати хора и всички решения се взимат на базата на емоциите, дори и когато си мислим, че са рационални. Многократно е доказвано в експерименти. Дори дреболии като дали взимаш решение гладен или нахранен оказват влияние. После покриваме решението си с рационални оправдания и обяснения, или пък говорим за интуиция.

Иначе от темата забелязвам, че хората с по-дълги връзки са по-умерени в изказванията.

Лошото всички знаем какво е, но доброто е различно за различните хора. Един самостоятелен човек ще се радва да му дават свобода, а един пасивен ще се чувства загубен и изоставен. Кое е доброто? Всичко е относително. Аз не бих оцеляла в супер-осъзнатата връзка на Пенка, а Пенка в моята би видяла не зелени светофари, а червени.

Общи условия

Активация на акаунт