За зелените лампи в нашия живот

• 9 197
  • 325
  •   1
Отговори
# 75
Орион, разби ме с тази история от затвора! Yum Прошенията вече само в 8, никакво 11 часа!

Взех и аз да се зачудвам за емпатията, май доста различен смисъл вкарват различните хора в тази хубава чуждица. Та се поразрових и ето какво установявам: от старогръцки (с друг смисъл), в съвременните езици въведена от германци със смисъл Einfühlung, тоест поставяне в положението на другия - бих казала съчувствие.
Оттам нататък допускам хората да си добавят по свое желание и други значения. Wink

# 76
Няма нужд ахората да си добавят нищо за "емпатия". Има си психологически термин на български и той е – умението да влезеш в кожата на другия. Не е нужно да му съчувстваш или демонстрираш чувства, а да успееш да влезеш в обувките му. Дали ще проявиш съчувствие, ще дадеш реакция е отделен въпрос. Емпатията е възможността на отсрещния да съпреживява с теб, да се идентифицира с твоите чувства.

# 77
Орион наистина ми импонира най-много, не го правя, за да съм напук на другите, ама уви, така се чувствам.

Като типична жертвичка, малко ли пъти с мен са се отнасяли с пренебрежение, дори бегли познати - ама ти си една, ама все гледаш да се харесаш. Ама ти какво, чакаш някой да те обича ли.

Пасивна съм, да, незряла.

Всички ме поучават каква да бъда, но като питаш конкретно - добре, какво е здраво, никой не може и да ти отговори.

Анкетата съвсем не е случайна, аз просто не вярвам, че някой някога ще ме обича точно такава, каквато съм. Аз не мога да го направя за себе си, мога ли да очаквам някой друг да го прави.

Но поне искам да си минимизирам щетите.
Затова пуснах темата - каква е тая зряла любов, какво значи "истинска" любов? В темите преливат съвети за бягане с 200, за "самоуважение", човек да се бил обичал, самоуважавал, аз това го разбирам само на теория. И приятелка да надъхам така - да, ама не и себе си.

Не че в момента съм в много лоши отношения, но са суботпимални де.

И поне да знам за какво да се оглеждам.

Надявам се да изпитам тоя екстаз, за който говорите вие, с щастливите връзки.

Кикимора добре се е изказала, човек трябва да се променя, да се преболедува, тогава евентуално почва да харесва "нормалното", да го привлича, явно не е истината в търсенето на зелените лампички.

Малко лирическо отклонение.

И, Орион... Hands Clap  Много ми импонираш, не знам дали е за хубаво))) или за лошо

# 78
Няма нужд ахората да си добавят нищо за "емпатия". Има си психологически термин на български и той е – умението да влезеш в кожата на другия. Не е нужно да му съчувстваш или демонстрираш чувства, а да успееш да влезеш в обувките му. Дали ще проявиш съчувствие, ще дадеш реакция е отделен въпрос. Емпатията е възможността на отсрещния да съпреживява с теб, да се идентифицира с твоите чувства.
Психолозите не демонстрират чувства, а търсят решения; това съм го видяла от психолог, с който общувам постоянно. Докато в ежедневието думата обраства с всякакви нюанси и смисли, и точно така започват недоразуменията.

# 79
Нищо не търсят психолозите, правят препратки към личността на "потърпевшия" и той сам да намери за себе си дадени смисли. Не бих разчитала на психолози, а на собствено осъзнаване. Търсете ключът за бараката в себе си, а не във външни маркери, индикатори, сламки.

# 80
Босилке, никакви кожи, нито съпреживяване. Разбиране е думата, чуваемост, на прост български. В превода от чужда литература се загубват много, дори специалисти.  Ако и сега не разбираш, давам ти пример - да може човекът отсреща да си каже, без да го прекъсваш и налагаш своето мислене и  своите решения или своето правилно. Да съпреживяваш означава съвсем друго.

# 81
Аз имам друго разбиране за емпата - това е не да съчувстваш, а да съпреживяваш емоциите на другите. Което понякога е доста натоварващо и мъчително, особено ако си в отровна среда и не знаеш как да го овладееш.

# 82
Дренче, Дренче... язък, че си психолог, само туй ще кажа и ще чакам да ме затрият.

# 83
някой /дренка/ на предишните страници спомена притежаване
искрящо зелен светофар за мен е да не се опитва никой да ме ревнува, притежава, да ми държи сметка за оказано внимание или невнимание и т. н.

# 84
Нямам диплома за психолог, приложната психология е част от клиничната практика. Ако не знаеш, да знаеш.
Simple Smile

# 85
Знам, знам, учила съм и затуй ти обръщам внимание, че леко излизаш от нормата. Гранична си, ама си те обичам!

# 86
Ех тая емпатия , добре , ще се опитам да обясня, аз какво имах  предвид
човечност е другото за което се сещам, като аналог на това, което искам да кажа
трепетите в сърцето и другия орган са много приятни /трябва и на думата любов да дадем дефиниция / , но когато нещата опрат до създаване на сериозна връзка / семейство, поне повечето хора срещат и трудности , здравословни, финансови , отглеждане на деца и тн  Тогава определено не исках   и не искам сега ,човекът до мен да е егоист и с огромно его ,не мисля , че такива хора могат да създадат уют , доверие , разбиране...

akoiskash-vqrvai, наистина съжалявам , че форума не е място за сериозни разговори , много неща бих искала да ти кажа Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 18:29 от Тинти Минти 630251

# 87
От коя норма? Твоята ли? Естествено, дори обратното би ме притеснило сериозно. Simple Smile

# 88
Няма норма аз. Колтуча според хората.

Иначе темата е чудесна и много полезна/поучителна.
да се види, че "зелени", "пембени" и всякакви лампи са продължение на собствените ни проекции за цвят, представи, мечти.

# 89
  • Linz
"... аз просто не вярвам, че някой някога ще ме обича точно такава, каквато съм."

Защо? Смяташ, че не заслужаваш любов ли?

Общи условия

Активация на акаунт