За зелените лампи в нашия живот

• 9 143
  • 325
  •   1
Отговори
# 195
Красотата е доста условно понятие.
Красива се чувства едва от няколко години. Преди не съм се смятала за такава. Имала съм “хубаво” тяло само винаги, но то от ген и дълги години балет и спорт.
Сега съм и наистина се чувствам красива - защото се харесвам, обичам и грижа за себе си любов. И ми личи. Излъчването ми е съвсем различно, не физиката.

Лорелада,
Самочувствието на човека/детето зависи основно от родителите. Те са тези, които ти дават начлните “настройки” за това.
И не е да не са ме обичали, просто не са ми го показвали. Никога не са ме хвалели, поощрявали и тн, все критики и недоволства бяха. Представи си само до колко бъгове и грешни представи може да доведе по-нататък..)
Простила съм им отдавна. Това просто беше техният начин. И те така са били възпитавани - като в казарма и лишения, в тежките следвоенни години.

# 196
Орион, мисля да го приема като комплимент направо..
Явно наистина тотално съм си сменила чипа, щом от жертва на манипулатори - съм успяла да стана манипулатор..))
Добре, че  “манипулираният” твърди, че е безкрайно щастлив и благодарен и определено му личи по трансформацията, която и той щастливо изживява.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 11:10 от Angel_wing

# 197
Е, винаги е по-добре за индивида той да прави нещо кофти на околните, а не те да му го правят. Древен принцип, има го в мъдрите книги. Smile
Разбира се, че ще е щастлив, нали иначе си му казала, че ще го напуснеш.

# 198
Не превръщайте темата в "да оправдаем собствените си избори и да покажем, че на другите са грешни".
Иначе би била полезна за много жени, особено тези, които са по-неуверени, нерешителни, объркани.

Да не съм офтопик – огромна зелена лампа за мен е: мярата. Мъж/жена, които умеят да намират точната граница и мяра във всичко – изказ, общуване, забавления, работа са заявка за стабилна личност.

# 199
Wing
Вдъхновяваш ме. Аз съм ти фен. Най-много заради това, че не си се страхувала от провал (или въпреки това) не си се отказала да пробваш пак и пак. Ти си пример за това, че хората заслужават да бъдат щастливи, защото животът е твърде кратък и само един.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 11:21 от dety

# 200
Много, много хубава тема.
Точно снощи имах разговор с приятелка със сходен проблем - тя смята, че е имала доста dysfunctional, направо токсични, отношения, и то не само романтични, съответно изпитва затруднения да различи кое е червена лампа за партньор и кое е лично нейна особеност/проблем/възприятие, с които трябва да се справи. Къде е балансът, границите и т.н. Аз имам коренно различен опит зад гърба си, който идва със своите специфики, уроци и ползи, та... любопитен, много стойностен разговор се получи.

В момента ми бягат думите, а така мога да се разпиша по темата... дано да дойдат скоро. За момента ще споделя няколко зелени лампи или позитивни сигнала - опитвам се да не са само по направления мъж-жена, а като цяло, тъй като доста си подбирам средата и близките хора:

- Задаване на доста въпроси с цел опознаване (а не правене на предположения). Да, наистина делата казват повече от думите, но просто за мен е зелена лампа човекът да допуска, че може да греши или че просто не е всезнаещ, за да е сигурен за мотивацията ми зад дадено действие или изказване и предпочитам да попита.
- Много тясно свързано: намеренията зад въпроса. Винаги си личи кога е тест, кога е пасивно-агресивно и кога е с добри намерения, любопитство, интерес. С няколко момичета съм отрязала контакт точно заради това.
- Разбирането, че всички функционираме различно и че моите различни предпочитания не са лично отношение. Пример: във форума неведнъж съм мяркала изказването, че ако още в началото на едни отношения някой имал бил нужда от лично пространство, пиши го бегало. Това просто било маскиране на липса на интерес. Такива хора, например, никога не биха си направили труда да попитат защо аз имам нужда от такова, а то реално има история и доста добре обосновани аргументи зад това ми предпочитание. Но.. Съдбата си знае работата, такива биха приели, че нямам достатъчно интерес за тяхната свръхинтересна особа и бихме се разминали. Прекрасно всъщност. Правилните хора - или зелените лампи, за да сме по темата - биха попитали защо предпочитам така и не предполагат автоматично, че светът се върти около тях и всяко мое действие е насочено лично към тях.

Други зелени лампи:
- добри (=здравословни) отношения с родителите, по-конкретно на сина с майката. Наистина много, много неща идват от там.
- при запознаство с мъж ми прави много приятно впечатление, ако говори за бивши и като цяло за други жени по позитивен начин. Да не се говори въобще по тези две теми е червен флаг. Да се говори зле, с лошо чувство, без да се споменават и добрите качества на тези хора, също. Всеки път, като стане дума за жени, да се намесват секс, пари, скрити мотиви, е абсурд. Извинявам се, че все давам и негативния пример, просто мисля, че така по-лесно ще усетите разликата, която аз съм видяла от първо лице.
- приемане на особеностите на другия пол с усмивка. При мъже: не искам да използвам думата снизходителност, защото има негативна конотация, но една такава лека усмивка, покровителствено отношение и т.н. тип "да, може да не сте най-ориентираните хора на планетата, но сте толкова добри в X, Y, Z и добре че сте вие".  Тоест... признаването на хармонията, допълването на половете, отнасянето с добронамереност и сладка закачливост към особеностите и недостатъците на отсрещния. При жени аналогично + търся естественото женско желание да се балансира и да се запълни дупката във възприятията по някакъв начин.
- позитивния поглед към живота
- търсенето на отговорността на първо място в себе си и чак после - в останалите и заобикалящия свят
- адаптивност - отвращава ме модерният еквивалент на носталгията към Байтошово време. Впечатлява ме, когато един човек (всеки като цяло, но особено мъж) намира начин и се приспособява.
- социална компетенция и усет. Да знае с кого и как да се държи. Да не е свръхфамилиарен или суперскован в неподходящи моменти. Това ми е пипкаво. Харесвам интересни и силни характери, но ми е важно да имам хармония около себе си, съответно да се разбира и с други хора.
- отношение към критика: да млъкне и да се замисли върху казаното, не да връща веднага с "Ами ти еди-какво-си и какво право имаш да ми говориш...".
- здравословна приятелска и всякаква друга среда. Боклучава, кифленска, негативна обстановка говори или за неумение да се подбира, или за нежелание, води до неправилна представителна извадка и до моето отегчение, когато ми надуват главата с примери за чалга отношения тип Биг Брадър. С такива хора ме делят планини разлика.
- на 100% казаното от Босилка: "Мъж/жена, които умеят да намират точната граница и мяра във всичко – изказ, общуване, забавления, работа са заявка за стабилна личност."

П.С. Angel_wing, наистина излъчването ти е на много щастлива жена. Браво на мъжа до теб! Simple Smile

# 201
Бамбина, прекрасен пост!

# 202
Цитат
Става перфектно ясно от постовете ти, на които сюжетната линия се върти основно около теб, а останалите се споменават като второразряди актьори с епизодични роли.

А не е ли най-нормалното нещо на света да си главният герой във филма, наречен собствения ти живот, а всички останали наистина да са с епизодични роли, било то по-дълги или по-кратки? Филмът разказва твоята история, всички останали са погледнати през призмата на уроците, които са ти предали; травмите, които са ти нанесли; щастието, с което са те дарили. Ако имаме късмет, срещаме няколко човека, с които взаимно изпълняваме поддържаща роля във филмите си. Казвам го като щастливка, надарена и - надявам се - заслужила няколко такива човека в живота си.

Или казано по-простичко: Хора идват и си отиват, това често е болезнено, но също така е извън нашия контрол. Да зависиш напълно от някого е нездравословно и точно отказът да го направиш показва, че поемаш отговорност и си носиш последствията, та не знам как го изкара като нещо негативно Simple Smile

# 203
  • Агент под прикритие
Бамбина, ти винаги си си главния герой в собствения си филм. От това няма мърдане. Начина, по който говориш за второстепените актьори обаче определя жанра на филма: комедия, трагедия, ужаси... Grinning
Този начин обаче говори И за теб.

# 204
Така казано, се съгласявам напълно. Затова и горе споменах точката с бившите - има повече от 1 начин да кажеш, че някой те е травматизирал и е обективно кофти човек, а ти си направил грешен избор. Според мен този начин е: обективно, с обзор на преживяното и със спокойствие, спечелено с времето и с пооблизаните рани. Не е реалистично да си заравяш главата в пясъка и да не говориш за нищо освен за позитивите, нито пък е здравословно и не говори добре за личностните ти качества да го правиш с ожесточение и злост. Отново: според мен.
Но при angel_wing не виждам нито едно от двете. Просто си дава сметка за извървения път и изплувалите дефицити, с които е трябвало да се бори. Simple Smile

# 205
Сега е моментът да се вкара рефрена "с развитието на другия".  Laughing
И темата да приключи.

# 206
Най-добре е и красавица, и със самочувствие, щото за да я носи мъж на ръце, трябва да я вдигне от земята, ся няма да я лови във въздуха.
Ейнджъл, последно - ще остаряваш ли или ще бягаш, нали уж си направила правилен избор, пък пак за предателства мислиш?

# 207
Дренче,

самоцитирам се. Пък се надявам искрено да се спре с това избирателно четене..))

"най-накрая срещнах човек, с когото знам, че ще остарея мирно и спокойно.
Но ако ме предаде - няма да му го простя, пак ще си тръгна и той го знае.."

"И не се заричам, абсолютно наясно съм, че всичко е възможно да се случи на този свят, предпочитам обаче да не храня страховете си, а да се радвам на живота, такъв, какъвто е."

# 208
Двете изречения в кавичките по-добре не ги споменавай заедно, щото ти заминава имиджа на осъзната и каква беше още Simple Smile

# 209
Дренка, просто се заяждаш.

В животът нищо не е статично. Сега е щастлива, утре може да не е, връзката може да се промени.
И тя вече има достатъчно любов в себе си, и стандарти, за да си тръгне, а не да остане, ако нещата тръгнат на зле.

Благодаря на Бамбина за мнението, уникално е

Общи условия

Активация на акаунт