Какви ножове да избера?

• 17 925
  • 115
  •   1
Отговори
# 75
Точно за това попитах.

# 76
Това си е комбинация от добър нож + точило. Аз лично имам едно наум, защото не вярвам, че ще работи само с небрежно изваждане. Трябва си натиск и определена техника за изваждане. И тогава ще работи, но е само с фино заточване предполагам, а и само за един нож. Аз имам отделни нормални ножове + отделно точило с три степени (подобно на това долу) и не мисля да избирам пенкилер. Впрочем препоръчвам ножовете на WMF, по-добри са от Солинген.
И при условие, че едно точило е към 20 лева, а един добър нож е към 150, как си го представяш това нещо за 60 лв. да е наистина супер-дупер?

# 77
ЧС, при този тип точило, който си показала, пак се иска малко опит, за да се спазва ъгъл на заточване. При него лесно се изкривява от едната страна да е по-скосено, отколкото от другата. А ъгълът е важен и различен за различните ножове. Аз мога да следвам ъгъла и на обикновен естествен камък, но си иска много опит.
Мисля, че ще е удобен, а и цената не е някаква надута.

ПС Намирала съм ножове, които режат и се точат идеално и на доста по-ниски цени, вкл. немаркови и китайчоци. Не отричам качествените маркови ножове, но аз нямам нито един марков, не слугувам на марки. Не ми се дават толкова пари за маркови, като мога да си купя за много по-малко, добри ножове. Така, че цената, според мен, не е чак такъв критерий.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 17:28 от Diorela

# 78
И на мен не ми допада особено тази комбинация. Това наистина при всяко прибиране и изваждане ще прави някакво заточване, но ще оправя само фини подбивания на острието. Ако ножа е подбит по-сериозно като от среща с кокал или костилка това няма да го оправи. V-образните точила са възможно най-кофти точилата, но за евтини ножове вършат работа, защото тях няма какво толкова да ги щадиш.

# 79
Не съм спец и не знам кои точила са супер и кои не, но аз съм много доволна от моето и с моя WMF нож се погаждат чудесно. Както казах, имам  и друг на Солинген, но  е много по-зле като заточване и задържане на остър ръб.

# 80
Ти Солингена точила ли си го на V-образното? И каква марка е, защото просто Солинген не означава нищо?

# 81
И двата съм точила, но с различен резултат. На Солингена не мога да проверя точно коя марка е, защото е донесен от Германия преди над двадесет години и се е изтрило, едва едва си личи, че е имало нещо. Но не беше евтинджос. Но и двата се мият в миялна без проблеми, макар да не се препоръчва особено.

# 82
Е преди да се изтрие не си ли видяла каква марка е? Както и да е. Тези V-образните отнемат метал надлъжно на острието, буквално го дялкат. Отнемат излишно много и го правят неравномерно, защото няма как да поддържаш равномерен натиск през цялото време. На камък или на масат заточването е перпендикулярно на острието и се създава фин трион по ръба дето няма как да го създадеш при надлъжно заточване. Освен това на V-образните ъгъла е двадесетина градуса и ако прекараш Wusthof, които са 15 градуса или пък японски, които са с още по остър ъгъл ти буквално му унищожаваш острието.

# 83
Гледала съм, но няма да го помня Simple Smile
И всичко написано е вярно, но при мен си работи идеално. Аз не съм фенка на супер острите ножове (с много малък ъгъл), защото ползвам един универсален нож за всичко - от рязане на зеленчуци до филетиране и не искам нещо, което да пазя само за меки неща. И се справя съвсем задоволително.

# 84
Тогава се обезсмисля притежаването на хубав нож. Ако няма да е максимално остър то и тези дето са по 10 лева по веригите ще вършат същата работа. И при тях няма да постигаш бръснеща острота и в същото време можеш да ги прекарваш набързо през V-образното без изобщо да ти пука.

# 85
Не е баш така. Както вече писах, Солингенът ми нито може да се наточи колкото другия, нито държи ръб толкова дълго. А максимално острият нож изисква специални грижи - служи само за доматки, не може да се мие в миялна и какво ли не. От такъв няма смисъл за хиляди левове. Но 100 - 150 лева са си добра инвестиция за мен.

# 86
Доматките всъщност са всички зеленчуци, а така като си направя една груба сметка 90% от нещата, които режа са зеленчуци.

# 87
Супер, значи на теб ти трябва друг нож. Аз режа месо, риба, сирена, колбаси и други, освен зеленчуците. С този нож и обезкостявам, и филетирам риба. Държа на универсален нож.

# 88
Доматите са плод,според биолозите. Това между другото.

Вече писах,че купих китайски малък нож за 1.50лв. от ония магазини за левче.Реже като бръснач. Буквално. И се наточва само с пет-шест плъзгания по точилния камък.
Няма вид на правен от някакви вредни метали. Острието му прилича на някаква по-твърда нелъскава,а матова ламарина. Но е железен.

# 89
То и аз ги режа тези неща, но го правя с други ножове. Просто казвам, че голямото рязане е при зеленчуците. А за филетиране на риба, колкото по-остър е ножът, толкова по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт