Какви ножове да избера?

• 17 914
  • 115
  •   1
Отговори
# 105
Те имат различни серии. С пластмасовите дръжки продължението на острието влиза много малко навътре в дръжката, най-много до половината дръжка, а обикновено и по-малко. Те са и по-тънки, щанцоват ги от руло ламарина. Другите които са full-tang са по-дебели и заготовката идва на отделно парче стомана, те са и по-скъпи 2-3 пъти от тези с пластмасовите дръжки.

# 106
Възможно е. И обяснява защо се случва това с всичките пет такива, които купих. Но не ги оправдава.
Други с такива размери в магазина нямаше. А и как да зная, че са боклук.
Всъщност като тръгнах да заточвам единия видях, че наистина е направо ламарина. Та затова казах, че съм разочарована от тази фирма.
Не бяха евтини. Бяха единствените с размерите, които търсих.

# 107
Тангът е скрит в дръжката, но добрият нож си личи и по стоманата, и по материала на дръжката, и по щифтовете, които държат дръжката и танга в едно.

# 108
Този, още на снимка ми намирисва на много твърда стомана, трудна за заточване. Laughing
не обичам твърдите стомани. По-трудно се изтъпяват, но и заточването им е в пъти по-трудоемко. имам едно такова къхненско ножле, единственото, което ММ  реши да ми подари. Simple Smile
Другите са ми много качествени стари ножове от ножарската фабрика във Велико Търново и доста добри китайчоци. До сега само един кухненски нож се е чупил у нас и то, защото оставих ММ да се напъва да реже кочаните на зелките. Joy

The_Third, ножът ти е прекрасен. И със сигурност адски скъп. Не бих ползвала такъв нож за кухненски. Аз не си пазя кухненските ножове, затова. А този нож иска пазене. И все пак, убедена съм, че с него няма да успееш да се избръснеш, колкото и да е остър. Simple Smile
За точилата нанива съм чела, че ги хвалят, но не ми е попадал да пробвам. Грит 800 е едър, агресивен.

Tortilla Flat, колежке, не можа ли да я скриеш тази втората снимка? Сърцебиене получих. Joy И аз се чудя дали да си купя арканзасец, но съм загледала и от жълтите белгии, макар, че те не са най-подходящите за кухненски ножове. Те са си за бръсначи. Не, че ми трябва, ама ей тъй, да си имам и такава.

А като сме тръгнали да си показваме камъните, ще се включа и аз с моя много стар камък, от началото на миналия век.
Както по-рано съм писала, на външен вид, каша и характеристики прилича на  Rouge du Salm / La Loraine - мина, от която са добивани доста добри камъни, самостоятелен слой, с качества между жълтите и сините кутикули и която отдавна е изчерпана. Камъкът е много фин, бързо прави каша, която може да е агресивна. Заточва и полира в зависимост от консистенцията на кашата.  Трудно се намират вече такива. У нас няма кой да го определи.
Информация за Rouge du Salm / La Loraine на 47/48 стр. https://bosq.home.xs4all.nl/info%2020m/grinding_and_honing_part_ … an_whetstones.pdf

На тази снимка белите петна са от светкавицата.

Ето един камък Rouge du Salm / La Loraine, изглеждат еднакво.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 01:29 от Diorela

# 109
Трябва да се пази и аз не давам на никой друг да работи с него. Обаче не е някаква особена трудност, не трябва да се режат неща с костилки, като праскови например и не трябва да се оставя мокро острието. Не е трудно да се спазват. А и да се реже върху дъска, а не в чиния да кажем. А за бръсненето не съм пробвал да си бръсна лицето, защото най-малкото е неудобен, но ръката ми и в момента я бръсне, а не съм до заточвал скоро. Пробвал съм след заточване да хвана косъм с едната ръка и с другата косо да го срежа и става без проблем.

А този нож горе най-вероятно е направен от най-разпространената за немските ножове стомана X50CrMoV15. От нея Wusthof закаляват до най-високата твърдост 56-58 HRC, а другите обикновено до по-малко. На сестра ми съм и подарил Wusthof и ги заточвам без никакъв проблем. Накирито е с 61 HRC, което е доста по-твърдо, а го заточвам по-лесно от Wusthof, защото е въглеродна стомана. Та мисълта ми е, че не е важна само твърдостта.

# 110
Този нож може и да реже косъм, все пак е японски ръчно кован нож. А те са големи майстори. Това е уникат, не е кухненски нож, нищо, че ти си решил да го ползваш за такъв.  Аз говорех, за кухненски ножове, че не могат и не е необходимо да са до бръснеща острота. Не за съкровища. Simple Smile
И все пак, дори и най-качественият нож, се изтъпява от ползване и има нужда от заточване, колкото и да се пази.
Ти с какво го заточваш японеца? Острието е много специфично за заточване.

ПС Допълних горния пост за Rouge du Salm / La Loraine.

Разглеждам  ножовете накири, ненамирам с такова "начупено" острие. Защо е такова?

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 01:52 от Diorela

# 111
Е как да не е кухненски нож, съвсем кухненски си е. Това, че в България и изобщо в Европа са разпространени немският тип ножове не означава, че този не е кухненски. Заточвам го на нанивата и после на един друг камък дето е мисля към 4000 и накрая на кожен строп.

# 112
Като ви чета дискусиите това вашето е страст и хоби Simple Smile Докато на хора като мен им трябва за 30 секунди да приведат ножа в достатъчно остър вид, да си свършат работата и да забравят.

# 113
За да не се чупят така си купувайте full tang ножове.
Какво е  full tang ножове? Да е отлято заедно с дръжката ли?

# 114
Танг е опашката на ножа, която влиза в дръжката. Тя може да е само малко парченце, да е наполовина на дръжката или по цялата дръжка. Пълният танг означава по-добър баланс и здрава (практически неразрушима) връзка между дръжка и нож. Аз преди писах да се гледа за щифтове, ама явно може и те да са фиктивни за красота Simple Smile

Най-лоши са тези с малък танг без никаква дупка даже за един щифт, които само са натикани в дръжката.

# 115
Мъжът ми преди време купи ръчно правени български ножове, 2 бр за 500 лв., ами нищо особено. Преди 2 месеца му подарих Ninja, кубче с ножове и точило, изключително сме доволни, съжалявам само, че не ги купих по-рано. В немския Амазон често са на промоция.

Общи условия

Активация на акаунт