Нашите кухни - 84

• 51 543
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Аз в ново строителство на къща видях сноповете кабелаци замазани, даже някъде без канали и прозират през мазилката, изпълнението на окабеляването е от фирма неслучайна.

Най-голям майтап, дали не беше във форума показан куриоза - казват на майстора искам не само кабели ами и гофри и какво да видят изпълнено?! Отделно кабел, гофра.

Аз имам параноя от ток, не се къпя при включен бойлер, изнесен е от банята и се включва изключва отвън, като видя кабел близо до вода, освен естетически, ми действа и психически Simple Smile Искам да имам шалтер като излизам да го дръпна и само един хладилник да остане Simple Smile

# 646
  • София
Танграта, не коментирам мощността, а броя проводници, както и че 3 проводника с по една фаза не правят трифазен, има изисквания за фазите, т.е. да са различни.
Разликата между това дали са четири отделни проводника или 4 заедно е въпрос на удобство при прокарването, видове изолации и т.н. Надявам се да не ни се налага да пипаме по трифазния.
Аз коментирах само и единствено мощността. Може би не си обърнала внимание на разговора. Говореше се проточен бойлер в обикновена инсталация, стигащ до обикновено ел табло.
Естествено, че няма как монофазна инсталация да е еквивалентна на трифазна. Това изобщо не е било предмет на разговора.
3-4 проводника ги дадох като пример, какъв ток ще трябва. И евентуално как може да се изгради БЕЗ да се стига до прекарване на трифазен ток. Повтарям се, четете Simple Smile

# 647
Аз в ново строителство на къща видях сноповете кабелаци замазани, даже някъде без канали и прозират през мазилката, изпълнението на окабеляването е от фирма неслучайна.
Така се прави днес - мостовите кабели са достатъчно надеждни и дълготрайни. Принципно не е проблем, само дето няма как да се сменят.

Аз имам параноя от ток, не се къпя при включен бойлер, изнесен е от банята и се включва изключва отвън, като видя кабел близо до вода, освен естетически, ми действа и психически Simple Smile Искам да имам шалтер като излизам да го дръпна и само един хладилник да остане Simple Smile
Ми нямаш ли? Всичките ти предпазители нали и за това служат? Като отиваме на почивка някъде и ние точно така правим.

# 648

Дорис, и аз съм така за бойлер. Между другото, в предишно жилище, ЕПК, отвън до вратата на банята беше сложен ел. панел за бойлер, с червено копче за включ/изключ. Отвън, не вътре. Най-удобното място, по едновремешните стандарти за разпределение в банята, си беше точно отстрани на вратата. Кабелът на бойлера си отива отвън, връзва се в ел. панел и заспива. Кофтито беше, че блокът беше строен от ГУСВ баш накрая на соц-а и контактът до ел.панела беше с разменени жици. Но го установихме това на един етап и го поправихме.

Иначе за изключването на тока при отсъствие ЧС ти е казала. Но пък рядко само хладилникът е на един предпазител, обикновено има и други ел. уреди в кухнята, вързани на него.

При вече ремонтирано жилище, ако се налага да се коригира инсталацията, някакви по-красиви кабелни канали са единствената алтернатива на тотално къртене, замазване, хамалогия и мърсотия.

# 649
  • Варна
Ама аз искам само един, да не цъкам 20 предпазителя сутрин и вечер Simple Smile Само си мрънкам за шалтера, беше илюстрация колко не искам да оставям включени уреди без надзор.

За мостовите кабели - ок, но ако не са вкопани се получава много дебела мазилка, което не е ок. А много хора не желаят гипсокартон.

Скрит текст:
ако са в стената е по- добре за мазилката в последствие

# 650
Дорис, голям майтап са тези снимки, и двете.
У нас всичко е в гофрета, вкопани в стената.  До разпределителни кутии. И след това от тях до контактите - също гофрета. Но ние сме си правили всичко това - доста труд е. Но ако нещо се прецака - лесно се проверява през разпределителната кутия и лесно се сменя, без да се кърти мазилка. И в банята е така - и това ми е драма, не ми разрешават да затапя разпределителните кутии с плочки.

Май масово, от строителя, не се прави - нито преди, нито сега.

А за онази обява, за която говорех - на снимката вратата в началото на дълга стена, един кабел горе-долу от горния ръб на вратата диагонално надолу към контакт долу по средата на дългата стена. Залепен с гипсови кюфтета и след това ще влезе под мазилката и става ...мазало.

# 651
Ама то по стандарт табълцето за бойлера е отвън, а не в банята. И си се продават и доста добре изглеждащи.

Хладилникът наистина не е сам на бушон, ама заедно с него са контакти, евентуално уреди с щепсели, които се вадят. Но няма проблем да се сложи втори главен прекъсвач, който да "пропуска" хладилника. Но се утежнява таблото.

Една стандартна мазилка в 2-3 см, което без проблем покрива мостовите кабели, ако са пуснати добре.  Този сноп кабели на едната снимка не е в апартамент. Тези снопове и при НС не са в замазката, а в шахти.

# 652
  • София
Аз си монтирах 3ка на шнайдер. 1 прекъсвач за бойлера, 1 за лирата и 1 за осветлението. Миниатюрни са и много красиви.
Но ми отрязаха главата Simple Smile Забравих, към 70лв май беше общо.

Наложи се да си я монтирам сам, щото се разделих с 6 ел. техника, та аз бях 7я. С някои по-приятелска раздяла, с други, не чак толкова Simple Smile
А последните 3ма оправяха бакиите на 2я. Като последният пренаплете цялото Ел табло от 0ла.

# 653
Здравейте, има ли някой кухня с плоча на Alvic МДФ с полиестерно покритие?
https://rosi.bg/mdf-s-poliesterno-pokritie---grafit-super-mat---dvustr-695.html
Оставя ли много отпечатъци, драска ли се лесно?
В магазина ми казаха, че полиестерното покритие е по-устройство от PVC.
Това ще е кухнята, бялото ще е гланц.
Също ако може тук са попитам какво ви е мнението за гранитните мивки на Pyramis?

# 654
  • Варна
Моята е с полиестерно покритие, но на Егер. Не остава отпечатаци, освен ако не се пипа с мазни пръсти. Драскането не мисля, че е лесно,  моя я ползвам интензивно и не я пазя, за сега няма поражения.

# 655
  • Раковски
Алвик е хубав материал, лошото при него е, че не всеки може да го реже и се дава на други. Пирамис стават, в ниския ценови клас са.

# 656
Моля споделете мнение за мивки от полимер мрамор и фатгранит. Какви са минусите и плюсовете и за какво да внимавам, когато взимам мивката.

# 657
дойде момента при нас да изберем и мивка за кухнята, спряхме се на тази - https://www.teka.com/bg-bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA% … %D0%B0_115230001/.

Как ви се струва избора ни, някоя от вас има ли таква и лесно ли се почиства?

# 658
Супер си е мивката, Точно такава нямам, но гранитните се чистят лесно, а и вашата е сива. Само я пазете от много концентрирана основа (сода каустик). Иначе моята ако се позахаби я минавам с доместос и светва като нова. Но не оставям да стои дълго.

Но според мен има принципен проблем - няма отцедник. То и аз нямам, но моята мивка е под плот и слагам всякакви мокротии на плота, а после забърсвам всичката вода, пяна и каквото има вътре в мивката с едно - две движение. Вие обаче няма да можете да правите така, защото е мивка над плот и има ръбче. Пак става с швамтух, ама е една идея по-неудобно.

Предполагам сте с термоплот? Ако е така няма мърдане. Но ако е камък сложете подобна под плот, по-функционално е. Но иначе си е супер. Но с отцедник ще е по-удобна.

А тази? Няма голямо корито, но има второ корито, което може да се ползва при миене.

https://www.teka.com/bg-bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA% … 790-tg_115260015/

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 16:23 от Черна станция

# 659
Много благодаря за включването! Полезно е мнението Ви.

С термоплот ще е, даже днес избрахме цвета му, който да е близък до този на тази мивка.

Все още имам колебания дали да е с отцедник или за сметка на него да имам едно по-голямо корито и причината да се спра на тази на Тека по-горе е, че много готвя и често мия тави и тенджери и в сегашната кухня в квартирата  е много малка и ми е трудо, та още това ми е колебанието дали да избера с отцедник, ако не, ще поръчам в крайна сметка тази на Тека.

Общи условия

Активация на акаунт