Нашите кухни - 84

• 51 546
  • 787
  •   1
Отговори
# 630
  • гр. Варна
И ние в момента сме на вълна какво бойлерче за кухнята да изберем.
Доколкото разбирам, обаче, за проточен бойлер трябва и сериозна инсталация, та сега се чудим на какъв са се спрем.
Определено!
Скрит текст:

# 631
  • Раковски
Каквито и сравнения да правите го правете на уреди с еднакви параметри.

# 632
  • София
За проточен бойлер си трябва сериозна инсталация. Иначе водата няма да е достатъчно топла (за къпане).
Не съм сигурен как точно я реализират, но на прима виста, ми хрумва 3 броя 4квадратови кабела, от ел.таблото до бойлера. За да поемат тези 7-9киловата. И да има и резерви и да не нагряват.
А съм чувал и за бойлери по 18 киловата. Там вече не знам какви кабели ще трябват. Цяла магистрала.

Не знам какво разбирате под "открита" инсталация, но оголени проводници с металната им част няма. Но все пак от стената трябва да излязат някакви проводници (които може и да са зад бойлера) и се свързват вътре на твърда връзка.

По-големият проблем за човешки риск е от повреда, утечки и тн.
Като за него е много важно качеството на самия бойлер, също и на майстора, който прави връзките.

Горното, с уговорката, че не съм специалист.

# 633
  • Варна
За проточен бойлер си трябва сериозна инсталация. Иначе водата няма да е достатъчно топла (за къпане).

Не знам какво разбирате под "открита" инсталация, но оголени проводници с металната им част няма. Но все пак от стената трябва да излязат някакви проводници (които може и да са зад бойлера) и се свързват вътре на твърда връзка.

По-големият проблем за човешки риск е от повреда, утечки и тн.
Като за него е много важно качеството на самия бойлер, също и на майстора, който прави връзките.

Горното, с уговорката, че не съм специалист.

Eeee! Къде отидохме!

Да уточня тези проводници може ли да са вкопани в стената и монтажа да е като стандартен бойлер с изнесен ключ извън банята. За кухнята този кабел се мята по плота до контакт или какво?

# 634
  • София
Да уточня тези проводници може ли да са вкопани в стената и монтажа да е като стандартен бойлер с изнесен ключ извън банята. За кухнята този кабел се мята по плота до контакт или какво?
!?!?!?!?!?!?
Абсурд!
Трябва ти ток 10 пъти по-голям от контакт.
Писах, кабелът трябва да е ДО ТАБЛОТО.
И с 1 кабел няма да се мине, освен ако не е дебел 1 см, само металната му сърцевина. Какъвто не се ползва в  жилища, щото няма огъване.

За проточен бойлер се мисли като се строи апартамента. Или при ремонт. Кърти се до таблото път, прокарва се кабел, 2,3 кабела, замазва се.

А и на таблото трябва да го чакат определени предпазители, Деф Токови Защити, които вече специалист трябва да каже какви и колко да са.

Дори, на някои апартаменти ЦЕЛИЯТ ампераж, който идва от централното табло на сградата е по-малко от този, на проточен бойлер. И тогава и да къртиш и да прокарваш, пак няма да можеш да монтираш. Ще трябва да полагаш и нови кабели до централното табло на сградата. И да викаш енергото да ти пуска по-висок ампераж, да ти смени бушона за апартамента в главното табло на сградата и тн.

То ако беше така, до първия контакт, всеки щеше все проточни бойлери да си слага.

# 635
И друг път съм писала - проточният бойлер е най-доброто решение с най-високо КПД, но за къпане изисква трифазен ток. Трябва да е 13, 15, 18 киловата за да се къпе човек спокойно. Но да се прокара трифазен ток е тегаво, особено ако не се купува на зелено.
И не е вярно, че изискванията за кабелите са чак такива, то именно затова се отива на трифазен ток, монофазният наистина изисква кабелища. Ето един цитат, който показва съвсем нормални стойности:

"Избор на мощност при 18/21/24 kw – за 18 и 21 kw – 4 кв мм захранващ кабел, за 24 -6 кв мм
Предпазител за бойлер в зависимост от мощността – 25, 32, 35 А "

Та явно е, че това в цитата по-долу си е  абсурд, макар останалото в поста на Танграта да е принципно вярно. Само представата  му за силата на тока е малко завишена Simple Smile

Цитат

За кухня и миене на чинии обаче едно монофазно малко бойлерче 4 - 6 киловата "заспива". Изискването за кабелите е пак като в цитата, но се прекарват лесно от таблото с обикновен вкопан мостов кабел (както и трифазния).  

Проблем е главният предпазител. От ЧЕЗ отпускат май 7,5 киловата на тристаен апартамент и с проточен бойлер и фурна нещата отиват към спиране на тока. Срещу някаква такса и разправии може да се вдигне мощността, но ако не сте го направили внимавайте да не си докарате ядове.

# 636
  • Варна
!?!?!?!?!?!?
Абсурд!
Писах, кабелът трябва да е ДО ТАБЛОТО.
И с 1 кабел няма да се мине, освен ако не е дебел 1 см, само металната му сърцевина. Какъвто не се ползва в  жилища, щото няма огъване.

За проточен бойлер се мисли като се строи апартамента. Или при ремонт. Кърти се до таблото път, прокарва се кабел, 2,3 кабела, замазва се.

А и на таблото трябва да го чакат определени предпазители, Деф Токови Защити, които вече специалист трябва да каже какви и колко да са.

Дори, на някои апартаменти ЦЕЛИЯТ ампераж, който идва от централното табло на сградата е по-малко от този, на проточен бойлер. И тогава и да къртиш и да прокарваш, пак няма да можеш да монтираш. Ще трябва да полагаш и нови кабели до централното табло на сградата. И да викаш енергото да ти пуска по-висок ампераж, да ти смени бушона за апартамента в главното табло на сградата и тн.

То ако беше така, до първия контакт, всеки щеше все проточни бойлери да си слага.
Не съм казвала до първия контакт за баня! Не съм питала и дали ще се кърти, ти каза, че кабелите могат да се скрият зад бойлера, за това попитах дали могат да се вкопаят! В къща съм! Имам познати със сауна в къщата и съм присъствала на изграждане на инсталацията и трифазен ток се наложи, и все пак се вкопа въпреки твърденията ти, че не може да се огъва щот бил 1см жицата!

За кухнята беше контакта и не ми казвай да си слагам 1 сант жица! И старите юнги са проточни бойлер и тези делиманота са такива (те дори и за баня с по 3kw пуснаха). И техните кабели се мяткат по плота, което не е естетично най-малкото.

И още нещо, може и да съм блондинка, но не съм малоумна да ми обясняваш за оголени проводници! Успокой се и чети внимателно.

# 637
  • София
Ако кабелът има 3 фази, всички по 4мм, ясно е, че са еквивалентни на 3 кабела с 1 фаза, по 4мм всеки.

Не винаги е лесно да се пусне нов кабел от кухнята до таблото. Понякога трябва да се премине през доста стени.

И да, за миене на ръце или чинии, е подходящ по-малък бойлер. Аз теоретично съм предвидил такъв. Пуснал съм си кабели и контакти под мивката. Но за сега не ме е хванал зора.

Doris, аз чета внимателно, ти май не четеш. Приключвам темата.

# 638
  • София
Ние сме с бойлер Атлантик, но не проточен. Доволни сме, но и го ползваме под година засега, та не мога да дам 100% похвала.
Колко литра е вашия? Този който иска мм е 6л и се чудя дали няма да е малко
Опс.. и нашият е за баня; по-скоро исках да дам мнение за марката. И потвърждавам казаното от Emily_D, по-добър е от предишния ни Теси (от който също бяхме доовлни като сменихме още по-предишния Елдом). И са с по 6 г гаранция, не е за пренебрегване.
Относно литрите най-добре някой с опит да каже. Може би зависи как ще се ползва: ако от него разчиташ да ползваш гореща вода за готвене, ще свършва бързо и съответно ще се включва често; ако обаче ползваш кана за гореща вода и бойлерчето е само за изплакване на някоя чиния от време на време, ще е достатъчно, препдолагам. Ако пък ще е за миене на чинии, бих си взела поне 10-литров. Но пък разликата в цената м/у 10-литров и 15-литров е 10 лв, та ако имам място, ще сложа 15 ей така, да знам, че има Simple Smile

# 639
  • София
Тангра, 3 фази не е еквивалент на 3 кабела с 1 фаза. За да е трифазен има изискване към фазите, а и нужда от проводник за нула.
Мостовият кабел (3 проводен) е стандартно изпълнение за монофазна ел.инсталация - фаза, нула, земя.

# 640
  • Варна
Да си отговоря, за да няма кабели по плота за кухня, трябва проточен бойлер без вграден смесител, което е супер защото не ме ограничава в избора.
Като този:
Скрит текст:

А не като този
Скрит текст:
Без шкаф пак не ми харесва
Скрит текст:

Монтиран проточен бойлер в баня - направо арт инсталация - по този начин за мен не!

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 12:55 от Doris

# 641
  • София
Тангра, 3 фази не е еквивалент на 3 кабела с 1 фаза. За да е трифазен има изискване към фазите, а и нужда от проводник за нула.
Мостовият кабел (3 проводен) е стандартно изпълнение за монофазна ел.инсталация - фаза, нула, земя.
Еквивалентен като мощност. Естествено, че има нужда от проводник за 0ла Simple Smile Не съм чак такъв дилетант. Доста ел неща правя сам. Включително съм свързвал бойлери, контакти, осветление и тн.

Може, разбира се, да бъркам, но можеше да напишете как е точно, за да се науча. Каква е разликата в мощността между три четириквадратови проводника и един трифазен с по 4 квадрата?

# 642
Старата школа (т.е. старото поколение) смята открития монтаж (кабели върху плочки, стени и т.н., в най-добрия случай скрити в кабелни канали) за перфектен, това красота и естетика са глупости на търкалета, абсолютно излишно Laughing. Откритият монтаж, според тази школа, е най-добър, защото лесно се идентифицира къде е проблемът и съответно лесно се ремонтира (не се кърти) в случай на повреда.
Златен стандарт би трябвало да е кабели в кабелни канали, вкопани в стените и разпределителни кутии по стените. Но рядко се прави, може би в СС тухли. Ако е направена такава инсталация по правилата, не се налага да се кърти, за да се сменят жици. Но в НС не се прави така - кабелите са в замазката и на практика при проблем се кърти замазка и шпакловка. Просто би било много трудоемко да се вкопават кабелни канали. В добрия случай кабелите си вървят успоредно по стената под таваните и се спускат вертикално към контактите. В лошия случай (виждала съм го на снимка от обява за продажба) кабелът върви една педя успоредно под тавана, след това напряко към контакта. Та като решиш да закрепиш нещо на стената с дюбелче, да има по-голяма вероятност да ти гръмне инсталацията. И да къртиш мазилка и шпакловка.
За скрит монтаж в баня/кухня трябва да е предвидено предварително къде ще трябва да има извод за кабелите и да е направено. Ако не е направено - или се кърти, или се прави открит монтаж. Мотаещи се/висящи/замятани кабели по кухненски плот не е добра идея, и естетиката е последната причина, поради която това не е добре. Поне според мен.

# 643
  • София
Танграта, не коментирам мощността, а броя проводници, както и че 3 проводника с по една фаза не правят трифазен, има изисквания за фазите, т.е. да са различни.
Разликата между това дали са четири отделни проводника или 4 заедно е въпрос на удобство при прокарването, видове изолации и т.н. Надявам се да не ни се налага да пипаме по трифазния.
Но ако се наложи да сменям бойлер, то следващият ще е 3фазен проточен.

Но като видяхме какво са правили/правиха разни майстори и пишнан майстори в стените на апартамента ни щях да припадна. Звучи като виц (за съжаление в множествено число) - висящ кабел в банята завъшваш с кутия за външен монтаж, това нещо закачено към контакт в съседната стая през дупка в стената, при това там е вкопано, спестили една кутия...
Контакта за ТВто вързан към осветлението, след ключа, т.е. ТВ гледаш само на светнати лампи.
Кухненски контакт, който след като тръгнахме да местим се оказа, че кабела описва буквата С в стената .... Беше точно под разпределителната кутия.
Друг кабел го халосали при промяната на стена и му сложили изол.лента без да проверят какви са свършили съответно ту има, ту няма ток.
Та в следствие на това се въоръжихме с книги и си припомнихме електротехниката. Единственото, което не успяхме да направим е да реализираме ДТЗ.
Всички контакти в кухнята са наше дело.
Изпълнено по правилата, в т.ч. и цветовете от мостовия кабел са правилно подредени.

Doris, защо такова пренебрежение към изкуството Joy
Тоя с вградения смесител е отвратителен имаме такъв на вилата за външна чешма.

# 644
Чак перфектен никога не е смятан, но не е имало друг начин. Ако една стара къща с каменни зидове е строена без да се има предвид водопровод и електроинсталация няма друг начин, освен повърхностен монтаж. То, в доста по-ново време, беше така и с парното - прокарват парно в стара къща и всичко се вижда, не е като сега с НС.

Общи условия

Активация на акаунт