Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Машина за хляб - 66 тема

  • 28 774
  • 688
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
  • Мнения: 3 050
Момичета, какво е максималното количество брашно, което може да се сложи в хлебопекарна с капацитет 1800 гр?

Искам наведнъж машината да ми забърка тесто за повече козунци, но се притеснявам да не я претоваря.

1 кг. брашно
козунаците бухват много и е добре да има повечко място защото първото втасване си е в машината дори само за тестомесачка да я ползвате.

Вела точно тази седмица темата за козунаците е много актуална и щом толкова си хвалиш козунака , а и на снимката е впечатляваш я дай подробна рецепта и описание на цялата технология Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 11:15 от peterky2002

# 661
  • Мнения: 107
Здравейте, може ли рецепта за козунак замесен в хлебопекарна. Също така ме интересува дали ако го замеся предния ден, и на следващата сутрин да го изпека, но не зная как да го съхраня. Мислех си да го оставя в хладилника за една нощ или някъде на по-хладно.
П.С Ще бъда благодарна ако споделите и подходящи рецепти. Благодаря!

# 662
  • Мнения: 1 456
Здравейте, може ли рецепта за козунак замесен в хлебопекарна. Също така ме интересува дали ако го замеся предния ден, и на следващата сутрин да го изпека, но не зная как да го съхраня. Мислех си да го оставя в хладилника за една нощ или някъде на по-хладно.
П.С Ще бъда благодарна ако споделите и подходящи рецепти. Благодаря!

Вече трета доза правя по изпитана рецепта от ФБ- групата. Това е моята интерпретация.

# 663
  • 1st floor
  • Мнения: 7 716
Маслото на малки парченца размесва ли се добре в тестото? Колко малки да са? Нещо окол сантиметър-два или?

# 664
  • Мнения: 1 456
Маслото на малки парченца размесва ли се добре в тестото? Колко малки да са? Нещо окол сантиметър-два или?
Режа го на неравни парчета в самото начало при приготвяне на продуктите. На големина като  нарязания локум. Докато му дойде времето вече се е отпуснало и доста добре се размесва в тестото като добавям постепенно по 1-2.

# 665
  • 1st floor
  • Мнения: 7 716
Маслото на малки парченца размесва ли се добре в тестото? Колко малки да са? Нещо окол сантиметър-два или?
Режа го на неравни парчета в самото начало при приготвяне на продуктите. На големина като  нарязания локум. Докато му дойде времето вече се е отпуснало и доста добре се размесва в тестото като добавям постепенно по 1-2.
Благодаря, ще пробвам.

# 666
  • Добрич
  • Мнения: 4 566
Скрит текст:
Момичета, какво е максималното количество брашно, което може да се сложи в хлебопекарна с капацитет 1800 гр?

Искам наведнъж машината да ми забърка тесто за повече козунци, но се притеснявам да не я претоваря.

1 кг. брашно
козунаците бухват много и е добре да има повечко място защото първото втасване си е в машината дори само за тестомесачка да я ползвате.

Вела точно тази седмица темата за козунаците е много актуална и щом толкова си хвалиш козунака , а и на снимката е впечатляваш я дай подробна рецепта и описание на цялата технология Simple Smile

Ползвам тази рецепта от няколко години и винаги е успешна. Тази година до сега правих три пъти и снимката е от единия козунак.

200 мл. топло мляко
3 г.л. олио, добавено към оформеното тесто на части, за да се образуват конци
130 г. захар
2 яйца XL (1/2 жълтък за намазване)
600 г. брашно
1/2 п. прясна мая, натрошена върху брашното.
около 150 г. добавки по избор (захаросаните портокалови кори дават чуден аромат)
След последното месене се сплита. (Спирам машината от щепсела,  тя има памет и продължава после.) Изваждам тестото, затварям капака, за да не изстива, по най-бързия начин добавям "пълнежа", сплитам и връщам в машината.
Преди печенето се маже и ръси. Използвам сусам и захар и забождам бадеми или лешници.

Както вече писах:
Конците в козунака се получават добре, когато мазнината се добавя на малки порции, след, като вече тестото е оформено на топка. Последните години, само в хлебопекарната правя козунака. Тази година, до сега три пъти.



Съгласна съм, че в хлебопекарната набухва и става, като цяло по-сполучлив. Месила съм на ръка, когато нямах машина, после съм месила в машината и съм пекла в печката.  Последните години меся и пека в хлебопекарната и цялото семейство е много доволно.

# 667
  • Варна
  • Мнения: 3 050
След последното месене се сплита. (Спирам машината от щепсела,  тя има памет и продължава после.) Изваждам тестото, затварям капака, за да не изстива, по най-бързия начин добавям "пълнежа", сплитам и връщам в машината.
 съм месила в машината и съм пекла в печката.  Последните години меся и пека в хлебопекарната и цялото семейство е много доволно.

това сигурно е машина с две бъркалки и хоризонтален контейнер , а моите и трите са с вертикален . Нека някой каже как да е за вертикален съд с 1 бъркалка Simple Smile

# 668
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 6 692
Скрит текст:
След последното месене се сплита. (Спирам машината от щепсела,  тя има памет и продължава после.) Изваждам тестото, затварям капака, за да не изстива, по най-бързия начин добавям "пълнежа", сплитам и връщам в машината.
 съм месила в машината и съм пекла в печката.  Последните години меся и пека в хлебопекарната и цялото семейство е много доволно.
това сигурно е машина с две бъркалки и хоризонтален контейнер , а моите и трите са с вертикален . Нека някой каже как да е за вертикален съд с 1 бъркалка Simple Smile
на практика никак.
за да се сплете козунака и така да се пече му трябва продълговата форма.
в малката квадратна на машината няма да се получи. възможно е, но козунака трябва да бъде много мъничък, за да може да се получи и остане сплитането.  не си заслужава според мен.

# 669
  • Варна
  • Мнения: 3 050
точно според указанията и рецептата на Бела го направих , само дето сложих 4 яйца и кафява захар.Добавките - орехи , локум , сушени нарязани каисии и стафиди накиснати в ром а прясната мая замених с 7 гр. суха турска пекох 180 градуса с вентилатор и на 35тата минута изключих и оставих да се допече . Стана много по вкусен от купешките които отвън препечени , а отвътре на тесто , топка. Е чак конци нямаше ама се хареса - пак ще правя Simple Smile

# 670
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 6 692
не прочетох да си писал за усукване и сплитане.
а и хлебопекарната с вентилатор ме заинтригува. Smiley  ...понеже питанката ти беше за малките хлебопекарни.

# 671
  • Варна
  • Мнения: 3 050
СОРИ , не уточних , че ползвах хлебопекарната само за тестомесачка  и първото втасване .Пределно ясно беше , че  усукване и сплитане , печене във вертикално казанче е невъзможно Simple Smile Хубаво втасалото тесто распределих на две , разточих на дебели правоъгълни питки и по средата им поставих локум и сладко ренде дюли ( малко киселичко и направи вкуса още по добър) ,  накиснатите в ром стафиди и сушени кайсии , усуках  в кексова форма във фурната и двата козунака пекох на 180 градуса с вентилатор заедно с една питка със сирене Simple Smile За първи път толкова добре ми втаса козунак и според мен защото захарта е по малко от оригиналната рецепта , а нужната сладост постигнах с добавките  след първото втасване  , нарочно сложих повече - локум , сладко , конфитюр или мармалад , стафиди , сушени плодове , може парченца шоколад или нещо друго захаросано  Simple Smile Благодаря за цените съвети Simple Smile

# 672
  • Габрово
  • Мнения: 3 902
Чак невъзможно не е, но наистина става само с много малко козуначе ако е изцяло в малката машина. Нещо от сорта на 300-350г брашно все още става, пробвала съм. Заслужава си само ако човек иска да направи много малко и не му се занимава да пече нормално, за семейство и за празника сега определено по-добре във фурната и по-съществено количество.

# 673
  • Добрич
  • Мнения: 4 566
точно според указанията и рецептата на Бела го направих , само дето сложих 4 яйца и кафява захар.Добавките - орехи , локум , сушени нарязани каисии и стафиди накиснати в ром а прясната мая замених с 7 гр. суха турска пекох 180 градуса с вентилатор и на 35тата минута изключих и оставих да се допече . Стана много по вкусен от купешките които отвън препечени , а отвътре на тесто , топка. Е чак конци нямаше ама се хареса - пак ще правя Simple Smile

Моя приятелка също е увеличила броя на яйцата, защото нейните не са били размер  XL.

Всъщност ползвам само кафява захар. От години нямам друга у дома. И само домашно веган "мляко", също от години не консумирам и купувам млечни продукти. Тази година козунаците ми са с оризово "мляко".
За близки вегани правих козунак и без яйца и също стана успешен и на конци. Замених яйцата отново с оризово "мляко", но го направих по-гъсто (от сварен ориз е и може да се получи с желаната консистенция). Ето снимка на веган козунака (може да е полезно за някого):

# 674
  • Варна
  • Мнения: 3 050
наистина става само с много малко козуначе ако е изцяло в малката машина.
 

ама МУЛИНЕКСа ми хич не е малък въпреки че е с вертикално казанче и 1 бъркалка.Обема му е 3 000 мл. и го дават до 1 800 гр. брашно !!!

Общи условия

Активация на акаунт