Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 11

• 44 055
  • 767
  •   1
Отговори
# 705
  • В градината...
И после в Бг здравеопазването било зле!
А такова, каквото имаше навремето, в цял свят никога няма да има.

# 706
  • София
Не съм чела цялата тема, но влизам с въпрос: обичайно ли е при пременопауза кървене в средата на цикъла?
Случва ми се за втори път. Цикълът ми е редовен, скоро ходих на цялостен АГ преглед с цитонамазка, колпоскопия. Всичко - идеално.

На мен ми се случва...прогестеронът ми е много нисък, естрогенът висок и оттам дисбаланс.

# 707
ооо не, хич не е зле здравеозването в БГ. По-скоро докторите са се самозабравили, защото и като тяхното отношение към пациент, няма никъде по света. Но те пък си ядат бой периодично, така че дано им светне лампата, в какво са се клели.

# 708
Веднъж съм имала междуцикълно кървене. И макар според gp-то да не беше нещо необичайно за възрастта ми (47 тогава), все пак ме прати на скан, на който не видяха нищо.

# 709
  • Бургас
Не съм чела цялата тема, но влизам с въпрос: обичайно ли е при пременопауза кървене в средата на цикъла?
Случва ми се за втори път. Цикълът ми е редовен, скоро ходих на цялостен АГ преглед с цитонамазка, колпоскопия. Всичко - идеално.
Да, аз бях така наскоро. Имам редовни профилактични прегледи също.
АГ ми каза, че съм с единия крак в пременопауза и затова се е случило.
Сега чакам да видя следващия път как ще са нещата.

# 710
Аз около 4 години бях така, леко зацапване 2 дена преди или след овулация...всичко нормално. С течение на времето зацапването премина в кървене и за около 6 месеца се появиха полип, две миоми и голяма киста на яйчника 😔.

# 711
Ласи, гинеколога само ги проследява, или?

# 712
  • Варна
Аз около 4 години бях така, леко зацапване 2 дена преди или след овулация...всичко нормално. С течение на времето зацапването премина в кървене и за около 6 месеца се появиха полип, две миоми и голяма киста на яйчника 😔.
Ух, това е притеснително. Но при мен не е зацапване, а съвсем нормална менструация. Просто се случва 17 дни след предишната...Ще трябва да се консултирам с АГ , да не гадая.

# 713
Най- вероятно този яйчник, при който се получава цикъл на 17дни,  е със затихваща функция и скоро ще започне да пропуска цикъл. До една година някъде и това ще стане.
При пускане на FSH  и антимюреров хормон най- добре се вижда докъде е стигнал процеса.

# 714
  • Варна.
И при мен е така този месец, 12 дни след МЦ започна зацапване, по няколко капки червена кръв. Забелязах, че основно се случва по обед. Пия Агнес и Бял равнец от началото на месеца, на следващия МЦ ще разбера дали са  му дали някакво отражение.
Имам много тежък цикъл, за който е виновна една миома според лекарите. Махала съм полипи два пъти в последните години. Изследванията след тях са добри.
Допреди две години бях с хормонална спирала Левосерт, много добре ми действаше, но изтече срока на ползване и я извадиха, след това не съм имала нормален МЦ, по много от всичко. Започнах да пия Дицинон, за да намалее загубата на кръв. Докторите ми препоръчват тотална хистеректомия, която все още не мога да приема за вариант, не искам да се оперирам. Очаквам да спре цикъла и да приключа с тези проблеми, но кога ще се случи - не знам, скоро ще стана на 50 г.
Хормоналните ми изследвания показват посоката, но не дават времето.
Имам час за лекар следв.месец, евентуално съм склонна на лапароскопска операция за премахване на миомата.

# 715
Ласи, гинеколога само ги проследява, или?
проследявах ги, изследвах хормони уж всичко беше нормално. Оперираха ме по спешност, сега съм с тотална хистеректомия. Най накрая толкова се бях уморила от тия постоянни цапания и кръвоизливи че приех тази операция като облекчение.

# 716
Миналия ден срещнах позната, която е с почти 1 година по-малка от мен, т.е. на 48 г. Каза, че от 2 години е със спирала Мирена заради нисък прогестерон, а от 1 година нямала изобщо цикъл. Чувствала се много добре /а и така изглежда/. Косата й е буйна, в добро насторение. Нямах време да я разпитам повече как точно й влияе, има ли други оплаквания, но ще я поразпитам. Миналата година срещнах моя съученичка, която също каза, че била с хорномална спирала и се чувствала добре, имала миоми и някои други дребни проблеми, но си живеела живота и не ги мислела. В този ред на мисли какъв точно е ефекта от тази спирала, може ли да се сложи само заради нисък прогестерон, за да го увеличи, или се прилага при други състояния, които като допълнотелно действие дават отражение и на прогестерона.

# 717
  • София
Тея гадости са от ниския прогестерон. Иначе ходих на един гинеколог редови, не този при който си ходя от 12 години и той пък заяви, че при зацапване между цикли или подранил цикъл се правело абразио да се изключи злокачествен процес. Направо ми занити въпросите за ниския прогестерон🙄 аз викам: е, не може ли хистероскопия, що кюртаж ще правите? Ми така било се правело🥴
Мдаааа...

# 718
  • Варна.
За хормоналните спирали има колкото положителни, толкова и отрицателни мнения. На някои жени им действат зле, вкл.психически. При мен беше много добре, почти нямах цикъл.
За моите миоми знам от 16 години, доктора който ми прави секциото ми каза, че имам и че трябва всяка година да ги следя. При прегледите всяка година съм внимавала колко нарастват, а то беше съвсем минимална промяна. Те са около 3-4 см, но едната е разположена от вътрешната част, субмукозна и пречи за нормалното поведение на матката при МЦ.
Когато преди 5 години се оплаках на лекарката, че имам проблеми с цикъла ми предложи точно Левосерт спирала, защото била с по-ниско ниво на хормон.
Когато ми я извади преди две години и ме прегледа реши, че вървя към МП и вече нямам нужда от спирала, така че не постави нова. Три дни по-късно направих страшен кръвоизлив и бях по спешност в болница. Искаха да ми направят кюртаж, но не се случи (бях се хранила и не можеха да ми сложат упойка), биха ми инжекции Дицинон и още нещо, три поредни дни ходих на място за тях. След това по препоръка на доктора  ми поставиха Мирена. Изхвърлих я при следващият МЦ.
После при всички доктори, където съм била съм чувала мнението, че не трябва да слагам спирала, а да се оперирам, като става въпрос за премахване на цялата матка.  Възлите не са ми толкова големи, изследванията ми от двете абразио са добри, второто беше преди 2 месеца. Не знам какво точно ги мотивира,  дълбоко се съмнявам, че моето здраве е на първо място.

# 719
  • Нидерландия
#Kateritsa точно преди седмица ми махнаха миомен възел и сложиха Мирена заради обилни кръвоизливи по време на мц и кървене по между другото. Повече от година вече се мъча. Бял панталон не мога да сложа и чантите ми са пълни със тампони и превръзки, писна ми. Да не говорим за болките преди и по време, както и тичането до тоалетна през 19 мин... Ужас направо.
Много ме е страх от последствията защото чета всякакви кофти истории по Интернет, но съм спокойна за сега, защото ако поискам ще ми я махнат.
Между другото в Холандия се оказва че слагат Мирена на много жени точно в преди и менопауза за балансиране на хормоните и по този начин намаляване на оплакванията. Но както и със други контрацептиви всеки организъм реагира различно на тях.
#Diki според мен искат да те предпазят от втори такъв инцидент. Все пак явно организмът ти не приема спирали. Всичко е мн индивидуално, моят гинеколог пък ми каза че за сега не става и дума за премахване на матката. Но имам колежка която се подложи на такава операция и в момента казва че никога не се е чувствала толкова добре през живота си.

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 17:28 от Madelief

Общи условия

Активация на акаунт