Делене на пари в домакинството

• 71 230
  • 2 786
  •   1
Отговори
# 120
Българският мъж е готованец като цяло. Напоследък пък такива мамини синчета се пръкнаха, че чак се чудя как си намират жени.
Ако живее като скандинавец, който върши цялата домашна работа, осигурява основния доход, гледа децата и думата на жената у дома е истински закон, сигурно ще се овърже в траурни летни, за да оплаква злочестата си съдба...

# 121
Счетоводство и разпределяне на домакинската работа се налага там,където поне единият от партньорите няма чувство за отговорност.Ако един мъж е научен да държи чисто,да готви и да хвърля боклука,коя жена ще му държи сметка за домакинството?И обратното-ако една жена изкарва пари и харчи за разумни неща,кой мъж ще дели от нея пари?Понякога между партньорите няма доверие и го разбирам,обикновено те идват от различни светове и много рядко се напасват.
Ето това имах предвид под общи интереси в горния си пост. Да го кажа още по-ясно - общият интерес в семейството е обратното на "прееби другарче". В крайна сметка, общият интерес и доверието са достатъчни, за д аняма нужда от счетоводство, дори ако  жената не работи, защото двойката е решила, че това ги устройва.

# 122
На мен като цяло оплакването колко харчели жените ми е много смешно. Някак излиза, че мъжете не харчат.
Докато оплакването на жените, че мъжете не бутват вкъщи, е посочване на факти.
В смисъл, когато мъж каже, че жената харчи много, има предвид личното си мнение харчи за неща, които аз намирам за тъпи. Когато жена се оплаче, че мъжът не пипа нищо вкъщи, то тя установява факта на непипането, а не личното си мнение.

# 123
  • София
Здравейте, потърсих теми, но по-скоро се появиха как да се справим от заплата до заплата, как да спестим и от този сорт. Пиша в този раздел, защото финансите се оказаха проблем във връзката ми, който малко започна да ме притеснява.
Скрит текст:
Искам да отбележа, че нямаме проблем с гаджето ми с недостиг на пари, но всичко се дели на две до стотинката (наем, ток, вода, интернет. такса за вход и асаньор и каквото друго се сетите). Сметките за храна също. Изключение правят само случаите на ресторант и тогава той плаща, защото не било редно дамата да плаща.
Говорих с няколко приятелки, те казаха, че също си делят разходите и не се притесних.
Не знам дали проблема е мой, н осе чувствам все едно не сме във връзка, а в някакво съквартирантство, малко ме тормози това. Казах на приятеля ми, той отговори да измисля по-добър начин, ако мога. Не се чувствам в единство с това делене. В моето семейство мама и татко не делят пари, не знам дали това ми е повлияло.
Ще се радвам да чуя как вие споделяте финансите във вашето домакинство.
ПП: живеем заедно от 3 години, нямаме деца, ако това е от значение.
Хубав ден на всички !
А какъв е точно твоя проблем? Харчите и двамата и плащате и двамата, ама ти май искаш само той да плаща, ама нещо ти е неудобно да му кажеш? Ето човека ти е дал възможност да си развихриш волята и да измилиш друг вариант. Дали и двамата ще давате по 50% или ще си събирате парите в обща сметка и от там ще се плаща каква е разликата?

# 124
Българският мъж е готованец като цяло. Напоследък пък такива мамини синчета се пръкнаха, че чак се чудя как си намират жени.
Ако живее като скандинавец, който върши цялата домашна работа, осигурява основния доход, гледа децата и думата на жената у дома е истински закон, сигурно ще се овърже в траурни летни, за да оплаква злочестата си съдба...

И когато някой от прясно натурализираните шведи/норвежци натисне жена му/дъщеря му, той стои от страни и ръкопляска.... Друг е въпросът, че много от скандинавките направо се омъжват за такива, но както казах е друг въпрос. Между другото резултата от дългогодишното феминистко управление на тези държави е брутален спад в раждаемостта, засилен процес на подмяна на местното население и в крайна сметка обезличаване. Но все пак това не е за тази тема, нека да не се отклоняваме.

# 125
Когато жена се оплаче, че мъжът не пипа нищо вкъщи, то тя установява факта на непипането, а не личното си мнение.
И ето тук един мърльо или мързел ще ти възрази, че то си е чисто и няма какво да му се пипа.

# 126
Галинор,ако сравня разходите на последните ми връзки,аз наистина харча в пъти повече от тях що се отнася до индивидуалните разходи.Дрехи,обувки,козметика,разкрасителни процедури,био храна,женски глезотии,масажи...Тук,където живея те са си скъпички,особено услугите.Но индивидуалните разходи никога няма да оставя партньорът да ми ги плати.Не е честно просто никой друг да ми плаща масрафа.Затова пък никой няма право да ми държи сметка кое било тъпо или не.Имам си пари,угаждам си,както се казваше в онзи виц...

# 127
  • волно калдъръмче
Когато жена се оплаче, че мъжът не пипа нищо вкъщи, то тя установява факта на непипането, а не личното си мнение.
И ето тук един мърльо или мързел ще ти възрази, че то си е чисто и няма какво да му се пипа.
Чисто ще е, щом някой се е погрижил вече.

# 128
И когато някой от прясно натурализираните шведи/норвежци натисне жена му/дъщеря му, той стои от страни и ръкопляска.... Друг е въпросът, че много от скандинавките направо се омъжват за такива, но както казах е друг въпрос. Между другото резултата от дългогодишното феминистко управление на тези държави е брутален спад в раждаемостта, засилен процес на подмяна на местното население и в крайна сметка обезличаване. Но все пак това не е за тази тема, нека да не се отклоняваме.
Личи си, когато човек има представи за дадена народност само от съмнителни източници.
Масово семействата имат по минимум 2-3 деца. Промяна в раждаемостта има в целия свят и тя се дължи на други фактори. Скандинавците са националисти и ценят собственото си много, колкото и да изглеждат отворени към чужди култури. Далеч не се обезличават.
Това, че имат и бракове с чужденци, е напълно естествен процес и въпрос на вкус. Глобализация, типична за целия свят.

Реално в скандинавското семейство и връзка средствата са споделени и всеки участва по равно. Изключения винаги има.

Но е факт, че българският мъж е готованец и с черти, разбирания повече прилични на далечния Изток по отношение на семейството и към жената. Дори "традицията" с ракийката и салатката, които трябва да сервира покорната женичка вечерно време, ме отвращава. Гледам, сега е модно и да пресмята и записва разходите на жената...

# 129
Галинор,ако сравня разходите на последните ми връзки,аз наистина харча в пъти повече от тях що се отнася до индивидуалните разходи.Дрехи,обувки,козметика,разкрасителни процедури,био храна,женски глезотии,масажи...Тук,където живея те са си скъпички,особено услугите.Но индивидуалните разходи никога няма да оставя партньорът да ми ги плати.

Не ви ли омръзна, знаете сте кои сте,  да мрънкате, че мъжете недоволствали, задето жените харчат. Е, че харчим. Аз също, и то за себе си, така че няма как да се правя на ударена и да искам мъжът да ми ги поема. Ако не мога да си го позволя, ще си свия разходите, вместо да увисна на шията му.

# 130
  • София
Аз никога не бих делила с мъж.Ако ще ме кара да давам пари за сметките ще си живея сама.
Скрит текст:
..Нали са силният пол?Може с нещо малко да помагам,но да му давам пари, няма шанс!Много от приятелките ми са като мен и не се оплакват.Но много други пък си делят разходите и се оплакват,трети плащат всичко на мъжете..Аз съм от първите и не съжалявам,че е така.
Aз пък не го разбирам такъв живот на пиявица. Би ми било неудобно да си клатя краката без работа или да си кътам доходите само за себе си, пък той да ми плаща... да не съм държанка. Явно на някои жени мъжете им са само заради малката пластика с размер и форма на лична карта.

# 131
  • София
Какво значи взех си нова кола? Тя не е ли семейна такава? Само ти ли я ползваш?
Не го разбирам това с деленето, особено след като се появят и децата. То ще трябва поне един ден в седмицата да се правят точни сметки.
Аз съм добре със смятането  и не ми е някаква непосилна трудност. Освен това, по-скоро клоня към мъжки тип мислене,
Скрит текст:
В случая с колата - аз не споделям страстта на ММ към колите и сменянето им, като постоянно е със заем заради поредната. Не че за 25 години трябва да караме с 1 кола, но "нашите"` (по закон, иначе са си негови) май надхвърлиха 10. Вмсто да се разправям всеки път - моля, оправяй се.
Семейна, но той я ползва 5 дни седмично, а съвместно с мен - веднъж седмично. Нея карам, отвикнала съм от ръчни скорости и ми е късно да навиквам. Бихме могли да си купим автоматик и да го ползваме общо, но както казах - аз няма да се доредя. Иначе можехме да спестим данък и ГО за втората кола + поддръжка.
Ето, миналата седмица ми направиха бележка кой ходел повече на пазар, аз отговорих, че който яде повече е нормално да го прави и така се започна... Затова минах на превъзпитателен режим - аз си купувам всичко за себе и не пипам останалото, пазарувам някои неща, но не се престаравам. И без това от доста време мислех да спирам хляб, картофи и сладко, та ми дойде дюшеш.
1 седмица няма кой да опече едни чушки и да нареже салата... Аз за себе си правя през вечер.

rf22 e донякъде прав - в тази връзка се сещам за германките, които бха опипвани в Кьолн на една Нова година от мигрантите. Ни полиция, ни мъже ги защитиха и работата се потули.

Frosty Wings, значи вярваш на митовете за ракията и салатата, но на митовете за скандинавците - не? Доста необективно и едностранчиво, но това е типично по женски.

# 132
  • София
Делили сме и не ми беше комфортно, защото той вземаше много повече от мен. И големи скандали, ако предлагах да не делим
Скрит текст:
, ами всеки да покрива определени разходи. Нищо против жената да се включва с дял, но докъде доведе това при мен - на първата седмица след заплата повечето ми пари заминаваха, а той си трупаше.
Така че лично за мен - парите на жената - за нея и за пестене, на мъжа - за всичко останало. Друг смислен вариант, при който жената да не е ощетена - не знам.
Мъжът за това е мъж, ако не може да си позволи да издържа семейство, без да натяква, защо се е женил. И е някак мъжко да се грижи за жена си, ако ще да я издържа. На фона на стипцата от миналото, това е за предпочитане.
Прави ми впечатление, че повечето големи радетелки на "искам общ бюджет" са такива, които изкарват значително по-малко от мъжа, но пък искат реално да разполагат и с част от неговия доход. А чак и скандали да вдигаш на човека до теб, само и само да ти даде да разполагаш с част от дохода му... то чак смешно Satisfied

# 133
аз наистина харча в пъти повече от тях що се отнася до индивидуалните разходи.
В случая обаче не говорим за индивидуалните разходи, а за цепене на стотинката, когато си в супера. Аз също не смятам, че трябва той да ми купува дрехите (въпреки че аз самата купувам дрехи, които той носи).  Индивидуалните са неща, без които може. Но когато говорим за общите битови разходи, без които не може, то делкането поравно и особено следенето да не се мине - това вече не е нормално поведение след 3 години връзка. За 3 години толкоз да не разбереш, че другият те цака, значи или ти е кофти изборът, или си натурален идиот.
Хаха, Куко, който ядял повече Grinning Хареса ми, ще го прилагам при нужда
Аз също не съм навита във връзка да сядаме да делим и смятаме кой какво дава и взема за покрива и храната. Наистина по-добре сама. Не знаех, че се приема като поведение на пиявица.

# 134
...
Frosty Wings, значи вярваш на митовете за ракията и салатата, но на митовете за скандинавците - не? Доста необективно и едностранчиво, но това е типично по женски.
Не вярвам в митове, имам наблюдения. Къде лични, къде не директно лични, но достатъчно близки пред очите ми, за да имам формирано мнение.
Радвам се, че никога не съм живяла с мъже, за които ракията и салатата, пред телевизор с мач, са основен начин на разпускане след работния ден. Не завиждам на жените, в чиито дом има разделение на "мъжки" и "женски" задължения. Не завиждам на жени, на които им се прави забележка или сметка за какво си харчат парите и какво са си купили. Или на такива, които сами си гледат децата, нищо, че живеят в "семейство".
Дори само определенията и разделенията на "женски" и "мъжки" начин на мислене, работа, задължения ме хвърлят в размисъл дали така мислещите не са някъде от дълбокия Изток.

Общи условия

Активация на акаунт