Делене на пари в домакинството

• 71 235
  • 2 786
  •   1
Отговори
# 2 445
  • Пловдив
Скрит текст:
Понякога като чета мненията в този форум се отчайвам от мъжете, ама добре че в реалния ми живот има и други примери Simple Smile

Относно директността. Толкова пъти ми се е случвало да съм директна почти до болка (попринцип съм си буквален човек, та общуването с намеци не ми върви) и отсреща чуваемост никаква. Или не разбират или не вярват, карат си според това, което им харесва, или им се иска да бъде или смятат, че е, според техен си предишен опит (често неправилно).

Но не всички са така. Има един пич , с който си поддържаме неангажиращи отношения. Без да изпадам в подробности, имах малко проблем с нашата комуникация в последно време и поставих въпроса директно. Той ми отговори също директно, работата се изясни точно с две изречения, темата приключи с нула драма. Та ако изискваш определени неща в комуникацията, замисли се дали някаква част от нещата не идва и от теб и от твоя подход. Ето това примерно е човек, с който комуникацията ни винаги е била супер точна.
Вече бях писал защо се получава така в мнение 2436. https://bg-mam.ma/p/1247281/41419335
Скрит текст:
Скрит текст:
Барби, не е ли много труден животът в Канада. Една позната се омъжи там за мъж мечта, ама след 6 месеца избяга обратно в бг. Аз съм мега невъзпитана и подробно я разпитах за цени, възможности за работа, възможности за образонание, но тя нищо конкретно не даде като инфо. Като характер е точно като Контесата и ми беше странно от този развой на събитията.
Сега тя не е като мен, нищо не казва, нищо не мога да я питам, а и слабо ме интересува. Аз обичам открити хора, дето си казват всичко, без значение какво си  мислят другите около тях и дали ще използват инфото срещу тях.
Вечно чудещите се какво да скрият от другите не знаят каква свобода е да си откровен(а) и да не ти се налага да си поставяш душевни окови. Чрез своята откритост те всъщност привличат хора като себе си, които също са открити. А страхуващите се да бъдат откровени и да изразят своето мнение не са щастливи, защото щастието не в страха и ограниченото, подправено общуване.
Около мен не просъществуват дълго подправените или вечно недоизказващи истинските си мисли хора. Аз съм откровен "до болка", както споменаха за себе си и няколко други човека по-горе, така че това обуславя и какви хора ще има в средата ми на общуване - и приятелите, и тези в работните отношения.

# 2 446
  • София
Какви трябва да са реалистичните финансови очаквания на една разведена жена с деца от втория мъж, с когото съжителства?

# 2 447
  • Пловдив
Какви трябва да са реалистичните финансови очаквания на една разведена жена с деца от втория мъж, с когото съжителства?
Това следва всяка разведена жена с деца да реши сама за себе си, изхождайки от своите нужди и очаквания. Различните хора имат различни потребности и изисквания. Хубаво е обаче на първо място да сме наясно със себе си и да знаем с какво можем да допринесем в една връзка, преди да започнем да искаме от другите.

# 2 448
  • София

Честно казано си мисля, че очакванията би трябвало да са като на всяка друга двойка, изключая децата. За тях не смятам, че трябва да се очаква финансова подкрепа, освен ако не е предложена от самия мъж. Но съм толкова далеч от този сценарий, че не знам доколко изобщо мога да си представя такава ситуация адекватно. Определено ще ми е интересно да чуя мнения на хора, които имат опит.

# 2 449
Скрит текст:
Барби, не е ли много труден животът в Канада. Една позната се омъжи там за мъж мечта, ама след 6 месеца избяга обратно в бг. Аз съм мега невъзпитана и подробно я разпитах за цени, възможности за работа, възможности за образонание, но тя нищо конкретно не даде като инфо. Като характер е точно като Контесата и ми беше странно от този развой на събитията.
Сега тя не е като мен, нищо не казва, нищо не мога да я питам, а и слабо ме интересува. Аз обичам открити хора, дето си казват всичко, без значение какво си  мислят другите около тях и дали ще използват инфото срещу тях.
Вечно чудещите се какво да скрият от другите не знаят каква свобода е да си откровен(а) и да не ти се налага да си поставяш душевни окови. Чрез своята откритост те всъщност привличат хора като себе си, които също са открити. А страхуващите се да бъдат откровени и да изразят своето мнение не са щастливи, защото щастието не в страха и ограниченото, подправено общуване.
Необходими са директни и не толкова директни хора, за да се уравновесяват нещата, защото ако всички бяха до болка откровени какво щеше да бъде човешкото общуване.
Мисля, че има откровеност(директност) и откровеност, зависи от ситуацията, зависи дали са лични или професионални отношения, зависи  от хората и техните характери, зависи от начина, по който избираш да си откровен, начина, по който ще кажеш на някой това, което мислиш.
Ще дам пример с една приятелка. Нейна колежка влиза в конфликт с приятелката. Колежката казва, че е директна и винаги казва това, което мисли. Моята приятелка нищо не и казва, но след няколко дни не издържа и също и казва какво мисли. Как реагира колежката-започва да плаче и казва, че не е очаквала да чуе тези думи, но пък тя може да бъде винаги директна. Разбира се, това е единичен случай, той не е валиден за директността като цяло, но все пак ме замисли къде преминава границата между това да си честен, прям, директен и това да си нетактичен и груб. Дали понякога хората не бъркат тези неща.
П. С. не се заяждам, реших и аз да бъда откровена какво мисля

# 2 450
  • Пловдив
Така зададен, горният въпрос е твърде общ и с множество неяснотии. За каква възраст на жената и мъжа се касае? Ролята на природния баща на децата къде е в цялата тази картинка и включва ли се той в периодичното вземане и отглеждане на деца си, помага ли на жената с издръжка, има ли преки срещи с втория мъж при вземането на децата? Майката на двете деца от друг мъж работи ли или очаква изцяло издръжката да легне на втория мъж, с когото се събира да живее? Къде живее така създаденото ново семейство - в нейно жилище, в негово жилище, в квартира? Ако е квартира, кой поема плащането на разходите по нея? Тя има ли кола? А той има ли кола? Тази жена възнамерява ли да роди и от втория мъж, или иска от него само да я приеме с децата от предишния ѝ мъж и да си съжителстват, оставяйки новия мъж без наследници и общо дете? А новият мъж има ли вече деца от друга жена? Тази майка на две деца колко пъти месечно има интимности с новия мъж? И има ли изобщо такива с него или ще са само като съквартиранти? Тя очаква ли от новия мъж той да замести истинския им баща в отглеждането, възпитанието и издръжката на децата ѝ?

Скрит текст:
Скрит текст:
Необходими са директни и не толкова директни хора, за да се уравновесяват нещата, защото ако всички бяха до болка откровени какво щеше да бъде човешкото общуване.
Мисля, че има откровеност(директност) и откровеност, зависи от ситуацията, зависи дали са лични или професионални отношения, зависи  от хората и техните характери, зависи от начина, по който избираш да си откровен, начина, по който ще кажеш на някой това, което мислиш.
Ще дам пример с една приятелка. Нейна колежка влиза в конфликт с приятелката. Колежката казва, че е директна и винаги казва това, което мисли. Моята приятелка нищо не и казва, но след няколко дни не издържа и също и казва какво мисли. Как реагира колежката-започва да плаче и казва, че не е очаквала да чуе тези думи, но пък тя може да бъде винаги директна. Разбира се, това е единичен случай, той не е валиден за директността като цяло, но все пак ме замисли къде преминава границата между това да си честен, прям, директен и това да си нетактичен и груб. Дали понякога хората не бъркат тези неща.
Ако всички бяха откровени, човешкото общуване щеше да е истинско и много по-безпроблемно. Нямаше да се стига до драми, неподозирано чуждо мнение, учудвания как някой всъщност мислел (дотогава другият си е изграждал представи въз основа само на своя начин на мислене, което често води до самозаблуди), обиди, цупения, недоволства...

# 2 451
Тези, които очакват издръжка от мъж, ама не и за децата, ме учудват. Хем тъй, хем иначе.
Значи води я той на море, децата не са на море, щото за тях няма.
Купува храна за нея, не и за децата. Дрехи за нея, не и за децата.
Ако тя не може да си позволи много, двамата с втория мъж живеят нашироко, а за децата се цепи стотинката, тъй ли?
Представата не ме кефи. Всяка майка ще предпочете тя да се лишава, а децата да са добре.

# 2 452
Не съм имала драми въобще с това. Когато са ме взимали с детето - винаги е било включено в общите планове, изхранването, логистиката и тн.

# 2 453
  • Пловдив
Ако една жена се чуди не може да си отговори на въпроса, нека тогава си представи обратния сценарий: Тя е сама мома и се събира с мъж, който вече има две деца от бившата си жена. Какви ще са неговите очаквания към нея? Обаче се съмнявам, че ще са много кандидатките да се обвържат с такъв мъж, освен ако:
а) Той не е някой мастит предприемач, предлагащ луксозен и лесен живот.
б) Жената е неугледна, а таткото на двете деца е готин и снажен красавец.

Иначе имам съсед с две деца от предишен брак, който се събра с жена с три деца от предишен брак, като вече имат и едно свое дете. Общо са семейство с двама възрастни и 6 деца. Но пък и са се взели взаимно, защото са били в горе-долу изравнено положение, знаят плюсовете и минусите на това и стремежите им за семеен живот са в една посока.

# 2 454
Ех, Жребчо..Да ти имам сценариите..)))

Скрит текст:
Взех си го с 2 деца, не е богат предприемач, нито чак чуден красавец и не смятам че съм неугледна..))

# 2 455
Е, Жребчо ще ти каже, че сте били в изравнено положение, защото също имаш дете.

# 2 456
  • Пловдив
Тя си го знае и без нуждата някой да ѝ напомня за детето ѝ. Simple Smile Затова и горе изрично писах за сама мома, защото такива не се редят на опашки да се събират с татковци в деца. Даже имаше и тук една тема по въпроса и там се начетох на грозни изказвания на съфорумки как едва ли не мъж с дете е втора категория човек и не биха се жертвали да са с такъв и да търпят чужди деца, които да отнемат от времето им, а държат на равнопоставеност - щом те са сами, ще искат и сам мъж. Но поне са били искрени в мнението си и всеки има право сам да решава с какви хора да се събира за съвместен живот.

# 2 457
Ще го кажа жаргонно, с прост език - не съм имал случай да кажа "хайде маце да се видим", това го казвам най-общо, без значение къде и за какво, в повечето случаи нещо на кафе, разходка, говоря за първа среща, срещи и т.н., съвсем неангажиращо и приятелски, в който да не съм искал да платя, или почерпя. Даже не го мисля. За мен това е нормално. Вече, ако тръгнат някакви отношения, и се сгаджиме, в процеса на излизанията, тя си казва с какво й е комфортно, и с какво не, и защо, съвсем нормално.

Но да се правят жените на ощипани, и да не искат мъж да ги почерпи, защото видиш ли, можело нещо да искал после, е повече от детинско, и незряло.
Също това не е "покана" за втора среща.
Ако им е приятно на двама души, винаги ще искат пак да се виждат, поводи се намират винаги.

Някоколко пъти ми се е случвало да има цупене, но момичетата бяха много много млади, и за учудване на повечето работеха, не някакви мързелани. Но ги разбирах.

Да напомня - има разлика между това да си директен, и да правиш прибързани заключения за хора, ситуации, и т.н.
Химията си е химия, или те привлича някой, или не, но за другото се иска търпение и време.

Да си директен означава, когато има нещо, да си кажеш в прав текст, а не после да се разбира постфактум, или от трети лица.
Също хората трябва да се научат проблемите да ги разрешават вкъщи, не в чата, форуми, соц. мрежи, с приятели.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 11:19 от FragranceFanatic

# 2 458
Ми не, вече съм без дете. Моето отиде студент. .)

# 2 459
  • София
Мисля, че има откровеност(директност) и откровеност, зависи от ситуацията, зависи дали са лични или професионални отношения, зависи  от хората и техните характери, зависи от начина, по който избираш да си откровен, начина, по който ще кажеш на някой това, което мислиш.

Не трябва да се бърка откровеността с простащината. Има начин да кажеш едно и също по няколко начина и пак да е директно. А някои неща просто не е необходимо да бъдат казвани.

Ще дам конкретни примери, че така малко прекалено неясно...

Приятелка си купува рокля. Пита как й стои... Вие отговаряте:

А. Според мен не ти стои добре - откровено
Б. Изглеждаш направо отвратително - просташко
С. Абе ти си имала е***си паласките - непоискано и ненужно

Та така.

Ако една жена се чуди не може да си отговори на въпроса, нека тогава си представи обратния сценарий: Тя е сама мома и се събира с мъж, който вече има две деца от бившата си жена. Какви ще са неговите очаквания към нея? Обаче се съмнявам, че ще са много кандидатките да се обвържат с такъв мъж, освен ако:
а) Той не е някой мастит предприемач, предлагащ луксозен и лесен живот.
б) Жената е неугледна, а таткото на двете деца е готин и снажен красавец.

Иначе имам съсед с две деца от предишен брак, който се събра с жена с три деца от предишен брак, като вече имат и едно свое дете. Общо са семейство с двама възрастни и 6 деца. Но пък и са се взели взаимно, защото са били в горе-долу изравнено положение, знаят плюсовете и минусите на това и стремежите им за семеен живот са в една посока.

Аз съм излизала с мъж (набор) с малко дете. Не беше богат, беше хубав, аз също съм хубава Wink Нямах против да давам за неговото дете, като никога не ми се е вменявало като задължение. Предполагам ако бяхме заживели заедно, щях и като задължение да приема част от разходите, не съм го усещала като голяма драма.

Общи условия

Активация на акаунт