Строеж на къща с минимално участие в процеса

• 5 754
  • 101
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Няма в целият квартал. Приви се на парче и на частни начала.
Не съм сигурен дали централен водопровод може да се строи на частни начала.
Също, не е необходимо да има в целия квартал. Необходимо е само там, където се купува, и където има улици.

Също така, е възможно да бъркаш кв Малинова долина с в.з. Малинова долина.

Не съм чувал цели блокове да са на помийна яма. Ти това представяш ли си го?

Аз съм обикалял блоковете там и съм разговарял със всеки минувач, който намеря. Повечето собственици, включително и даващи под наем. Не са говорили за липса на канализация.

А твоята информация откъде е?

# 46
  • Велико Търново
Строителя може да те излъже с много пъти по 30к Simple Smile))
Не говорим за 8 часов постоянен контрол, а за внезапни проверки и връщане назад и поправка ако нещо е объркано. Ако случайно напр арматурата не е наплетена добре, да се разплете и наново. Ако колона не е. Излята правилно, са се махне и пак.

# 47
  • София
По-големият проблем е не да се стои и да се установява проблемът, а разправията и дори боя със строителите и работниците, за да стане както трябва. Това не всеки може да го прави. И още по-малко, от тези, които могат, не всеки ще иска да го прави.
Изобщо, не е като да е необходимо само присъствие, и проблемите сами да се решават.
Гого говори малко наивно, не знам с какво се занимава, но във всяка една сфера, от писането на софтуер, до отпушване на канализации,  този, който РЕШАВА проблем получава в пъти повече, от този, който си работи за надника и за работното време.
Т.е. това не е 1ч разходка до строежа и обратно, това е да си заложиш гъза и топките, работниците да не те разчекнат, да спориш, да се бориш със всякакви аргументи от типа, що е по-лош бетона, арматурата, то можело и така, то не можело да се разваля и тн.
Повтарям се, ако точно тази дейност беше лесна, щеше куцо и сакато да строи и да наема бригади и строители.

# 48
Няма в целият квартал. Приви се на парче и на частни начала.
Не съм сигурен дали централен водопровод може да се строи на частни начала.
Също, не е необходимо да има в целия квартал. Необходимо е само там, където се купува, и където има улици.

Също така, е възможно да бъркаш кв Малинова долина с в.з. Малинова долина.

Не съм чувал цели блокове да са на помийна яма. Ти това представяш ли си го?

Аз съм обикалял блоковете там и съм разговарял със всеки минувач, който намеря. Повечето собственици, включително и даващи под наем. Не са говорили за липса на канализация.

А твоята информация откъде е?
Представям си го. Питай тези, които са във Витошките кварали как се справят без канализация.

# 49
В такъв случай всяка втора построена къща щеше да е кофти проект и всяка строителна фирма некадърници.

Вашия шеф на главата ли ви виси и постоянно акъли ли ви дава докато си вършите работата?

# 50
  • София
В зависимост от нивото на интелекта и професията, контролът е различен.
Няма нищо общо между общи работници и топ висококвалифицирани специалисти.
Няма общо и между необходимото образование, интелект, интервюта, заплащане, начин на надзор и работа.

Дори и между 2 софтуерни фирми може да има коренна разлика. При едната, служителите да си сканират картата като излизат в почивка и да пикят, когато пристигат за работа.
При другата може да няма регламентирано работно време и да пристигаш в 11, а да си тръгваш в 4.
Неправилно генерализираш и правиш асоциация с нас.
Аз съм общувал, наемал строителни работници, и ти казвам ТАМ как е, а не при нас!
Също, имал съм приятел цвилен инженер, упражняващ надзор, от него знам, че се е стигало и до бой. А споровете и лакърдиите са за "добър ден".

# 51
Не се и съмнявам в товя което казваш, но аз като инвеститор бих склюлил договор със строителна фирма, която няма мениджмънт от нискоквалифицирани идиоти, а от хора с глава на раменете си, а те какъв персонал имат и как го управляват е тяхна грижа... естествено би било добре и те да имат поне малко акъл и разум. Във всеки случай опита и успешно реализираните проекти на една фирма говорят сами за себе си. Разбира се съм далеч от мисълта, че строителни бригади сецуправляват лесно, но то и затова хората не наемат директно бригади, а ползват доказали се фирми, които имат капитал и носят риска.

# 52
Не се и съмнявам в товя което казваш, но аз като инвеститор бих склюлил договор със строителна фирма, която няма мениджмънт от нискоквалифицирани идиоти, а от хора с глава на раменете си, а те какъв персонал имат и как го управляват е тяхна грижа... естествено би било добре и те да имат поне малко акъл и разум. Във всеки случай опита и успешно реализираните проекти на една фирма говорят сами за себе си. Разбира се съм далеч от мисълта, че строителни бригади сецуправляват лесно, но то и затова хората не наемат директно бригади, а ползват доказали се фирми, които имат капитал и носят риска.
Гого, това са много розови очаквания. За да разчиташ на коректна фирма, то трябва някой от личен опит, работил с нея да ти я препоръча. Както вече писах. Намираш си СН и инвеститорски контрол, ако може пак по препоръка и действаш. Винаги си имай едно наум, че все ще има за какво да те прецакат. Колкото и да си  внимателен, дори с надзорници, пак се получават грешки. Въпросът е да са минимизирани. Важното и първо да си дадеш сметка какъв имот търсиш. Каква къща искаш, така че да те устройва, какво инфраструктура има в населеното място/ВиК, ток, магазини, транспорт, детски градини, училища, аптека, медицински център, кино, места за развлечиние за малки и големи и т.н. и разбира се какви средства може да осигуриш. Преди да вземиш решение е добре да огледаш и други райони. Ние преди да закупим имота доста обмисляхме инвестицията. Почти и години ни отне, докато се ришим на сделка. Претегляхме вариант апартамент в София на старо и да го ремонтираме или нова къща, но доста извън София. При нас обаче е лесно, защото сме на възраст и ни е все тая къде ще живеем. Дори живот извън големият град ни допада повече. При младите хора обаче има други интереси  и изисквания.

# 53
От моментното разсъждение до взиманвто ма решение ще мине много време, такаче мога даси позволя да мисля розово пък може и дасе промени мнениението ми като навляза в материята. Не бързам така че докато дойде време ще го мисля още много и със сигурност ще искам да знач колко пари би ми седнало с някаква минимална грешка.

Локацията съм я избрал и проучил, така че съм наясно с тази част и как би ми се развил живота там. Газ и канал има там така че това не е проблем. За разпределението на къщата също съм наясно, но вече материали, фасади видове строителство, изолации и прочее ми е тъмна индия. После от ШиЗ татам мога да се оправя тей като съм минал вече през това.

Задължително ще има препоръки, разучаване на репутация и преглед на предишни проекти. За ИК четох че се плаща 5% от цената на строежа, което при къща от 200хил излиза 10хил, но се замислих, че човека с опит на когото имам доверие е такъв скромничък и мирен човек и може и да не се “бие” за моя полза.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 19:44 от Gogo1979

# 54
  • Велико Търново
Възможно е всичко! Просто качествено изпълнение струва повече, съответно когато някой види че можеш да платиш повече и се възползва! Не само със строителството, а със всичко е така.
Пример от почти първо лице, от вчера при това. Брат ми строи и няма физическа възможност да упражнява контрол - зает е изключително много на работа, 0 свободно време и постоянно пътува. Нае си фирма за строежа, доста голяма, с добра репутация и т.н. ползва и надзор, разбира се, но вчера ( събота) видя, че едната пристройка към къщата е видимо построена с грешка в покрива, съответно буквално опасна! От фирмата изпълнител се оправдават по абсурден начин, че това не е така, т.е. че черното е бяло. Ясно е вече, че отношенията ще се прекратят и всичко спира до тук, въпроса е вече пари, време, търсене на нов изпълнител и целия процес от начало...  Без постоянен, ежедневен контрол не става! Всъщност става, но не е както трябва накрая.
Гого, или започвай да се интересуваш от детайли от сега за всичко, ама наистина за всичко, или подготвяй торбите с пари някой на които ще му е жега вместо теб.
За нашия строеж, до момента, аз съм си вземала толкова дни отпуск, колкото са ми полагаемите годишни, но разбити на по половин ден. Срещи, пазарене, търсене на материали, цени и срокове за доставка, договаряне на бригади - коя кога да влезе, как да влязат и заключване след като приключват... Занимавка си е, но два пъти едно и също нещо не сме правили!
За тухлите напр. Ми дадоха по- ниска цена, отколкото тази която предлагаше и беше заложила фирмата изпълнител, керемиди отказаха да използват в цвета в който искахме съответно трябваше ние да си търсим. ( Пекат се само в определени периоди от годината) Кабелите търсих аз в целия регион, тъй като държах на кабели без печат за осветителните тела... Много, много неща има които са простички, но ако не ги правиш за себе си ще бъдат претупани.
За оградата, ходих три пъти до един военен завод да меря с шублер неговата, защото исках същата, а от фирмата искаха размери за изпълнение. Два пъти идваше въоръжена охрана да ме пита какво правя там.

# 55
Търсих, вече не търся. Отказах се.
Чакам падането на цените! Хаха, това шега ..

А защо се отказа, ако не е тайна?
Сериозно питам, все пак и аз в момента проявявам интерес към тоя квартал.

# 56
Не знам какви са цените за такива услуги, но не мисля че ще е работа на пълен работен ден, никой човек можеш да си позволи да строй къща, не би се навил да си замрази работата или бизнеса, зада строй къща на пълно работно време.
Да, който не може да си замрази работата, купува на готово и плаща яко надценка на инвеститора.

Съгласен съм, че да "строиш къща" (или апартамент) не е работа за по цял ден, но това от гледна точка на човек в твоята позиция, който дава парите и от време на време наглежда какво се случва.
Когато наемеш човек да прави същото, ти ще очакваш от него много повече, на принципа "аз за кво ти плащам" - ще искаш да ти е дясна ръка и ляво мадо, ще го пращаш (или строителя ще го праща) напред-назад по разни задачки, и т.н. Може сега да нямаш това намерение, ама така ще стане. Дори да не прави по 40ч. на седмица, в определени фази на строежа 30-35ч. не му мърдат.

Една фирма инвеститор като наеме строителна фирма за даден строеж, мислиш ли че няма човек от инвеститора по цял ден там на място?

Иначе за 5к х 6 месеца (примерно) това са 30к, никак не е малко, едва ли строителя ще ме излъже с толкова Simple Smile
Не знам дали ще се спреш на 6 месеца, щото същия човек после ще го пратиш да ти гледа и бояджии, и плочкаджии, и ел.техници и т.н. Целият проект предполагам ще отиде по-скоро към година, но да приемем, че към края ще е по нарядко и 6 м. фул тайм е реалистично време.

На мене 30к лева на фона на 350к евро ми се виждат приемлива цена за да си гарантираш поне донякъде качеството на изпълнение. Ако бях на твое място и съм готов да вложа 200-300к евро, още 15 отгоре нямаше да ме спрат.

Попаднах на доста подробен документ, описващ процеса на строеж: https://25steps.ytong.bg/?download=1
Благодаря за линка, много полезна информация наистина!!

# 57
Само да обърна внивание, че в ¹голяма част от Малинова долина няма изграден цинтрален водопровод и канализация. Тепърва се подготвя проект за райони на Сафия с липса на такава инфраструктела. Кога обаче ще бъди одобрен и изпълнен е много рано да се каже. Очаквайте това да стане най-рано до 31.12.2023 г., но много по-вероятно до 31.12.2027 г. Нявам идея тези фирми, които строят там как точно получават РС и каак осигуряват вода и канал за тези многобройни кооперации. Не ми се мисли ако са на изгребни ями!!!!
Фаталина, почвам да разбирам откъде идва псевдонима ти - в почти всяко мнение има някакъв фатализъм, как няма да стане, как всичко е кофти, гадно, само ще се прецакаш, абе направо човек да зареже и да ляга да мре...

Когато става дума за субективно мнение, както и да е - всеки си има право. Когато става дума за факти обаче, твоите са твърде "алтернативни".
Вече те питаха откъде имаш тази информация, ти не каза - откъде са тия дати 31.12.2023 и 2027? Според мен ги ръсиш ей така напосоки...

Сега да кажа моята информация: Първата инфраструктура (канализация, водопровод, ток) в Малинова долина е прекарана в края на соц-а, когато са започнати най-старите блокове в района. После 90-те дълго време нищо не се случва, защото повечето сгради там са ЖСК, а по това време хората нямаха какво да ядат, камо ли да строят. Каналите и шахтите от това време още се виждат на местата, където не е асфалтирано - стърчат бетонни пръстени по половин метър над земята (които после се режат до нивото на асфалта).

От 10-ина години насам нещата в квартала се пораздвижиха, като най-напред се застроиха "дупките" между старите блокове, както се случва и в останалите квартали. Там канализация 100% вече е имало заради околните сгради.

Преди 4-5 години общината взе че издаде читав устройствен план на квартала, вкара много терени в регулация, определи къде ще минават улиците, а тези които си бяха от преди това, но не бяха довършени, даже ги асфалтира.  Оттогава насам започна да се строи масово, всяка година по 3-4 нови строежа започваха.

Конкретно на въпроса, кой прави канализацията на новите сгради, дали общината или всеки инвеститор "удължава" до сградата си - това не мога да кажа. Това, което знам, е че когато парцела на инвеститора се пада върху (бъдеща) улица, общината на практика ги задължава да дарят терена за улицата като общинска собственост, в противен случай отказва да издаде разрешение за строеж. Нищо чудно да ги задължава и да доизградят ВиК мрежата.

Не виждам на практика какво значение има, в единия случай го плаща инвеститора и съответно после собствениците в блока, в другия случай го плащаме всички с данъците си. И в двата случая накрая собствеността е общинска, т.е. не може някой чепат дядка да ти каже "това е моя водопровод, няма да ми го ползваш". И в двата случая има нова канализация. Никой не строи блокове на септична яма.

Да подчертая, говоря за частта на Малинова долина вляво от Симеоновско посока околовръстното. Частта край Климент Охридски не знам как е. За вилната зона със същото име над ИКЕА, също нямам информация.

# 58
Само да обърна внивание, че в ¹голяма част от Малинова долина няма изграден цинтрален водопровод и канализация. Тепърва се подготвя проект за райони на Сафия с липса на такава инфраструктела. Кога обаче ще бъди одобрен и изпълнен е много рано да се каже. Очаквайте това да стане най-рано до 31.12.2023 г., но много по-вероятно до 31.12.2027 г. Нявам идея тези фирми, които строят там как точно получават РС и каак осигуряват вода и канал за тези многобройни кооперации. Не ми се мисли ако са на изгребни ями!!!!
Фаталина, почвам да разбирам откъде идва псевдонима ти - в почти всяко мнение има някакъв фатализъм, как няма да стане, как всичко е кофти, гадно, само ще се прецакаш, абе направо човек да зареже и да ляга да мре...

Когато става дума за субективно мнение, както и да е - всеки си има право. Когато става дума за факти обаче, твоите са твърде "алтернативни".
Вече те питаха откъде имаш тази информация, ти не каза - откъде са тия дати 31.12.2023 и 2027? Според мен ги ръсиш ей така напосоки...

Сега да кажа моята информация: Първата инфраструктура (канализация, водопровод, ток) в Малинова долина е прекарана в края на соц-а, когато са започнати най-старите блокове в района. После 90-те дълго време нищо не се случва, защото повечето сгради там са ЖСК, а по това време хората нямаха какво да ядат, камо ли да строят. Каналите и шахтите от това време още се виждат на местата, където не е асфалтирано - стърчат бетонни пръстени по половин метър над земята (които после се режат до нивото на асфалта).

От 10-ина години насам нещата в квартала се пораздвижиха, като най-напред се застроиха "дупките" между старите блокове, както се случва и в останалите квартали. Там канализация 100% вече е имало заради околните сгради.

Преди 4-5 години общината взе че издаде читав устройствен план на квартала, вкара много терени в регулация, определи къде ще минават улиците, а тези които си бяха от преди това, но не бяха довършени, даже ги асфалтира.  Оттогава насам започна да се строи масово, всяка година по 3-4 нови строежа започваха.

Конкретно на въпроса, кой прави канализацията на новите сгради, дали общината или всеки инвеститор "удължава" до сградата си - това не мога да кажа. Това, което знам, е че когато парцела на инвеститора се пада върху (бъдеща) улица, общината на практика ги задължава да дарят терена за улицата като общинска собственост, в противен случай отказва да издаде разрешение за строеж. Нищо чудно да ги задължава и да доизградят ВиК мрежата.

Не виждам на практика какво значение има, в единия случай го плаща инвеститора и съответно после собствениците в блока, в другия случай го плащаме всички с данъците си. И в двата случая накрая собствеността е общинска, т.е. не може някой чепат дядка да ти каже "това е моя водопровод, няма да ми го ползваш". И в двата случая има нова канализация. Никой не строи блокове на септична яма.

Да подчертая, говоря за частта на Малинова долина вляво от Симеоновско посока околовръстното. Частта край Климент Охридски не знам как е. За вилната зона със същото име над ИКЕА, също нямам информация.
Ако искаш си купи имот на върха на Витоша все ми е тая! Ще пренебрегна ехидините ти изказвания, защото просто са ми под нивото. Работа ми свързна с ВиК проекти, финансирани със средства от ЕС, какъвто е и проекта на СО. Аз мойто съм си постигнала и съм видяла къде има тесни места. По-добре е човек да е подготвен за неприятни изненади. Който иска и знае ще ми разбере за какво говоря и то от сериозен опит.

# 59
Ако искаш си купи имот на върха на Витоша все ми е тая!
С удоволствие бих, и сигурен съм, че конкуренцията за такъв имот щеше да е доста голяма, ако можеше да се купи. Само че не може, щото е национален парк.

Ще пренебрегна ехидините ти изказвания, защото просто са ми под нивото. Работа ми свързна с ВиК проекти, финансирани със средства от ЕС, какъвто е и проекта на СО. Аз мойто съм си постигнала и съм видяла къде има тесни места. По-добре е човек да е подготвен за неприятни изненади. Който иска и знае ще ми разбере за какво говоря и то от сериозен опит.
Няма нищо ехидно, говоря максимално неутрално и давам конкретна информация. На теб вече няколко човека по различни теми искат да дадеш ясни аргументи за това, което казваш, но такива не идват. Само празни фрази за колко опит имаш, и за какво си постигнала...

Спирам до тука, за да не спамим темата на човека.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 09:55 от Slashy

Общи условия

Активация на акаунт