Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 339
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Bongo, слава богу за сега не съм с Ковид! Но ако този Калинор помага за главоболието, ще го взема.
Вчера решихме заради разни дребни неразположения и подсмърчания на малката да й напрвим тест от аптеката за антитела. Не ми се повярва като видях, че е позитивен на IgG антитела Hushed А после нека някой ми разправя, че училището е безопасно място. Преди месец беше вдигнала Т за 3-4 дни, сега нещо подсмърча...Решихме да жертваме още 75 лв. и за останалите трима от семейството. Еми не сме и помирисвали Ковид според теста. Но как не сме се заразили от щерката, за мен си остава загадка.  Anguished

# 616
Кажете повече за хипофизата

Ами аз не съм много запозната в дълбочина.
Но логиката ми е, че понеже ТСХ е хормон произвеждан от хипофизата когато засече ниски нива на щитовидни. И при тези нелогични резултати си мисля, да не би самата хипофиза да има някакъв проблем и да не разчита правилно сигналите от щитовидната.
Цитат от тук
..... тиреостимулиращият хормон е много специфичен и чувствителен параметър за контрола на функцията на щитовидната жлеза, но също така и за откриването и изключването на заболяванията на оста хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза;

Skiorche аз мислех да си вземам такъв тест, но не знам да му вярвам ли и се спрях за сега...

# 617
  • София
Когато тестът е положителен, е 100 % верен. Може да бъде фалшивоотрицателен, ако отрганизмът все още не е изградил антитела. В теста си пише, както и че надежността му е много висока. Просто трябва да се прави не при първи симптоми, а като отминат няколко дни. Тогава вече може да ти отчете IgM антителата, които се специфични за острата фаза на заболяването.

# 618
Когато тестът е положителен, е 100 % верен. Може да бъде фалшивоотрицателен, ако отрганизмът все още не е изградил антитела. В теста си пише, както и че надежността му е много висока. Просто трябва да се прави не при първи симптоми, а като отминат няколко дни. Тогава вече може да ти отчете IgM антителата, които се специфични за острата фаза на заболяването.

Ясно. Да, при мен отмина време близо 2 седмици. Имам подозрение за едно боледуване за 2-3 дни беше само ама...Май ще взема и аз да се тествам Simple Smile

# 619
Скиорче,
Скрит текст:
имаш ли снимка на този тест?
Равносметката в класа на дъщеря ми е 2 карантинирани деца+ учителката им (всичките трима са контактни на ридител/близък, но не са болни; децата даже са вече на училище след отрицателни тестове). Бащата на едното дете е военен и малко преди положителния тест беше в командировка в друг град, майката на другото дете работи в голям колектив. В училището на дъщеря ми родителите не влизат, може само до оградата, спазва се дистанция доколкото е възможно, класовете имат организация за влизане/излизане от сградата, има дезинфекция, класовете играят навън като има разделение между тях и не се смесват. Аз лично съм много много доволна от организацията (поне от това което виждам в нашето училище). Но и друго дпоред мен важно нещо- класната стая на децата е голяма и с много прозорци, проветрява се. Иначе във всичките семейства със заразен от ковид (ест. за класа на дъщеря ми говоря) има само по един заразен, другите някак не го хващат...което вярно си е мистерия Thinking

# 620
  • София
За добро или лошо при голяма част от децата, а и някои вързрастни преминава безсимптомно, но те си остават преносители. А контактно на родител дете може да се върне на училище след 10 дни карантина, независимо от това, дали има отрицателен тест.

# 621
Вие говорите за тест за антителата. PCR е друго. Там излизат фалшиво положителни, както и много болен със пълна симптоматика и 5 отрицателни теста

# 622
Скиорче,
Скрит текст:
предполагам, зависи и откога се води тази карантина. Защото децата от класа на детето мисля, че отсъстваха около седмица...А с майката на едното+ двете и деца се видяхме пред оградата на училището буквално в деня преди детето да бъде поставено под карантина. С дистанция естествено. Няма много отсъстващи ученици при нас по принцип, но реално класовете са разпределени в големи стаи с много прозорци и на 2 етажа, а първолаците са си в отделна сграда много далеч от останалите класове. Предполагам, че това не е възможно във всички случаи, та може би нашето училище спада към изключенията, знам ли... Thinking

# 623
Мибобо, да и аз мислих за ямр на хипофиза. И ще го направя. Само да отмине малко вълната, че майка ми е пулмолог и от първо лице знам, че болницата е фрашкана с корони. От друга страна преди 45 дни, наред с високото тсх, фт4 беше на 17%. Ту се вдига фт4, ту изчезва. Тоя организъм все едно направо го шмърка. Иначе не е имала косопад или някакви неприятни симптоми. Даже, когато с л тироксин стигнахме до 75, се чувстваше зле, а с тирозинта го няма този дискомфорт.

# 624
Здравейте,
относно бременноста, аз се следих при Начев. Беше ме инсгруктирал от момента,в който разбера че съм бременна да вдигна с 25 мгр. дозата, докато отида при него на консултация. (Не съм от София)Дано съм полезна.

# 625
  • София
Dolce, имам снимка на теста, да. Ако искаш мога да ти я изпратя на ЛС?

# 626
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Сиси, никой не ти е отговорил, дано четеш още.

В Германия след раждането на всички бебета правят скрийнинг на ЩЖ дали функционира, ако не функционира взимат мерки ( незнам какви), за да няма умствено изоставане.

Иначе много жени изкарват бременността без да знаят, че имат хипофункция и децата се развиват нормално.

Бенчита, лека и безпроблемна бременност ти желая.

# 627
Благодаря asyalein, разбира се чета! Следя темата от преди почти две години, когато разбрах за заболяването си. Научих много неща от тук.
Притеснява ме това,че малката на 9 месеца все още не казва никакви смислени думи,само бебешко мрънкотене,а и сякаш не разбира нищо.

# 628
Благодаря asyalein, разбира се чета! Следя темата от преди почти две години, когато разбрах за заболяването си. Научих много неща от тук.
Притеснява ме това,че малката на 9 месеца все още не казва никакви смислени думи,само бебешко мрънкотене,а и сякаш не разбира нищо.

Не съм ти видяла въпроса. Както е казала и Айселин, и тук на новородените се прави скрининг за хипотиреоидизъм още в родилния дом.
Иначе това под контрол по време на бременността е относително, кое е било под контрол щитовидните хормони ли имаш в предвид. Защото щитовидните може да са били под контрол, но ако например има един дефицит на В12 и пак може да има последствия за развитието на детето.

Сега вече като пишеш за притесненията си, разбирам какво имаш в предвид. На 9м е още рано да се притесняваш за смислени думи, важно е обаче дали разбира. Ако ще ти е по-спокойно пусни едни щитовидни изследвания както и провери как е В12.  Има много деца с проблем в развитието със здрави майки, както и обратно както каза Айселин - не знаейки, че имат хипофункция и е нелекувана, но с децата всичко е наред.
От личен опит казвам как беше при мен - цял живот съм с хипотироидизъм, така че моя също беше контролиран през цялата бременност с изследвания всеки месец. Лека бременност без никакви оплаквания, нормално раждане, доносено дете. Била съм с дефицит на желязо вероятно, защото бях с много нисък хемоглобин още от 4 месец, но моя следящ ме лекар твърдеше, че нямам нужда от допълнителен прием, пиех само мултивитамини. След години вече смятам, че съм била и с дефицит на В12. Сина ми е късно проговарящо дете, към момента все още си влачи обучителни затруднения вследствие на бедния речник. На 5г при него открих дефицит на В12, фолиева и желязо, на 8г вече отключи Хашимото, сега вече е и с хипофункция и на хормон.

# 629
Dolce, имам снимка на теста, да. Ако искаш мога да ти я изпратя на ЛС?
Да, искам Blush

Общи условия

Активация на акаунт